Voel de wind onder de vleugels met deze LEGO Avatar 75572 Jake & Neytiri’s First Banshee Flight set. Deze vliegende schepsels worden door de Avatar gebruikt om te jagen of om lange afstanden af te leggen. In deze review bekijken we hoe makkelijk deze potsierlijke vogels zich laten temmen. Weet Kjelle zijn eerst vliegles te doorstaan? Lees het in de review.
De LEGO Avatar 75572 Jake & Neytiri’s First Banshee Flight bevat 572 onderdelen verdeeld over zeven genummerde zakjes. In een extra kartonnetje kan je de drie instructieboekjes, een stickervel en de vleugels vinden. Dit heeft als voordeel dat de instructies en stickervel niet beschadigd raken. Met een LEGO adviesprijs van €54,99 komt het gemiddelde terecht op €0,09 per onderdeel. Een nette prijs wat betreft een set met licentie.
Hoewel de boekjes de aangepaste opmaak hebben gekregen met eenvoudigere kleuren, was er een aangename verrassing in het boekje zelf. Op regelmatig basis kom je een afbeelding tegen uit de film ter decoratie of om te vergelijken met wat je gebouwd hebt. Dit zorgde voor een leuk effect en kon je het makkelijk het bronmaterieel vergelijken.
De Minifigures
Met de set krijg je Minifiguren van Neytiri en Jake Sully, in Avatar vorm. Omdat de set gebaseerd op hun eerste vlucht, krijg je hun overeenkomstige outfit zoals in die scene te zien is. De typerende blauwe kleur is meteen herkenbaar en er zijn op het lichaam mooie prints aangebracht. Hoe de Minifigures samengesteld zijn, verschilt van set tot set. Echter heeft LEGO in elke set een andere print voorzien. In dit geval heeft Neytiri een unieke print voor haar gezicht, terwijl dit voor Jake zowel voor het gezicht als bovenlichaam geldt.
De beentjes zijn trouwens langer dan normale Minifigure beentjes om de hoogte van de Avatar extra te benadrukken. De beentjes verschenen al eens eerder in de Toy Story sets. Het hoofdje met de typerende spitsige oren, is een nieuw onderdeel. Het haar-onderdeel is eveneens nieuw en bevat een Bar-connectiepunt op het uiteinde, hiermee kan je de Tsaheylu – een neurale verbinding tussen een Avatar en fauna/flora – verwezenlijken.
De bouw en speelfuncties
Te bouwen zijn vrijwel twee identieke Bashee, of door de Na’Vi (een stam binnen de Avatar) ook ‘Ikran’ genoemd. Het enige verschil zit hem in de gebruikte onderdelen om de verschillen tussen het mannetje en het vrouwtje te benadrukken. De geboorte van een Banshee begint met het vormen van de romp. Hier worden enkele simpele, maar leuke bouwtechnieken gebruikt. Aan de romp worden verschillende aansluitpunten voorzien voor het hoofd, vleugels en de staart. Bovenop kan je een Avatar laten plaatsnemen en de Tsaheylu tot stand brengen.
Al snel begint de Banshee vorm te krijgen en worden de staart en het hoofd aangebracht. Het hoofd is een uniek onderdeel. Een kogelgewricht laat de nodige beweging toe. Door het aanbrengen van de vleugels krijgt het dier ineens een groter volume en neemt het duidelijk in omvang toe. Enkele scharnieren laten het toe om de vleugels op en neer te bewegen. Het is jammer dat je de grote vleugels niet kan plooien wanneer de Banshee land, om zo zijn zittende houding na te bootsen. Nu ziet het er wat raar uit, maar de designer heeft aan een oplossing gedacht.
Je kan namelijk de Banshee op een te bouwen stukje omgeving bevestigen. Hierdoor lijkt het alsof ze door de lucht aan het vliegen zijn. Het bouwen van het stukje natuur, zorgt voor een aangename afwisseling tussen de twee Bashee’s door. Deze beperkte weergave van Pandora voelt natuurlijk aan, mede door het gebruik van gesteente, planten en wortels. Een blauw pilaaronderdeel (nieuw) stelt een waterval voor en wordt gebruikt om enkele ‘zwevende’ rotsen aan te bevestigen.
Eenmaal de Banshee’s zijn aangebracht komt het geheel tot leven. Dankzij de verschillende bewegingsmogelijkheden, kan je hun positie makkelijk aanpassen en lijkt het alsof ze echt aan het vliegen zijn! Hoewel er verder weinig speelbaarheid aan is, zorgt dit wel voor een mooie displayset. Aan het gesteende op de bodem is een clip voorzien, waarmee je andere stukjes natuur uit de andere sets op kan aansluiten. Een leuke extra toets zijn enkele glow-in-the-dark onderdelen als beplanting.
Conclusie
Met de LEGO Avatar 75572 Jake & Neytiri’s First Banshee Flight kan je een iconisch moment uit de film herbeleven. De set geeft je wederom exclusieve varianten van Jake en Neytiri. Beide figuren zijn voorzien van mooie en exclusieve prints voor enkele van hun onderdelen. De bouwervaring is wederom iets eenvoudiger en wat meer aan de repetitieve kant. Je moet tweemaal dezelfde Banshee bouwen, maar dit wordt tussendoor afgewisseld met het bouwen van een stuk van Pandora.
Hoewel er enkele tekortkomingen zijn met het uiterlijk van de Banshee’s, met in het bijzonder de vleugels die niet in te klappen zijn, ligt de beperking voornamelijk aan het gekozen budget. Dit heeft de designer goed op weten te lossen door de Banshee te displayen op een natuurlijk vormgegeven staander. De set heeft buiten het rondvliegen met de Banshee, weinig speelplezier te bieden. Maar dit tekort wordt dit meer dan goed gemaakt door de displaymogelijkheid. Prijstechnisch zit de set goed voor wat je krijgt. Als je een fan bent van de film en LEGO is dit eveneens eens set die moeilijk te weerstaan zal zijn. Heb je deze set op het oog met een andere reden, kan ik aanraden om te wachten op een mooie korting of cadeau bij aankoop.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.