‘Herontdek je creatieve kant, spreek je innerlijk kunstenaar aan en creëer een prachtig kunstwerk waar je van zult houden’. Met deze zin begint de startpagina van LEGO Art, het nieuwe thema dat zich specifiek richt op de AFOL (Adult Fans Of LEGO). Momenteel kan er een keuze worden gemaakt uit vier verschillende Pop-Art kunstwerken van Andy Warhol, Iron Man, Star Wars en The Beatles. Aangezien Peter, fan van The Beatles, wel benieuwd was naar dit nieuwe thema, heeft hij zich gestort op de LEGO Art 31198 The Beatles. Hieronder lees je zijn bevindingen.


Bij het zien van de doos krijg je het idee dat je een special edition LP box in je handen hebt gekregen, hiermee is de interesse meteen al gewekt. Het openen van de doos werkt met hetzelfde principe als bij de LEGO Architecture sets, het mooie hiervan is dat je een overzicht krijgt van de inhoud van de doos. De inhoud bestaat uit vijftien zakjes met 1×1 ronde Tiles, negen 16×16 zwarte panelen die verborgen zitten onder in de doos, en twee ongenummerde zakjes met LEGO die ook verborgen zitten aan de linkerkant van de doos. Bovenop dit verborgen vak zit een uitsparing waarin de bouwomschrijving geklemd zit. De set bevat in totaal 2933 onderdelen en heeft een adviesprijs van €124,95. Dit komt neer op €0,04 per onderdeel.

LEGO Art 31198 The Beatles


De bouw

Het instructieboek begint met een stukje geschiedenis over de band. Voor de vier gebruikte afbeeldingen van John, Paul, George en Ringo is gekozen voor een foto die op binnenkant van de uit 1968 afkomstige LP The White Album staat afgebeeld. Het instructieboek bevat ook een QR-code waarmee je de soundtrack kunt beluisteren die bij deze set hoort. Bij het horen van het woord soundtrack denk je aan muziek, alleen is dat nu niet het geval. Het is een podcast waarvan de één hem geweldig zal vinden en de andere hem na een aantal minuten al zal uitzetten. Dit heeft te maken met de zeer monotone manier van vertellen. Er is weinig spannends aan te beleven, waardoor het eerder vermoeiend dan vermakelijk is. Zoals gezegd zal dit verschillen per persoon.

LEGO Art 31198 The Beatles

Dan is het nu tijd voor het echte werk, het bouwen van de set. Het eerste wat je denkt is HELP! De bedoeling is dat je de 9 panelen van 16×16 gaat ‘versieren’ met ronde 1×1 Tiles in 15 verschillende kleuren. De kleuren hebben een cijfercodering meegekregen in de bouwbeschrijving, hiermee lijkt het erop dat de opbouw van het paneel eenvoudig is. LEGO is alleen vergeten om de 15 zakjes te nummeren. Bij daglicht zie je de verschillen tussen de diverse donkere kleuren nog wel, alleen bij kunstlicht is dit niet te doen. Een tip is dan ook om de zakjes conform de legenda uit de bouwinstructie te nummeren. We can work it out!

LEGO Art 31198 The Beatles

LEGO Art 31198 The Beatles

Bij het plaatsen van de ronde Tiles krijg je het gevoel van LEGO meets Ministeck. Het volledig vullen van één paneel duurt ongeveer een half uur. De panelen worden aan elkaar vastgekoppeld met behulp van LEGO Technic-pinnetjes. Het lijkt heel simpel, maar een fout bij het uittellen van de juiste positie is zo gemaakt. Speciaal voor LEGO Art heeft LEGO hiervoor een nieuwe Brick Separator gemaakt die breder is dan zijn voorganger. Op deze manier kunnen er meerdere Tiles tegelijk losgehaald worden, dit is vooral handig als je van gezicht wilt veranderen.

LEGO Art 31198 The Beatles

LEGO Art Brick Separator

Nadat alle Tiles zijn geplaatst, is het tijd voor het maken van de lijst. De lijst wordt dusdanig in elkaar gezet, dat deze ervoor zorgt dat de negen panelen als één robuust geheel aan elkaar gezet wordt. Voor LEGO Art is een nieuw onderdeel ontworpen waarmee het kunstwerk opgehangen kan worden aan de muur. Dit onderdeel wordt zowel links als rechts aan de bovenkant van de lijst geïnstalleerd om zo het gewicht van het kunstwerk evenredig te verdelen.

LEGO Art 31198 The Beatles

LEGO Art 31198 The Beatles

De finishing touch is de zwarte 4×2 Tile met ‘The Beatles’ erop. Wat opvalt is de keuze van LEGO om voor de hoeken van de lijst te kiezen voor een zwarte Plate met studs in plaats van een gladde Tile. Waarschijnlijk wil LEGO hiermee het kunstwerk accentueren dat het van LEGO is gemaakt, want als je het van een afstandje bekijkt valt dat namelijk niet meer op doordat het één glad geheel is geworden.

LEGO Art 31198 The Beatles


Conclusie

LEGO Art 31198 The Beatles

Voor het maken van deze review heb ik gekozen voor John Lennon, in mijn ogen de grootste singer-songwriter die er bestaan heeft. Hoewel het maken van deze set een hele andere belevenis is wat betreft het bouwen, geeft het eindresultaat een dusdanig voldaan gevoel dat het naar meer smaakt. Zoveel zelfs, dat je ze eigenlijk alle vier in je bezit wilt hebben om de Beatles collectie compleet te maken. Een belemmering in deze kan het hoge kostenplaatje zijn. Hoewel een prijs per onderdeel van €0,04 acceptabel is, ben je voor het compleet maken van de collectie €500,- verder. Dit moet je er dus voor over hebben. De soundtrack kun je, indien je een monotone manier van vertellen niet storend vindt, laten voor wat het is. Zet daarom een goede The Beatles plaat op. Desondanks is het eindresultaat een mooi kunstwerk geworden die niet zal misstaan in een woonkamer of kantoor.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Art
 • Naam set: The Beatles
 • Setnummer: 31198
 • Onderdelen: 2933
 • Verkoopadviesprijs: €124,99
 • PPP: €0,04
 • Release: juli 2020
 • Te koop bij: LEGO.com

Productomschrijving

Ben je fan van The Beatles? Dan is deze set perfect voor jou. Bouw 1 van de 4 unieke portretten van de beroemde bandleden met deze LEGO® Art The Beatles (31198) set en ontsnap op een creatieve manier aan de beslommeringen van het dagelijks leven.

Ontspannend project
Maak met deze 2933-delige set 1 van de 4 gedetailleerde portretten voor aan de muur van je favoriete Beatle: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison of Ringo Starr. Luister tijdens het bouwen naar de meegeleverde soundtrack en ontdek allerlei verhalen en verrassende details over de band. Maak je creatie helemaal af met de ‘The Beatles’ handtekeningtegel en hang het kunstwerk aan de muur of zet het op een plank.

Artistieke mindfulness
Je hoeft geen kunstenaar te zijn of een verzameling LEGO modellen te hebben om plezier te beleven aan het in elkaar zetten van deze decoratieve set. Als het portret af is, kun je het vol trots aan de muur hangen. Deze LEGO Art set maakt deel uit van een reeks bouwsets die zijn gericht op muziek, kunst, design en architectuur. De sets vormen daarnaast geweldige cadeaus voor iedereen (dus ook voor jezelf) die op zoek is naar een nieuw hobbyproject.

 • Bouw deze prachtige LEGO® Art The Beatles (31198) kunstset met een model met 4 bouwmogelijkheden. Nadat je 1 van de 4 portretten hebt gemaakt, kun je jouw passie voor The Beatles tonen door het aan de muur te hangen of op een plank te zetten.
 • Ontsnap aan de dagelijkse beslommeringen met deze 2933-delige LEGO® set voor volwassenen met 9 platen voor aan de muur, een ‘The Beatles’ handtekeningtegel, een omlijsting van LEGO stenen, een uniek nieuw ophangelement en een stenenwipper.
 • Met deze set kun je jouw passie voor kunst voeden terwijl je een creatief kunstwerk maakt. En met de meegeleverde soundtrack kun je jezelf echt verdiepen in de set en kom je tijdens het bouwen allerlei verrassende details te weten.
 • Laat jouw passie voor muziek en The Beatles aan iedereen zien door deze unieke set te bouwen en een mooi plekje te geven. Het is ook een origineel verjaardagscadeau voor jezelf of andere hobbyisten in je leven die graag creatieve projecten aangaan.
 • Dit 4-in-1 kunstwerk is ca. 40 x 40 cm. Het staat prachtig aan de muur of op een plank en is een echte blikvanger dankzij de fraaie details. Deze slim ontworpen LEGO® set biedt 4 verschillende bouwmogelijkheden.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?