Voor de Blacksmith zijn eigen onderkomen kreeg met een LEGO Ideas set, werkte hij in de smidse van LEGO Creator 31120 Medieval Castle. Zo kon hij snel wapens leveren aan de Black Falcons. En dat is maar goed ook, want het kasteel wordt geteisterd door een vuurspuwende draak. Lukt het de Black Falcons deze vijand te verslaan en zich naar de toren en de braderie in het dorp te begeven? Of kan de draak beter deze set in de as leggen? Je leest het in deze review.


Het kasteel bestaat uit 1426 bouwstenen, ook een jaartal dat precies in de Middeleeuwen valt. Wat dat betreft heeft LEGO er goed aan gedaan de hoeveelheid onderdelen tussen de 500 en 1500 te houden. De Black Falcons moesten €99,99 betalen om het kasteel te bouwen. Ze kregen daarvoor negen zakken met materialen – genummerd van 1 t/m 7 – en (in ons geval) een kromme Plate. En verder natuurlijk de bouwplannen van de architect.


De kasteelbewoners


De vaste bewoners van LEGO Creator Medieval Castle zijn de twee Black Falcons. Ze dragen beiden een maliënkolder met daarover een shirt met het embleem van de Black Falcons. Om hun middel dragen ze een leren riem en ze hebben een donkergrijze broek aan. De vrouw heeft een lans en een schild bij zich, de oudere man een pijl en boog. De Blacksmith draagt een versleten blauwwit gestreept shirt met daar omheen een bruine, leren riem. Verder draagt hij een zwarte broek. Alle Minifigures lijken een jongere versie van de personages uit LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith. Er is ook een skelet aanwezig, maar die behoeft geen introductie.

LEGO Creator 31120 Medieval Castle LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Medieval Castle

De LEGO 31120 Medieval Castle is al vele jaren de thuisbasis van de Black Falcons. Vanuit hier voeren ze hun vele missies uit, maar af en toe wordt het kasteel ook aangevallen. Op dit moment wordt het kasteel geteisterd door de aanvallen van een vuurspuwende draak. Om erachter te komen of het kasteel is opgewassen tegen deze aanvallen, moeten we goed kijken naar de constructie. Een van de Black Falcons neemt ons mee naar de ontstaansgeschiedenis van dit klassieke gebouw. 

Het imposante kasteel roept vast een hoop herinneringen op en dat is ook niet zo gek. Het is namelijk een verwijzing naar LEGO 6074 Black Falcon Fortress. Het kasteel is gebouwd op een stevige zandgrond van Tan Plates en staat op een kleine heuvel van groene Sloped Bricks. Daaromheen ligt een prachtige, maar ook diepe gracht die met blauwe Plates is vormgegeven. De fundering is opgebouwd uit donker- en lichtgrijze Bricks, met in het midden de ophaalbrug die over de gracht loopt. 

LEGO Creator 31120 Medieval CastleHet eerste deel van het kasteel dat het levenslicht zag, was de basis voor de rechter toren. Dat was hard nodig, omdat er een eeuwenoude boom in de weg stond. Omdat er geen kapvergunning was uitgevaardigd, moesten ze de toren precies naast de boom bouwen. Zodra de gelijkvloers van de rechtertoren stond, werd de linkertoren tegen de heuvel van het glooiende landschap gebouwd. Aan beide zeiden van de toren zijn scharnieren geplaatst, waaraan later andere delen van het kasteel gebouwd worden. 

Zodra de begane grond op orde is, worden er bogen over de ophaalbrug geplaatst en worden en pilaren gebouwd van 1×1 Round Bricks. Om de voortgang van de bouw wat te bespoedigen worden er diverse donkere grijze panelen gebruikt om de muren op te trekken. In de linker toren wordt er wat meer kleur gebruikt en zelfs een raam geplaatst. Zodra de tweede laag van het kasteel staat, komt de technicus aan de beurt. Hij ontfermt zich  – met LEGO Technic Bricks – over de constructie waarmee de ophaalbrug bedient kan worden. Door aan een klein rad te draaien gaat de brug omhoog, maar door een hendel omhoog te doen, komt de brug met een noodgang naar beneden. 

LEGO Creator 31120 Medieval CastleDe zogenoemde techniek-kamer wordt vervolgens afgebouwd met gele Bricks en zwarte ramen, waardoor het kasteel een statige uitstraling krijgt. Boven de ophaalbrug komt een schild met het Black Falcons wapen. Iedereen mag weten welke ridders het kasteel huisvest. Ook op de tweede verdieping van de torens komen weer pilaren van 1×1 Round Bricks op de hoeken en worden muren gebouwd van Bricks en panelen. Verrassend bij deze build zijn de authentieke ramen met de smalle kieren. Deze zijn vormgegeven met SNOT-Bricks en Slopes. Zodra de torens gereed zijn, wordt het dak met de kantelen gebouwd. Om te vieren dat de basis van het kasteel staat, worden de blauwe vlaggen gehesen, de banieren opgehangen en wordt er appelcider gedronken. Al gauw komt ook de zwarte valk aangevlogen om vanaf de hoge torens neer te kijken op de omgeving.

Dat het kasteel op een kleine heuvel staat, mag wel duidelijk zijn, maar dat LEGO zelfs (in ons geval) een kromgetrokken Plate meelevert, gaat toch iets te ver. Gelukkig zijn ook de uitbouwen van het kasteel dermate stevig, dat zelfs geen kromme Plate daar tegenop kan. Aan de linkerzijde van de kasteeltoren komt de eerste uitbouw, het onderkomen van de Blacksmith. Want zonder wapens en arsenaal, natuurlijk geen eerlijke strijd. De fundering bestaat net als bij het kasteel uit donker- en lichtgrijze Bricks. Binnenin de kamer wordt ruimte gemaakt voor een klein smidsvuur en een hamer met aanbeeld. Laatstgenoemde kan straks bediend worden als het waterrad draait. 

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Onderdeel van het onderkomen van de Blacksmith, is ook een trap naar de eerste verdieping van het kasteel. Via deze weg kunnen de Black Falcons zich makkelijk omhoog begeven. Aan de buitenmuur wordt een schietschijf geplaatst. Als er niet met pijl en boog wordt geoefend, grazen er kippen. Op de eerste verdieping wordt weer met geel en bruin gewerkt en wordt hiermee het vertrek van de koning vormgeving. In zijn kamer vind je een imposante troon en een warm haardvuur. Het is jammer dat de koning zelf niet in deze set aanwezig is. Het gebouw wordt afgewerkt met ramen, een schoorsteen en Dark Blue dakpannen. Als laatste wordt er nog een waterrad aan het gebouw toegevoegd, die de hamer van de Blacksmith bedient. 

Ook aan de rechterzijde wordt het kasteel uitgebreid. Met grijze Bricks en bruine Arches wordt een marktkraam gebouwd en een kleine gevangenis, waar een vijandig skelet huishoudt. Bij de marktkraam vind je ook een waterput met kikker, waar de Black Falcon hun water tappen. Op de hoek van de rechtervleugel komt een kleinere toren met uitkijkpost, waar ook met gele en bruine accenten wordt gewerkt. Ook op dit dak wappert een blauwe vlag. 

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Voor de draak zijn aanvallen kan uitvoeren op het imposante kasteel, moet hij wel uit zijn slaap gewekt worden. Dat doe je door hem stap voor stap in elkaar te zetten. Net als veel andere Brick Build fantasiefiguren, worden de romp en ledematen los van elkaar gebouwd en met elkaar verbonden met kogelgewrichten. Zodra de vuurspuwende draak in volle glorie herrezen is, kan de aanval beginnen. Hoe dit afloopt, bepaal jezelf. De LEGO 31120 Medieval Castle zal met haar Black Falcons in ieder geval flink wat weerstand bieden.


De toren

Als de strijd in volle gang is, vluchten veel Black Falcons naar de uitkijkpost om vanuit daar de mega katapult in werking te zetten. De uitkijkpost is op een rotspartij gebouwd. In de grot, die zich op de begane grond bevindt, is een gevangenis gebouwd. Deze lijkt qua opbouw gelijk aan de basis van het kasteel. De cel is bereikbaar via een gevangenisdeur aan de achterzijde. Maar er is ook een geheime sluiproute: aan zijkant kan namelijk met een kogelgewricht de stenen muur verplaatst worden. 

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

De eerste etage van de uitkijkpost is bereikbaar via een grote trap met Dark Blue Tiles als treden. Via twee enorme Brick Build deuren verkrijgen de Black Falcons toegang tot de toren. Wat ze misschien niet weten is dat er op de verdieping boven hen een baby draak haar intrek heeft genomen. Misschien dat de moederdraak daarom haar aanval heeft ingezet. Elke laag van de toren is opgebouwd uit donker- en lichtgrijze stenen en ziet er daardoor heel massief en imposant uit. Pas op de derde etage zien we wat van kleur terug, op de uitkijkpost van de Black Falcons. Vanuit het raam kijken ze met een telescoop over het rijk uit om te zien of de draak koers richting de uitkijkpost zet. In de kamer ligt ook een boek en staan een aantal toverdrankjes die ze wellicht in de strijd tegen de draak kunnen inzetten. 

Bovenop de toren zie je dat er tussen de kantelen nog een extra verdieping is gebouwd. Hierin kunnen de ridders schuilen als het gevaar echt te groot wordt. Maar je ziet dat de draak erg krachtig is, want we heeft eerder al een deel uit de muur van de uitkijkpost geslagen. Dus hoe lang de toren zal blijven staan, is nog maar de vraag. Daarom is het zaak dat de Black Falcons hun geheime wapen – de katapult – zo snel mogelijk aan de praat krijgen. 

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Deze is gebouwd op twee bruine Plates. Daarop zijn twee 1×12 Bricks geplaatst en daar bovenop weer LEGO Technic Bricks. Zodra het frame van de katapult staat, wordt het gewicht gebouwd door een hoop Bricks te stapelen. Aan dit zware geheel worden twee lange Plates vastgemaakt met aan het einde een emmer. Hierin kan de munitie geplaatst worden. De hele constructie wordt vervolgens in het frame gemonteerd. Door de ketting aan het geheel te bevestigen, kan de katapult op spanning gedraaid worden en kan vervolgens de munitie gelost worden. Klaar voor de aanval? Los!

De braderie

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

De strijd met de draak was pittig, maar uiteindelijk hebben de Black Falcons de strijd tot een goed einde kunnen brengen. Ze verlaten de uitkijkpost en vertrekken samen met de Blacksmith richting de braderie (Fair). Als eerste wordt daar een kraam opgetuigd, waar de smid zijn schilden, harnassen en andere Black Falcon merchandise kan verkopen. Er wappert niet voor niets de blauwe vlag aan de marktkraam. 

Terwijl de Blacksmith zijn koopwaar aan de man brengt, begeven de Black Falcons zich naar de hoogste boom. Deze is tegen de rotsen opgegroeid en wordt veel gebruikt om de kunst van het boogschieten te oefenen. De vogels op de boom weten dat de ridders zeer bekwaam zijn en zitten op een dooie gemak op de takken. Het is een leuk bouwwerkje en LEGO is er weer in geslaagd om met relatief weinig Brick een mooie boom te creëren. 

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Aan de andere kant van het kasteel, nabij de vierde toren, is de rest van de braderie. Deze toren kent uiteraard dezelfde bouw als de rest van het kasteel. Met donker- en lichtgrijze Bricks werd de begane grond vormgegeven. Allereerst het gedeelte van de molen, daarna in het midden het haardvuur, een marktkraam en een wijnvat met top. Achter het haardvuur is een een Brick Build trap gebouwd, met daaronder een schatkist met beenderen. Wat  het verhaal daarachter is, mag jezelf ontdekken.

Zodra de eerste twee delen van het kasteel stonden, werd de gracht verder uitgegraven. Met een Hinge zijn de blauwe Plates aan het geheel verbonden. Zodoende kun je de set op allerlei manieren neerzetten. Naast de gracht staat de toren met op de begane gerond een gevangenis. Zodra de bouw van de gehele begane grond was afgerond, werd het plafond met daarop de kantelen geplaatst. Boven de gevangenis ging het gebouw verder de hoogte in en ontstond er langzaamaan een toren die vrij gelijk is aan de andere torens van het kasteel. Hoewel deze Build geen direct onderdeel is van het kasteel, kun je, als je een tweede (of zelfs derde) set koopt, dit bouwwerk koppelen aan het grote kasteel.

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

De bouw van de toren werd afgewisseld met de bouw van de woning van de molenaar, aan de rechterzijde van dit kasteeldeel. Ook de technicus stak bij de bouw weer zijn handen uit de mouwen. Met een aantal LEGO Technic onderdelen worden namelijk de wieken van de molen bediend. Als laatste werden de Dark Blue dakpannen gelegd en daarmee waren ook de uitbreidingen van het kasteel een feit. Hoelang dat geleden is, weten de Black Falcons niet precies. Maar ze hebben dan ook andere zaken aan hun hoofd. De draak is verslagen en het is tijd voor feest op de Middeleeuwse Braderie.


Conclusie


LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Er valt een hoop te bouwen en te beleven in de LEGO Creator 31120 Medieval Castle. Van een heus kasteel dat aangevallen wordt tot aan een leuke braderie waar feest wordt gevierd. En vergeet niet de kist met botten onder de trap. Wat voor een geheim zou daar aan verbonden zijn? Van begin tot eind is dit een ontzettend leuke set om te bouwen. En de echte Castle liefhebbers zullen dit setje toch echt drie keer moeten aanschaffen. Want de drie verschillende bouwwerken kun je namelijk aan elkaar koppelen. Daar heeft LEGO vanuit commercieel oogpunt, goed over nagedacht. De portemonnee vindt dat zeker minder leuk. Maar wie slim is, koopt twee setjes (in de aanbieding) en vult de ontbrekende onderdelen aan met een Bricks & Pieces bestelling. Maar de resterende onderdelen zijn vast ook fijn om een eigen MOC mee te bouwen. 

LEGO Creator 31120 Medieval Castle

Ik heb in ieder geval veel plezier gehad aan het bouwen van deze set. Ik ben echter geen fan van Brick Build dieren. Dat maakt de set voor mij wat robuuster en minder gedetailleerd. Maar dat is vaak het geval bij LEGO Creator 3-in-1 set. De meeste onderdelen moeten hergebruikt kunnen worden. En dat is met unieke en ongewone onderdelen een stuk lastiger. Maar LEGO slaagt er wel steeds beter in om meer detail en finesse in de LEGO Creator 3-in-1 sets te krijgen. En de toevoeging van het harnas en de bedrukte schilden heeft ook veel goedgemaakt. Wat nog wel ontbrak waren een aantal paarden, die zaten namelijk wel bij de LEGO 6074 Black Falcon Fortress. Maar goed, dat waren dan Brick Build paarden geworden en of ik daar nou zo blij van word. Maar goed, ze hadden erin gemoeten. Maar verder heb ik niks te klagen. Dit was een 3-in-1 meesterwerkje.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?