Sinds het begin van 2019 zijn de LEGO Architecture San Francisco en Paris verkrijgbaar. In deze review behandelen we de 21043 San Francisco set en bekijken we of de set genoeg bouwplezier biedt en het verzamelen waard is.


LEGO Architecture 21043 San Francisco

LEGO Architecture 21043

De doos van de set bevat vier genummerde zakjes met LEGO onderdelen, een instructieboekje en een losse 20,8cm donkerrode flexibel buis-element. Met een verkoopadviesprijs van €54,99 en 565 onderdelen komt de gemiddelde prijs per onderdeel terecht op €0,10. Dit is aan de hoge kant voor een Architecture set. De hogere prijs is mede te danken aan een redelijke selectie aan unieke onderdelen. Dit kan zijn in kleur, maar ook in prints en geheel nieuwe onderdelen. Ondanks dat is de verkoopadviesprijs toch nog te hoog voor wat de set te bieden heeft.

LEGO Architecture 21043

De Bouw

LEGO Architecture 21043

Na het bouwen van de basis – die tevens een flinke waterpartij bevat – worden de heuvels van San Fransisco gebouwd. De heuvels bieden ruimte aan de Painted Ladies, een weg met daarop twee trams, de Coit Tower en op de achtergrond 555 California Street. Alle bovenstaande objecten bestaan uit redelijk kleine onderdelen en bouwwerken die samen voor een bont geheel zorgen. De trams zijn op een zeer inventieve manier verwerkt en mogen natuurlijk niet missen. De Painted Ladies zijn voorzien van ramen door middel van 1×1 tiles met print uit het Minecraft thema. De twee gebouwen daarnaast – de blauwe en witte – zijn voorzien van unieke prints die enkel in deze set voorkomen.

LEGO Architecture 21043

Op de achtergrond staat één van de grootste gebouwen van de 555 California Street te pronken, met daarnaast de Transamerica Pyramid en de Salesforce Tower. Het bruine gebouw is opgebouwd door middel van de SNOT techniek. Dit is ook deels het geval bij de Transamerica Pyramid, maar twee 2×8 spike-elementen zorgen voor zijn kenmerkende vormen. Dit onderdeel is nieuw en komt vooralsnog enkel in het wit in deze set voor. De Salesforce Tower trekt de aandacht door zijn grote en vorm, en wordt eveneens opgebouwd door middel van SNOT technieken. Fort Point maakt een einde aan het stadsgedeelte van de skyline en dient eveneens als begin van de Golden Gate Bridge. Zes van de meest kenmerkende bouwwerken van San Francisco bevinden zich aan de linkerkant van de set. Dit ziet er wat druk uit, maar LEGO heeft een goede balans weten te vinden en daardoor komt alles goed tot hun recht.

LEGO Architecture 21043

Als je aan San Francisco denkt dan denk je al snel aan de Golden Gate Bridge en Alcatraz Island. Voor wie de film The Rock heeft gezien, weet dat dit tevens het koosnaampje van Alcatraz Island is. Het eiland was initieel bedoeld voor militaire doeleinden en om schepen de weg te wijzen door middel van een vuurtoren, maar heeft tevens als gevangenis dienst gedaan. Het eiland mag in het echt dan klein zijn, in deze set kom je er niet onderuit. De Golden Gate Bridge loopt deels over het eiland heen. Dit is in het echt niet het geval, maar de keuze die hier is gemaakt is te begrijpen. Sterker nog, het ziet er daarom juist erg mooi uit. De brug bestaat uit twee kolommen die d.m.v. SNOT opgebouwd zijn. Tussen de kolommen loopt het wegdek en zijn er bevestigingspunten voor de rode flexibele buis-elementen die dienen als kabels. De Golden Gate Bridge is de finishing touch en een opvallende verschijning.

LEGO Architecture 21043

Conclusie

LEGO Architecture 21043 en LEGO Architecture 21044

In tegenstelling tot de Architecture Paris set, voelt San Francisco aan alsof het de skyline natuurlijk in elkaar overloopt. De meest iconische gebouwen zijn vereeuwigd met LEGO steentjes en er is qua bouw weinig aan te merken. De bouw is interessant te noemen er wordt heen en weer flink afgewisseld. Het moment suprême is wanneer de Golden Gate Bridge prominent op de display staat. De verkooopadviesprijs van de set is wel een punt van kritiek. Het is te begrijpen dat de gemiddelde prijs iets hoger kan liggen door gebruik van unieke, nieuwe en bedrukte onderdelen, maar in dit geval voelt het aan alsof de set te duur is. LEGO heeft met de San Francisco skyline een goede set op de markt gebracht.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

Schrijf je hier in als je van elk nieuw artikel op Bouwsteentjes.info een email wilt ontvangen.

 

Over ons

Alles over LEGO! Voor LEGO nieuws, reviews, MOC’s, acties, evenementen en nog veel meer.

LEGO® is een gedeponeerd handelsmerk van de LEGO Groep. Sommige afbeeldingen van LEGO, de LEGO handelsmerken en sommige van de teksten over de LEGO artikelen zijn intellectueel eigendom van de LEGO Groep.

Op onze teksten en foto’s berust een copyright. Het is niet toegestaan deze te dupliceren!

Bouwsteentjes is onafhankelijk en wordt niet gesponsord door de LEGO Groep, die Bouwsteentjes niet officieel autoriseert.

Recognized LEGO® Fan Media

Bouwsteentjes.info Recognized LEGO Fan Media