In 1986 kwam Run DMC, samen met Aerosmith, de top 40 binnen met het nummer Walk This Way. In de videoclip van dit nummer dragen de heren van Run DMC witte Adidas Superstars. Overigens zonder veters, waarmee ze er mede voor gezorgd hebben dat de schoenen mateloos populair werden. Anno 2021 zijn de Originals Superstars nog steeds gewilde schoenen, die inmiddels in 47 verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Nadat het bekend was geworden dat LEGO en Adidas gingen samenwerken, kon het niet uitblijven dat er een LEGO versie van deze schoen ontworpen zou worden. Eén juli was het dan zover, de LEGO 10282 Adidas Originals Superstar zag het levenslicht! Peter heeft de stoute schoenen aangetrokken en de set gebouwd. In deze review lees je zijn bevindingen.


De set wordt geleverd in een echte schoenendoos met de drie welbekende strepen van Adidas erop. Door de vermelding van de 18+ lijn, het setnummer en het aantal onderdelen, wordt het duidelijk dat het om een LEGO set gaat in plaats van een paar echte LEGO schoenen. Na het openen van het deksel komt de visual van de schoen tevoorschijn die omringd is met een zwarte achtergrond, zoals we inmiddels gewend zijn bij de meeste 18+ sets.

10282 Adidas Originals Superstar

Na het openen van de doos komen we nog een verrassing tegen. De LEGO is namelijk verpakt in wit papier zoals je die normaalgesproken in een schoenendoos tegenkomt om de schoenen te beschermen. Onder het witte papier komen acht zakjes met LEGO tevoorschijn, genummerd van één tot en met zeven, een stickervel met één sticker en het instructieboek. De schoen bestaat uit 731 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €89,99 komt dit op een €0,12 per onderdeel. Voor een set waarop een licentie rust en een aantal unieke bedrukte onderdelen bevat is dit een gangbare prijs.

10282 Adidas Originals Superstar


Wie de schoen past…


De schoen die gebouwd gaat worden is de rechter variant met schoenmaat 40 2/3. De zool wordt gevormd door het plaatsen van twee lagen met Plates in diverse vormen. Voor de hak wordt zelfs nog een derde laag gebruikt. Bovenop de Plates worden diverse Bricks geplaatst waardoor direct de dikte van de schoenzool zichtbaar wordt. Bij de hak wordt de zool voorzien van een drietal Tiles met print.

10282 Adidas Originals Superstar

Het midden van de schoenschool wordt gebouwd met behulp van de SNOT-techniek. De vier Plates met Ball Cup worden in een later stadium gebruikt voor het plaatsen van de beide zijkanten van de schoen. De rode 2×3 Brick in het midden van de zool is een geintje van LEGO. Stap vooral niet op een LEGO steentje! Voor het bouwen van de hak volgen de verschillende bouwtechnieken zich in rap tempo op, waardoor het bouwen op geen enkel moment verveeld.

10282 Adidas Originals Superstar

Net als bij de hak worden de beide zijkanten gevormd door een mix van diverse bouwstijlen. Hierdoor blijft de bouw van de schoen onderhoudend. Na het koppelen van de beide zijkanten, met behulp van de Ball Joints, dienen de zijkanten nog wel goed gepositioneerd te worden. Doordat er een klein beetje speling op zit, lijkt het meteen heel raar als een zijkant niet goed aansluit met de bovenkant van de zool.

10282 Adidas Originals Superstar

Na het plaatsen van de tong is het tijd om de veter te strikken. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Door de relatief lange stugge uiteinde van de veter en het in de weg zitten van de tong, is dit een klusje wat een stuk makkelijker gaat bij een echte schoen dan de LEGO variant.

10282 Adidas Originals Superstar

Om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen, zijn er op de zijkant en de hak van de schoen een aantal onderdelen met print aangebracht. Samen met de drie strepen is de schoen een mooi geheel geworden. Gezien de Superstar sneaker bedoelt is als display model, wordt hij geleverd met een houder waarop de schoen geplaatst kan worden. De houder is voorzien van een plaquette met daarop de gegevens van de Adidas Superstar.

Voor de LEGO fans die geen genoegen nemen met alleen de rechter schoen en ook de linker willen bouwen, heeft LEGO een leuke verrassing in petto. In zakje zeven zitten de extra onderdelen die nodig zijn voor het ombouwen van de rechterschoen naar een linkerschoen. De instructies voor het bouwen van de linkerschoen, zijn gratis te downloaden via LEGO: bouwinstructies LEGO Adidas Originals Superstar.

10282 Adidas Originals Superstar


Conclusie


10282 Adidas Originals Superstar

De LEGO 10282 Adidas Originals Superstar is een set die een bijzondere toevoeging is aan de LEGO verzameling. Het begint al met de doos die het uiterlijk heeft van een schoenendoos. Hierdoor is de doos alleen al de moeite waard om ter display neergezet te worden naast de Adidas sneaker. De schoen zit bouwtechnisch prima in elkaar. Het bouwen van de Superstar is een plezierige bezigheid doordat er gebruikt wordt gemaakt van diverse bouwtechnieken.

Het eindresultaat komt aardig dicht in de buurt van het bronmateriaal. Hoewel niet alle rondingen van de schoen goed nagebootst kunnen worden met LEGO, is dit niet storend en heeft de designer een puike prestatie geleverd. Het gebruik van onderdelen met een print is een pré en geeft de schoen net wat meer uitstraling. Ikzelf was in het begin wat sceptisch toen ik het nieuws las dat er een heuse LEGO Adidas schoen set uitgebracht zou worden. Maar na het bouwen van de set kan ik zeggen dat hij zijn geld meer dan waard is en een echte blikvanger is geworden in de woonkamer.

10282 Adidas Originals Superstar


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?