Onder menig verzamelaar is er de grote interesse in exclusieve sets. De LEGO 80102 Dragon Dance is zo’n exclusieve set. Het is erg lastig om hier aan te komen, maar de meeste verzamelaars weten hun weg wel te vinden. Dit geldt ook voor ons, we hebben namelijk een exemplaar weten te bemachtigen om er een review over te schrijven. Of deze set de moeite en kosten waard is om te verzamelen kun je in deze review ontdekken.


LEGO 80102 Dragon Dance

LEGO 80102 Doos

De doos bevat vijf zakjes met bouwsteentjes en een instructieboekje. De set heeft een totaal aan 622 onderdelen. Het is moeilijk om op dit setje een prijs te plakken aangezien deze hier niet te verkrijgen is. Een set met een gelijkaardig aantal onderdelen kost ongeveer €69,99 en het gemiddelde komt hierdoor op €0,11 per steen. De prijs is wat aan de hogere kant – maar door de toevoeging van vijf unieke Minifiguren en een grote hoeveelheid unieke prints – is de set correct van prijs.

LEGO 80102 inhoud

De Minifigures

LEGO 80102 Minifigures

De set bevat vijf Minifiguren die het scenario van de drakendans compleet maken. Vier van deze Minifiguren worden gebruikt om de illusie te wekken dat ze de draak laten dansen. Op verschillende gezichten en haarstukjes na hebben ze allemaal hetzelfde lichaam. Ze zijn voorzien van een mooie print op het lijfje en benen. De bedrukking op de rug is eerder miniem te noemen met enkel een voorstelling van kreukels. De verschillende gezichten en haar-elementen zorgen voor een mooie afwisseling en voegen expressie toe aan de set. Het is leuk om op deze manier nog eens een Minifiguur in varkens outfit te krijgen. Er is enkel print op de voorkant van het lijfje ze zien en dus het simpelste van de hoop.

LEGO 80102 Minifigures

De bouw

LEGO 80102 intern

Het bouwen van de set is niet moeilijk te noemen maar vereist op gebied van het mechanische gedeelte toch enige aandacht. Het bouwen van de draak en de functie om deze te laten bewegen komen op een leuke manier bij elkaar. Om dit mogelijk te maken dient er redelijk repetitief bouwwerk te gebeuren. Maar op geen enkel moment voelde dit als vervelend aan door tijdig af te wisselen. Er wordt begonnen met het bouwen van het grote voetstuk, die eigenlijk dient om het mechanisme in weg te bergen. In de binnenkant worden redelijk wat verschillende kleuren gebruikt – die ondanks de hekjes – nadien nog steeds te zien zijn. Het mechanisme is simpel maar goed gevonden en brengt de beweging over naar de draak. De bovenkant wordt op het einde bekleed zodat er niets meer van te zien is.

LEGO 80102 Intern

LEGO 80102 techniek

Na het bouwen van het voetstuk worden de onderdelen aangebracht waarop de draak bevestigd wordt. Om het geheel af te maken worden het hoofd en de staart toegevoegd. De draak bestaat uit een groot aantal unieke onderdelen waaronder de print voor de schubben en lampion. Verschillende onderdelen verschijnen eveneens in een nieuwe kleur. Daarnaast maakt LEGO gebruik van de nieuwe Vibrant Coral kleur. Voor de hoorns wordt er inventief gebruikt gemaakt van een kikker en schorpioen. Om de indruk te geven dat de Minifiguren de draak laten bewegen zijn er handvatten om vast te nemen. Hierdoor bewegen ze mee tijdens het bedienen van het mechanische die zich aan de achterkant bevindt. Hoewel het een leuk mechanisme is is de beweging van de draak niet echt vlot te noemen. Het ziet er namelijk er schokkerig uit. Een gemiste kans van LEGO om hier iets moois mee te doen.

LEGO 80102 Segmenten

LEGO 80102 Dragon Dance

Aanpassing door JK Brickworks

Het mechanisme dat voor de beweging van de draak zorgt werkt goed, maar is vrij basis te noemen. Jason van JK Brickworks zag een mogelijkheid om dit te verbeteren en heeft het mechanisme aangepast. Door wat aanpassingen wordt de beweging vlotter en natuurlijker weergegeven. Op zijn pagina zijn er instructies en een onderdelenlijst te vinden om dit zelf te verwezenlijken.

Conclusie

LEGO 80102 overview

De LEGO 80102 Dragon Dance weet zijn naam waar te maken. Het geheel ziet er – mede door de toevoeging van verschillende prints en onderdelen in nieuwe kleuren – mooi uit. Het mechanisme werkt goed voor het systeem dat gebruikt is, maar mist een bepaalde efficiëntie en subtiliteit. Dit kan makkelijk door de modificatie door JK Brickworks opgelost worden. De set bevat een mooie selectie aan Minifiguren waarvan de drakendansers unieke onderdelen en bedrukking bevatten. Het is een toffe set om tentoon te stellen of aan de verzameling toe te voegen.

Dank aan Stefan Beerepoot voor het voorzien van een exemplaar voor deze review.

Schrijf je hier in als je van elk nieuw artikel op Bouwsteentjes.info een email wilt ontvangen.

 

Over ons

Alles over LEGO! Voor LEGO nieuws, reviews, MOC’s, acties, evenementen en nog veel meer.

LEGO® is een gedeponeerd handelsmerk van de LEGO Groep. Sommige afbeeldingen van LEGO, de LEGO handelsmerken en sommige van de teksten over de LEGO artikelen zijn intellectueel eigendom van de LEGO Groep.

Op onze teksten en foto’s berust een copyright. Het is niet toegestaan deze te dupliceren!

Bouwsteentjes is onafhankelijk en wordt niet gesponsord door de LEGO Groep, die Bouwsteentjes niet officieel autoriseert.

Recognized LEGO® Fan Media

Bouwsteentjes.info Recognized LEGO Fan Media