We hebben een aantal jaren geleden al diverse LEGO winter Village sets voorzien van een review. Omdat de reviews inmiddels verouderd zijn, de site blijft groeien en we een andere stijl hanteren, hebben we besloten een aantal reviews van een flinke update te voorzien. In deze review behandelen we de LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery. De set stamt uit 2010 en is niet meer te koop via de officiële wegen. Desondanks is het een gewilde set en hieronder lees je of het ook nu nog de moeite is om aan je collectie toe te voegen.


LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De set bevat 687 onderdelen en was verkrijgbaar voor €54.99. Tegenwoordig kost hij al snel €210. Dit is als je een goede deal vindt. In de doos zitten zeven zakjes met LEGO onderdelen, een stickervelletje en een instructieboek. Het leuke aan de set is dat het nog met ongenummerde zakjes komt. Hierdoor dien je alles op een hoop te gooien en kun je ouderwets zoeken naar dat ene onderdeel.

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De Minifigures

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De set bevat een paard en een uil, en zeven Minifigures in de vorm van een bakker, een vrouw, een kerstboomverkoper, een ruiter op wagen en drie kinderen. Er is nog een halve Minifig te vinden die bestaat uit een stel benen. De Minifigure is tijdens het schaatsen doorgeschoten en in een hoop sneeuw gevallen. De prints op de lichamen van de Minifigures zien er gedetailleerd genoeg uit om uit te beelden welke rol ze in de set vertolken. De prints zijn voldoende, maar missen de details die we vandaag de dag kennen. Dit doet niets af aan de set, hij stamt immers uit 2010, maar verwacht er niet teveel van als je de set nu nog aan wilt schaffen. De Minifigures zijn voorzien van een aantal accessoires. Denk hierbij aan een schop, bezem, zweep, bijl, een plateau met koekjes, een doos met zoetigheden, en schaatsen. De schaatsen in de set zijn nog de bouwbare varianten. Hoewel dit er minder subtiel uitziet dan de schaatsen die LEGO tegenwoordig produceert, hebben ze het voordeel dat ze makkelijk te bevestigen zijn op de noppen van de plates. Hierdoor valt een Minifig niet om bij het verplaatsen van de vijver. Al met al een leuke selectie Minifigures voor aanvulling in een kerstdorp lay-out, maar ze zijn niet bijzonder te noemen. Wel noemenswaardig is het kind met pooljas-onderdeel. Dit onderdeel komt enkel in deze set voor.

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De bakkerij en bouw

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De bakkerij is niet het enige bouwwerk in de set. Er is namelijk ook gedacht aan een bevroren vijver waarop geschaatst kan worden, een kerstboomverkooppunt, en een paard en wagen voor het vervoer daarvan. De vijver is een leuke toevoeging. Er wordt nog gebruik gemaakt van twee transparante fluorescerende blauwe 8×8 plate met gaten voor het ijs. Dit ziet er iets minder strak uit dan de tiles die LEGO tegenwoordig gebruikt, maar het biedt wel de mogelijkheid de schaatsen van de Minifigures te bevestigen. Rondom de vijver is voor wat ambiance gezorgd. Er zijn twee palen aanwezig met daartussen een streng met lampjes, een bankje om op uit te rusten en een aantal kerstbomen. Op één van de palen zit een witte uil. De uil is een leuke toevoeging aan het geheel, maar is niet voorzien van een print. Gezien de set uit 2010 komt is dit geen ramp, maar tegenwoordig zul je dit niet snel meer aantreffen. Naast dit alles is de vijver voorzien van een bult sneeuw waaruit twee benen van een Minifigure steken. Dit is een grappige toevoeging die opvalt als je de set hebt staan. De paard en wagen is iets wat van oudsher al geassocieerd wordt met kerst. De versie in deze set is bedoeld voor het transport van kerstbomen. De wagen is aan de voorkant voorzien van een zwenk-element dat ervoor zorgt dat het geen statisch geheel wordt, en er makkelijk mee gespeeld kan worden. Het is een klein en leuk bouwwerkje om te maken. De kerstboomverkoopkraam daarentegen is erg simpel en eigenlijk te klein. Het doet zijn werk en het moge duidelijk zijn wat het voor moet stellen. Een iets uitgebreider geheel met een paar kerstbomen had het net wat meer charme gegeven.

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

Het grootste bouwwerk en waarschijnlijk de grote trekpleister van de set, is de bakkerij. De bakkerij zit qua bouwtechnieken niet op het niveau van nu. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat LEGO nu een groter assortiment aan onderdelen heeft waar designers mee aan het werk kunnen. Het is ook zeker geen minpunt, want eerlijk is eerlijk, het is verfrissend om sets met andere technieken en onderdelen te bouwen dan die tegenwoordig gebruikt worden. Het bouwen neemt ongeveer een uur in beslag en het resultaat is een klein en knus bakkerijtje.

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De gevel is aan de voorkant voorzien van een deur en etalageraam met daarboven een kerstkrans. Achter het raam staat een toonbank met daarop allerlei zoete lekkernijen. De linkerkant van de bakkerij is ook voorzien van een etalageraam met kerstkrans, en biedt zicht op dezelfde lekkernijen. Aan de rechterkant is een lantaarnpaal met reclamebord en een kerstboom toegevoegd om het er wat gezelliger uit te laten zien. Achter het etalageraam is een deel van de oven, een krat met stokbroden en toonbank te zien waar afgerekend kan worden. De oven is mooi centraal in de bakkerij verwerkt. Er is genoeg aandacht besteedt aan de begane grond. Alle facetten die je kunt bedenken zijn aan de bakkerij toegevoegd.

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

Het dak aan de voorkant van de bakkerij geeft het gebouw een mooie uitstraling. Dit komt door de schuine daken met sneeuw en de dakkapellen. De achterkant van de eerste verdieping is saai te noemen. Het is uitgekleed en bevat enkel een krat waar niets in opgeborgen is, en een light brick. Gezien de prijs van de set toen hij verkrijgbaar was, is het te begrijpen dat LEGO hier niet veel mee heeft gedaan. Toch is het jammer want er zat potentie in om het geheel iets meer uit te breiden. Uiteindelijk zul je de bakkerij met de voorkant naar je toe gericht neerzetten, en zul je er nauwelijks naar omkijken.

Conclusie

LEGO Creator Expert 10216 Winter Village Bakery

De LEGO 10216 winter Village Bakery is een leuke set die eigenlijk niet in een kerstdorp mag missen. Ondanks de wat verouderde prints op de Minifigures, zullen ze niet misstaan als toevoeging aan het geheel. De bouwtechnieken en het gebruik van onderdelen is niet wat het tegenwoordig is. Dit hebben we trouwens wel als prettig ervaren. De extra bouwwerken die bij de set horen zijn leuk om te bouwen en zorgen voor diversiteit. De bakkerij is een leuk gebouw als we naar de gevels en de begaande grond kijken. De zolder is saai ingericht, maar de oorspronkelijke prijs verklaard deze keuze. De set is het, voor de prijzen wat je er nu voor moet betalen, enkel waard als je er zeker van bent dat je hem aan je verzameling toe wilt voegen. Kun je de originele set missen of heb je genoeg onderdelen, dan kun je de hem redelijk makkelijk nabouwen. Dit bespaard je het nodige geld en je hebt alsnog een leuke aanvulling voor in je dorp.

Disclaimer: De prijs/kwaliteitsscore is gebaseerd op de verkoopadviesprijs van de set in 2010 (€54,99). We hebben de set onder de noemer Creator Expert laten vallen, daar de Winter Village sets tegenwoordig onder dit thema worden uitgebracht.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?