Superheld + geheim hoofdkwartier, zijn geen synoniemen voor Spider-Man. Vooral wel voor een andere superheld: Batman. LEGO gooit het over een heel andere boeg en combineert een geavanceerd hoofdkwartier met een supercoole tienerkamer. LEGO 76175 Attack on the Spider Lair is alles wat een jonge superheld nodig heeft, maar kan de set ook overtuigen? Daarom stof ik mijn Spider-Man pak af en kruip ik voor deze review in de huid van de alom bekende webslingeraar.


In elke comic of film bestrijdt Spiderman het kwaad vooral vanuit zijn doodgewone tienerkamer en niet vanuit een supergeheim hoofdkwartier. Of toch wel? In het begin van ‘Spiderman: Into the Spider-Verse’ zagen we een andere realiteit waarin een succesvolle Spiderman een grote geheime schuilplaats heeft, met een schitterende display voor al zijn pakken en een geavanceerde computer waarmee hij de misdaad kan opsporen. Dus we kunnen duidelijk zien waar de ontwerper zijn inspiratie vandaan heeft voor deze set.

EGO 76175 Attack on the Spider Lair

Als je de voorkant van de doos bekijkt, dan merk je meteen de chaotische foto op. Alle speelfeatures zoals de computer, basketbalring, skateboard en gevangenis zie je op de foto. In de doos vind je vier genummerde zakjes, twee losse 6×16 platen, een stickervel (met 13 stickers) en een instructieboekje van 116 pagina’s dik. De set is verkrijgbaar sinds 1 maart 2021, heeft een adviesprijs van €79,99 gekregen en bevat 466 onderdelen. De gemiddelde prijs per onderdeel komt terecht op €0,17 cent per steen. I know, het is duur. De reden? Vermoedelijk een combinatie van een dure licentie met enkele grote onderdelen, maar niet genoeg om deze (te) hoge prijs te rechtvaardigen.


De Minifigures


Dit jaar heeft LEGO de Spider-Man Minifigure van een update voorzien. De vorige versie (die van 2019) was goed, maar de nieuwe versie is toch weer anders en heeft mij nog niet helemaal overtuigd. Vooral de nieuwe arm-prints vallen op. Jammer genoeg niet alleen in de positieve zin. De rode print op de armen is donkerder dan de print op de torso, waardoor het niet als één geheel aanvoelt. De blauwe basiskleur van het plastic zorgt dat het rode donkerder wordt dan op de torso, waar de basiskleur rood is waarop een print met blauw aangebracht is. Het zijn kleine puntjes van kritiek, maar het komt wat slordig over.

De vorige versie van Spider-Man had bedrukte benen (blauw met rode voeten), terwijl de nieuwe versie helemaal in het blauw is. Als je het bronmateriaal bekijkt, heeft het pak van de ‘echte’ Spider-Man wel rode voeten. Op zijn torso en hoofd zijn de webben donkerder, wat dan wel een verbetering is. Ik heb gemengde gevoelens bij de Minifig en het voelt vooral als een gemiste kans voor een perfecte Minifigure van Spider-Man.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

In de set vind je drie extra ‘pakken’ die Peter Parker zou kunnen dragen. Een van die pakken is het zelfgemaakte pak dat Peter droeg tijdens het verkrijgen van zijn krachten. De Minifig is vooral geïnspireerd op de film ‘Spiderman: Homecoming’ en het heeft ook aspecten van het pak dat Ben Reilly droeg in de comics. De Minifigure heeft twee gezichtsuitdrukkingen, een blij en een bezorgd gelaat. Naast het opgerolde masker, dat je op het hoofd kan plaatsen, heeft LEGO ook een donkerbruin haar-element en een transparant hoofd voorzien. Met het haar-element kan je de Minifigure transformeren naar Peter Parker. Met het transparante onderdeel wordt het een ‘leeg’ pak in de Armory. Transparante/witte web-accessoires vind je ook terug, die je al kent uit LEGO 76174 Spiderman’s Monster Truck vs Mysterio. Eén van de betere Minifigure die weinig tot geen negatieve punten heeft.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

Het tweede pak is de klassieke Iron Spider die je al in verschillende Spider-Man sets kon terugvinden. De rode Minifigure met de gouden armen, ziet er goed uit. Ditzelfde geldt voor het laatste pak, de Ultimate Spider-man. De Ultimate Spider-man heeft zijn inspiratie gevonden in de Comic ‘Amazing Spiderman #650’ (1999) en het pak kun je ook vrijspelen in de game Spider-Man (2018). Het limoengroen met groene highlights valt goed op dankzij de zwarte kleuren.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

Een Spider-man set is niet compleet zonder vijanden, dus geeft LEGO je niet één, maar twee om tegen te strijden. Venom is sinds 2019 niet meer veranderd en dit hoeft ook niet. Het Minifigure ziet er nog steeds intimiderend uit en dat is juist de uitstraling die Venom moet hebben. Als accessoire hebben ze Venom voorzien van zwarte tentakels.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

De tweede vijand die de schuilplaats aanvalt, is The Green Goblin. Ook dit figuur is net als Spider-man van een update is voorzien. De Minifigure is overwegend paars met het kenmerkende groene hoofd en lichaam. De prints op zijn torso en benen zijn van een hoog niveau. Hij heeft twee gezichten gekregen, een grimas en een boosaardige glimlach, die perfect bij dit personage passen.

The Green Goblin is de enige vijand van Spider-man die nog een extra build krijgt. Het favoriete voertuig van deze vijand is uiteraard ‘The Glider’. Hij bestuurt deze door zijn lichaamsgewicht te verplaatsen naar de richting waar hij moet zijn. De Glider is een van de lichtpuntjes van deze set en een waar genot om te bouwen. De voorkant van het voertuig is versierd met een sticker.LEGO 76175 Attack on the Spider Lair


De bouw en speelfuncties


LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

Tijdens het bouwen valt op dat deze set gemaakt is voor de jonge bouwers onder ons. Er worden weinig interessante bouwtechnieken gebruikt en de set bevat veel grote onderdelen. Voor de kinderen (en dat is toch het belangrijkste) zal de bouwervaring goed zijn en genoeg uitdagingen bevatten voor enkele bouw uurtjes. De kracht van de set zit niet in het bouwen, maar vooral het speelplezier na het bouwen.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

Je mag het eigenlijk niet vergelijken, maar LEGO 76175 Attack on the Spider Lair Lair is duidelijk frisser en helderder dan de Batcave van Batman, die vaak toch donker is. De kleurencombinatie geeft je een fijn gevoel en het trekt je meteen aan om dieper in de set te duiken. De grootte van de set heeft mij aangenaam verrast. Met een lengte van bijna 41cm heb je echt een speelset in handen die tegelijk ook best robuust aanvoelt.

De integratie van de verschillende secties is dan weer iets minder geslaagd. Je zou denken dat door de kleurencombinatie en de transparante blauwe onderdelen de set als één geheel zou aanvoelen, maar toch voelt het allemaal beetje…willekeurig aan. Het doel was uiteindelijk een geavanceerd hoofdkwartier en deels een tienerkamer te creëren, maar het komt niet goed tot zijn recht als een geheel. Een gevangenis naast een basketbalspel voelt gewoon niet juist aan.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

In de wereld van Spider-Man vind je verschillende voertuigen terug die worden gebruikt in het bestrijden van de misdaad. In de schuilplaats mag dit natuurlijk niet ontbreken, dus heeft LEGO een motor voorzien die een prominente plaats in de set heeft gekregen. De motor, die versierd wordt met twee stickers, heeft dezelfde kleurenschema gekregen als de rest van de set. De stickers op de motor zijn een leuke toevoeging, maar de witte antenne op de achterkant ziet er raar uit en voelt overbodig. De transparante gele 1×1 steentjes die onder de motor staan zijn leuk gevonden. Je kan de motor ook 360° draaien op het platform waardoor je hem van elke kant kan bewonderen.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair
Op het bureau zie je het fototoestel van Peter Parker en een ‘Playstation’ controller

Elke supergeheim hoofdkwartier heeft een geavanceerde computer. Die ontbreekt bij deze set dan ook niet. De computer heeft zes transparante blauwe schermen die bestaan uit zes verschillende stickers. De stickers zijn niet makkelijk te plakken, maar geven uiteindelijk een mooi eindresultaat. Om de sticker waarop Peter Parker een mail krijgt van de Daily Bugle met de tekst: “Terrible Photo, you’re fired!”, moest ik stiekem even lachen. Want het is, zoals gewoonlijk, een vriendelijke mail van J. Jonah Jameson, de eindredacteur van de Daily Bugle. De geavanceerde computer wordt geflankeerd door twee mechanische robot spinnen in de blauwe en rode kleur. Onder de twee spinnen liggen enkele gereedschappen. Bovenop de computer staat het Spiderman logo te pronken (sticker).

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair

Op het tweede platform zie je drie transparante blauwe elementen waarin je de pakken van Spiderman kan plaatsen. De armory is leuk ontworpen en doet me denken aan LEGO 76125 Iron Man Hall of Armour. Er is geen plaats voor de metalen armen van Iron Spider, dus hiervoor is een rek gebouwd naast de Armory. Is het perfect? Neen, maar al bij al is het een leuke feature. Naast de Amory vind je een helling met skatebord waar Peter Parker zijn kunstjes kan etaleren.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair
De gevangenis en het basketbalnet

Het leuke aan het basketbalnet is de bijgeleverde ballenschieter waarmee je de bal in het net kan schieten. Hierdoor wordt het speelplezier vergroot. Juist boven het net is er een sticker element geplaatst die refereert naar Spider-Man: Into the Spider-Verse. Het is duidelijk waar de designer zijn inspiratie heeft gehaald voor het basketbalnet. Naast de gevangenis en het basketbalnet, vind je er ook trainingsapparatuur, een dumbbell voor de kenners, en een bidon voor als Peter Parker dorst heeft na zijn work-out.

LEGO 76175 Attack on the Spider Lair
Peter Parker tijdens zijn work-out

Conclusie


76175 Spiderman Attack on the spider lair

In de inleiding vroeg ik mij af of deze set mij kon overtuigen. De LEGO 76175 Attack on the Spider Lair is duidelijk gemaakt voor kinderen en de set zal naar mijn idee weinig AFOL kunnen verleiden. Er ontbreekt cohesie en het voelt aan alsnog er van alles en nog wat in de set is gestopt om het te vullen. Voor kinderen leuk, want er is veel om mee te spelen. De (te) hoge adviesprijs van €79,99 euro is een doorn in het oog, want je krijgt er niet al te veel voor terug. Gelukkig zijn er ook enkele positieve punten te melden. De selectie aan Minifigures is goed, het kleurenschema (rood/blauw) komt mooi tot zijn recht en het geavanceerde computerplatform is leuk ontworpen. De set heeft alles wat een jonge superheld nodig heeft om een eigen fantasierijke verhaal te bedenken, maar voor de AFOL is deze set minder geschikt.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?