Heb jij je goede voornemens al weer ingeruild voor slechte gewoontes? Met deze Lunar New Year Display neem je wellicht weer wat geluk mee naar het nieuwe jaar. In China gelooft men namelijk in de symboliek van gelukssymbolen. LEGO 80110 Lunar New Year Display geeft je de kans om positief door te pakken in 2023. Florien kan de komende tijd wel wat extra voorspoed gebruiken en bouwde deze kleurrijke LEGO set.
Zoals we van de LEGO-sets voor Chinees Nieuwjaar gewend zijn, heeft ook deze Lunar New Year Display een rode doos. Die kleur is in China erg populair als de kleur van geluk en vrolijkheid. Op de voorkant staan groot afgebeeld de twee ruitvormige displays. Op de achterkant zijn ze nogmaals te zien vanuit een andere hoek, tezamen met een lifestyle-foto en een diagram dat de hoogte weergeeft (21 cm).
In de doos tref je twee instructieboekjes aan, negen genummerde zakjes en één ongenummerd zakje met daarin vier grote Plates (8×16 Studs). Opvallend zijn de vele rode onderdelen. Je kunt, door de aanwezigheid van twee boekjes, deze set met z’n tweeën tegelijkertijd bouwen.
De verkoopadviesprijs voor LEGO 80110 Lunar New Year Display is €79,99 en de set bevat 872 onderdelen. Dat komt neer op een prijs van €0,09 per steentje. Dat is een nette prijs.
De bouw en speelfuncties
Het eerste instructieboekje bevat de bouwstappen voor het vissendisplay. Voorin vind je al enige achtergrondinformatie over de betekenis van de verschillende elementen die je gaat bouwen. Het hoofdthema van dit eerste display is rijkdom en geluk.
Het maken van de basis voor de ruit is vrij eenvoudig. Je klikt veel Plates vast voor een solide oppervlak dat de vorm heeft van een vierkant. Hierna wordt het interessanter, wanneer je een aantal details gaat vastklikken op het frame.
De spreuk van het rijkdom-display bevestig je in het midden, afgebeeld op de vier ronde Tiles. Wie geen Chinese tekens kan lezen, moet even goed kijken waar welk symbool komt te staan. Hier staat Zhao Cai Jin Bao. Dit betekent kort gezegd ‘succes en rijkdom verwelkomen in je huis’.
In China schroomt men niet om financieel geluk af te dwingen. Dat komt ook weer terug in de rode enveloppen die je op het display klikt. Deze worden in China met nieuwjaar gevuld met geld en vervolgens aan vrienden en familie gegeven. Hiermee wens je je naasten veel geluk toe.
De gouden Tiles met een metalen glans steken mooi af tegen het rood. Onderin vormen turquoise golven een vijver voor de Koikarpers om in te zwemmen. Eentje lijkt eruit gesprongen, zo hoog in de lucht is hij verheven.
De visjes zijn het leukste element om te bouwen. Er zitten heel leuke bouwtechnieken in. De uitstekende vin bovenop, gemaakt van een LEGO-scharnier, is een tof voorbeeld van NPU (Nice Parts Usage). De staartvin, gemaakt van een hartvormige Tile, geeft de Koi’s iets schattigs.
In China staan Koi karpers voor geluk en beroemdheid. Men gelooft dat ze harmonie en rijkdom aan je familie schenken. In de Feng Shui vind je ze ook veel terug, als symbool voor overvloed, doortastendheid en kracht. Duidelijk is, dat het geen goedkope vissen zijn in de aanschaf, dus rijke families hebben deze vissen vast en zeker in hun vijver zwemmen.
Onderin de ruit tref je tot slot nog de Yuan Bao aan. Dit is een traditioneel metaalsmeedsel dat in oud-China gebruikt werd als betaalmiddel (eigenlijk zoals wij hier goudstaven hadden). Je maakt er twee, eenvoudig van vorm, gelijkend op bootjes. Ze passen door hun vorm leuk bij het water van dit display.
Het laatste dat je bouwt is de zwarte standaard, waardoor het vierkant op één punt komt te staan en nu een ruit wordt. Deze bouw is wat saai, maar wel stevig.
Het eindresultaat van het rijkdom-display is mooi in rood- en goudtinten, met tealkleurige accenten van het water en de ruit met de spreuk in het midden. De witte wolkjes vormen een kunstig detail en ook deze kennen de betekenis van voorspoed en geluk.
Het tweede instructieboekje is vanzelfsprekend voor het tweede bouwwerk. Ook hier begin je weer met de basis, die hetzelfde in elkaar steekt. Op pagina 47 is de uitlijning van enkele pijltjes verkeerd. De laatste tijd kom ik veel fouten tegen in de handleidingen van LEGO-sets. Geen goede zaak.
De achtergrond van het display is leuk in de vorm van een bloem/klaver. De kleurstelling is hier precies omgekeerd: buitenkant rood en binnenkant oranje. Het hoofdthema van dit tweede bouwwerk is bloemen die nieuw geluk brengen.
Wat direct opvalt is het gebruik van roze bij dit bouwwerk. Het vloekt wat in combinatie met het rood. Hier had ik liever wit gezien met turquoise accenten, zodat het beter past bij de andere ruit.
De bouw van de grote roze pioen is heel tof en het technische hoogtepunt. Alle elementen bouw je vier keer – door de symmetrie van de natuur ontkom je hier helaas niet aan herhaling – maar het past vervolgens precies in elkaar. De bloemblaadjes klik je vast op twee ronde Plates met acht Bars.
De grote boompioen is sinds de Tang-dynastie (8e-12e eeuw na Christus) verankerd in de Chinese cultuur. Deze bloem staat voor schoonheid en liefde, maar vooral ook voor rijkdom en status. De boompioen wordt gezien als een van de mooiste bloemen van China en om die reden kweekte men ze aan het keizerlijk hof. Ook in Chinese kunst zie je de boompioen vaak terug.
Naast de grote boompioen bouw je ook nog kleinere pioenrozen. Deze vond ik persoonlijk minder leuk om te bouwen, omdat de takjes uit LEGO Technic elementen bestaan. Die zijn overigens wel heel stevig.
Andere mooie details zijn de geprinte vlindertjes, die ook weer voor geluk staan. De compositie van de bloemenruit zit goed in elkaar, al kijk je vanaf de zijkant enigszins achter de grote pioenroos. In het midden vind je de spreuk Hua Kai Fu Gui. Dit staat voor ‘bloeiende voorspoed en geluk’. In China gelooft men namelijk dat er rijkdom volgt, wanneer de bloemen in bloei staan. Daarom luiden veel families het nieuwe jaar in met planten, als goede start.
Het eindresultaat van het bloemendisplay is mooi, maar het vissendisplay trekt mijns inziens meer de aandacht.
Conclusie
Voor iemand die niet uit China afkomstig is, is het vrij lastig om te interpreteren waar deze set nu precies over gaat. Er is dus enige voorkennis nodig van de Chinese cultuur, om te begrijpen wat je aan het bouwen bent. Dat maakt het lastig om als een blok te vallen voor deze set.
Met deze review hoop ik je wat beter bekend gemaakt te hebben met de symboliek, waardoor je wellicht toch overweegt dit mooie display aan te schaffen. Esthetisch gezien is dit LEGO-bouwwerk het namelijk absoluut waard om in jouw kamer te prijken. Heb je niet zoveel met de Chinese cultuur? Dan kun je altijd nog elementen uit dit bouwwerk gebruiken in je andere creaties, zoals de vissen of de grote pioenroos.
Op wat minpuntjes na, die zich vooral in de bloemenruit bevinden, vind ik de LEGO 80110 Lunar New Year Display set een mooie aanvulling voor de huiskamer van de AFOL (Adult Fan of Lego). Je moet dit niet als een speelset zien, want dat is het simpelweg niet. Maar tussen bijvoorbeeld de Botanical Collection of naast een LEGO Art bouwwerk, vind ik deze set niet misstaan.
Nu maar hopen dat deze geluksbrengers hun werk doen en mij in 2023 veel voorspoed en rijkdom opleveren. Dan ligt het geluk in een klein Chinees hoekje.