Met het LEGO Creator Expert 10267 Gingerbread House krijgt het winterdorp gezelschap van een peperkoek-gezin. De set is de 11e in de reeks van Winter Village sets die LEGO op de markt brengt. Met 1477 onderdelen en een verkoopadviesprijs van €99,99 lijkt de set een goede koop, maar is dat ook zo? Je leest het in onze review.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Zoals de naam doet vermoeden ziet het Gingerbread House er smakelijk uit. De muren, daken en interieur zien eruit alsof ze op te eten zijn. Zowel aan de binnen- als buitenkant is er gedacht aan details die het huis een opvallende verschijning maken. Bij de voorgaande gebouwen lag de nadruk met name op alledaagse gebouwen, terwijl hier hoofdzakelijk de fantasie om de hoek komt kijken.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Prijs/kwaliteit van de set

In de doos zijn 10 genummerde zakjes met LEGO steentjes, twee instructieboekjes en een stickervel met drie stickers te vinden. Met een totaal aan 1477 onderdelen en een verkoopadviesprijs ligt het gemiddelde op een nette €0,07 per onderdeel. Vergeleken met de Fire Station van vorig jaar is dit een beter gemiddelde, maar de Gingerbread House set bevat daarentegen minder Minifigures. Uiteindelijk draait het om het geheel en daarbij is de prijs in ieder geval in orde.

De Minifigures

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Bij het Gingerbread House zitten twee exclusieve Minifigures inbegrepen. Hierdoor is de set vrij arm aan Minifigures. Dit is in feite niet erg, want de set is kleiner dan de doos doet vermoeden. Het aantal Minifigures is hierdoor prima te noemen. De twee peperkoekfiguren hebben op de voor- en achterkant van de torso’s dezelfde print die bestaat uit spikkels van kruiden, en lijnen en knopen van glazuur. De hoofdjes verschillen wel van elkaar. De vrouw heeft een vrolijk gezicht met tussen de twee lagen een roze crèmevulling. De man heeft eveneens een vrolijk gezicht, maar in plaats van blosjes en wimpers is hij voorzien van een snor. De vulling bestaat bij hem uit chocoladecrème. Het vrouwelijke peperkoekfiguur heeft een bruine rok met glazuurstrepen en een fles als accessoires, de man heeft hun baby in zijn handen. De baby bestaat uit een 1×2 tile met print. Het was leuker geweest als LEGO gebruik had gemaakt van de baby-mal, maar de bedrukte tile voldoet meer dan genoeg.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Bouw – Bouwplezier – Bouwtijd

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Net als bij de meeste Winter Village sets wordt de spits afgebeten door de kleinere kerst-bouwwerkjes te bouwen. Deze bouwwerken bestaan uit een kerstboom, een aantal cadeaus, speelgoed in de vorm van een trein, vrachtwagen en hobbelpaard, een kinderwagen en een sneeuwschuiver. Hoewel de kerstboom, cadeaus en trein jaarlijks terugkerende bouwwerken zijn, is er toch wat variatie in te vinden. De sneeuwschuiver is ook al eerder voorgekomen, maar ook hier is een nieuwe versie van toepassing. De kinderwagen en hobbelpaard zijn daarentegen nieuw en leuke opwarmertjes te noemen.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Het Gingerbead House is een interessant bouwwerk te noemen. Dit komt met name door de gezonde variatie aan bouwtechnieken. Hierdoor blijft de bouw tot aan het einde interessant en afwisselend. Het zijn overigens geen lastige bouwtechnieken, maar wel verrassend leuke. Het gebouw is in geen enkel opzicht modulair. De eerste verdieping noch de daken zijn niet van het bouwwerk af te nemen. Dit resulteert tegelijkertijd in een zeer stevig bouwwerk dat tegen een stootje kan en makkelijk te verplaatsen is.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

De designer heeft goed gedacht aan de verschillende facetten die de set uniek maken. Het is immers een peperkoekhuis en die uitstraling spat er dan ook van af. De daken en muren zijn voorzien van wit en gekleurd “glazuur” met daaronder het bruine van de koek. De schoorsteen is voorzien van diverse bruine elementen en ziet er eveneens eetbaar uit. De ramen zijn opgebouwd met transparant paarse en roze 1×2 bricks met daarin glitter. Hierdoor wordt het effect gecreëerd dat ze uit snoepgoed bestaan. Aan de zijkanten van de ramen zijn zuurstokken aanwezig, die eveneens aan weerszijden van de deuren terug te vinden zijn.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House LEGO Creator 10267 Gingerbread House LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Het interieur bestaat uit een bonte verzameling van objecten. Het kan natuurlijk niet anders dan dat deze voorwerpen er eetbaar uitzien. Het bed is een chocoladereep van witte chocolade, in het bad kan er genoten worden van een chocolade-bad, de lamp ziet eruit als een suikerspin, en de keuken en kastjes hebben grepen in de vorm van koekjes of suikerwerk. De open haard – die zowel aan de binnen- als buitenkant op kan lichten  door op het “rook” bovenop de schoorsteen te drukken – zorgt voor wat gezelligheid. De techniek hierachter is simpel maar effectief. Rondom het huisje is voor wat versiering gezorgd die het geheel mooi afwerken.

LEGO Creator 10267 Gingerbread House LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Afhankelijk van persoonlijke voorkeur kan dit setje een aanwinst of juist een teleurstelling zijn. Mocht je de set gaan kopen, dan dien je rekening te houden met het formaat. Het gebouw voelt kleiner aan dan de doos en productfoto’s van LEGO doen vermoeden. Dit komt met name doordat het een compact geheel is. Hierdoor lijkt het een klein huisje en in een zekere zin past dat wel bij een peperkoekhuis, maar het steelt hiermee zeker niet de show. Dit wordt gelukkig deels goedgemaakt door de uitstraling. De totale bouwtijd zit op ongeveer 2½-3 uur.

Conclusie

LEGO Creator 10267 Gingerbread House

Door een fijne afwisseling aan bouwtechnieken, het gebruik van een breed scale aan onderdelen, opvallende kleuren en feestelijk uiterlijk, is de LEGO Creator 10267 Gingerbread House set een aanrader om in huis te halen. Dit is wel als je het geen probleem vindt om niet alledaagse gebouwen in het winterdorp te verwerken. Hoewel het een compact en stevig bouwwerk is, voelt het wat klein aan. Het steelt hierdoor niet de show. Hoewel de toevoeging van een echte LEGO baby in peperkoekvorm een gemis is, is de selectie aan Minifigures prima te noemen.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.