Zomaar ‘out of the blue’ was hij daar, de LEGO 40516 Everyone is Awesome. De set is ontworpen door Matthew Ashton, Vice President Design bij de LEGO Group, als statement over liefde en inclusiviteit. Juni is pride month, een mooie gelegenheid om deze set uit te brengen en daarmee de LGBTQIA+-gemeenschap een hart onder de riem te steken. Peter heeft de set gebouwd en hieronder lees je zijn bevindingen over deze set. 


De inhoud van de doos bestaat uit zes zakjes met onderdelen, twee maal een 2×16 Plate, eenmaal een 1×16 en 16×16 plate, en het instructieboek. De set bevat in totaal 346 onderdelen. Met een adviesprijs van €34,99 komt dit terecht op €0,10 per onderdeel. Dit is een mooie prijs voor een set die 29 unieke onderdelen bevat, waarvan tien haarstukken en zes torso’s die voor het eerst in een bepaalde kleur voorkomen.

40516 Everyone is Awesome


De Minifigures


De set bevat maar liefst elf Minifigures. Het unieke aan deze Minifigures is dat ze allemaal monochroom in elf verschillende kleuren zijn uitgevoerd. Dit is nog niet eerder vertoond in een LEGO set. Voor (beginnende) verzamelaars van monochrome Minifigures is dit de ideale set om je collectie met monochrome Minifiguren uit te breiden. Elke Minifigure heeft een ander kapsel wat zorgt voor een mooie diversiteit aan personages.

40516 Everyone is Awesome


De bouw en speelfuncties


De Minifigures zijn monochroom, het bouwen van de set is monotoon. Er zit 0,0% uitdaging in het in elkaar zetten van deze set. Hij heeft dan wel het label van 18+ gekregen, maar dit is puur om aan te geven dat de set gericht is op volwassenen. Qua moeilijkheidsgraad komt de set in de buurt van een 4+ set. Het is constant het herhalen van dezelfde stappen. Het gebruik van de verschillende kleuren maakt het bouwen van de set nog toch enigszins dragelijk. De totale bouwtijd duurde exact 30 minuten.

40516 Everyone is Awesome

Ondanks dat de set niet tot één van de spectaculairste hoort qua bouw, is het eindresultaat daartegen wel prachtig. Met een breedte van 18 cm, diepte van 12 cm en een hoogte van 10 cm is het een mooi display model geworden. Het gebruik van de kleuren van de Progress Pride vlag geeft de set een krachtige uitstraling, de inclusiviteit spat er vanaf.

 

40516 Everyone is Awesome

Het leuke aan de set is dat de Minifigures naar eigen inzicht gepositioneerd kunnen worden waardoor men er zijn of haar persoonlijke draai aan kan geven. Op social media zijn al voorbeelden verschenen waarbij iemand de set gebruikt als boekensteun waarbij de tweede set in spiegelbeeld gebouwd is.

40516 Everyone is Awesome


Conclusie


40516 Everyone is Awesome

Zoek je een set voor een uitdagende bouw, dan is de LEGO 40516 Everyone is Awesome niet de juiste set om te kopen. Wil je beginnen met een monochroom verzameling Minifiguren of juist je verzameling uitbreiden dan is dit de perfecte set. Als display set is het een mooie blikvanger in je woonkamer, want de set zal opvallen door zijn kleurencombinatie.

Sinds de bekendmaking van deze set door LEGO, worden er online behoorlijke stevige discussies gevoerd. “Is het nodig dat LEGO zich hiermee moet bemoeien?”, “LEGO moet zich verre van politiek houden”, “waarom moeten ‘deze mensen’ weer op de voorgrond treden”, en meer van zulke kreten. Het antwoord hierop is ‘simpel’. Ten eerste is de set voor iedereen bedoeld, niet enkel de LGBTQIA+-gemeenschap. Daarnaast heeft de set helemaal niets met politiek te maken, de LGBTQIA+-gemeenschap wil zich alleen begrepen voelen en zichzelf kunnen zijn, zoals iedereen dat wil. Het is een kwestie van leven en laten leven.

Helaas kan dit anno 2021 nog steeds niet en in mijn ogen is het juist goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt. Vandaar dat LEGO met deze set een statement wil maken en wil laten zien dat in hun ogen iedereen gelijk is.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?