De nieuwe LEGO City Road Plates zorgen voor wat controverse. LEGO komt met een nieuw systeem dat het vormen van een stad moet bevorderen, maar de meningen onder de volwassen LEGO fans zijn nogal verdeeld. Als MOC-bouwer, fan van MILS en LEGO stedenbouwer, was Joost de ideale kandidaat dit nieuwe systeem testen. Of de nieuwe Road Plates een goede vervanging zijn van de oude wegenplaten en hoe je ze kunt gebruiken met bestaande sets, lees je hieronder.


De eerst reacties op de geruchten – dat LEGO afscheid neemt van de bestaande wegenplaten – waren niet allemaal even positief. Als vervanging voor de bestaande platen, heeft LEGO gekozen voor een nieuwe – modulaire – manier om de wegen van je LEGO stad vorm te geven. In deze review behandelen we een aantal onderdelen om te zien of de keuze van LEGO voor deze wegen een goede is. We kijken naar bouw- en speelfuncties, flexibiliteit ten opzichte van de oude wegenplaten en de combinatie met de modulaire gebouwen.


Integratie met modulaire gebouwen


LEGO 60304 Road Plates en Modular 1

Zowel kinderen als AFOL gebruiken de “oude” wegenplaten. Voor kinderen een ideale manier om snel wegen te creëren en voor volwassen goed te combineren met de modulaire gebouwen. Op deze manier kun je in een handomdraai een stad maken, verbonden door wegen. De oude wegenplaten hebben daarin als voordeel, dat ze net zo hoog zijn als een normale Baseplate en zodoende – met een tile voor de stoep – op dezelfde hoogte komen als de stoep van een modulair gebouw. Bij de nieuwe wegenplaten zal dit iets meer aanpassing vergen. Zoals te zien is op de foto steekt de nieuwe wegenplaat net iets boven de stoep uit van het modulaire gebouw. Wanneer je een plate onder het modulaire gebouw plaatst kom die juist weer hoger uit (zie onderstaande foto).

LEGO 60304 Road Plates en Modular 3

Door het plaatsen van de Plate, creëer je een hogere stoep wat uiteindelijk een mooi straatbeeld oplevert. Maar dit is alles behalve een goede lange termijnoplossing. Het probleem doet zich dan ook enkel voor zodra je dit nieuwe systeem gaat gebruiken in combinatie met Modulaire gebouwen. Het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe wegen niet gemaakt zijn met de AFOL in het achterhoofd, maar voor kinderen zodat er sneller een stad gecreëerd kan worden met straten. Het doet wat dat betreft precies waarvoor het bedoeld is. Volwassenen zullen daardoor creatief moeten worden in hoe ze dit nieuwe systeem willen gebruiken. Daar kom ik in aan ander artikel op terug.


De bouw en speelfuncties


LEGO 60304 Road Plates

De wegenplatenset is gericht op kinderen van 5 jaar en ouder. De stappen die je moet zetten om de wegenplaten bij elkaar te voegen, zijn daardoor logischerwijs redelijk recht-toe-recht-aan. In de handleidingen vind je drie voorbeelden voor een lay-out van de weg, maar je kunt natuurlijk ook zelf verzinnen hoe je de delen gebruikt. Naast het verbinden van de wegenplaten en het zebrapad, kan je ook de ondersteunende stukken zoals verkeersborden, verkeerslichten, bomen en lantaarnpalen op verschillende plaatsen vastzetten. Heb je een gebouw, dan kun je die door middel van de Tiles vastzetten aan de wegenplaten. Een kind kan de was doen. Een leuke toevoeging aan de set is het gebruik van Glow in the Dark-steentjes, waardoor de lantaarnpalen oplichten zodra het donker is of het gaat schemeren.


De nieuwe onderdelen


LEGO 60304 Road Plates Onderdelen

Deze set bevat 112 onderdelen. Een aantal van deze onderdelen zijn nieuw of niet eerder op deze manier gebruikt. Zoals op de bovenstaande foto te zien is, zijn er zes gloednieuwe onderdelen geïntroduceerd. Van deze onderdelen zitten er meerdere in de set. Voor het gemak heb ik het hieronder voor je uitgeschreven.

 • Vier 16×16 Modified Plates in Dark Bluish Gray met uitsparingen voor het plaatsen van andere elementen
 • Eén 8×16 Modified Plate in Dark Bluish Gray met zebrapad opdruk en uitsparingen voor het plaatsen van andere elementen
 • Zes 5x8x2/3 Curved Plate in Dark Bluish Gray die niet eerder onbedrukt/gedecoreerd is gebruikt in een set
 • Tien 2×4 Tiles in Dark Bluish Gray met witte strepen voor de markering van het middenstuk van de wegen
 • Twee 1×2 Plate in Glow in the Dark, die voorheen alleen maar in deze kleur beschikbaar was als 1×1 Round Plates
 • Vier 2×4 Ridged Tiles met een hoek van 25 graden in de kleur geel. Deze worden gebruikt als verkeersdrempel.

Conclusie


LEGO 60304 Road Plates Box

De LEGO City 60304 Road Plates set is wat mij betreft een stap in de goede richting. LEGO probeert te vernieuwen en slaagt daar wat mijn betreft goed in. Het systeem heeft een hoog speelkarakter en er wordt meer ruimte gegeven aan het gebruikmaken van je fantasie. Wanneer we kijken naar de prijs, hink ik op twee gedachten. Met €0,18 per steen is de prijs per onderdeel aan de hoge kant. Maar voor deze prijs krijg je een nette hoeveelheid onderdelen en meer flexibiliteit in de indeling van je wegen. Ook is deze nieuwe manier voor wegen beter voor mensen met weinig ruimte. De breedte is slechts 16 Studs in plaats van de 32 bij Baseplates.

Wat mij persoonlijk als MOC-bouwer vooral heel erg aanstaat, is dat de grote panelen zich heel erg goed lenen voor het maken van vloeren van een hangaar of als betonplaten op de containeroverslag. Ook zijn deze onderdelen heel mooi te gebruiken in een MILS opbouw (hierover vertel ik je in een ander artikel meer). En ja, voor AFOL met Modulaire gebouwen of een stad die ingericht is voor Modulars, zal dit geen ideale oplossing zijn. Ze zijn niet handig te implementeren zonder al te grote aanpassingen en het wordt een duur grapje veel van deze sets aan te schaffen. Dat gezegd hebbende, het systeem is ook niet bedoeld voor deze doelgroep.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO
 • Naam set: Road Plates
 • Setnummer: 60304
 • Onderdelen: 112
 • Minifigures: n.v.t.
 • Verkoopadviesprijs: €19,99
 • PPP: €0,18
 • Release: januari 2021
 • Te koop bij: Amazon.nl| Bol.com| LEGO.com

Productomschrijving:

Deze LEGO® City Wegplaten (60304) bouwsets zorgen voor een realistische achtergrond voor het fantasierijke speelplezier van kinderen met glow-in-the-dark lantaarnpalen, stoplichten, verkeersborden, wegmarkeringen, verkeersdrempels, een zebrapad, bomen en planten. Kinderen kunnen zelf bepalen hoe ze de wegplaten plaatsen. Ze kunnen er een stad omheen bouwen en ze koppelen aan andere bouwsets met LEGO wegplaten om hun stad uit te breiden!Een geweldig cadeau voor LEGO City fans vanaf 5 jaarDe LEGOCity Wegplaten speelset bevat eenvoudige bouwinstructies en Instructions PLUS – onderdeel van de LEGO Bouwinstructies app voor smartphones en tablets. Deze interactieve bouwgids met zoom- en draaifuncties helpt jonge LEGO bouwers om al snel echte meesterbouwers te worden.Inspirerend speelgoed voor jongens en meisjesLEGO City bouwsets stimuleren fantasierijke, creatieve rollenspellen gebaseerd op het echte leven met gedetailleerde gebouwen, realistische voertuigen en leuke personages.

 • Kinderen kunnen hun LEGO® creaties een realistische achtergrond geven met deze LEGO City Wegplaten (60304) bouwset. Een ideaal beginpunt voor een geweldige bouw- en speelervaring!
 • Wat zit er in de doos? Kinderen krijgen 5 LEGO® City Wegplaten met wegmarkeringen, verkeersdrempels en een zebrapad, plus lantaarnpalen die oplichten in het donker, stoplichten, verkeersborden, bomen en planten.
 • Kinderen kunnen een realistisch LEGO® wegennetwerk bouwen met een heleboel authentieke details en deze vastmaken aan andere bouwsets met LEGO City wegplaten om hun stad uit te breiden.
 • Deze LEGO® City Wegplaten speelset is een geweldig cadeau voor een verjaardag, de feestdagen of een andere gelegenheid voor kinderen van 5 jaar en ouder.
 • Eenmaal gebouwd zijn de wegplaten in hun basisopstelling ca. 13 cm hoog, 44 cm breed en 38 cm diep.
 • LEGO® City Wegplaten geven de LEGO creaties van kinderen een realistische achtergrond.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?