Op 13 augustus werd door LEGO de LEGO 71044 Disney Train and Station aangekondigd. We hebben de set al een tijdje op de redactie staan om jullie te voorzien van een review. Gezien de set vanaf 21 augustus te koop is voor LEGO VIP leden, vonden we het hoog tijd de review nog voor de release met jullie te delen.

LEGO 71044 Disney Train and Station

Doos LEGO 71044

De LEGO Disney Train and Station set is gebaseerd op de treinen die in de Disneyland parken te vinden zijn. De set bestaat uit 2925 onderdelen die verdeeld zijn over 18 genummerde zakjes. Voor de trein zijn er drie bouwinstructies meegeleverd waarmee de locomotief, tender en de twee wagons gebouwd kunnen worden. Het station bestaat uit een dikker exemplaar. Er zijn drie stickervellen aanwezig met in totaal 33 stickers. Het eerste deel van de set bestaat uit het bouwen van de locomotief, de tender en de bijbehorende wagons. Het tweede deel legt de focus op het station.

Instructieboekjes LEGO 71044

De trein wordt geleverd met een Powered Up Train Motor en Hub. Door middel van de Powered Up app kun je de trein besturen en voorzien van passende muziek en geluiden. In de doos zijn 16 gebogen en 4 rechte railelementen te vinden waarover de trein kan rijden. Er zijn vijf unieke Minifigures toegevoegd waarvan één geheel nieuw is.

Prijs/kwaliteit van de set

De verkoopadviesprijs van de set is in Nederland en België €329,99. Dit komt neer op €0,11 per onderdeel. Voor een set met licentie en uniek bedrukte Minifigures is de prijs in orde. Het gevoel van een “Disney-tax” ontbreekt en dat is prettig te noemen. Als er gekeken wordt naar de Minifigures die voorzien zijn van unieke prints, lijkt het erop dat LEGO hier niet op bespaard heeft. Dit is wel met de kanttekening dat de prints mooi maar simpel zijn. Desalniettemin is hier genoeg aandacht aan geschonken. Helaas zijn veel details die in de set terug te vinden zijn gerealiseerd door middel van stickers. De stickers zien er weliswaar goed uit en zorgen dan wel voor een goedkoper eindproduct, maar 33 stickers voelt wat overdreven aan. Nog een negatief punt m.b.t. de stickers is dat er een aantal zijn die samen één geheel dienen te vormen. Dit ziet er – net als bij het Jurassic Park bord boven de poort – geenszins mooi uit. Er is maar een klein handjevol onderdelen te vinden die voorzien zijn van een unieke print.

De Minifigures

LEGO 71044 Minifigures

Er zijn vijf Minifigures toegevoegd in de vorm van Mickey en Minnie Mouse, Knabbel en Babbel, en Goofy. De Minifigures zijn stuk voor stuk uniek voor de set en met name Goofy is een welkome toevoeging. De prints zijn simpel te noemen en iets meer detail was prettig geweest. Desondanks zien ze er mooi uit, passen ze bij de set en bieden ze verzamelaars een doel om te verzamelen. Goofy zal voor de Disney-fans een fijne extra zijn.

LEGO 71044 Minifigures

Bouw, bouwplezier en bouwtijd

De bouw van zowel de trein als het station is op bepaalde momenten ietwat uitdagend, maar over het algemeen vrij simpel. Het is desondanks een plezierige bezigheid te noemen. De designer heeft een leuke balans weten te vinden tussen het rechttoe rechtaan bouwen en bouwtechnieken. De bouw van de trein is afwisselend. Van de locomotief tot de laatste wagon is er aandacht besteed aan de details gebouwd met LEGO steentjes. De details maken dat de trein een opvallende verschijning is. De overige details worden aangebracht via stickers. Dit is in de meeste gevallen prima omdat er aan de stickers de nodige aandacht besteed is. Wel is het zeer spijtig dat enkele stickers samen een geheel dienen te vormen. Door de afstand tussen de steentjes ziet dit er nagenoeg nooit perfect uit en dat stoort.

LEGO 71044 Train LEGO 71044 Train LEGO 71044 Tender LEGO 71044 Tender met PU

De trein is voorzien van een Powered Up Hub en Train Motor. Beide zijn verwerkt in de tender. Voordeel hiervan is dat de trein lekker over het spoor hobbelt en niet slipt bij het aandrijven zoals bij de Winter Holiday Train, maar ook dat er geen kabeltjes loshangen die de aandacht van de trein afleiden. Door gebruik te maken van de Powered Up app kun je de trein besturen. Dit is simpelweg gas geven en achteruit laten rijden. De overige functies maken het mogelijk om een Disneyland muziekje of geluiden af te laten spelen. Door deze toevoeging weet LEGO de set iets meer leven in te blazen.

LEGO 71044 Passenger LEGO 71044 Passenger LEGO 71044 Wagon LEGO 71044 Wagon

Het station weet te verrassen door zijn vorm, kleuren en details. Met name de binnenkant weet te verrassen vanwege de aangebrachte details die opgebouwd zijn met LEGO steentjes. Disney-fans zullen de nodige referenties er makkelijk uit kunnen halen. Het station bestaat uit een begane grond met een ticketcounter, een trein op display, een bankje om te wachten, een prullenbak, een weegschaal en een paraplubak. Aan de muren zijn schilderijen en een klok te vinden. Deze schilderijen en de klok bestaan uit tiles met daarop een sticker. De eerste verdieping kent een centrale hal met ramen met daarvoor gordijnen, een kamer met trein op display, een plant en balkon, en een kamer met daarin een stoel en een tafeltje met kopje. De zolder is voorzien van een micro-bouwwerk van het Disneykasteel met daarvoor een 2×3 plate en 2×3 tile met daarop een print van de doos van de set. Dit is een leuke verwijzing naar het eerder uitgebrachte Disneykasteel.

LEGO 71044 Station achterkant LEGO 71044 Station achterkant LEGO 71044 Station achterkant LEGO 71044 Station achterkant

LEGO 71044 Station achterkant LEGO 71044 Station achterkant LEGO 71044 Station achterkant LEGO 71044 Station achterkant

De voorkant van het station is mooi vormgegeven en met name de kleuren en architectuur maken dat het een opvallend gebouw is. LEGO heeft zijn best gedaan het gebouw zo getrouw mogelijk na te bouwen en dat is goed gelukt. Er zijn aan de voorkant drie ingangen te vinden, maar ook de linker zijkant biedt toegang tot het station. Boven de centrale ingang is te lezen dat het het Disney Station betreft en het aantal inwoners. Aan zowel de voorkant als zijkanten van het station zijn ramen te vinden die voorzien zijn van mooi vormgegeven dakkapellen. Op het dak van het station zijn details aangebracht die worden gerealiseerd door middel van handboeien in het zwart. Dit zijn enkele van de opvallende details dat het gebouw rijk is.

LEGO 71044 Station voorkant LEGO 71044 Station voorkant LEGO 71044 Station voorkant LEGO 71044 Station voorkant

Al met al zijn de trein en het station plezierig om te bouwen. Er worden diverse bouwtechnieken gebruikt die zorgen voor afwisseling, maar geen van deze technieken zijn uitdagend te noemen. Beide bouwwerken zitten stevig in elkaar en bieden het nodige speelplezier. De gemiddelde LEGO fan zal tussen de 6-8 uur besteden om de trein en het station te bouwen. Dit alles is afhankelijk van de snelheid waarmee je wilt bouwen. Onze berekening is gebaseerd op één zit met een enkele koffiepauze.

Conclusie

LEGO 71044 Disney Train and Station (51)

Initieel is het een hoog bedrag dat uitgegeven dient te worden, maar de prijs van de set en wat het te bieden is positief te noemen. Dit geldt met name voor de speelmogelijkheden, de Minifigures, het bouwplezier en de totale uitstraling. De grootste minpunten komen van de hoeveelheid stickers en de stickers die samen één geheel dienen te vormen. Dit stoort enorm door de afstand tussen de stenen. Ben je een echte Disney-fan dan wil je de set waarschijnlijk al vanaf dag één huis halen. Twijfel je nog, dan raden we aan te wachten op een aanbieding. Hoe dan ook is de verkoopadviesprijs in orde voor wat de set te bieden heeft.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.