Het lijkt een trend te worden dat LEGO oude Architecture sets voorziet van een update en opnieuw uitbrengt. In 2010 maakten we kennis met The White House. Tien jaar later komt LEGO met de LEGO Architecture 21054 The White House op de proppen. Is het uitbrengen van oude sets een gebrek aan inspiratie of is de nieuwe versie van de The White House de moeite waard om aan je Architecture verzameling toe te voegen?


De inhoud van de set bestaat uit het instructieboek, vier donkergroene 8×16 plates en 11 zakjes die genummerd zijn van 1 t/m 5. De set bevat 1483 onderdelen en heeft een LEGO adviesprijs van €109,99. Omgerekend komt dit op €0,07 per onderdeel. Het bijzondere aan de genummerde zakjes, is dat er één zakje tussen zit dat maar 15 onderdelen bevat. Hoewel LEGO zich steeds meer bezighoudt met het milieu, is dit wel een aparte zet van het bedrijf.

LEGO Architecture 21054 The White House

LEGO Architecture 21054 The White House


De bouw

De bouw van LEGO Architecture 21054 kan onderverdeeld worden in drie fases. Bij Fase 1 wordt het middelste gedeelte van The White House gebouwd, bij fase 2 de oostvleugel en bij fase 3 de westvleugel. De bouw begint zoals gewoonlijk, met de ondergrond met de bijbehorende karakteristieke zwarte randen van Architecture sets. De ramen in het Witte Huis worden vormgegeven met behulp van de SNOT techniek. Het is een behoorlijke gepriegel om de onderdelen zo recht mogelijk te plaatsen.

LEGO Architecture 21054 The White House

Nadat de zakjes met nummer 1 t/m 3 gebruikt zijn, is het middelste gedeelte van het Witte Huis klaar. LEGO heeft de set zo ontworpen dat je hem in principe nu al als display zou kunnen neerzetten. De zijkanten waar de zijvleugels komen te zitten zijn volledig afgewerkt, net zoals destijds met de 2010 versie. De beroemde tuin met fontein is mooi vormgegeven. De constructie van het schuine dak boven de entree op de Noordkant van het gebouw is behoorlijk fragiel. Het vraagt veel gevoel voor precisie om het tot een mooi geheel te krijgen.

LEGO Architecture 21054 The White House

LEGO Architecture 21054 The White House

Het instructieboek bevat naast de bouwbeschrijving ook de geschiedenis van het Witte Huis. De maker van het instructieboek heeft een fout gemaakt wat betreft het plaatsten van de informatie over de Oostvleugel en de Westvleugel. Voordat er begonnen wordt met de bouw van de Oostvleugel, krijg je eerst informatie te lezen over de Westvleugel. Bij het bouwen van de Westvleugel wordt er informatie gegeven over de Oostvleugel. Dit alles mag de pret niet drukken, maar het viel op. De onderdelen in de zakjes met nummer (4), worden gebruikt voor het bouwen van de Oostvleugel inclusief de Jacqueline Kennedy tuin. Ook dit gedeelte van het gebouw bestaat voor het grootste gedeelte uit ramen. Deze ramen zijn groter dan die gebruikt zijn in het centrale gedeelte van het Witte Huis. Hierdoor is de SNOT-techniek beter toe te passen, waardoor de ramen minder snel scheef geplaatst worden.

LEGO Architecture 21054 The White House

Het laatste gedeelte is de bouw van de Westvleugel. Doordat dit gebouw voor het grootste gedeelte dezelfde ramen gebruikt als de Oostvleugel, valt het wat in herhaling. De Oval Office is een verwelkomende afwisseling, want hier worden Cheese Slopes gebruikt voor de ovale ramen van de Oval Office. Dit gedeelte bevat ook de rozentuin.

LEGO Architecture 21054 The White House

Nadat alle onderdelen zijn gebouwd, kunnen ze worden samengevoegd. De complete set vormt een indrukwekkend geheel. De gebouwen zijn mooi vormgegeven. Van zowel de Noord- als Zuidkant van het Witte Huis, is het oog voor detail bij de verschillende bouwstijlen die Het Witte Huis bevat, verbluffend. LEGO heeft ook voldoende aandacht besteed aan de grote tuin op de Zuidkant met de rozentuin en de Jacqueline Kennedy tuin. De fontein maakt het geheel mooi af.

LEGO Architecture 21054 The White House

LEGO Architecture 21054 The White House


21054 The White House vs 21006 The White House

Zoals bij de inleiding is aangegeven, is er in 2010 de LEGO Architecture 21006 The White House uitgebracht. We hebben beide sets naast elkaar gezet voor een kleine vergelijking. Wat meteen opvalt is dat de 2010 versie veel breder gebouwd is dan de nieuwste versie. De SNOT-techniek wordt bij de 2010 versie heel summier toegepast, waardoor het geheel er wat hoekig uitziet. Dit wordt mede versterkt door de abstracte bouw van de bomen. Voor de ramen wordt er gebruikt gemaakt van een zwarte 1×1 Brick. Bij de 21006 ligt de nadruk op de Noordzijde terwijl bij de 21054 de nadruk ligt op de Zuidzijde. Door het gebruik van nieuwe bouwtechnieken is vooral de ronde koepel op de Zuidzijde bij de 21054 mooier afgewerkt.

LEGO Architecture 21054 The White House

LEGO Architecture 21054 The White House


Conclusie

LEGO Architecture 21054 The White House

Wat betreft het gebruik van nieuwe bouwstijlen is de LEGO Architecture 21054 The White House zeker geen ‘America First’. Ondanks dat, is het een leuke set om te bouwen die zeker genoeg uitdaging biedt. Het continu herhalen van het bouwen van de ramen begint op het laatst wel wat te vervelen. Nadat de set eenmaal gereed was, was ik dat snel weer vergeten omdat het eindresultaat een hele mooie display-set is geworden. LEGO heeft er goed aangedaan om de set opnieuw te ontwerpen met de huidige bouwtechnieken. Prijstechnisch zit het ook snor. De 2020 versie van het Witte Huis is het aanschaffen meer dan waard. Mocht LEGO doorgaan met het opnieuw ontwerpen van oude sets, dan zou een heruitgave van de LEGO Architecture 21011 Branderburger Gate zeker niet misstaan.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

4.8 5 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?