Voor de liefhebbers van LEGO Architecture sets werd het geduld dit jaar behoorlijk op de proef gesteld. Na lang wachten werd eindelijk bekend welke set we dit jaar mogen verwachten in het thema, namelijk de LEGO Architecture 21056 Taj Mahal. Na de Creator Expert versies van 2008 en 2017 is het nu tijd voor een Architecture model. Heeft deze vernieuwde versie van de Taj Mahal een toegevoegde waarde aan de al bestaande versies? Peter heeft de set gebouwd en hieronder lees je zijn bevindingen. 


De Taj Mahal bevindt zich in India in de stad Agra op een verhoogd platform aan de oever van de rivier de Yamuna en is tussen 1632 en 1648 gebouwd in opdracht van Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk. Het witte marmeren Mausoleum is de laatste rustplaats van zijn vrouw Mumtaz Mahal. Na het overlijden van Shah Jahan is ook zijn lichaam bijgezet in de graftombe. In 2007 werd de Taj Mahal verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De LEGO versie van de Taj Mahal is, zoals we gewend zijn bij LEGO Architecture, verpakt in een luxe hersluitbare doos. In de doos vinden we twaalf zakjes met LEGO welke genummerd zijn van één tot en met tien en het instructieboek welke naast de bouwinstructies ook nog informatie over de Taj Mahal bevat. Met een totaal van 2022 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €109,99 komt dit op een nette €0,05 per onderdeel.


De bouw


De bouw van de Taj Mahal begint met het maken van de basis door middel van het plaatsen van diverse Plates. De basis, welke een formaat heeft van 30×30 Studs, wordt netjes afgewerkt met de standaard zwarte rand van Tiles. Zoals gewoonlijk staat er op één zwarte Tile de naam van de set. Met behulp van de donkerbruine Tiles wordt het grondgebied rondom de Taj Mahal gevormd.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

Nadat de verhoogde platform is gerealiseerd door het gebruik van Bricks is het tijd voor het minst leuke gedeelte van de set, het plaatsen van 230 1×1 Tiles. Gelukkig heeft LEGO de slimme ingeving gekregen door de Tiles te plaatsen op 33 2×3 Plates en 4 3×3 Plates. Het is nog steeds een repetitieve klus maar het is wel een stuk gemakkelijker om de Tiles netjes uit te lijnen in een rechte lijn. De Brick Separator is in deze een handig hulpmiddel.

In het midden is de kelder van de Taj Mahal te zien met daarin de twee graven. Het graf in het midden is van Mumtaz Mahal, links van haar is het graf van haar echtgenoot Shah Jahan.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

De Taj Mahal is een achthoekig grafmonument met acht ingangen. De ingangen bevinden zich bij de vier hoge poorten en de vier schuine zijdes. Beide onderdelen dienen vier keer gebouwd te worden. Ondanks dat de bouw repetitief is, is het niet saai. Dit komt mede door de bouwmethodes die gebruikt worden. Hieronder wordt van links naar rechts de vier fases van de hoek ingangen weergegeven.

Het is belangrijk dat de Cheese Slopes op de juiste manier gemonteerd worden in verband met het goed positioneren van de de tankleurige muur. Voor de tankleurige muur wordt de schuine witte muur geplaatst. Het gebruik van de witte Star Wars droid armen om de pilaren tussen de muren te fixeren is een leuke vondst. Het dak wordt afgewerkt met Plates waar in een later stadium Tiles op worden gemonteerd.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

Nadat de acht ingangen met elkaar verbonden zijn en het dak mooi afgewerkt is begint de Taj Mahal steeds meer vorm te krijgen. In het midden van het grafmonument is er een ruimte vrijgemaakt voor het plaatsen van  de graftombe. De graftombe wordt geplaatst boven de kelder waar de graven liggen.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

De graftombe is een koepel met in het midden de cenotafen van Shah Jahan en Mumtaz Mahal. Ook hier geldt dat de Cenotaaf van Mumtaz Mahal in het midden staat en die van Shah Jahan links naast haar. De graftombe bevat vier ramen zodat de cenotafen te bewonderen zijn zonder de graftombe te hoeven betreden.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

Na de bouw van de graftombe is het tijd voor het één na laatste onderdeel van het Mausoleum, de vijf koepels. De bogen onder de vier kleine koepels worden gevormd met behulp van witte armpjes welke we tegenkomen bij de Star Wars droids. Het eindresultaat ziet er wat vreemd uit omdat de boogvorm er niet helemaal uit te herleiden is. Ondanks dat, is de toegepaste methode niet storend en doet het geen afbreuk aan het gebouw. De punt op de koepels is van origine een toverstaf die we kennen van onder andere Harry Potter. De grote koepel wordt gebouwd met behulp van een aantal leuke SNOT technieken die we hier niet uitgebreid gaan uitleggen, omdat we niet alles willen verklappen.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

Van bovenaf bekeken is te zien dat het gebouw volledig symmetrisch is opgebouwd. Het enige a-symmetrische aan het gebouw is de positionering van het graf en cenotaaf van Shah Jahan. Dit komt omdat het graf van zijn vrouw in het midden is geplaatst en zijn graf pas in een later stadium toegevoegd is.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

Met het plaatsen van de vier minaretten is de bouw van de Taj Mahal voltooid. In vergelijking met de originele Taj Mahal lijkt de diameter van de vier Minaretten te klein in verhouding met de rest van het Mausoleum. Ook het plein om het gebouw is smaller vergeleken met het origineel. Het lijkt erop dat LEGO dit bewust heeft gedaan.

Met een oppervlakte van 30×30 studs is de set al aardig van formaat. Door het plein wat compacter te maken, komen de minaretten dichterbij het grafmonument te staan. Door ze smaller te maken wordt de illusie gewekt dat de verhoudingen kloppen. Indien LEGO in dit geval de minaretten een grotere diameter had gegeven dan waren ze te grof geweest qua formaat vergeleken met de rest van het gebouw.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal


Conclusie


LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

De LEGO Architecture 21056 Taj Mahal is een welkome toevoeging aan de Architecture collectie. De set is een prima alternatief voor degene die de Creator Expert versie te groot en te duur vinden. Hoewel een aantal gedeeltes van de bouw repetitief maar onoverkomelijk zijn, zorgen de toegepaste bouwtechnieken voor genoeg variatie waardoor het bouwen van de set, op de vloer na, genoeg uitdaging biedt. Met de €0,05 per onderdeel zit de set prijstechnisch ook prima in elkaar.

De keuze van LEGO om een compacte versie van het plein te maken met daardoor dunnere minaretten is voor mijn gevoel de juiste geweest. Door de optische illusie lijken de verhoudingen te kloppen. Het vergroten van het plein geeft in mijn ogen geen toegevoegde waarde aan de set gezien dat het minst leuke onderdeel van de set is om te bouwen. Daarnaast drukt het onnodig de prijs omhoog in verband met de extra onderdelen die nodig zijn. De set heeft in deze vorm het juiste formaat om als display set te schitteren in de woonkamer of kantoorruimte.

LEGO Architecture 21056 Taj Mahal

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?