Sinds maart zijn er vier nieuwe LEGO City space sets verkrijgbaar waaronder een ruimtestation en een maanbasis. Vandaag ga ik met jullie de grootste set bespreken uit deze line-up. Met zijn 1010 onderdelen en een prijskaartje van €139,99 is de LEGO City 60351 Rocket Launch Center niet de goedkoopste set, maar net daarom ga ik jullie helpen om te beslissen of deze set iets voor jou is. 3,2,1 and lift off!
Voor we aan de review beginnen moet ik iets bekennen. Dit is de allereerste LEGO city set die ik aan mijn verzameling mocht toevoegen, dus ik ben een echte rookie als het over City sets gaat. Net daarom is het interessant voor mij om deze set aan een review te onderwerpen. Hoewel het mijn eerste City set is, is het niet mijn enige space set die ik bezit.
De LEGO 6456 Mission Control is de vorige eeuw uitgebracht en is een van mijn favoriete sets. Ik kan mij nog altijd het moment herinneren toen ik deze set van Sinterklaas heb gekregen als 11-jarig jongetje. Als je beide naast elkaar zet, dan zie je meteen hoe enorm LEGO is geëvolueerd, maar toch nog hetzelfde is gebleven. En dat na 23 jaar! Maar genoeg nostalgie! Jij bent hier voor de review van LEGO City 60351 Rocket Launch Center en niet om mijn levensverhaal te horen.
Box art en inhoud
Toen ik de doos voor het eerst in mijn handen kreeg, viel het gewicht van de doos mij meteen op. De doos voelt zwaar aan en zit tot de rand vol met onderdelen. Dat begint al goed! De lay-out van de doos is hetzelfde zoals we al jaren gewoon zijn van het City thema. Op de voorkant zien we de set in al zijn glorie en op de achterkant staan alle speelfuncties netjes afgebeeld. Op beide kanten van de doos vertellen ze je graag dat deze set geïnspireerd is op het Artemisprogramma (door NASA).
In de doos zitten acht genummerde zakjes, vier instructieboekjes en twee (kleine) stickervellen. Een van de stickervellen was geplooid, maar gelukkig was de sticker niet beschadigd.
De Minifigures
Fans van Minifigures worden verwend met deze set. Een zevental Minifigures heb je nodig om de raket te lanceren en in een baan om de maan of aarde te brengen. Twee wetenschappers, twee astronauten en drie ingenieurs zullen je begeleiden in dit proces. De wetenschappers hebben twee unieke gezichten en haarstukken die je enkel in deze set zal tegenkomen. De ingenieurs hebben leuke fluorescerende veiligheid hesjes aan, terwijl de twee astronauten mooie doorlopende oranje pakken hebben. De Minifigures zijn van hoge kwaliteit en ze passen allemaal op een raket lanceerbasis van NASA.
Het servicevoertuig en een schattige robot
Met het eerste zakje bouw je het servicevoertuig, een kleine schattige robot en een buitenaards gesteente. Het voertuig is simpel, maar leuk ontworpen. Er is plek voor vier Minifigures en achteraan het voertuig hangt er een mechanische arm die je kan gebruiken voor het oppikken van het, mogelijk gevaarlijk, buitenaards gesteente. De basis van de kleine robot bestaat uit een light brick die geactiveerd wordt als je erop drukt. De light brick is een leuke toevoeging en verhoogt de speelmogelijkheden. Twee 2×3 zwarte Technic onderdelen doen dienst als rupsbanden. Leuk gevonden en wederom een creatief gebruik van onderdelen in een set. Al bij al, een leuk opwarmertje, maar buiten de light brick is dit geen bijzondere build.
De sterrenwacht
De sterrenwacht bestaat uit twee delen. Je begint eerst met het gebouw en daarna bouw je de koepel. Het gebouw is wit, minimalistisch en makkelijk om te bouwen. De blauwe transparante garagepoort past perfect bij de witte muren en de exotische palmboom maakt het geheel af. Oh ja, op het einde van de build vliegt er een blauwe papegaai voorbij die zich nestelt net naast de palmboom.
De koepel bestaat uit enkele unieke elementen. De vier “muren” (element id: 6382694) van de koepel zijn nieuwe onderdelen die we nog niet eerder hebben gezien. Ze passen perfect en je ziet duidelijk dat dit de koepel van een sterrenwacht is. In de koepel vind je ook een telescoop die je, door middel van een tandwiel op de koepel, op en neer kan laten bewegen. Maar hier stopt het ook niet bij. De sterrenwacht is uitgerust met een 360° draaiplatform. Dus je kan naar de sterren en planeten kijken uit elke mogelijke hoek. Deze build is simpel en effectief. Geen ingewikkelde technieken, maar gewoon less is more. De simpelheid maakt dat de sterrenwacht een hele leuke build is die je van het begin tot het einde zal bekoren.
Het controlecentrum
Als we over simpelheid spreken, dan komen we ook uit bij het controlecentrum. Weer een mooi voorbeeld van een mooi en minimalistisch design. In het controlecentrum kan je de lancering volgen, maar ook de raket volgen in zijn baan rond de aarde. Letterlijk volgen. Door te draaien aan een tandwiel – aan de buitenmuur – kan je een raket (een sticker op een element) laten bewegen in een baan rond de aarde. Als een AFOL van 32 jaar hier gelukkig van wordt, dan verwacht ik dat een kind hier dolgelukkig van wordt.
In het controlecentrum zien we nog twee stoelen waar twee wetenschappers de lancering kunnen volgen met behulp van een computer met bijhorend scherm. In de hoek zien we een minimalistisch ontwerp van de herkenbare raket.
Eindelijk! De raket.
Voor we aan de raket beginnen, bouwen we eerst het lanceerplatform. Weer is het kernwoord; minimalistisch. De bouw is eentonig omdat elke verdieping hetzelfde is, maar dit mag de pret niet bederven. Het hoogtepunt (letterlijk dan) is de lift. De liftcabine wordt met een stuk touw verbonden met het hoogste punt van het platform. Door aan een tandwiel te draaien kan de lift op en neer bewegen. Het omhooghalen van de lift gebeurt op een traag tempo, maar dit zorgt voor een meer dramatisch effect terwijl je de astronauten naar de loopbrug brengt.
En zo zijn we beland bij de laatste build van deze set: de ruimteraket. De build is wederom simpel, maar effectief. We zien ook voor het eerst een nieuwe gietvorm waarmee we de basis van de raket maken. De basis wordt opgebouwd met andere LEGO onderdelen en segmenten. Door middel van enkele Technic pins worden de segmenten aan elkaar verbonden. Verwacht hier geen ingewikkelde technieken, maar een mooie en simpele build. Voor de afwisseling bouw je tevens ook een brandstoftank en een rover die allebei in de ruimteraket een plaats hebben gekregen. De raket worden afgewerkt met Slopes en Tiles zodat je een glad uitziende ruimteraket krijgt. Als laatste bouw je twee identieke stuwraketten die je aan de ruimteraket kan vastmaken.
Conclusie
Er zijn enkele woorden die telkens terugkomen in deze review; simpel en minimalistisch. Die twee woorden vatten deze grote set samen. Het is knap hoe de ontwerpers met minimale onderdelen toch een fantastische uitziende set hebben kunnen bouwen. Eerlijk gezegd heb ik weinig negatiefs te vertellen. Misschien had de prijs iets gunstiger gekund, maar City sets zijn veelal goedkoper te vinden dan de verkoopadviesprijs.
De LEGO City 60351 Rocket Launch Center ademt positieve en leuke gedachten uit. Elk deel van de set heeft verschillende speelmogelijkheden waarmee kinderen fantastische verhalen kunnen naspelen, waarbij de bewegende raket in het controlecentrum het meest inventief is.
Voor de AFOL heb ik minder goed nieuws. Er is weinig uitdaging te vinden en voor de set geldt een korte bouwtijd door de grote onderdelen, maar voor de AFOL heb je natuurlijk de LEGO 10283 NASA Space Shuttle voor enkele tientjes meer. Deze set is dus echt geschikt voor jonge ruimtefans en ik ben er van overtuigd dat deze jonge fans een fantastische tijd gaan beleven met deze set. Veel speelmogelijkheden, een leuke build, veel Minifigures, enkele voertuigen, een grote ruimteraket en natuurlijk een papegaai. Wat wilt een jonge LEGO-fan nog meer?
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd? Dan horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.