De Limburgse vastelaovend is nog maar net voorbij, of over mijn keukentafel loopt een stoet Minifigures in feestelijke kleuren met hun praalwagens mee. Hou jij wel van een knaller of twee? Met LEGO 80111 Lunar New Year Parade brengt het Deense bouwsteentjesmerk een ode aan optochten over de hele wereld waarmee men het Chinees nieuwjaarsfeest viert. 2023 is het Jaar van het Konijn. Gun jij Flappie ook een plekje in jouw LEGO kast of is hij dit jaar het haasje?
De dozen van LEGO Lunar New Year sets staan bekend om hun felle kleuren en dat is dit jaar niet anders. Helder blauw en rood spatten van het karton af. Op de achterzijde van de doos zie je de beweging van de verschillende bouwwerken weergegeven met pijlen. De visuals zijn uitstekend uitgewerkt en dit zie je ook weer terug in de instructieboekjes. Het zijn er drie, zodat je met z’n drieën tegelijk kunt bouwen, evenals een stickervel en een sheet met vlaggen in metallic goud. Dit geeft meteen een wow-effect.
1653 LEGO-steentjes zijn verdeeld over 10 genummerde zakjes, waarmee je 3 praalwagens en maar liefst 18(!) Minifigures bouwt. De verkoopadviesprijs is €99,99, wat neer komt op €0,06 per steentje. Dat is een zeer goede prijs, zeker als je ziet hoeveel unieke onderdelen en nieuwe kleuren je aantreft in deze set.
De Minifigures
Liefhebbers van Minifigures kunnen met deze LEGO 80111 set hun verzameling behoorlijk uitbreiden. Want zoals gezegd bevat deze parade maar liefst 18 figuurtjes, waarvan er vele uit unieke onderdelen bestaan en er prachtig uitzien. Je zet ze in elkaar tussen het bouwen van de praalwagens door. Sommige hebben een Trans-Clear schijf onder een van hun beentjes, omdat ze anders instabiel staan met hun accessoire in de hand.
Natuurlijk is de hoofdpersoon de furry in haar konijnenkostuum, passend bij het Jaar van het Konijn. Deze dame heeft een prachtige witte hoofdtooi in de vorm van een konijn met lange oren. Op het hoofddeksel is een konijnensnuit geprint. Deze is, evenals de torso met winterse nieuwjaarsprint in rood en goud, uniek voor deze set. Trots houdt ze een rode lantaarn vast met daarop een gouden konijnenprint. Het enige dat nog ontbreekt, is een zacht bolletje als staartje.
Bij de eerste wagen waar het konijn op staat, horen ook de vlaggendragers. De Light Aqua Torso’s zijn alleen in deze optocht te vinden. Ze hebben mooie sluitingen aan de voorzijde en een gouden opdruk van een konijn. De vlaggen zijn metallic goud van kleur met rood en turquoise accenten en een Chinees teken erop. Eentje staat voor de lentebloemen en de andere voor voorspoed en geluk. Daarnaast hebben deze man en vrouw ook allebei een groot roze masker met gezichtsprint bij zich als extra accessoire. Het ziet er vervreemdend, doch komisch uit, wanneer je de Minifigure-hoofdjes vervangt door deze maskers.
Na de voorste wagen volgt een groep van vijf muzikanten die allen eenzelfde turquoise kostuum dragen. De Torso is zeer fraai met print aan de voor- en achterkant. Je vindt deze alleen in deze set (in vijfvoud) terug.
De muzikanten zijn allen dames. Ze hebben elk een ander instrument vast. De Chinese gitaar is zonder meer het mooiste, met ook hier weer een unieke opdruk. Daarnaast zijn twee hoofdprints en het haarstuk met de kleine staartjes ook nieuw. Enigszins vreemd is het wel dat het middenrif en de armen ontbloot zijn. Niet echt warm voor Chinees nieuwjaar, dat in januari gevierd wordt.
Op de derde wagen vind je een bonter gezelschap. De drie Minifigures die meerijden, hebben dezelfde Torso: een rood exemplaar met traditionele Chinese sluiting en een gouden steentje op voor- en achterpand. Echter, ze dragen allen andere hoofddeksels, die overeenkomen met de klassieke LEGO thema’s: Pirates, Castle en Space.
Volgens de instructie tref je een admiraal, een ridder en een astronaut aan, maar in het bouwwerk zitten nog drie andere opties verstopt. Daarover later meer. De admiraal draagt een 1×3 Tile met daarop Chinees schrift met een nieuwjaarsspreuk die zoiets betekent als gelukkig konijnen-nieuwjaar. Hij heeft tevens een gehoorapparaat, wat de vraag oproept of hij doof is geworden van de vuurwerkknallen elk jaar. Het is mooi te zien dat LEGO de lijn van inclusiviteit doorzet.
De astronaut is uitgedost met een paarse helm en zuurstofflessen, waardoor deze Minifigure vooral bij verzamelaars gewild is. Je ziet hem al zweten in zijn warme ruimtepak. Deze Spaceman draagt een gebogen Tile met daarop in het Chinees een spreuk die je een welvarend Jaar van het Konijn toewenst. De sticker is lastig te plakken op de gebogen Tile, een euvel dat helaas vaker terugkomt in deze set.
De ridder heeft een stok met een rood uiteinde vast, waarvan niet direct duidelijk is waar deze voor dient. Wanneer je er later achter komt dat hij het vuurwerk mag verzorgen, kan het niet anders dan dat het een aansteeklont is. Hij houdt zijn adem in, wanneer er een vuurpijl met een sissend geluid de lucht in vliegt.
Het figuur met het grootste knalvuurwerk loopt voor de laatste wagen uit. Het is niet geheel duidelijk of deze nu bij het ensemble op de wagen hoort, want ze valt een beetje uit de toon, al heeft ze wel eenzelfde Torso. De hoofdbedekking is een Monkie Kid-haarstuk met haarband en past leuk bij de overwegend rode Minifigure. Aan haar lange stok zit een vuurwerkmat, gemaakt van Bar Holders met Clip. Het ziet er vrij gevaarlijk uit. Bij mij rijst de vraag of je dit zou moeten aanprijzen bij kinderen. Hoewel vuurwerk onlosmakelijk verbonden is met China en (Chinees) nieuwjaar, is dit wel een 8+ set. Vuur for thought.
De optocht is nog niet ten einde, want ook aan toeschouwers is gedacht. Zes bezoekers staan langs de kant om te zien wat er langs komt rijden. De kleurrijkste is zonder meer het jongetje in zijn Monkie Kid jasje. Geen idee waar hij die gekocht heeft, want deze Torso is uniek in deze set. Het bloempotkapsel geeft hem iets aandoenlijks en hij draagt een rode envelop met geld in zijn handen. Zo’n envelop geef je doorgaans aan vrienden en familie met Chinees nieuwjaar, als teken van gelukwensen.
Drie Minifigures hebben iets met technologie. De enige man van het gezelschap maakt foto’s met zijn camera. Hij heeft een gezichtje met dubbele print, waarbij aan een van de zijdes een konijnenbril op zijn afwezige neus prijkt. Zijn vrouw en dochter hebben respectievelijk een telefoon en een tablet vast. Op de tablet is door middel van een sticker te zien dat de rest van de familie ook bij de optocht aanwezig is. Het meisje is aan het videobellen. De Torso’s zijn leuk bedrukt in twee kleuren, rood en oranje, en deze kun je ook weer alleen in deze set terug vinden.
Het meisje met het bruinroze jasje draagt een stok met daarop ofwel een soort muziekinstrument, ofwel een spies met eten. Het is niet geheel duidelijk. De dame met de geruite spencer is helemaal hip met een bessensmoothie in de hand. Toch lijken deze Minifigures wat willekeurig gekozen, wanneer je ze vergelijkt met de overige toeschouwers.
De bouw en speelfuncties
Met elk van de instructieboekjes bouw je een wagen voor de optocht. De voorste hoort overduidelijk bij 2023, het Jaar van het Konijn. De basis bestaat uit veel Technic-onderdelen. Dat is niet alleen gedaan vanwege de stevigheid, maar ook voor het mechanisme. Elke praalwagen heeft een mechaniek van binnen, waarmee er een element kan bewegen.
De zijkanten van de wagen zijn zeer mooi afgewerkt. Tiles en gouden krullen en worsten – ja gouden worsten – tegen een rood/turquoise achtergrond maken er een kleurrijk geheel van. Het gebruik van de rode flippers als decoratie is ook grappig gevonden. Je bevestigt de elementen tegen een rij van Brackets, die langs de beide zijdes van de wagen lopen.
Bovenop staat een hoog podium, dat je los bouwt en daarna aan de basis vast maakt. De Bright Light Yellow wolkjes zijn uniek in deze set. Je krijgt er maar liefst zes en ze zijn op elke wagen aanwezig. Het wolkenthema komt ook veel terug in de Chinese kunst. De balustrade van het podium is van goud gemaakt en de konijnen-Minifigure staat prominent bovenop te zwaaien. Rest de vraag: hoe is ze erop geklommen?
Bij sommige bouwstappen moet je goed opletten, want het bouwwerk wordt veel gedraaid. Verschillende malen moest ik mezelf corrigeren en dat gebeurt me toch niet vaak tijdens het LEGO bouwen. In het midden van de wagen bouw je een konijnenfiguur bovenop een gouden cirkel. Dit is zonder meer het witte, fluffy pronkstuk.
Het konijn zit ingenieus in elkaar. Er is een mooie afwisseling tussen rood en wit en het diertje draagt een rode trui en een schattig hoedje. In zijn pootjes heeft hij een rode envelop met geld. Wanneer je de Tiles met de rode albino oogjes omdraait, kan het konijn ook heel boos kijken, maar tijdens het Chinees nieuwjaar kijkt hij vrolijk. De lange oren zijn mooi gevormd met behulp van Curved Slopes. Aan de achterkant heeft hij een bolletje als staart.
Pas wanneer je het konijn op de wagen bevestigt, blijft hij rechtop staan door de koppeling aan de Technische mechaniek. Wanneer je de wagen vervolgens voortduwt, zorgt een reeks tandwielen onder in de basis voor het op en neer bewegen – huppelen – van het konijn. De positionering van het Chinese dierenriemfiguur doet het lijken alsof hij geldstukken poept. Deze hebben een zeer mooie print. In de set tref je zowel stickers als prints aan.
Ook de tweede wagen, die van de muzikanten, heeft een technisch onderstel met veel tandwielen. De rotatie van de wielen wordt overgezet naar een andere richting. Aan de zijkanten hebben de wagens kleine wieltjes, maar in het midden is een wiel met een rubberen band verstopt, dat de grond raakt en zo zorgt voor genoeg grip om de beweging te faciliteren.
Ook hier is de wagen weer versierd met allerlei decoratie langs de zijdes. De bloemenversiering is erg mooi. Achteraan hangen toffe lampionnetjes die waaien in de wind. De achterkant van de wagen is iets hoger dan de voorkant en de beide delen zijn verbonden met kleine trapjes gemaakt van Brackets en Slopes.
Je plakt veel stickers met transparante achtergrond om detail aan te brengen in de bouwwerken. Met name het plakken op gebogen Tiles is lastig, in verband met de rechte uitlijning. Toch zijn de boogjes van deze wagen, met name die achterop, zeer decoratief. De grote trom, die natuurlijk de meeste herrie maakt, is leuk bedacht. Het is een simpel, maar effectief ontwerp met een mooie ronde vorm. Dat is altijd lastig te realiseren met LEGO.
Bij deze wagen staat de frontvrouw van de band voorop, op een hoog podium. Je moet het maar durven. Het stoeltje staat wat wankel op de Bars. De gouden ‘sliert’ erachter oogt willekeurig en functieloos. Het doek dat je bovenop de wagen bevestigt, druk je los uit de plastic metallic sheet. Het heeft prachtige kleuren en een opvallende glans.
De grote trommelspeler slingert van links naar rechts, wanneer de stoet voort trekt. Deze mechaniek is heel tof bedacht! De plaatsing van de overige muzikanten is wat vreemd. De trommelspeelster die links voor op de wagen staat, met haar twee stokken, heeft haar trommel wel erg op de rand gezet. Rechts voor was nog een plekje vrij voor de muzikante met de gong.
De LEGO wagen, hoewel minder verbonden met het Chinees nieuwjaar-thema en wat minder in het oog springend, is mijn persoonlijke favoriet van deze Lunar New Year-set. De bewegingsoverdracht is hier vrij eenvoudig, van een verticale, naar een horizontale rotatie, waarbij het draakje Ollie om zijn as draait.
Er staan mooie rode bogen op de wagen en ook hier zijn weer de wolkornamenten aanwezig. De zijkanten bevatten abstracte patronen in rood, turquoise en oranje. Het meest opvallend zijn de grote LEGO stenen bovenop. Je bouwt er verschillende in allerlei kleuren, met het LEGO logo op de Studs, en ze zijn leuk om te maken. Je kunt wel het beste eerst de ronde Tiles bevestigen en dan pas de stickers erop plakken, dat helpt je bij het uitlijnen.
Tevens is er een knipoog naar de klassieke LEGO thema’s in de vorm van de Minifigures. Zoals eerder gemeld, zijn er een admiraal, een ridder en een astronaut aanwezig, maar achterop de wagen tref je nog een verrassing aan. Hier staat een kratje met daarin nog drie hoofddeksels, waarmee je andere personages voor je wagen kunt maken. Een bouwvakkershelm, een Forestmen-hoedje met veer en een brandweerhelm zijn de extra opties. Het lijkt de YMCA wel!
Achterop de wagen is er naast de hoedjes ook nog een voorraad vuurpijlen opgeborgen. Je kunt deze rechtop op de Brackets zetten en deze vervolgens denkbeeldig ‘afvuren’. Zoals eerder gemeld, vind ik het een gevaarlijke hobby om bij kinderen aan te prijzen. De ridder heeft er echter geen moeite mee.
Ollie de draak, de mascotte van LEGOLAND, is eenvoudig ontworpen maar hij ziet er alleszins heel leuk uit. Zijn snuit is grappig met de open bek met tanden. Hij doet een beetje denken aan een nijlpaard. De segmenten van zijn lijf zijn versierd met unieke geprinte goudgroene Tiles en ze zijn verbonden met bol-kom verbindingen. Zo slingert hij zichzelf door de wagen heen.
Aan zijn staart hangt een vlag en op zijn kop prijkt een traditioneel Chinees hoedje. Verder heeft hij een prachtige metallic gouden lampion vast, evenals een geldenvelop. Wanneer je de ridder op zijn plek op de wagen plaatst, volgens de instructies, zwiept Ollie hem eraf. Of dit de bedoeling is…?
Aan het einde van elk boekje vind je een diagram, waarin wordt weergegeven dat je een turquoise onderdeel aan de achterkant van elke wagen los kunt halen en kunt gebruiken als koppelstuk. Je schakelt de stoet zo aan elkaar met een bol-kom verbinding, maar het ziet er een beetje vreemd uit. De wagens rijden zo wel erg dicht op elkaar. Mooier is het om ze gewoon los te laten bewegen.
Het resultaat is een kleurrijke stoet aan praalwagens en Minifigures die uitnodigt tot feestvieren!
Conclusie
LEGO 80111 Lunar New Year Parade is zonder meer een set vol verrassingen. Het is bij de konijnen af als je het aantal Minifigures telt. De optocht ziet er spectaculair uit, bevat toffe kinetische mechanismen en mooie details. De enige blindgangers van deze set zijn de vervelende stickers en enkele – zo lijkt het – willekeurige keuzes van de ontwerpers, maar ook deze ben je al snel vergeten, wanneer het eindresultaat voor je op tafel staat. De paarse Spaceman kijkt je lachend aan vanaf zijn wagen en dan kun je alleen maar terug lachen.
Wat betreft bouwervaring is de set niet al te ingewikkeld. Af en toe is het even opletten. De bewegingen die de figuren op de wagens maken, zijn mooi om te doorgronden wanneer je aan het bouwen bent. Voor iemand die niets met Technic heeft, heb ik zeer genoten van deze toch wel technische snufjes.
Enkele details zijn ook voor de jongere bouwers heel leuk om te ontdekken. Konijnen doen het altijd (goed). De verwijzingen naar LEGO in de derde wagen zijn een leuke bijkomstigheid voor de echte LEGO fan en kan ik wel waarderen.
Kortom: de scherpe prijs per onderdeel, een hele reeks aan unieke elementen, gave prints en schitterende vlaggen, en als klap op de vuurpijl een visueel kleurenspektakel, maken LEGO 80111 Lunar New Year Parade tot een set waar je sterretjes van ziet.