Op het moment van schrijven kreeg je bij LEGO bij aankoop van minimaal €55 aan LEGO producten de LEGO 5005358 Minifigure Factory cadeau. Met dit setje viert LEGO het 40 jarige bestaan van de LEGO Minifigure. De set heeft zijn weg naar de redactie gevonden om aan een review onderworpen te worden. 

Visuals en inhoud

LEGO 5005358 Minifigure Factory

De LEGO 5005358 Minifigure Factory bestaat deels uit een doos die als fabriek dient waar Minifigures worden geïnspecteerd door een LEGO Employee Minifigure. Er is nogal wat commentaar geweest over de kartonnen doos van de set, maar niets is wat het lijkt, want de doos heeft daadwerkelijk een belangrijke functie. Daarover meer verderop in deze review. De doos van de set is voorzien van een sleeve met op de voorkant de inhoud van de set en de visuele aspecten van de doos zodra hij opengeklapt is. Zoals gewoonlijk zijn de aanbevolen bouwleeftijd en de naam van de set te zien.

LEGO 5005358 Minifigure Factory

De achterkant van de sleeve bevat wat algemene informatie en twee uitgelichte afbeeldingen die een speelfunctie van de doos naar voren brengen. Op de bovenkant van de sleeve is de LEGO Employee Minifigure afgebeeld op ware grootte.

LEGO 5005358 Minifigure Factory

LEGO 5005358 Minifigure Factory

In de doos zit één zakje met LEGO onderdelen, een instructieboekje en een vastgelijmde 6×12 plate. De set bevat in totaal 86 onderdelen en zal, als de set los verkocht zou worden, rond de €9,99 kosten. We nemen deze prijs mee in de berekening en we komen dan uit op €0,12 per onderdeel. Dit is normaliter hoog, maar gezien het om een promotioneel item gaat, met best wel wat uniek beprinte onderdelen, dient dit enkel ter indicatie.

De bouw

LEGO 5005358 Minifigure Factory

We hebben het al even genoemd, de doos van de set is onderdeel van het geheel. Het commentaar dat we veelal hebben gelezen, is dat men het jammer vindt dat dit setje, dat speciaal uitgegeven wordt om het 40 jarige bestaan van de LEGO Minifigure te vieren, voor de helft opgebouwd is uit karton. Welnu, de grap is dat de doos juist een mooi aspect is aan de set. De doos bevat namelijk een speelfunctie waarbij je de afgebeelde Minifigure in de fabriekshal kunt veranderen. Dit gebeurt door het gebruik van een klein kaartje met daarop vijf Minifigures en het jaartal van verschijnen, die bevestigd is aan de werkbank waaraan de LEGO Employee werkt. Door de werkbank naar links of rechts te verschuiven schuift het kaartje mee. Je dient enkel zelf nog de Microfigure te veranderen zodat die correspondeert met Minifigure op de afbeelding.

LEGO 5005358 Minifigure Factory

LEGO 5005358 Minifigure Factory

De doos waarin de set gebouwd wordt is geheel in de sferen van een “LEGO fabriek”. Op de voorkant is een deur met daarboven het LEGO logo en roldeur met een silhouette van een Minifigure te zien. Boven de roldeur staat 1978 als jaartal vermeld, het jaartal van de eerste Minifigure zoals we die vandaag de dag kennen. De zijkanten zijn voorzien van het LEGO logo en de achterkant bevat twee ramen met op de achtergrond twee Minifigures. De achterkant bevat daarnaast twee uitsneden die bedoeld zijn voor de speelfunctie met het extra kaartje met de afgebeelde Minifigures.

LEGO 5005358 Minifigure Factory

De binnenkant van de doos ziet er uit als een assemblagehal en is verder voorzien van vrolijke visuele aspecten om het 40 jarige bestaan van de LEGO Minifigures te benadrukken. Links is een hangkast te zien met daarin wat lekkernijen. Op de hangkast staan een feestmuts en een fotolijst met daarop een Minifigures die trots zijn gevangen vis toont. Aan de rechter binnenkant is het Amerikaanse patent van de LEGO Minifigure te zien. Dit patent is pas in 1979 ingediend en aangezien LEGO overduidelijk 1978 hanteert voor het 40 jarige bestaan van de LEGO Minifigures, is dit een zeer ongewone keuze of grove fout van een grafische vormgever. Uiteindelijk is dit maar een detail en doet weinig af aan de set in het algemeen, maar we willen het wel benoemen.

LEGO 5005358 Minifigure Factory

Op de 6×12 plate die vastgeplakt is in de doos bouw je de werkbank. De werkbank bestaat in feite uit twee separate constructies waardoor het bovenste gedeelte naar links en rechts kan schuiven. Dit wordt gerealiseerd door de 6×12 plate te voorzien van gladde plates en een aantal 1x2x1 hoekpanelen. Aan de onderkant van de bovenste gedeelte van de werkbank zijn twee 1×10 bricks bevestigd om het geheel in het gareel te houden tijdens het schuiven.

LEGO 5005358 Minifigure Factory

LEGO 5005358 Minifigure Factoryv LEGO 5005358 Minifigure Factory

Op de werkbank staan een aantal elementen voor de productie van de Minifigures, waaronder een verfkwast. De werkbank heeft plek voor vijf Microfigures die op hun beurt Minifigures voor stellen die LEGO in het verleden heeft geproduceerd. De Microfigs zijn voorzien van gedetailleerde prints en allemaal uniek voor deze set. Aan de rechterkant van de werkbank is plaats voor de fabrieksmedewerker die daar een laatste controle kan doen met de bijgeleverde loep alvorens de Microfigs in de kar verdwijnen.

LEGO 5005358 Minifigure Factory LEGO 5005358 Minifigure Factory

Conclusie

LEGO 5005358 Minifigure Factory

Hoewel de LEGO 5005358 in eerste instantie een middelmatig setje leek te zijn, is het juist een verrassend setje gebleken doordat de doos een belangrijk onderdeel is van de set. De set heeft hierdoor een leuke en unieke speelfunctie meegekregen en zal ook prima gebruikt kunnen worden om te displayen. Op een foutje na is de grafische vormgeving perfect en het is duidelijk dat dit setje bedoeld is om het 40 jarige bestaan van de LEGO Minifigures te vieren. De toevoeging van de Microfigs met prints van oudere LEGO Minifigures zijn een ware toevoeging en alleen al het verzamelen waard.


Onze uiteindelijke score kun je onderaan dit bericht vinden. Ben je echter al enthousiast geworden en wil je dit setje aan je verzameling toevoegen, dan kun je hem bemachtigen door een aankoop te doen bij LEGO Shop@Home of in de LEGO Brand Retail Stores.

LEGO Shop@Home promoties NL – LEGO Shop@Home promoties BE

[De set is momenteel uitverkocht bij LEGO Shop@Home] Dit artikel bevat affiliate/gesponsorde links

Schrijf je hier in als je van elk nieuw artikel op Bouwsteentjes.info een email wilt ontvangen.

 

Over ons

Alles over LEGO! Voor LEGO nieuws, reviews, MOC’s, acties, evenementen en nog veel meer.

LEGO® is een gedeponeerd handelsmerk van de LEGO Groep. Sommige afbeeldingen van LEGO, de LEGO handelsmerken en sommige van de teksten over de LEGO artikelen zijn intellectueel eigendom van de LEGO Groep.

Op onze teksten en foto’s berust een copyright. Het is niet toegestaan deze te dupliceren!

Bouwsteentjes is onafhankelijk en wordt niet gesponsord door de LEGO Groep, die Bouwsteentjes niet officieel autoriseert.

Recognized LEGO® Fan Media

Bouwsteentjes.info Recognized LEGO Fan Media