Van het thema LEGO Architecture zijn er dit jaar 4 sets uitgebracht. Eén van de vier is de 21045 Trafalgar Square. Bij het zien van de eerste visuals kwam er meteen al een discussie op gang over welke bouwtechnieken er zijn gebruikt voor het maken van de trappen. In deze review gaan we je een tipje van de sluier geven over welke bouwtechnieken er allemaal gebruikt zijn bij het maken van deze set.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

LEGO Architecture 21045 Trafagar Square

Het is ongelofelijk hoeveel details er zijn verwerkt in de Trafalgar Square. Het lijkt erop dat de LEGO ontwerpers de lat elke keer weer wat hoger leggen. De set bestaat uit het beroemde plein, de National Gallery, Nelson’s Column die omringd is door 4 leeuwen, en de beroemde fonteinen. Zoals gewoonlijk wordt de set geleverd in de bekende zwarte doos om de Architecture reeks een ietwat luxere uitstraling te geven.

LEGO Architecture 21045 Trafagar Square

Er wordt gebruik gemaakt van genummerde zakjes. De set wordt in vier fases opgebouwd. Tevens bevat de doos nog 8x 16 Tan Plate en het instructieboek. De Architecture sets staan er bekend om dat het instructieboek begint met een stukje geschiedenis. In deze instructieboek wordt de geschiedenis uitgelegd van het beroemde plein, de National Gallery, Nelson’s Column en de fonteinen. De set omvat 1197 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €84,99 komt dit neer op €0,07 per onderdeel. Dit is een nette prijs voor wat de set te bieden heeft.

De bouw

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Zoals gewoonlijk begint de bouw met de display. Nadat fase 1 compleet is opgebouwd worden de contouren al zichtbaar waar in de volgende stappen diverse onderdelen geplaatst gaan worden. Op de posities waar de Tan gekleurde Juper Plates zich bevinden worden de veel besproken trappen geplaatst.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

De trap wordt gemaakt door een opeenstapeling van een aantal Wall elementen. De eerste drie treden worden klem gezet door de Tan gekleurde Jumper Plate. De vierde trede wordt met behulp van een Technic Brick vastgezet. Op deze manier is de trap goed gefixeerd.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Het eindresultaat is te zien op de foto hierboven. Aan de linkerkant is zichtbaar dat vierde trede vast is gezet met behulp van de Tan gekleurde Technic Brick. Aan de rechterkant zijn de drie Wall elementen klemgezet door de 1×2 Jumper Plates.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Na fase twee zijn de beide balkons met het terras voor de National Gallery al compleet opgebouwd inclusief de trappen. Tevens is er al een gedeelte zichtbaar van de achterkant van de National Gallery. Zoals te zien bevat de achterkant een drietal kamers. Door deze drie kamers wordt zichtbaar wat er zoal in de National Gallery te zien is. De diverse zalen bevatten een aantal schilderijen en een gouden beeld.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Bij het bouwen van fase 3 en 4 komen nog een aantal gave bouwtechnieken voorbij, vooral bij het maken van de National Gallery. Om niet alle nieuwe bouwtechnieken te verklappen wordt dit niet verder besproken in deze review. Nadat de set helemaal is opgebouwd blijven er nog een flink aantal reserveonderdelen over.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Het resultaat

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Het eindresultaat is een hele gave set vol met mooie details. Dit is één van de beste Architecture sets die LEGO tot nu toe op de markt heeft gebracht. Het ontwerp van de National Gallery is schitterend, het plein voor de National Gallery is tot in de puntjes nagebouwd met de twee fonteinen en Nelson’s Column omringd door de vier leeuwen. De tien bomen en de lantaarnpalen rondom het plein bakenen het geheel mooi af. De weg rondom het plein met de wereldberoemde taxi en rode dubbeldekker geven deze set de finish touch die het verdient.

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square

Conclusie

LEGO Architecture 21045 Trafalgar Square behoort zowel visueel als bouwtechnisch tot de toppers van dit thema. De set bevat zoveel mooie details zodat het zeer geschikt is om als display ergens neer te zetten. Er worden een aantal nieuwe bouwtechnieken toegepast waardoor de set een genot is om te bouwen. Als verzamelaar van LEGO Architecture sets is dit een must have. Heb je nog geen LEGO Architecture in je bezit dan is dit een geschikte set om te beginnen aan dit thema.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.