Vorig jaar bracht LEGO als onderdeel van de LEGO City 60271 Main Square al een brandweerhelikopter ui. Dit jaar komen ze wederom met een brandweerhelikopter op de proppen met de LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter. Is het slim van LEGO om zo kort achterelkaar een set uit te brengen die een brandweerhelikopter bevat? Peter was hier benieuwd naar en laat zijn bevindingen weten in deze review.


De inhoud van de doos bestaat uit drie genummerde zakjes onderdelen, een stickervel met 8 stickers, de romp van de helikopter en twee instructieboekjes. In het eerste instructieboekje staat hoe de energiecentrale en de motor gebouwd kunnen worden. In het tweede boekje staan de instructies voor het bouwen van de helikopter. Met 212 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €29,99, komt het gemiddelde terecht op een totaal van €0,14 per onderdeel. Deze prijs is behoorlijk aan de hoge kant. Dit zal deels veroorzaakt worden door een aantal onderdelen die redelijk uniek zijn, zoals de romp van de helikopter. De set bevat tevens een aantal onderdelen die dit jaar nieuw zijn, te weten de rode raampanelen, de vuurelementen en de bluskanonnen.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter


De Minifigures


Er zitten drie Minifiguren in deze City set. In de samenstelling zoals ze in deze set voorkomen zijn ze alle drie uniek. We beginnen, zoals het hoort, met de dame in ons midden. Zo te zien is het een stoere dame die niet met haar laat sollen. Als pilote van de helikopter is dit natuurlijk ook nodig. Ze draagt een oranje vliegenierspak met reflecterende strepen, grijze handschoenen en een witte helm met vizier. De helm en vizier zijn nog redelijk uniek, ze worden pas sinds 2019 gebruikt. Ze maakt gebruik van een headset om alle aanwijzingen vanaf de grond te kunnen volgen en zichzelf verstaanbaar te maken aan de rest als ze in de helikopter zit.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter

De technicus van de energiecentrale draagt een lichtblauwe shirt met daarover een oranje veiligheidsvest, een donkerblauwe broek en op zijn hoofd draagt hij een rode bouwvakkershelm. Aan zijn gezichtsuitdrukking te zien voelt hij zich momenteel niet helemaal op zijn gemak, deze constatering wordt nog versterkt door het feit dat de zweetdruppels op zijn hoofd heeft staan.

Fans van LEGO City Adventures hebben hem waarschijnlijk al herkend, Clemmons de brandweerman. Hij is de derde Minifiguur die we in deze set tegenkomen. Het is voor Clemmons de tweede keer dat hij de opwachting maakt in een LEGO City set. Hij heeft zijn brandweerpak aangetrokken die blijkbaar ook geschikt is om ermee op de motor te rijden. Met zijn zwarte pak met groene en grijze reflecterende strepen is hij een opvallende verschijning, wat natuurlijk logisch is als brandweerman. Zowel zijn torso als benen bevatten een mooie gedetailleerde print. Aangezien hij op de motor rijdt, heeft hij zijn brandweerhelm ingeruild voor een motorhelm met een vizier die open en gesloten kan worden.


De bouw en speelfuncties


Zoals eerder aangegeven bevat de set twee instructieboekjes. Met de eerste instructieboek worden de motor en de energiecentrale gebouwd. Voor degene die wel eens vaker een City motor gebouwd hebben, is het in elkaar zetten van de motor gesneden koek. De kuip wordt op het frame gezet, de wielen en stuur worden vastgeklikt, er worden nog wat stickers toegevoegd en viola de motor is klaar voor gebruik! Gezien het een brandweermotor is, mag het blauwe zwaailicht en een brandblusser niet ontbreken. De brandblusser is bedoeld voor kleine beginnende brandjes aangezien hij niet al te groot is.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter

Een mooi nieuw onderdeel in deze set zijn de vuurelementen, waarvan er vijf zijn toegevoegd. De elementen zijn stapelbaar waardoor er verschillende soorten branden nagebootst kunnen worden. Van een kleine brand tot een grote uitslaande brand, alles is mogelijk.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter

Bij de energiecentrale wordt gas of olie gewonnen. Om welke brandstof het gaat is niet helemaal duidelijk. De opbouw van de centrale is simpel maar doeltreffend. In één opslag is duidelijk hoe één en ander werkt. Met het bedieningspaneel kan het geheel ingeregeld worden, de meters houden de druk in de gaten en met het stuurwiel kan de brandstoftoevoer door de dikke witte buis fictief geopend of gesloten worden. Met de radar op het dak van de centrale kunnen diverse gegevens verzonden worden. De radar is te bereiken via een ladder.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter

Nadat de energiecentrale klaar is, is het tijd voor het leukste gedeelte van de set, het bouwen van de reddingshelikopter. Er worden een aantal leuke bouwtechnieken toegepast en hoewel het nergens spannend wordt zal hij voor de doelgroep van 5+ uitdagend genoeg zijn op te bouwen. Naast de nieuwe vuurelementen bevat de set ook nieuwe bluskanonnen waarmee het vuur gedoofd kan worden. De bluskanonnen bevinden zich aan weerszijden van de helikopter. Het is een leuke toegevoegde speelelement.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter

De helikopter is een stuk groter dan zijn voorganger uit de LEGO City Main Square. De reden hiervoor is dat helikopter naast een blusfunctie ook nog een reddingsfunctie heeft. In het achterste gedeelte onder de staart is een ruimte waar een brancard geïnstalleerd kan worden. Met een klep kan deze ruimte afgesloten worden waardoor de patiënt veilig naar een ziekenhuis gevlogen kan worden. De helikopter is een robuust en stevig geheel en kan tegen een stootje tijdens het spelen met de set.

LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter


Conclusie


LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter

De LEGO City 60281 Fire Rescue Helicopter is een set die, als je puur naar de prijs per onderdeel van €0,14 kijkt, prijstechnisch aan de hoge kant is. Zoals eerder aangegeven komt dit mede door de romp, rode raam panelen en de nieuwe vuurelementen en waterkanonnen. Vooral deze laatste twee elementen zijn van toegevoegde waarde waardoor de set de aanschaf meer dan waard is. Voor de doelgroep van 5+ valt er genoeg te beleven waardoor er voldoende scenario’s nagespeeld kunnen worden uit de LEGO City Adventures. Het toevoegen van Clemmons aan deze set zorgt ervoor dat er wederom een held uit de serie verkrijgbaar is als Minifiguur.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!


Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?