De piraten van Barracuda Bay zijn niet de enige zeerovers die de zinderende zeeën in het rijk der LEGO onveilig maken. Ook LEGO Creator 31109 Pirate Ship vaart met zijn bemanning over de volle zee op zoek naar verborgen schatten. Is het veilig om met ze mee te gaan? Natuurlijk niet! Maar willen we dit avontuur aangaan? Echt wel! Toch gaat Chris even op inspectie aan boord van LEGO Creator 31109 Pirate Ship om te kijken hoe de piratenvlag erbij hangt. De details van dit onderzoek lees je in deze review.


In deze 3-in-1 piratenschat zitten maar liefst 1264 LEGO bouwsteentjes, verdeeld over tien genummerde zakjes van 1 tot en met 8 (er zijn drie zakjes met nummer 6). Daarnaast zit er ook nog een ongenummerd zakje met Plates en unieke touwen in de doos. Tot slot vind je er ook nog twee flinke pillen met bouwinstructies. De verkoopadviesprijs is €99,99 en daarmee komt de gemiddelde prijs per onderdeel uit op iets minder dan €0,08.


De Minifigures

Het lijkt erop dat LEGO Creator 31109 Pirate Ship op een geheime missie gaat, aangezien het aantal bemanningsleden gering is. Elk schip kent natuurlijk een kapitein, zo ook dit exemplaar. Hij draagt een blauw jasje met zilveren knopen, met daaronder een versleten hemd. Verder draagt hij een leren riem over zijn borst, die doorloopt aan de achterkant van zijn torso. De print op het bovenblijf van deze piraat komt voor het eerst voor in een LEGO set, dus ook leuk voor de verzamelaar van piraten Minifigs. Net als vele andere kapiteins, is ook hij zijn been verloren op een van zijn avonturen en moet het doen met een houten variant. Hij is echter nog een veel grotere een pechvogel, want hij is ook al zijn oog verloren en draagt daarom een ooglapje. Zijn hoofd is slechts enkelzijdig bedrukt en komt in vele andere sets voor.

De andere lieden die onder het gezag van de kaptein mogen meevaren zijn een oude piraat en een jonge – ietwat angstige – piraat. De oudere man heeft een grijze baard en een zwarte hoed op. Hij draagt een versleten rood-wit gestreept hemd met daarover een blauw giletje. De jonge knaap draagt ook een rood-wit gestreept hemd, maar die zit er een stuk frisser en nieuwe uit. Om zijn middel draagt hij een touw en op zijn hoofd een bandana. Hij is de enige Minifig met twee gezichtsuitdrukkingen: enerzijds kijkt hij vriendelijk, maar zodra hij in de penarie zit, kun je zijn angstige blik tevoorschijn toveren. Als aanvulling op deze drie minifigures zit er ook nog een skelet bij deze set. Maar is het een vierde Minifigure of zal een van deze drie zeerovers de reis niet overleven?


Pirate Ship

Voordat je ook maar in de buurt van het piratenschip mag komen, moet je eerst kennismaken met de entourage. Dat zijn niet alleen de Minifigures, maar ook een vogel en een bijtgrage haai. Hoe zal de kapitein anders zijn been verliezen? Deze dieren moet je natuurlijk geheel in LEGO Creator 3-in-1-stijl, steentje voor steentje, opbouwen. Daarnaast maak je de kanonnen gereed voor gebruik en zet je de schatkist vast klaar. Bijna tijd om aan boord te gaan, maar eerst nog even een bezoekje aan de scheepsbouwer.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Het grote avontuur begint met de bouw van het piratenschip. Anders dan bij andere LEGO schepen bestaat de romp van dit schip niet uit grote, voorgevormde onderdelen. En dat is een aangename bouw-verrassing. Al is het natuurlijk wel goed te verklaren, want er moeten van deze onderdelen nog twee andere bouwwerken gemaakt worden.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship 32

Zodra het middenstuk van het schip – compleet met ramen en munitie – gereed is, wordt eerst het achterste gedeelde gebouwd. Dat bestaat uit drie elementen die grotendeels ‘regulier’ worden opgebouwd, maar vervolgens met de Studs Not On Top (SNOT) techniek aan elkaar worden bevestigd. Dat geldt ook voor de voorzijde van de romp. Elk onderdeel kent verrassende bouwtechnieken en daarom is het een piratenfeestje om te bouwen.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Als je alle zeven delen samenvoegt, ontstaat er een indrukwekkende romp: het piratenschip begint hiermee al aardig vorm te krijgen. Voordat het vaartuig op avontuur kan gaan, moet er nog heel wat gebeuren. Zo wordt de vloer van het dek gelegd en breng je tijdens het bouwen allerlei mooie, kleurrijke details aan.

De volgende bouwkundige traktatie is de hut van de kapitein. Het is een pareltje om te bouwen en door het gebruik van verschillende Hinges, zijn de vormen erg natuurgetrouw. Wie het schip van LEGO Ideas Pirates of Barracuda Bay al heeft gebouwd, zal de verschillende bouwtechnieken wel herkennen. Het is een gedetailleerd onderkomen en het is wel duidelijk waarom de kapitein hier graag verblijft.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Anders dan de meeste schepen van LEGO, zitten er in deze set geen zeilen van stof. Zoals een echte CREATOR set betaamd, moet je ook de zeilen bouwen. Een leuk klusje, dat een mooi resultaat oplevert. Al zitten ze niet heel stevig aan de masten vast. Het piratenschip wordt afgemaakt met een zeemeermin op de voorzijde. En als het schip dan eindelijk klaar is, kan hij eindelijk te water gaan. Maar eerst de kapitein ophalen uit de piratenherberg.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship


Pirates’ Inn

Vlakbij de haven ligt de piratenherberg, een ongure plek waar zeerovers tot diep in de nacht drinken om vervolgens dronken naar hun bedje te rollen. Voordat we de kapitein hier kunnen ophalen, moet de paard met wagen gebouwd worden. Het is een leuke brick-build snack voordat het echte werk begint.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

De herberg is niet heel groot en zoals gebruikelijk worden lang niet alle onderdelen uit deze 3-in-1 set gebruikt. Het is leuk om te zien hoe de LEGO Bricks van het piratenschip een plekje krijgen in de architectuur van de herberg. Het waterrad aan de zijkant van het gebouw kan echt draaien en dat maakt het een mooie toevoeging aan het geheel.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Hoewel de begane grond een leuk bouwwerk is, had er best wat meer piratengezelligheid toegevoegd mogen worden. Denk aan een bar en tafeltjes met drank en wapens. Helaas voelt het nu wat kaal aan. Voor het speelgemak zitten er Hinges aan de zijkant en kan de herberg als een poppenhuis opengemaakt worden.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Op de eerste etage vind je de slaapvertrekken met eenvoudige bedden. Desalniettemin is het goed te zien waar de kapitein slaapt en waar de rest van de bemanning mag rusten. Hier heeft LEGO meer details aangebracht dan op de begane grond. Kijk maar naar de schatkaart, het pistool en de verschillende bedden.

Om te voorkomen dat het tocht in de herberg, bouw je als laatste ook nog het dak. Ook hier is het weer leuk om te zien hoe de onderdelen van het schip een plekje krijgen. Tenslotte maak je het geheel af met een bierfust aan de voorkant en een takelwerktuig om de proviand en schatten op de wagen te laten. Als alles is ingeladen, kan de kapitein opgehaald worden en is het eindelijk tijd op de volle zee op te gaan.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship


Skull Island

Na een lange reis en uren staren op de schatkaart, heeft de kapitein eindelijk Schedeleiland gevonden. De bouw begint met de enige levende bewoner van het eiland: een aap en natuurlijk een roeiboot en vlot om van het schip naar het eiland te huren varen. Het eiland krijgt vorm door het aanleggen van een zandbank met daarop de contouren van de scheldel-grot en diens schatten.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

De basis van de grot wordt afgemaakt met een vernuftig draaisysteem waarmee de het doodshoofd op en neer kan bewegen. Op die manier kunnen schatzoekers toegang krijgen tot de schatten in de grot. Maar of ze er ook levend uit geraken, is nog maar de vraag. Het opbouwen van de schedel is een uitdagende en leuke klus. Er wordt veel gebruikgemaakt van de SNOT-techniek, zodat je echt rondom aan het bouwen bent. Dat levert dan ook een goed resultaat op.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Het geheel wordt afgemaakt met stukjes oceaan, begroeiing en een palmboom. Het Schedeleiland wordt opgebouwd uit zowel de steentjes van de piratenherberg als een deel van de restanten van het piratenschip die niet in de herberg zaten.


Conclusie

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

LEGO Creator 31109 Pirate Ship is een heus avontuur dat je niet wilt missen. Het bouwen van het piratenschip is natuurlijk de leukste uitdaging. Niet alleen omdat vrijwel alle stenen opslokt die in de doos zitten, maar ook omdat je elk onderdeel – zelfs de romp – zelf moet bouwen. Het is verrassend welke technieken LEGO inzet om dit schip er grandioos uit te laten zien. Afgezien van de zeilen – die voor mijn gevoel niet zo stevig vastzitten – valt er weinig op aan te merken.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

De piratenherberg is van de buitenkant ook geslaagd, maar aan de binnenkant had ik meer details verwacht. Een bar, rondslingerende flesjes bier, wapens op tafel: alles wat je van een bar in een piratenherberg mag verwachten. Uit de resterende onderdelen had LEGO vast iets kunnen bedenken. Maar goed, het staat je ook vrij om deze ruimte zelf in te richten.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

Hoewel het Schedeleiland het minst aantal stenen bevat, is het een goed geslaagd bouwwerk. En dat de schedel op en neer kan bewegen, geeft het geheel leuke speel elementen. Het eiland zelf ziet er wat robuust uit. Dat is niet per se een minpunt, maar mijn voorkeur gaat uit naar iets verfijndere afwerking.

LEGO CREATOR 33109 Pirate Ship

LEGO heeft met LEGO Creator 31109 Pirate Ship een hele goede set afgeleverd. De minpuntjes zijn wat mij betreft verwaarloosbaar. En over het gebrek aan verfijnde afwerking (op sommige punten) valt te discussiëren. Deze set heeft van begin tot eind mijn enthousiasme weten vast te houden. Dus stap aan boord en ga mee op avontuur, want de gevaren die je op je reis tegenkomt zijn het avontuur meer dan waard.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

4.8 6 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?