Het verhaal van Iron Man eindigde met Avengers: Endgame in 2019, maar zoals altijd met een legendarische pop icoon, stopt het verhaal nooit echt. Zoals je Darth Vader na al de jaren nog steeds in de speelgoedwinkel kan vinden, zal ook Tony Stark deel uit blijven maken van het aanbod. Is de LEGO 76206 Iron Man Figure een ode aan Tony Stark of eentje om snel te vergeten? Dat kom je hier te weten in deze review.


LEGO 76206 Iron Man Figure

De fans van Iron Man waren – lichtjes – teleurgesteld toen LEGO 76206 Iron Man Figure voorstelde. Er gingen immers geruchten rond dat een UCS-stijl Iron Man in de maak was. Het gerucht werd snel de kop ingeduwd en LEGO stelde een Iron Man figuur voor met 381 onderdelen en een prijskaartje van €39,99. In de doos zit een bouwinstructie, een stickervel met 17 stickers en vier genummerde zakjes met onderdelen. De gemiddelde prijs per onderdeel komt terecht op €0,10, waardoor de set niet overpriced aanvoelt.


De bouw en speelfuncties


LEGO 76206 Iron Man Figure

Bij de eerste glimp lijkt het figuur accuraat te zijn met de filmversie. Tony Stark droeg verschillende gepantserde pakken in de MCU en deze set is gebaseerd op een van die pakken, namelijk de Mark 43 Armor die we zagen in de film Avengers: Age of Ultron (2015). Op de torso zijn stickers aangebracht waardoor het lijkt dat het pak schade heeft opgelopen, zoals dat ook in de film te zien is.

Aan de torso zijn verschillende bal joints (kogelgewrichten) aangebracht waar je de armen, benen, schouders en hoofd op kan vastklikken. Er zit veel beweging in de gewrichten, waardoor je de ledematen in verschillende posities kan bewegen. De handen zijn voorzien van vier vingers. Ja, je leest het goed. Vier en geen vijf. Er is ook maar plek voorzien voor vier vingers, dus in de LEGO-versie heeft het pak een vinger minder. Jammer!

LEGO 76206 Iron Man Figure

Het – bedrukte – hoofd zit vast met een kogelgewricht aan de torso, waardoor je het hoofd makkelijk in verschillende richtingen kan draaien. Naar beneden kijken lukt niet helemaal omdat er een deel van het pantser in de weg zit. Maar dat mag de pret niet drukken.

Op de achterkant zijn er twee stuwraketten aangebracht die je in verschillende hoeken kan draaien. Onder de stuwraketten zie je ook de Lightbrick. Als je op de achterkant duwt, dan verschijnt een flauw oranje lampje aan de voorkant. Het idee is leuk, maar de uitvoering is niet wat het zou moeten zijn.

LEGO 76206 Iron Man Figure
De Lightbrick heeft niet het gewenste effect.

De torso kan je 360° draaien. De benen kunnen naar voren en achteren gepositioneerd worden. Handig, want hierdoor kan Iron Man in een split zitten. De benen kan je – weliswaar beperkt – naar links en rechts bewegen. Zodra je de benen te ver uit elkaar trekt, ruk je ze van zijn torso.

De knieën en voeten zitten eveneens vast met enkele kogelgewrichten, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Pantseronderdelen voor de knieën en enkels, zorgen ervoor dat de gewrichten minder zichtbaar zijn. Aan de onderkant van de voeten zijn twee transparante blauwe stenen bevestigd die de stuwraketten moeten voorstellen.

LEGO 76206 Iron Man Figure
Zelfs een split is geen probleem voor Iron Man!

Omdat je alle ledematen in verschillende posities kan plaatsen, kan je het figuur in allerlei leuke manieren displayen. Dit is na het bouwproces het leukste aan deze set.

Als laatste krijg je een informatie plaque waarbij je een sticker op een zwart plaat moet kleven, zoals we die ook kennen uit de Star Wars lijn. Op de plaque vind je weetjes en specificaties van het Mark 43 pak.

LEGO 76206 Iron Man Figure


Conclusie


LEGO 76206 Iron Man Figure

De LEGO 76206 Iron Man Figure is een set met voor- en nadelen. LEGO probeerde een mix te creëren tussen een speelset en een displayset. Maar daardoor blinkt de set niet in een van de twee categorieën uit. Zoals ik eerder aangaf zijn er maar vier vingers, terwijl het “echte” pak er duidelijk vijf heeft. De Lightbrick is mooi op papier, maar de uitwerking is ronduit… zwak. Als je op de knop duwt verwacht je minstens een wit fel licht en geen klein oranje lampje.

De set heeft wel twee duidelijke pluspunten. Het bouwproces is gemakkelijk en is voor kinderen een plezante uitdaging. Het leukste aan de set is zonder twijfel de bewegingsvrijheid van alle ledematen. Hierdoor kan je Iron Man in veel leuke actieposes neerzetten. Sommige ledematen zijn beperkt in hun beweging, zoals de armen die niet heel hoog kunnen of het hoofd dat je amper naar beneden kan laten kijken.

Zo zijn er verschillende minpunten waardoor de set geen ode is aan Iron man, maar eerder een mindere imitatie. Deze set is duidelijk voor kinderen die fan zijn van Iron Man, die ook op zoek zijn naar een leuke bouwervaring en die de nadelen kunnen wegwerken in hun fantasie. Voor de AFOL en die hard Marvel fans, raad ik deze set aan als je hem met een leuke korting kan kopen.

LEGO 76206 Iron Man Figure

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?