De eerste Minifigures verblijven dit jaar op de Maan in een speciale Maanbasis ontworpen door LEGO City. De LEGO City 60350 Lunar Research Base heeft alles in zich om het volgende ruimtestation te worden waar van alles te beleven valt. De set is gebaseerd op het concept van het Artemis Base Camp van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA. In deze review lees je hoe Florien haar tijd op de Maan beleefd heeft en of ze ook een grote stap voor de Minifigures heeft gezet.
Op de doos van de LEGO City Lunar Research Base staat de ruimtebasis in actie afgebeeld. De aarde is in de verte zichtbaar, maar vanaf het Maanoppervlak stijgt een Maanlander op, grijpt een drone naar een rotsblok en doen verschillende astronauten onderzoek. Deze set is losjes gebaseerd op de basis die NASA wil aanleggen binnen het Artemis ruimteprogramma. Close-ups op de achterzijde van de doos geven de verschillende details van de set weer, evenals de compatibiliteit met LEGO City set 60348. Verderop in deze review vind je hier meer informatie over.
In de doos zitten 786 onderdelen verdeeld over 7 genummerde zakjes en 1 ongenummerd zakje met grote onderdelen. Los in de doos vind je een 16×16 Plate en 2 rotspartijen. Ook zitten bij deze set 3 instructieboekjes en 2 stickervellen inbegrepen. De adviesprijs van deze set is €99,99. Hiermee komt de prijs per onderdeel op €0,13. Dat is iets aan de hogere kant, maar je krijgt er veel voor terug.
Over het NASA Artemis Base Camp
De Artemis missies van NASA zullen ervoor zorgen dat we in de toekomst meer van het Maanoppervlak gaan verkennen dan ooit tevoren. De mens zal voor het eerst in de geschiedenis voor langere tijd gaan leven op de Maan. Van hieruit kunnen we dan de volgende grote stap nemen: de eerste astronauten naar Mars sturen.
Op het Maanoppervlak wordt hiervoor het Artemis Base Camp gebouwd, evenals een Gateway in de baan van de Maan. Hierdoor kunnen zowel robots als astronauten meer verkennen en meer wetenschappelijke ontdekkingen doen. In 2024 zal de eerste vrouw op de Maan landen als onderdeel van het Artemis ruimteprogramma. De bedoeling is dat er elk jaar een crew naar de Maan gestuurd zal worden. Het Artemis Base Camp zal hierbij voorzien in een plek om te wonen en werken op de Maan.
De basis wordt gebouwd op de Zuidpool van de Maan, een plek waar nog geen mens geweest is. Hier zijn wel het meeste ijs en andere grondstoffen aanwezig. Een andere bron van energie is de Zon, die kan worden aangewend om systemen draaiende te houden.
Het basiskamp zal gaan bestaan uit een moderne Maancabine, een rover en een camper. De eerste missies zullen slechts van korte duur zijn, maar uiteindelijk worden de missies uitgebreid met het verder uitbouwen van het basiskamp. Het doel is dat de astronauten tot twee maanden lang op het Maanoppervlak kunnen verblijven. Van hieruit kan dan de volgende stap gezet worden: een missie naar Mars.
Meer info over het Artemis ruimteprogramma kun je vinden op de website van NASA: https://www.nasa.gov/specials/artemis/
De Minifigures
Het basiskamp wordt bevolkt door maar liefst 6 Minifigures! De astronauten zijn gekleed in verschillende tenues en zien er erg divers uit. Drie van hen verkennen het Maanlandschap in ruimtepakken die geschikt zijn om zich over het oppervlak voort te bewegen. Twee dames en een heer hebben Torso’s met een dubbelzijdige print en tevens een bedrukte beenpartij. De vrouwelijke astronauten hebben ook een dubbele hoofdprint, waardoor je hun uitdrukkingen kunt aanpassen naar de situatie. Het wit in combinatie met het lichte blauw en de gouden helmen ziet er erg ‘ijzig’ uit, passend bij de omstandigheden die heersen op de Zuidpool van de Maan. Op de achterkant van hun rugzakken prijkt het LEGO Space-logo.
In de raket die crewleden van en naar een ruimtestation kan brengen, zit een in oranje ruimtepak geklede, oudere astronaut. Hij heeft ook een dubbelzijdige print op de Torso en bedrukte beentjes. Het Space-logo is afgebeeld op zijn borstkas. Deze Minifig heeft een andere kleur vizier op zijn helm zitten, namelijk donkerblauw. Zo valt hij duidelijk te onderscheiden van zijn collega-verkenners.
De astronauten die binnen in de basis aan het werk zijn dragen casual kledij. Zij zijn gehuld in blauwe jacks en broeken, met hetzelfde Space-logo aan de voorkant, maar geen print op de benen. Ze dragen ook geen helm, gezien ze in de beschermde omgeving van de basis opereren, waar dat niet nodig is. De mannelijke basisbewoner heeft een dubbelzijdige hoofdprint.
Als je alle Minifigures op een rij zet, heb je zo een kleurrijke en mooi vormgegeven crew.
De bouw en speelfuncties
Het eerste instructieboekje is bedoeld om de verschillende voertuigjes mee te bouwen die deze set rijk is. Twee vrouwelijke astronauten verkennen het Maanoppervlak met dit materieel. Een van hen heeft een bodemscanner in de hand, waarschijnlijk om waardevolle monsters mee te detecteren.
Deze zijn te vinden in de rotsformatie, die je vervolgens in elkaar zit. Dit is een eenvoudig bouwwerkje bestaande uit een rond grijs rotsblok met daarin een ijskristal en een ronde 1×1 Tile met een print van micro-bacterieel leven. Zou er dan toch leven te vinden zijn op de Maan? De aanwezigheid van ijs – en dus water – suggereert hier van wel.
Om het rotsblok te kunnen verplaatsen of open te breken is natuurlijk wel kracht nodig. Hiervoor bouw je een klein graafvoertuig dat een van je Minifigures kan besturen. Wat betreft bouwniveau is dit niet noemenswaardig, maar uiteindelijk ontstaat er dan toch een schattig voertuigje met een kantelbare schuiver (of is het een schep?) aan de voorzijde.
Het laatste voertuig dat je met dit boekje bouwt is een zonnecel op wieltjes. Hiermee wordt de apparatuur van de nodige energie voorzien om deze werkend te houden. De zonnecellen zelf komen in de vorm van stickers die je op Trans-Light Blue ruitjes plakt.
Boekje 2 bevat de landingsraket. Hiermee worden de Minifigures van een station in de ruimte vervoerd van en naar het maanoppervlak. De bouw van de raket bestaat uit een ronde constructie met een as in het midden. Hieraan worden uiteindelijk de vlammen die onderuit de raket steken bevestigd. De as kan bewegen binnenin de raket, waardoor de vlammen alleen tevoorschijn komen wanneer je de raket laat opstijgen van het Maanoppervlak. Dan ‘vallen’ deze als het waren aan de onderzijde naar buiten. Dit principe is eigenlijk heel eenvoudig, maar super ingenieus bedacht om meer actie in dit bouwwerk te krijgen.
Een minpuntje zijn de wat instabiele pijlers waarop de raket rust. Deze verschuiven makkelijk en zullen op den duur ook niet zoveel clutchpower (grip) meer hebben. Aan de zijden van de romp zijn wederom stickers met zonnecellen geplakt. Deze zullen zorgen voor de nodige energie wanneer de raket eenmaal in een baan om de Maan komt. De astronaut kan via een trapje aan de zijkant omhoog de cabine in klimmen.
De cabine is vrij solide van vorm en makkelijk open en dicht te maken door het raam er vanaf te plukken. Ook hierop plak je weer stickers. Het is lastig deze goed geplakt te krijgen door de rondere vormen van sommige onderdelen. De astronaut komt met de neus omhoog in de raket te zitten, de blik op de sterren gericht.
Tot slot bevestig je nog twee gouden ronde reflectoren aan de zijkanten van het ruimtevaartuig. Het is niet helemaal duidelijk wat voor functie deze dienen, maar het vermoeden bestaat dat dit ook een soort zonnecollectoren zijn.
Als laatste bouw je de ruimtebasis met boekje 3. Het grootste bouwwerk is dan ook meteen het interessantste om in elkaar te zetten. De LEGO Lunar Research Base bestaat uit een centrale loods, met daar bovenop een koepelgebouw waar in het levensonderhoud van de astronauten wordt voorzien. Aan weerszijden van de loods zijn tunnels geplaatst, die elk een eigen functie hebben.
Je begint met het in elkaar zetten van de laatste verkennings-astronaut. Deze heeft de besturing van de drone in de hand, met bovenop een antenne. Zo kan hij precies bepalen welke rotsblokken de drone op dient te pakken om nieuwe ontdekkingen te doen.
De bouw van de drone is dan ook de volgende logische stap. Deze is vrij eenvoudig en bevat twee handige tools aan het uiteinde van een lang koord, om dingen mee van het Maanoppervlak te liften. Je kan kiezen tussen een kleine haak of een ‘grijper’, die zich met behulp van een elastiek vast kan klemmen om rotsblokken. Aan de vier uiteinden van de vleugels van de drone plaats je kleine stuwmotoren, die het vliegtuigje in de lucht moeten houden.
Het hoofdgebouw van de basis bouw je bovenop de 16×16 Plate. Aan de achterkant steekt een rotspartij uit, maar aan de voorzijde bouw je een hal waarin verschillende gereedschappen zijn uitgestald. Hier kun je ook de voertuigjes van het eerste boekje in stallen, of er zo mee naar buiten rijden. Aan weerszijden van deze hal liggen de doorgangen naar de werktunnels. Deze worden schuin aan de Plate bevestigd, voor een speels uiterlijk.
Je bouwt nu allereerst de werkplaats van de vrouwelijke bewoonster van de Maanbasis. Zij heeft een telefoon in haar hand, om contact te houden met de astronauten buiten of haar collega die ook binnen aan het werk is. Haar werkterrein is de tunnel aan de rechterkant van de grote loods. Dit is de kortste van de twee, maar niet de minst interessante.
In deze tunnel bouw je een klein laboratorium, waar de meegebrachte monsters onderzocht kunnen worden onder een microscoop. Bovenop het laboratorium prijkt een grote satellietschotel, aangedreven door energie van zonnecellen. Het is leuk dat je de microscoop in het lab uit Bricks kunt bouwen en dat het gevonden ‘leven’ op de Maan veilig onder een stolp wordt gehouden. Het zou maar eens gaan muteren en de hele basis overnemen! Het is niet moeilijk een interessant verhaal bij deze set te bedenken. De tunnel wordt afgesloten met een rond, wit veiligheidsluik.
De andere tunnel van de basis is wat langer en bestaat uit twee segmenten. Het stuk dat aan de loods grenst, herbergt een ruimte waar de pakken en helmen van de astronauten aan- en uit kunnen worden gedaan. Hier vind je ook een computer. Het lijkt het regelcentrum van de basis te zijn, van waaruit alle missies naar buiten, naar het Maanoppervlak, beginnen. Vanuit dit stuk tunnel kom je namelijk in de luchtsluis. Ook hier bevinden zich weer zonnecellen en een LEGO Space-logo op het dak. Dat logo vind je vaker terug in deze en andere ruimtesets van het City-thema.
De luchtsluis aan het uiteinde van de linker tunnel bestaat uit een smalle loopplank, waaroverheen een huls wordt gezet. Bovenop het dak zitten ook weer zonnecellen in de vorm van wat lastig te plaatsen stickers. Het einde van de sluis is afgesloten met een witte, ronde deksel. Deze luchtsluis kun je schuin omhoog bewegen, zodat er een voertuig aan gekoppeld kan worden. Verderop in de review lees je hoe dat gaat. Het uiterlijk van de sluis op zichzelf vind ik het minst interessante aan de basis, maar de speelmogelijkheid die deze biedt, is wel weer leuk.
Dan komen we bij het werkterrein van de laatste bewoner van de LEGO Lunar Research Base. De koepel bovenop is ontegenzeglijk het meest herkenbare element van deze set. De achthoekige dome plaats je bovenop de hangaar en kun je er ook eenvoudig weer af nemen. Aan een kant vind je hier een moestuin, met allerlei groene plantjes en een ijskristal. Het kristal wordt hier gebruikt als voedingsbodem om het groen te laten groeien. Zo hebben de Maanbewoners genoeg te eten tijdens hun verblijf.
In dezelfde ruimte zijn twee bedden ondergebracht. Op de bijzettafeltjes staan een mok en een kopje en er staat ook nog een tafeltje voor het snijden van de groenten – in dit geval een wortel. De koepel wordt afgedicht met aan vier kanten een grote gebogen Trans-Light Blue ruit. Deze kun je makkelijk open klappen en hierdoor is makkelijk te zien wat er zich binnen afspeelt.
Combineren met de LEGO City 60348 Lunar Roving Vehicle
LEGO City 60350 is te combineren met set 60348, de Lunar Roving Vehicle. Dit staat al op de doos aangegeven. Het is jammer dat het niet nog in de instructies is vermeld hoe je ze combineren kunt, al spreekt het wel redelijk voor zich als je op de afbeeldingen van de doos af gaat.
Kort gezegd klap je de ronde, gebogen witte klep van zowel de rover als de maanbasis naar boven, waarna je een van de tunnels van de basis iets omhoog zet, tegen de opening van de rover aan. Je kan de beide sets nu koppelen met een grijze Technic Pin (extra onderdeel in beide sets).
De astronauten kunnen nu hun monsters en gevonden ontdekkingen delen met de bewoners van de Maanbasis. Dit is leuk gevonden, al vind ik de compatibiliteit niet de belangrijkste reden om aanschaf van beide sets te verantwoorden. Je zult eerder tot aankoop overgaan door de visuele aantrekkingskracht, kleurstelling en vele functionaliteiten die deze sets in zich hebben.
Conclusie
Na het bouwen van deze set zou je bijna zelf op de Maan willen verblijven. Natuurlijk is het echte leven niet zo rooskleurig als deze LEGO City set het doet lijken, maar met de LEGO City Lunar Research Base heb je wel een zeer complete en vrij realistische Maanbasis in huis. Aan alles is gedacht bij deze set en er zitten zoveel speelmogelijkheden in, dat je zelfs als volwassene kriebels krijgt om hier mee aan het ‘spelen’ te gaan.
Het is zeer leuk om de vele details binnen deze basis te ontdekken wanneer je aan het bouwen bent. Aan alles is gedacht. Het blauw in combinatie met het wit werkt wat betreft kleurstelling ook heel goed. De grote elementen als de rotspartijen en de koepel zijn handig gekozen en maken de set niet al te moeilijk om te bouwen. Het feit dat je daar ook nog eens 6 Minifigures bij krijgt, maakt deze basis bijna overbevolkt.
Het is mooi te weten dat NASA werkt aan deze Artemis missies en ik zou wel willen dat The LEGO Group bij dit soort sets hier nog iets meer informatie over verschaft aan haar bouwers. Zeker ook de jeugd van een jaar of 10-12 zou daar zeer in geïnteresseerd zijn. Door die kennis komt het bouwwerk pas echt tot leven.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar deze is wel onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd?
Dan horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.