In China is het dit jaar het jaar van de rat. Dit nieuwe jaar wordt gevierd met een leeuwendans die symbool staat als een dans voor geluk. Met de LEGO 80104 Lion Dance speelt LEGO in op dit feest. Twijfel je nog of het setje wat voor jou is of ben je benieuwd wat het te bieden heeft? Je leest het hieronder.

LEGO 80104 Lion Dance

LEGO 80104 Lion Dance

De inhoud van de LEGO 80104 Lion Dance bestaat uit zes genummerde zakjes met LEGO en het instructieboek. Er is geen stickervel bijgevoegd. In plaats daarvan zijn de onderdelen voorzien van een print. Met een totaal aan 882 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €74,99, komen we op €0,09 per onderdeel. Dit is een mooie prijs voor een exclusieve set met maar liefst acht Minifiguren en bedrukte onderdelen in plaats van stickers.

LEGO 80104 Lion Dance

De acht Minifiguren zijn onderverdeeld in zes mannen en twee vrouwen. Alle acht Minifiguren zien er indrukwekkend uit. Dit komt mede omdat ze bijna allemaal unieke onderdelen bevatten. Alleen de kalligraaf valt – wat unieke onderdelen betreft – wat uit de toon. Alleen zijn rode sjaal is uniek. De drie slagwerkers zijn een mooi trio geworden met identieke Chinese gewaden. De combinatie van rood met zwart en een gouden print ziet er imposant uit. Het geheel wordt mooi afgemaakt met de rode bandana op hun hoofd.

LEGO 80104 Lion Dance

De vrouwen dragen een witte shirt met korte mouwen. Op het shirt staat een gouden afdruk van een leeuw. De benen zijn voorzien van een print. De vrouw met de rode strook draagt een goudkleurige broek en de vrouw met het vuurwerk heeft een witte broek aan. Beide dames hebben zwart lang haar. De man in het rood draagt een shirt met korte mouwen, de print op zijn torso is identiek aan die van de vrouwen. De man in het rattenpak draagt een rood gewaad met gouden bies. De print van het gewaad loopt door tot op zijn benen. Het rattenmasker is mooi vormgegeven en is een leuke toevoeging aan deze set. Van de acht Minifiguren hebben enkel de man in het rattenpak en de man in het rood een dubbele gezichtsuitdrukking.

LEGO 80104 Lion Dance

De benen met de unieke prints worden ook gebruikt bij de leeuwen. Er bestaat een link tussen de Minifiguren en de benen van de leeuwen. Zo horen er twee leeuwen bij de vrouw met de goudkleurige broek, twee leeuwen bij de man met de kool in zijn hand en is er één leeuw die een match heeft met de vrouw met de witte broek.

LEGO 80104 Lion Dance

De bouw van de set begint met het bouwen van de twee rode leeuwen. De bouwtechnieken die hiervoor gebruikt worden zijn verbluffend en zorgen ervoor dat het een genot is om beide dieren te bouwen. Door het gebruik van de bedrukte onderdelen en het hergebruiken van een banaan, een kikker voor het maken van de contouren van het gezicht en oren van de leeuw, is het eindresultaat in één woord subliem.

LEGO 80104 Lion Dance

Aangezien de set niet twee maar vijf leeuwen bevat, begint het enthousiasme bij het bouwen van de andere drie leeuwen al snel af te nemen. Het bouwen van de leeuwen is een repetitief werkje waardoor je op een gegeven moment blij bent dat de bouw van de leeuwen achter de rug is.

LEGO 80104 Lion Dance LEGO 80104 Lion Dance

De leeuwen hebben een podium nodig om hun kunsten aan het grote publiek te laten zien. De bouw van het podium is niet echt spannend te noemen. Mede omdat er geen bijzondere bouwtechnieken worden toegepast. Het podium bestaat uit acht pilaren, waarvan een aantal wat hoger zijn opgesteld zodat de leeuwen ijzingwekkende capriolen kunnen uithalen.Uiteraard maken ze op die manier indruk op het publiek. Wat opvalt is dat ook hier de kleurencombinatie van rood, zwart en goud weer terugkeert.

LEGO 80104 Lion Dance

De tempelpoort bestaat uit drie bogen. De middelste boog is wat betreft de versierselen het mooiste afgewerkt. De bedrukte Tiles met opvallende traditionele patronen zijn een lust voor het oog. Voor het afwerken van het dak zijn oranje goudstaven en wederom goudkleurige kikkers gebruikt. Hierdoor krijgt het dak de typische Chinese puntige vorm.

LEGO 80104 Lion Dance

LEGO 80104 Lion Dance

Het bouwen van de set neemt ongeveer 1,5 – 2 uur in beslag en het eindresultaat is indrukwekkend. Op het percussionistenpodium slaan de slagwerkers hun slag en dansen de leeuwen mee op het ritme van de muziek. Tijdens deze leeuwendans mag het afsteken van het vuurwerk natuurlijk niet ontbreken. De man in het rood heeft een kool bij zich waarmee hij de leeuwen probeert te verleiden om de lekkernij te vinden. De kool staat symbool voor geluk. Op de rode strook die de vrouw met haar goudkleurige broek bij zich heeft staat in het Chinees ‘de beste wensen’. De man in het rattenkostuum symboliseert het jaar van de rat.

LEGO 80104 Lion Dance

Conclusie

LEGO 80104 Lion Dance

De LEGO 80104 Lion Dance is een set die geschikt is als display set en om als speelset te fungeren. De set is ontzettend mooi weergegeven. De leeuwen zijn een lust voor het oog en zitten bouwtechnisch knap in elkaar. Het enige minpunt is dat het bouwen van de leeuw repetitief is en op een gegeven moment gaat vervelen. De diverse bedrukte onderdelen maken het geheel tot een imposant schouwspel. Mede dankzij de mooie prijs is de LEGO 80104 Lion Dance een exclusieve set dat het aanschaffen meer dan waard is.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?