Eén van de veel besproken sets van de zomer releases van 2018 is de LEGO Architecture 21042 Statue of Liberty. Met name over het gezicht en de lengte van de nek zijn al heel wat discussies gevoerd. Is de keuze die LEGO heeft gemaakt om gebruik te maken van een schild voor het gezicht de juiste of heeft de versie van JK Brickworks de voorkeur? Laten we de set eens onder de loep nemen!

Visuals en inhoud

Zoals gebruikelijk bij LEGO Architecture is de doos helemaal in het zwart en bestaat het uit stevig karton. Op de voorkant van de doos zien we het Vrijheidsbeeld. Lady Liberty staat statig op haar sokkel, met haar opgeheven rechter arm houdt ze de fakkel omhoog. Met haar linkerhand houdt ze de plaquette stevig vast. Op haar hoofd draagt ze een kroon met seven punten. Deze seven punten staat symbool voor de zeven continenten en zeeën.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

Op de achterkant van de doos zien we een foto van het echte vrijheidsbeeld met daarvoor de LEGO versie. Wat opvalt is dat LEGO designer Rok Žgalin Kobe een knap staaltje werk heeft afgeleverd. De sokkel is zeer gedetailleerd en het golvende gewaad van Lady Liberty is duidelijk herkenbaar. De set is 14 cm lang/breed en 44,5 cm hoog.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

De inhoud van de doos bestaat uit het instructieboek, 10 zakjes welke genummerd zijn van 1 t/m 5 en driemaal een Cross Axle. Met 1685 onderdelen is de Statue of Liberty de op één na grootste Architecture set die er tot op heden door LEGO is uitgebracht. Met een adviesprijs van € 109,99 komen we uit op € 0,07 cent per onderdeel.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

De bouw

We beginnen zoals gewoonlijk met de bodem! De bouw van de sokkel is een tijdrovende klus. Vooral het gedeelte waarbij de plate 1×1 gecombineerd wordt met round plate 1×1 is een moment om aandachtig te werk te gaan. Dit om ervoor te zorgen dat de 1×1 plates als één rechte lijn onder elkaar komen te staan.

LEGO Architecture 21042 Lady of LibertyHet balkon van de sokkel is mooi weergeven door gebruik te maken van 1×1 bricks en wall elementen.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

Nadat de sokkel klaar is, is het tijd voor de bouw van Lady Liberty. Om ervoor te zorgen dat Lady Liberty niet van haar sokkel valt, is er binnen in het beeld met behulp van de 3 Cross Axle elementen een verbinding gemaakt tussen de sokkel en Lady Liberty. Op dit frame word met behulp van de SNOT techniek Lady Liberty opgebouwd.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

Het beeld bestaat in zijn geheel uit Sand Green LEGO onderdelen, inclusief de handboeien die de gebroken ketting moet voorstellen. Dankzij het Vrijheidsbeeld zijn er 15 onderdelen voor het eerst in deze kleur uitgebracht.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

Voor de vlam van de fakkel is er gebruik gemaakt van een haarstuk die de Pirates fans onder ons vast wel herkennen als het haarstuk van Captain Salazar uit de LEGO Pirates of the Caribbean 71042 Silent Mary set. Speciaal voor het Vrijheidsbeeld is er door LEGO een goudkleurige versie van uitgebracht.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

Het eindresultaat is een indrukwekkend bouwwerk geworden dat groter is dan de visuals doen vermoeden. De LEGO versie van het Vrijheidsbeeld komt akelig in de buurt bij het origineel. Het enige waar we onze twijfels over hebben is de lengte van de nek, deze had wel één plate kleiner gekund. Wat we ons afvragen is waarom LEGO niet de complete basis inclusief de ster waarop de sokkel staat heeft ontworpen. We kunnen ons voorstellen dat de set dan te groot zou zijn geworden wat betreft het aantal te gebruiken onderdelen en hierdoor ook duurder. Desondanks missen we de rest van de basis wel.

LEGO Architecture 21042 Lady of Liberty

Schild vs JK Brickworks

Direct na het uitbrengen van de set kwam er een discussie op gang over het gezicht, of beter gezegd het ontbreken daarvan. Jason van JK Brickworks anticipeerde hierop door met een eigen versie te komen. Op de redactie zijn de meningen verdeeld over welk gezicht er nu het beste past bij de set. Het gezicht die JK Brickworks gemaakt heeft lijkt veel op de op het Paaseiland voorkomende Moai beelden. Door de in verhouding grove gelaatstrekken, krijgt Lady Liberty wel een meer mannelijk uitstraling. Welke versie het beste is laten we aan jou over.

Geef LEGO Architecture Statue of Liberty een gezicht

Conclusie

De LEGO Architecture 21042 Statue of Liberty is door het gebruik van diverse bouwtechnieken een genot om te bouwen. Het eindresultaat is een indrukwekkend beeld dat zeer geschikt is om als display tentoongesteld te worden. Hoewel het gebruik van het schild als gezicht op de foto’s best wel vreemd overkomt, valt dit in het echt reuze mee.

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door A-tembo. Onze mening en conclusie van de LEGO Architecture 21042 Statue of Liberty is geheel onafhankelijk. A-Tembo, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?