Het is de grootste LEGO set tot nu toe (qua onderdelen) en gericht op de volwassen LEGO fan en volwassenen die graag creatief bezig, maar ook voor degene die iets unieks in huis willen halen. Ik heb het over de LEGO Art World Map. Deze nieuwe set kost €249,99 en staat garant voor heel wat uurtjes bouwplezier, althans als de manier van bouwen weet aan te spreken. In deze review bespreek ik de set en laat ik je weten wat je ervan kan verwachten en of de set het geld en de moeite waard is.


[Review] LEGO Art World Map (10)

De LEGO Art World Map is de grootste LEGO set tot op heden dankzij de 11695 onderdelen. Hoewel de grootste, bestaan de onderdelen met name uit witte 1×1 Round Plates, diverse 1×1 Round Tiles in diverse kleuren en zwarte Technic Pins. Daarnaast zijn er 40 speciale 16×16 Bricks toegevoegd waarop de onderdelen bevestigd kunnen worden. Bijgeleverd is ook een nieuwe Brick Separator, een aantal Cone elementen, twee zwarte Tiles met prints van nummers, en een selectie aan witte Bricks, Plates en Tiles voor het frame.

[Review] LEGO Art World Map (10)

De gemiddelde prijs per onderdeel komt terecht op €0,02. Dit is enorm laag. Zoals gezegd, bestaan de meeste onderdelen uit 1×1 formaten. Dit zorgt voor een wat vertekend beeld. Prijs per onderdeel is maar één manier om de waarde van een set te berekenen. Een LEGO set is nou eenmaal bedoeld om te bouwen. Er dient ook gekeken te worden naar de bouw, het plezier, de bouwuitdaging en het uiteindelijke resultaat. Daarover kan ik kort zijn, deze set is zeker niet voor iedereen weggelegd. Daardoor zal de set in de ogen van de ene LEGO fan veel te duur en voor een ander precies goed zijn voor wat ze zoeken/willen.

[Review] LEGO Art World Map (10)


De LEGO World Map in kaart


Het bouwen van de LEGO World Map bestaat voornamelijk uit het aanbrengen van Tiles en Plates op 40 speciale 16×16 Bricks. Het echte bouwen zit hem met name in de lijst van de wereldkaart. Bouwtechnisch is er weinig uitdaging te beleven. Dit is direct een belangrijk punt van de set. Ben jij een bouwer, houd je van uitdaging en haal jij daar ontspanning uit? Dan is de kans groot dat deze set minder geschikt is voor jou. Vind je bouwtechnieken minder belangrijk, wil je ontspannend bouwen en daarvoor de tijd nemen? Dan is de kans groot dat deze set met hoge display-waarde, geweldig zal vinden.

[Review] LEGO Art World Map (10)

Natuurlijk is dit wat kort door de bocht, maar het idee moge duidelijk zijn. In mijn geval was ik redelijk enthousiast over de looks van de set, maar de bouw vond ik niet zo heel ontspannend. Mijn vrouw heeft zichzelf prima vermaakt met de bouw van deze set. Het verschil zit hem erin, dat ik van afwisseling houd en mijn vrouw graag creatief bezig is. Ze heeft de tijd genomen om de set samen te stellen en er veel plezier aan beleefd. Ikzelf vond zo nu en dan een paneel voorzien van Plates en Tiles leuk, maar daar bleef het bij.

Het is bij deze set een kwestie om de tijd te nemen en eventueel tijdens het bouwen de podcast te beluisteren. Het is niet de bedoeling dat de wereldkaart in één avond wordt gebouwd. Hierdoor is het uitstekend geschikt om de set er zo nu en dan bij te pakken als tijdverdrijf. Ook is het mogelijk de set samen met het gezin te bouwen. Over de podcast kan ik weinig melden, die was ten tijde van de bouw nog niet beschikbaar.

[Review] LEGO Art World Map (10)

De onderdelen zijn rijkelijk aanwezig en van alle Tiles en Plates houd je een aantal over. Dit zijn geen reserveonderdelen, maar bedoeld om naar eigen smaak de zeeën van een patroon te voorzien. Hiervoor is echter geen instructie bijgeleverd (enkel een afbeelding). Je dient daardoor zelf creatief te zijn. Let er wel op dat je in eerste instantie de landmassa’s aanbrengt en dan pas de zeeën. Let hier op als je zelf een patroon wil maken. Bijgeleverd zijn een aantal 1×1 Cones waarop je een Tile naar kleur kunt bevestigen. Je kan hiermee aanduiden welke landen je al hebt bezocht in jouw leven.

[Review] LEGO Art World Map (10)

Zodra de kaart klaar is, kan de lijst er omheen. De lijst bestaat uit Bricks en Tiles van verschillende soorten en maten, die zowel aan de speciale 16×16 Bricks bevestigd als opgestapeld worden. De lijst zit stevig rond het geheel en zorgt er tevens voor dat de wereldkaart niet uit elkaar valt. Zodra de bouw afgerond is, kun je de landkaart ophangen of neerzetten. Het hangen geschiedt door twee meegeleverde haken die je aan het frame bevestigd.

[Review] LEGO Art World Map (10)

Het resultaat is wat wennen. Bij een wereldkaart verwacht je over het algemeen gekleurde landmassa en blauwe zeeën. In dit geval heeft LEGO gekozen voor de Bathymetrie van de oceanen (diepte van de oceanen) en witte landmassa’s. Niet iedereen zal dit kunnen waarderen en of dit druk over vinden komen. Het eindresultaat ziet er in het echt beter uit dan de foto’s van de set doen vermoeden. Toch is er iets wat mij enorm weet te storen. Dat is de witte bouwbare lijst. Een zwarte lijst had voor meer contrast en rust gezorgd. De witte lijst valt wat weg vanwege de witte landmassa’s en weet daarnaast het drukke van de kleuren niet echt te temperen.


Conclusie


De LEGO Art World Map is een bijzondere set die met name bedoeld is voor de creatieve volwassenen en LEGO fans die graag sets ter display zetten of relaxt willen bouwen. Ben je op zoek naar uitdaging, dan kun je deze set laten voor wat het is. De prijs is gezien het gemiddelde in orde, maar zal veel te hoog zijn voor wie niet van dergelijke sets houdt. Voor wie juist een set als dit in huis wil halen, zal de prijs waarschijnlijk correct aanvoelen. Je bent heel wat uurtjes zoet om de landkaart te bouwen en het is daarnaast een goede set om samen met het gezin te maken.

[Review] LEGO Art World Map (10)

De drukke kleuren zullen waarschijnlijk niet bij iedereen goed in de smaak vallen, maar zorgen wel voor een vrolijk en kleurrijk geheel. Ik ben van mening dat de witte lijst de set geen eer aandoet en dat een zwarte lijst beter past. Hierdoor denk ik dat de wereldkaart beter tot zijn recht had gekomen en de verscheidenheid aan kleuren zou drukken. Dan de prijs. Persoonlijk voelt €249,99 voor een set van dit formaat wat duur aan. Dat terwijl het gemiddelde per onderdeel enorm laag is. Ben je echt overtuigd dat dit in jouw straatje valt van wat je leuk vindt, dan raad ik de set van harte aan. Twijfel je nog, dan raad ik aan een aanbieding af te wachten.

[Review] LEGO Art World Map (10)


Laat jouw mening weten!


Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?