Dubai heeft een zeer indrukwekkende skyline met als hoogtepunt de Burj Khalifa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat LEGO Architecture 21052 Dubai één van de twee nieuwe LEGO Architecture sets is. Is het de moeite waard om The City of Gold uit bricks te laten verrijzen? Dat lees je in deze review.

LEGO Architecture 21052 Dubai

LEGO Architecture 21052 Dubai

In de hersluitbare doos zitten vijf genummerde zakjes met bouwsteentjes – waarvan twee zakjes met transparante Studs – en een instructieboek. De bouwinstructies zijn voorzien van informatie over Dubai en de gebouwen in deze LEGO skyline. Met een prijs van €64,99 en 740 onderdelen, komt de gemiddelde prijs op €0,09 per onderdeel. Dat is redelijk normaal voor een bouwwerk uit de Architecture serie.

LEGO Architecture 21052 Dubai

Voordat je de City of Gold kunt verkennen, moet de display worden gebouwd. Hierop komen de diverse iconische gebouwen van Dubai te staan. Het is een eenvoudig bouwwerkje dat afgewerkt wordt met Tiles voor het zand en transparant lichtblauwe Tiles voor water. De bouw eindigt met de basis voor de Burj Al Arab en de fundering voor de Burj Khalifa. De Jumeirah Emirates Towers, het Dubai Frame en The Dubai Fountain zijn de andere gebouwen die in deze skyline vertegenwoordigd zijn.

LEGO Architecture 21052 Dubai

Zodra de display gereed is, start de bouw van de Jumeirah Emirates Towers. Het ene gebouw wordt als hotel gebruikt, de ander als kantoor. De bouw van de eerste toren is een leuk klusje. Hoewel de tweede toren net iets anders in elkaar zit, voelt het bouwen behoorlijk repetitief. In werkelijkheid zijn de torens met elkaar verbonden. Dat is in deze build niet het geval.

LEGO Architecture 21052 Dubai

Op de grens tussen het oude en het nieuwe Dubai staat het iconische, 150 meter hoge, bouwwerk Dubai Frame (Berwaz Dubai). Met weinig middelen heeft LEGO dit bouwwerk vormgegeven, namelijk met een goudkleurige deur met daarop twee goudkleurige 1×2 Tiles. Daarnaast worden er olijfgroene plantjes op effectieve wijze gebruikt als palmbomen.

LEGO Architecture 21052 Dubai

De Burj al Arab – de toren van de Arabieren – is ontworpen door Tom Wright en heeft de vorm van het zeil van een dhow, een typisch Arabisch schip. De bouw van de LEGO variant bestaat voornamelijk uit het stapelen van verschillende blauwe Plates. Deze Plates zijn – vanwege hun kleur  – in sommige gevallen uniek voor deze set. De bouw is niet heel spannend, maar het resultaat mag er zijn.

LEGO Architecture 21052 Dubai

De eye catcher van deze skyline is de Burj Khalifa. Het was tijdens de opening in 2010 het hoogste gebouw ter wereld en torent ook in deze skyline ver boven de andere gebouwen uit. Ook het bouwen van deze toren bestaat uit veel repetitief stapelwerk, maar omdat het gebouw is opgebouwd is uit verschillende onderdelen en lagen, is het geen vervelende klus. Voor het onderstel wordt de snot-techniek toegepast. Dat is leuk bedacht en doet een klein beetje eer aan het grondplan van het originele gebouw. Dat is namelijk gebaseerd op de vorm van de Hymenocallis, een woestijnbloem die veel voorkomt in die regio.

Conclusie

LEGO Architecture 21052 Dubai

LEGO Architecture 21052 Dubai is een prachtige set vol met iconische gebouwen. Het is LEGO goed gelukt om met weinig middelen, een natuurgetrouwe skyline van Dubai te creëren. Zelfs de Dubai frame verdient een compliment vanwege de kracht van eenvoud. De enige kanttekening is dat het bouwen van deze set vaak wat eentonig aanvoelt. Gelukkig zijn er verschillende gebouwen te maken, dus dat gevoel is vaak van korte duur. Daarnaast bevat deze set een aantal unieke elementen, wat natuurlijk leuk is voor de verzamelaar.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.