Per 1 juni kun jij je collectie LEGO City-sets uitbreiden naar de poolcirkel, want een arctisch subthema komt bovendrijven uit de dieptes van de Deense wateren. Het vlaggenschip van deze vloot aan sets is de LEGO City 60368 Arctic Explorer Ship. Florien nam dit schip mee naar woelige wateren om uit te testen of het bestand is tegen de Limburgse golfslag. Overleeft dit LEGO schip een orka(an)?
Blauwer dan blauw is deze LEGO City doos met op de voorzijde een grote afbeelding van het verkenningsschip met al zijn facetten. Je neemt ook alvast een kijkje onder water, want deze set beperkt zich niet alleen tot wat er aan de oppervlakte gebeurt. Het embleem “Boats Float” belooft wat voor de speelmogelijkheden. De achterkant van de doos is versierd met detailafbeeldingen, waaronder ook een weergave van de draaibare kraan die vaartuigen in en uit het water kan takelen.
De doos gaat open op een andere manier dan gebruikelijk is. Het bodem-dekselmodel maak je niet aan de zijkant open, maar juist aan de bovenkant, als een taartdoos. In deze scheepswerf zit nogal wat: twee grote bootdelen (de voor- en achterkant van het schip), een karton met vier instructieboekjes en een stickervel, negen genummerde zakjes (1-9) en een ongenummerd zakje met de orka, een klein bootje en grote Plates.
Je zou niet zeggen dat dit ‘maar’ 815 onderdelen zijn, want de grote boeg en achtersteven van dit schip zorgen wel voor een wauw-moment. Het kleurenpalet is overwegend donkerblauw, oranje en teal, kleuren die mooi tegen elkaar afsteken. De verkoopadviesprijs van deze vessel is €149,99, wat neerkomt op een prijs van €0,18 per onderdeel. Dat lijkt veel, maar als je daar een drijvend schip en een nieuw LEGO dier in de vorm van een orka voor terugkrijgt, is dat wellicht toch niet zo whale geld.
De Minifigures
Een bemanning van zeven Minifigures zorgt ervoor dat Vessel 60368 haar missies kan uitvoeren. De enige stoorzender is een grote zwartwitte orka, die vriendelijk kijkt, maar levensgevaarlijk is voor gele plastic handjes. De Minifigures bouw je tussen de bouwstappen door, wat voor veel afwisseling zorgt tijdens het bouwen. Elk personage heeft een eigen rol te vervullen op deze onderzoeksmissie.
Het eerste duo Minifigures hoort bij het donkerblauwe bootje, dat ingezet wordt om orka’s te spotten. Onderzoeker 1 heeft een oranje en teal pak aan met verschillend gekleurde armen en een heuptasje dat hij schuin op de rug draagt. Ook de beentjes zijn bedrukt met broekzakken. In de boot draagt hij een oranje reddingsvest. Het hoofdje heeft een bril en een baard en zijn kruin bestaat uit een bos krullend haar, dat je kunt verwisselen voor een donkerblauwe bontmuts met flappen. Zo krijgt hij geen koude… uhhh, heeft een Minifigure wel oren? In zijn handen heeft hij een camera met een grote zoomlens om foto’s te maken van de orka.
Zijn teamgenoot draagt een teal pak met witte armen en heeft een stethoscoop om de hals hangen. Met een registratie-apparaatje waarop sonargolven te zien zijn, kan hij walvissen lokaliseren. Het is jammer dat zijn mooie torso verstopt zit onder het reddingsvest. Ook deze Minifigure heeft een baardje, voor een warme kin. Zijn haar is warrig en doet vermoeden dat hij al lange tijd aan boord verblijft.
De orka is mooi vormgegeven met soepele lijnen. Hij heeft een mooi zwartwit patroon met de kenmerkende witte vlek achter het oog. De bek clip je vast, zodat deze open en dicht kan bewegen. Aan de rand een rij scherpe tanden, wat aangeeft dat dit toch echt een killer whale is en niet ongevaarlijk. In de bek is genoeg ruimte om bijvoorbeeld een vis te verstoppen (die helaas niet in deze set zit).
De rugvin van de orka, die fier rechtop staat, is slim uitgerust met een LEGO Bar, waardoor je hier bijvoorbeeld een zender of een Minifigure aan kunt bevestigen. De rug heeft ook twee Studs bovenop en op de buik heeft de orka een uitholling van 2×4 Stud Holes. Bovenop de kop is een spuitgat aangebracht.
De duiker in deze set is gekleed in een donkerblauw duikpak met drukmeters en een zuurstofslang. In zijn hand heeft hij nog een drukmeter vast. Hopelijk kan zijn plastic genoeg dieptemeters aan. Aan de voeten en op de rug vind je oranje accenten in de vorm van flippers en zuurstofflessen.
Het hoofdje kun je versieren met een helm of met een hoogblond kapsel dat nat naar achteren is gekamd. Hij heeft zo wat weg van een zekere tovenaarsleerling. Duiker Malfoy draagt onder water een tealkleurige helm met transparante visor. De helm past aan de achterkant precies op de zuurstofflessen door middel van een sleuf aan de onderzijde.
De helikopter heeft ook een crew van twee personen, hoewel er maar één piloot in de cockpit past. Deze dame heeft een portofoon op haar torso geprint en draagt een donkerblauwe pilotenhelm. Ze heeft wel een extra grote visor, voor optimaal zicht. Zet ze haar helm af, komt er een donkerrood half weggeschoren kapsel tevoorschijn. Vrijwel alle Minifigures van het zeeschip laten hun haar knippen bij een vooruitstrevende kapsalon, want de haarstukken zien er bijzonder modern uit. In haar hand heeft de piloot een grote moersleutel om reparaties mee uit te voeren.
De piloot was tijdens mijn fotoshoot door forse zeewind weggewaaid, dus ze zocht een beschutte plek op om haar coole kapsel te showen aan boord van het zeeschip:
De gebrilde krullenbol werkt met name aan de technische snufjes van het schip. Ze draagt een tealkleurige outfit met een USB-stick en heeft ook een laptop in de hand. Hierop verzamelt ze alle benodigde informatie voor onderzoek. De laptop kan open en dicht klappen als een soort koffer. Dit is één van de twee Minifigures met een dual faceprint, maar de gezichtsuitdrukkingen verschillen niet zoveel van elkaar. Ik had graag een Minifigure met een expressie van zeeziekte gezien; dat zou daadwerkelijk iets toevoegen.
De laatste twee Minifigures werken permanent op het onderzoeksschip. Een van hen is een flamboyante hipster researcher met een bontkraag en een krulsnor met baard. Hij heeft een verrekijker bij zich, waarmee hij de andere crewleden in het vizier kan houden. Het lijkt erop dat hij een belangrijke rol vervult aan boord.
De jongedame met de walkietalkie regelt alle operaties aan dek. Ze draagt een beanie over haar lange haren en heeft ook een dubbelzijdige faceprint. Het coördineren van de kraanbewegingen zal dankzij haar supervisie uiterst soepeltjes verlopen.
De Bouw en Speelfuncties
Voor je met de bouw van het arctisch oceaanschip begint, kun je alvast wat opwarmen met het bouwen van drie kleinere bouwwerkjes. Het eerste punt op de poolroute is een donkerblauwe sloep met daarin een duo onderzoekers die op zoek zijn naar een orka (of worden zij juist gehinderd?). Je plaatst zitjes in het bootje, lampen achterop in rood en groen, een stuurtje vooraan en een motortje aan de achterzijde, dat er overigens vrij provisorisch uitziet.
Het is wat lastig op het achterste zitje een Minifigure te plaatsen, waardoor de researcher met de camera zal moeten opstaan om nog enigszins ademruimte te behouden. Met een half functionerende motor en een killer whale in de buurt, lijkt dat onverstandig, want het bootje heeft in het water minder balans op die manier.
Ver op zee heeft het onderzoeksschip een vondst gedaan in het ijskoude oceaanwater. Het tweede bouwwerkje bestaat uit de schat op de zeebodem en de duiker die deze opgespoord heeft. Tijdens het bouwen kom je een zeepok/stuk koraal tegen dat voor een leuk detail zorgt.
Al snel krijgt de voorzijde van een vikingschip vorm. Het is ingenieus hoe een bouwwerkje dat voor de doelgroep eenvoudig te bouwen is, toch zo vol vernuftigheden kan zitten. Je plaatst een schatkist in een donkere metaaltint, maar met een platte deksel, in het midden van het scheepswrak. Wanneer je deze langzaam open wrikt, komen er een vikingschild en een vikingbijl tevoorschijn. De krab is er al vandoor gegaan met de vikinghelm; een grappig tafereel.
Het duikapparaat is onbemand en kan vanaf het onderzoeksschip in de zee neergelaten worden. Deze duikrobot met grijparmen ziet er behoorlijk waarheidsgetrouw uit. Je bouwt in meerdere richtingen, maar echt moeilijk wordt het niet. Aan de voorzijde zit een Trans-Light Blue Dome – een koepelvormig onderdeel – waarachter gewoonlijk de camera verstopt zit. Vier lichten schijnen over de oceaanbodem, op zoek naar onbekende schatten. Op de robot klik je een mooie geprinte Tile vast, met een logo van de aarde omringd door een ring met vier punten. Het lijkt op een soort kompas, maar de punten wijzen niet in de windrichtingen. Desalniettemin is het een mooi embleem voor de Arctic Explorers.
De laatste stop voor de eindbestemming is een helikopter die kan opstijgen vanaf het vliegdek, aan de voorkant van het zeeschip. Deze luchtverkenner is niet al te moeilijk om te bouwen. Bij het vastklikken van de vlaggen op de Bars van de staart, moet je even uitkijken dat die niet doorbuigen.
De twee oranje drijvers die fungeren als landingsgestel, zien er mooi uit. Ook de voorzijde van de helikopter is uitgerust met een mooie, bolle ruit die je kunt openklappen voor het plaatsen van de piloot. Aan het einde van elk instructieboekje zie je waar je het zojuist voltooide bouwwerkje op het poolschip kunt zetten.
Met het openslaan van het grootste instructieboekje kan de bouw van LEGO City 60368 Arctic Explorer Ship beginnen. De romp bestaat uit twee donkerblauwe plastic kuip-moulds met daarin een Plate met Studs in Light Bluish Gray, waar je op kunt bouwen. Beide delen hebben ook een uitholling – een lager gedeelte – in het ruim.
Aan het einde van de dag moet de crew ergens slapen. De slaapvertrekken bouw je aan de voorzijde van het schip, in de boeg. Er zijn slechts twee bedden aanwezig, wat weinig voor zeven personen, maar wellicht slaapt er een Minifigure op de oceaanbodem en een ander op de brug? De werktijden zijn vreemd wanneer je op zee bent en de onderzoekers zijn zeer gedreven. Zoals je later zult ontdekken, overleven ze voornamelijk op koffie. In de nissen naast de bedden bevinden zich leuke lampjes en er zijn kleine witte raampjes met lichtblauwe transparante ruitjes aanwezig, voor het nodige daglicht.
Net buiten de hutten vind je een enorm toilet met een dubbele deur. Zo’n groot toilet is wel erg luxe voor een onderzoeksschip. Tegenover het toilet bouw je een aquarium met daarin een krab. Krabben lijken een thema te zijn in deze set; wel erg leuk! Op de boeg plak je stickers met de bootnaam van de vessel. Hierbij is er gekozen voor het setnummer 60368. Hier had ik toch liever een echte naam gezien, bijvoorbeeld ‘The Crustacean?’. Gelukkig ligt de boot wel hoog genoeg in het water dat de stickers er niet snel af zullen slijten.
Het vullen van het ruim van het schip is erg leuk om te doen. Langzaam krijgt het interieur vorm en je ziet zo de boot tot leven komen met alle details. Gelukkig heeft deze set een brick separator. Sommige onderdelen zijn lastig uit de lagere delen los te halen wanneer je ze fout plaatst.
Naast de krab bouw je een laboratoriumhoekje met een microscoop. Deze is niet super gedetailleerd. Wel vind je er een microbe in een petrischaaltje, een injectiespuit en een paar potjes terug. Welke proeven worden er hier op de arme Meneer Krab uitgevoerd? Of vormt hij het eten voor de crew? Er is vreemd genoeg geen kombuis aanwezig in het zeeschip, dus ik vraag me af wat deze arme Minifigures eigenlijk eten aan boord.
Aan de bakboordzijde van het ruim bouw je een monitoring-station, met een sticker met daarop het beeld van de diepzeerobot. De schat is gevonden! Ook onmisbaar voor de onderzoekers is de koffiemachine. Deze is eenvoudig van vorm, maar wel herkenbaar. De ruimte is verder gevuld met een tafel en twee stoelen, waarboven een groot scherm hangt, dat de locatie van het zeeschip laat zien.
De hoger gelegen brug van het maritieme verkenningsschip is met een ladder te bereiken. In de stuurcabine bevindt zich de kapitein. Alle apparatuur is aanwezig om ervoor te zorgen dat het schip geen ijsberg raakt: Slopes met dashboard prints en een kompas.
Het gestroomlijnde uiterlijk van de brug komt tot stand door middel van Slopes en Wedges. Het dak op de brug is oranje en heeft een radar bovenop. Het is jammer dat deze erg simplistisch is en niet rond kan draaien. Binnen tref je drie zitplaatsen aan, waar crewleden kunnen plaatsnemen om te helpen bij het navigeren.
Het op de kop plaatsen van de twee ramen aan stuur- en bakboord, bewijst hoe vindingrijk het LEGO design team te werk gaat. De raampartijen bevestig je met behulp van Clips en Bars juist ondersteboven. Aan de buitenkant zorgen twee witte reddingsboeien voor veiligheid in geval van nood en op de brug is ook een rode megafoon te vinden. Maar wat kan er nu misgaan op zee?
De brug bevestig je op slechts een paar Studs, waardoor het ruim gemakkelijk te openen is. Meerdere delen van het research vessel zijn eenvoudig los te koppelen van elkaar, zodat je in de ruimtes onderin kunt kijken en hele verhalen kunt uitbeelden met de Minifigures. Zo bevindt zich aan de voorkant van het zeeschip een achthoekige Plate, die je eenvoudig kunt verwijderen om zo de slaapvertrekken van je figs te onthullen. De LEGO set heeft hierdoor een overvloed aan speelmogelijkheden.
Wanneer het grootste deel van de voorsteven compleet is, komt het moment dat je de twee donkerblauwe scheepsdelen aan elkaar gaat koppelen. Direct valt op: dit zeeschip is GIGANTISCH! Het kan niet anders of je mond valt open, bij het zien van de grootte van het verkenningsvaartuig. De koppeling van de twee scheepsrompen is zeer stevig bedacht, door het gebruik Technic, Plates en Tiles. Met een Plate met lampjes dek je de nis tussen de delen goed af, waardoor het lijkt alsof de romp uit één stuk bestaat.
In het achterruim bouw je een voorraad gele gastanks. Rondom dit ruim zorgen roodwitte lampjes voor een duidelijke waarschuwing. Zo vallen je Minifigures niet onverhoopt naar beneden. In het midden van het schip bevindt zich een holle ruimte die aan de onderzijde open is. Hier bouw je tijdens een latere stap deuren op, die open en dicht kunnen klappen. Wanneer ze open zijn, kan de kraan diepzeevaartuigen zó het ruime sop in laten zakken.
De details van het onderzoeksschip zijn een lust voor het oog. Langszij het gehele vaartuig zorgen teal Tiles en zwarte hekjes voor een veilige werkomgeving. Bovenop, nog hoger dan de radar, prijkt een witte dwarsbalk met een antenne en waarschuwingslichten in rode en groene Cheese Slopes. Aan weerszijden van de dakrand vormen vier strategisch geplaatste Hinges de uitlaten voor de nodige luchtafvoer. Op de oranje schuin aflopende zijdes vind je het logo van de Arctic Explorers weer terug. Aan de zijkant van het schip breng je met witte, teal en oranje driehoekige Tiles een mooi kleurverloop aan.
De kraan van de LEGO City 60368 Arctic Explorer Ship is stevig verankerd aan het dek. De scharnieronderdelen hebben een stapsgewijze knikfunctie, waardoor hij niet in elkaar zakt. De hijskraan is uitgerust met optimale speelmogelijkheden: je kunt de kraan om zijn as laten draaien, uitschuiven, knikken en met een haak voertuigen omhoog en omlaag laten takelen. Zowel de duikrobot als de sloep kun je makkelijk aan de kraan laten bungelen. Dit zeeschip is multi-functioneel.
De duikrobot, die je eerder bouwde, past in het ruim en de sloep kun je daar bovenop zetten, op speciale steunen. De helikopter landt op de helipad aan de voorzijde en dan klinkt de scheepshoorn. Haal de fles champagne maar, want dit schip is klaar om uit te varen!
Conclusie & Drijftest
De LEGO City 60368 Arctic Explorer Ship heeft haar maiden voyage mogen maken nabij de Venlose Maas. Echter, bleek de stroming van die rivier in combinatie met de wind te gevaarlijk om dit schip te water te laten. Een zorgvuldig uitgevoerde drijftest wees echter uit dat het op een meertje met vrijwel stilstaand water prima varen is. Het voornaamste gewicht van de boot bevindt zich aan de voorzijde, waar de meeste LEGO constructies zijn gebouwd. De bijbehorende sloep bleef ook aardig rechtop, waardoor je Minifigures zonder meer de diepe oceaanwateren kunnen verkennen.
Met deze serie Arctic Explorer sets heeft LEGO een coole aanvulling bedacht op het City-thema. Het is moeilijk om niet positief te zijn over dit onderzoeksschip, want er valt zoveel te ontdekken aan boord van deze oceaantitaan. Voorzien van een prachtig kleurenpalet, mooie details en toffe speelfuncties, zal deze vessel niet teleurstellen. Tel daar een nieuwe scheepsromp en een orka bij op, en je hebt een set die de aanschafprijs goedmaakt.
Ga jij op speurtocht naar orka’s? Wil je weten hoe je zeekrabben kunt trainen voor jou op schattenjacht te gaan? Of zit jij liever hoog in de lucht om de route van je schip te bepalen? Het kan allemaal met deze LEGO set. Neem plaats in de kapiteinsstoel en breng jouw schip naar ijskoude poolgebieden, waar wellicht wel leven in het ijs verscholen zit. Met een paar ijsklontjes in het water kun je van dit schip zelfs een ijsbreker maken. Je hebt weinig verbeeldingskracht nodig om de vlag te hijsen en mee te gaan op deze maritieme LEGO reis. Schip ahoy!
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.