De Strelitzia Reginae, beter bekend als de paradijsvogelplant, is de derde set die zijn opwachting maakt binnen de LEGO Botanical Collection. Na de LEGO Flower Bouquet en de LEGO Bonsai Tree, is het nu tijd voor de LEGO 10289 Bird of Paradise. Met de snoeischaar binnen handbereik heeft Peter deze set gebouwd. Is de 10289 Bird of Paradise een waardige toevoeging aan de Botanical Collection of kun je hem beter in de schappen laten liggen? In deze review vind je het antwoord. 


De doos van de Bird of Paradise is goed gevuld met tien zakjes met LEGO. De zakjes zijn genummerd van één tot en met vijf. Naast de tien zakjes met LEGO, bevat de doos vanzelfsprekend ook nog de bouwinstructies. Met een totaal van 1173 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €109,99, komt dit neer op €0,09 per onderdeel. Dit lijkt wat aan de hoge kant, maar de set bevat een aantal onderdelen die voor deze set voor het eerst in een nieuwe kleur gefabriceerd zijn, zoals de Technic panelen en de paarse sabel.

10289 Bird of Paradise


Het planten


De Bird of Paradise wordt geleverd inclusief bloempot. LEGO heeft gekozen voor een achthoekige bloempot in plaats van een ronde bloempot. Voor het bouwen van de bloempot wordt er gebruikgemaakt van diverse bouwtechnieken, hierdoor verveelt de bouw geen enkel moment. De pot wordt laag voor laag opgebouwd waardoor het een solide geheel wordt.

10289 Bird of Paradise

Doordat de bloempot een solide geheel geworden is, is hij aardig aan het gewicht. Dit heeft als voordeel dat het een stevige basis is geworden voor als in het later stadium de plant wordt toegevoegd. De bloempot heeft een hoogte van tien Studs (wat overeenkomt met 10cm) en een diameter van 14cm. In het begin van het bouwen lijkt de bloempot qua omvang klein, dit wordt veroorzaakt doordat in dat stadium de buitenkant nog niet is toegevoegd.

10289 Bird of Paradise

Met behulp van de SNOT-techniek wordt er een inlay gecreëerd met diverse Technic Bricks. De stengels van de plant worden, nadat ze gebouwd zijn, verbonden met de inlay door middel van Technic Pins. De acht zijden van de bloempot worden mooi afgewerkt met een zwarte rand die voorzien zijn van een versiersel van 1×1 round Plates. Bij het verplaatsen van de bloempot is het belangrijk om hem in het halverwege de pot vast te pakken. Uit ervaring is gebleken dat als de bloempot bij de bovenrand vast wordt gepakt er een zijpaneel los kan schieten, waardoor de modder alle kanten opvliegt.

10289 Bird of Paradise

Het bouwen van de Paradijsvogelplant is het minst leuke onderdeel van de set, gezien het een repetitief gebeuren is. Er worden acht lange stengels gebouwd met daaraan grote bladeren, die bestaan uit Technic panelen. De uiteindelijke vorm van het blad komt aardig dicht in de buurt van de bladeren van de echte plant. De plant bevat drie stengels met de Paradijsvogelbloem. Het moeilijkste gedeelte van de set is het samenvoegen en strooien van de 300 1×1 Round Plates die dienst doen als modder.

10289 Bird of Paradise

De Paradijsvogelbloem is op een simpele maar effectieve manier vormgegeven. De vrolijke kleurencombinatie van de bloem zorgt ervoor dat op een afstandje de LEGO versie bijna niet te onderscheiden is van de echte plant. Het gebruik van de paarse sabel is geniaal bedacht door de ontwerper van de Paradijsvogelplant, Chris McVeigh.

10289 Bird of Paradise


Conclusie


10289 Bird of Paradise

De LEGO 10289 Bird of Paradise is een mooie toevoeging aan de Botanical Collection. Het bouwen van de solide bloempot vond ik het leukste gedeelte van de set, mede door het gebruik van de diverse bouwtechnieken. Bij het vastpakken van de bloempot is het belangrijk om hem niet aan de bovenkant vast te pakken, want dan bestaat er de kans dat er een zijpaneel losschiet met alle gevolgen van dien.

Hoewel het bouwen van de plant wat minder leuk was door het repetitief bouwen van de stengels met bladeren, maakt het eindresultaat het meer dan goed. Hoewel ikzelf eerst niet zo enthousiast was tijdens de release van de set, ben ik na het bouwen en het aanschouwen van het eindresultaat zeer positief verrast. De Paradijsvogelplant is samen met de achthoekige bloempot een heel mooi geheel geworden.

Vanaf een afstand lijkt de set net echt. Het is een mooie blikvanger voor in de woonkamer of op je bureau in je werkkamer. De prijs valt, vergeleken met de twee andere sets, wel wat hoger uit, maar hij is zijn geld meer dan waard. Met zijn drieën zijn ze een mooie drie-eenheid  geworden.

10289 Bird of Paradise

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?