Haai je vast, want LEGO duikt deze zomer in het diepe met LEGO City 60379 Deep-Sea Explorer Submarine. Een spannend avontuur, maar de LEGO Arctic Explorers zullen jouw Minifigures zonder problemen door de oceaan navigeren. Ga met Florien mee op zoek naar de schat in deze bijzondere review.
Een zee van blauw komt je tegemoet bij het zien van deze LEGO City set. De onderzeeër ‘zweeft’ over de doos. Op de achterkant zie je de vaartuigen in actie. Een vijftal detailshots geven de speelmogelijkheden weer: de kleine diepzeerobot past in de grote onderzeeër, de koepel en de mech kunnen openklappen en de haaien kunnen om het wrak cirkelen. Ook het lab aan de binnenkant van de onderzeeër is afgebeeld.
In de doos tref je twee instructieboekjes, een klein stickervel, twee losse Burps (Big Ugly Rock Pieces), acht genummerde zakjes (1-8) en één ongenummerd zakje aan. In dat laatste zakje zitten de grote onderdelen. In totaal zitten er 842 steentjes in deze set, die te koop is voor €104,99 in de LEGO stores. Dat komt neer op gemiddeld €0,12 per onderdeel en dat is een prima prijs voor deze diepzee-expeditie.
De Minifigures
De crew van de LEGO onderzeeër bestaat uit maar liefst zes Minifigures. Daarvan zijn de meeste bezig met onderzoek op de zeebodem en voorzien van verschillende soorten duikuitrusting. Er zitten drie duikers in de set, elk gehuld in een donkerblauw duikpak, waarop meerdere drukmeters en een zuurstofslang te zien zijn. Ook de beentjes zijn bedrukt met een print. De flippers en duikflessen op de rug hebben een heldere oranje kleur.
De meest ervaren duiker is duidelijk ‘Draco Malfoy’ met zijn lichtblonde lokken. Zijn kapsel is te vervangen door een lichtblauwe diepzeehelm met vaste visor, die op de rug precies op de gasflessen past. Hij heeft een onderwatercamera bij zich met een rode lens. De andere twee duikers hebben een wat meer gangbare snorkelhelm op het hoofd. Hun visor kun je wel openklappen. De dame met het felblauwe haar, die zich tussen de roofvissen waagt, is de enige met een dubbele gezichtsprint. Ze kan verbeten of bezorgd kijken. Wellicht komen de haaien iets te dichtbij… Beide duikers hebben een zaklamp waarmee ze in het diepste duister van de oceaan kunnen schijnen.
De andere drie bemanningsleden bevinden zich in de onderzeeër zelf, als ook in een grote duikrobot, een soort mech. Ze dragen iets andere kleding dan het duikteam, hoewel dezelfde kleurstelling terugkomt, die past bij de Arctic Explorers.
De dame in de mech is duidelijk een coole engineer, want zij heeft een grote moersleutel in de hand. Ze draagt een tenue in oranje en blauw met een schuine rits en een portofoon. Haar donkerrode kapsel is aan één kant weggeschoren. Het duo in de onderzeeër bestaat uit twee technici, waarvan er één ook nog de onderzeeër kan besturen. De dame draagt een soort wit-blauw trainingspak met kompas en daaroverheen een oranje reddingsvest. Haar lange haren met vlechten zijn bij elkaar gestoken in een staart.
De andere technicus lijkt een medische/wetenschappelijke functie te hebben, want hij heeft een stethoscoop en een blauw tenue als van een verpleegkundige. Zijn kapsel is hip en hij heeft een kinbaardje. Hij heeft ook een soort hartslagmonitor of portofoon bij zich. In de hand heeft hij een spuit, waarmee hij zeer precies een specimen in een petrischaaltje kan prepareren.
Tijdens het bouwen kom je nog een extra Minifigure tegen in de rotsen van het scheepswrak: het skelet van een admiraal met muts en sabel. Hij is ten prooi gevallen aan de haaien, waarvan er drie in deze set zitten: één groot model mamma-haai en twee baby-sharks. De grote haai is uniek en hebben we nog niet eerder gezien in het LEGO-assortiment.
Deze grote mensenhaai (of Minifigure-haai?) is erg mooi en groot en zou zomaar in een Jaws-set gebruikt kunnen worden. Er past een hele Minifigure in de buik, erg goed bedacht voor de speelmogelijkheden! De vele tanden en de bek die open en dicht kan, lenen zich ook erg goed voor het spelen. Aan de rugvin in de vorm van een staafje kun je bovendien van alles bevestigen.
De bouw en speelfuncties
Je begint de set met het bouwen van de diepzee-mech. Hoe cool zou het zijn als zoiets echt bestond? Het is een soort kleine robot die de engineer, gezeten onder een koepel, kan besturen. Zo kan ze reparaties aan de onderzeeër verrichten. Het borstgedeelte van de mech vouwt in elkaar en de koepel kan open- en dichtklappen. Achter op de rug is verlichting aanwezig om de robot bij te lichten op de oceaanbodem. De armen zien er grappig uit, met in elke ‘vuist’ een moersleutel. Na verloop van tijd zakt de mech wel sneller in elkaar door een gebrek aan clutchpower (klemkracht) in de Technic Pin-verbinding van de benen.
De bouw van de onderzeeër is wat betreft niveau niet al te moeilijk, maar biedt wel een prettige bouwervaring. Er zitten veel grote onderdelen in de set, die zorgen voor een glad en gestroomlijnd uiterlijk. De grote Curved Slopes plaats je op steentjes met Studs aan de zijkant. De afwerking van de flanken is uit de kunst, wat te zien is in de kleurovergang van het wit naar het donkerblauw, door middel van een schuine Tile, en de grote oranje luchtkamers met hun fraaie vorm. Daaronder is het setnummer op een sticker zichtbaar.
Aan de voorkant van het vaartuig zit een grote koepel, die je voor speelgemak kunt openklappen. Hier bevindt de stuurinrichting zich. Daarboven wijzen twee grote lampen de weg. Het logo van de Arctic Explorers is zowel bovenop als aan de zijkanten van de onderzeeër zichtbaar.
De achterzijde van de grote onderzoeksonderzeeër zit vol met gasflessen. Die zijn nodig om de duikers en de vaartuigen van zuurstof te voorzien. Een drietal schroeven aan de achterkant, waaronder één hele grote, stuwen de onderzeeër voort door de dieptes. De schroeven aan de zijkant kunnen ook draaien, zodat ze in een andere duikrichting kunnen stuwen, om te dalen en te klimmen. Naast de schroeven zijn opslagcompartimenten aanwezig.
Aan details geen gebrek, met name in de onderzoekscabine binnenin. Deze maak je makkelijk open door de bovenkant van de onderzeeër eraf te halen. Op een Tile en een Slope vind je prints met dashboards terug. Aan de muur hangt een display met daarop een afbeelding van koraal, microben en een soort tentakel. Het lijkt erop dat de wetenschapper onderzoek doet naar leven op de zeebodem. Aan de andere kant van zijn lab vind je potjes met samples terug. Met de schaar en de koevoet kun je die vast heel goed bestuderen…
De grijparmen aan de voorkant van de onderzeeër zijn erg leuk bedacht en functioneren goed dankzij de toepassing van elastieken. Deze zorgen voor de grijpkracht en het terugveren van de klauwen wanneer deze weer geopend moeten worden. De armen kunnen alle kanten op roteren en buigen door middel van een kogelgewricht en scharnieren. Ze kunnen zelfs een haai vastgrijpen, zodat een van de duikers hem kan irriteren – eh onderzoeken – met zijn zaklamp.
Met behulp van een gebogen Trans-Light Blue paneel kan de laadruimte van de onderzeeër geopend worden. Daarin bevindt zich een compacte onbemande duikrobot (ROV), uitgevoerd in donkerblauw en fel oranje. Het logo van de Arctic Explorers staat duidelijk op de voorkant, boven een doorzichtig koepeltje, waarachter waarschijnlijk een camera schuilgaat. Deze zendt beelden van de bodem naar de onderzeeër.
Andere details van deze ROV zijn de lampjes bovenop, de uitschuifbare grijparmen, de schroef achterop voor de aandrijving en een lus aan de bovenzijde. De onderzeeër kan met een haak deze ROV door het water geleiden en takelen. De haak is echter wel zeer stroef in de scharnier, de koppeling is erg strak.
Als je dacht dat de set hiermee compleet is, dan zal het slotstuk je nog verrassen. De bouw van deze diepzeescène is super leuk en zit vol kleurrijke details. Het scheepswrak van een oud piratengaljoen wordt geteisterd door haaien. Je bouwt de rotspartij eerst, waarop het karkas met de ribben van het schip rust. De vergane romp van het schip is ingenieus bedacht, doch niet lastig te bouwen. Hoewel de rotsen gemaakt zijn van lelijke Burps, valt het mee hoe gekunsteld het uitziet in dit bouwwerkje.
Op de rotsen groeit allerhande zeeleven. Verschillende koraalsoorten, zeepokken en paarse tentakels die meedeinen op de stroming geven kleur aan het geheel. Aan de zijkanten positioneer je twee mooie kwallen die deels doorzichtig zijn. De glow-in-the-dark vissen zijn uniek in deze set en zullen gewild zijn bij verzamelaars.
Het vergane schip bevat een schat, waar de Arctic Explorers vast ook naar op zoek zijn. Het skelet van de admiraal, waarvan één been is weggedreven, heeft een edelsteen vast, en in de grot zijn goudstaven en een robijn te vinden. Op het dek van het schip lonkt een geopende schatkist. Maar pas op!
Onderin het wrak kan een segment naar voren en naar achteren bewegen tussen Plates met rails. Hierop kan moeder haai naar voren en naar achteren zwemmen en zo plots tussen het hangende zeewier naar voren schieten. Dat is niet de enige beweging die deze set rijk is, want ook de kleinere haaien kunnen met behulp van een Turntable om het kraaiennest cirkelen. Haaien zwemmen immers vaak in rondjes.
Met de bouw van het scheepswrak is deze LEGO onderzeeër-set klaar. Talrijke elementen en speelfuncties maken het tot een interessante beleving.
Conclusie
LEGO City 60379 Deep-Sea Explorer Submarine is een erg uitgebreide set met talloze details en speelmogelijkheden. Niets lijkt aan het toeval over gelaten of overbodig. Het Arctic Explorer subthema biedt een nieuw en cool scala aan sets, waar ook AFOL in geïnteresseerd zullen zijn. Deze onderzeeër is daarbij een subliem ontworpen bouwset, die mij heeft weten te verrassen.
Naast de technisch uitziende vaartuigen en de fraai bedrukte Minifigures, zitten er ook aardig wat dieren in deze set. Het trio haaien is overduidelijk fantastisch, maar de vissen en de kwallen zijn minstens zo leuk. Voor verzamelaars een must-have.
Het enige minpuntje dat ik zou kunnen aanstippen zijn de bouwtechnieken, die voor een ervaren bouwer niet zo interessant zijn. Dit komt met name door de grote onderdelen en eenvoudige bouwstappen. Voor een 7+ set is het niveau echter toereikend en het bouwen verveelt niet snel door de vele leuke details.
Overweeg jij nu om een reis naar de LEGO zeebodem te maken? De haaien kunnen niet wachten om jouw Minifigures op te eten. Het is aan jou om de expeditie te leiden en de crew naar de schat te navigeren.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.