We hebben een aantal jaren geleden al diverse LEGO winter Village sets voorzien van een review. Omdat de reviews inmiddels verouderd zijn, de site blijft groeien en we een andere stijl hanteren, hebben we besloten een aantal reviews van een flinke update te voorzien. In deze review behandelen we de LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market. De set stamt uit 2013 en is niet meer te koop via de officiële wegen. Desondanks is het een gewilde set. Hieronder lees je of het ook nu nog de moeite is om aan je collectie toe te voegen.


LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

De set bevat 1261 onderdelen waaronder negen Minifigures, twee paarden en een kat. De verkoopadviesprijs van de set was €99,99, maar kost tegenwoordig al snel €160. Dit is als je een goede deal vindt. De doos bevat acht genummerde zakjes met LEGO onderdelen, twee 16×16 plates, een stickervelletje, twee instructieboekjes en een zakje met doeken voor de carrousel in het blauw en wit.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

De Minifigures

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

Zoals we al melden bevat de set in totaal 9 Minifigures, twee paarden en een kat. De twee paarden met print op de hoofden en nek zijn uniek voor de set. Dit geldt ook voor de goudkleurige zadels. Beide paarden maken deel uit van de carrousel en zullen geen andere rol spelen in de set. De 9 Minifigures bestaan uit kinderen en volwassenen. Hoewel de prints die ze hebben niet overweldigend uniek zijn, is het wel een bonte selectie aan Minifigs. De torso met print van de koekkraamverkoopster, komt enkel in twee sets voor en is daardoor het verzamelen waard. De gehele selectie Minifigures is niet perse winters te noemen, en dat is een gemiste kans.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

De Village Market en bouw

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

Het hoofdbouwwerk van de Winter Village Market is een carrousel. Als extra toevoegingen bevat de set een aantal kraampjes, een bankje met lantaarnpaal en een aantal houtblokken waaraan iets gegeten of gedronken kan worden. Het is goed te zien waar elk kraampje voor dient. Het is prettig dat LEGO heeft gezorgd voor afwisseling tussen de krampjes. Zodoende zijn ze alle drie uniek in kleur en bouw. Er zijn diverse producten te koop en er zijn genoeg accessoires toegevoegd om het er niet kaal uit te laten zien. Aan de binnenkant is er plaats om een Minifig neer te zetten. Het kraampje met grill is de enige die aan de binnenkant is voorzien van aankleding. De bouw van de kraampjes is simpel en het is een opwarmertje voor de carrousel. Ondanks dat het simpele gebouwen zijn om te bouwen, is de afwisseling in bouw een prettige bijkomstigheid en dat zorgt voor variëteit.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

De drie houtblokken en het bankje, met daarnaast een lantaarnpaal, zijn extra’s die bij de kraampjes geplaatst kunnen worden. Dit biedt de mogelijkheid om er Minifigs te plaatsen die kunnen genieten van hun hapje of drankje. De lantaarnpalen in de set zijn niet denderend. Het bevestigen van de twee helften is goed te doen, maar doordat dit een losse modules is wiebelt het nogal als je het verplaatst. Over de lampen zoals die LEGO tegenwoordig maakt, is beter nagedacht. Het is te merken dat LEGO waarschijnlijk ook niet content was met de lantaarnpalen zoals ze in deze set gebouwd werden, daar er een nieuwe variant is.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

Het hoofdbouwwerk is de carrousel en het kaartjesloket. Zowel de carrousel als het loket vallen op door de kleurencombinatie en zien er feestelijk uit. Als je de witte plates en sneeuw weg laat kan het geheel goed gebruikt worden in en attractiepark lay-out. De carrousel kan rondgedraaid worden door de hendel aan de bovenkant rond te draaien. Doordat er onder de carrousel een aantal gebogen LEGO onderdelen bevestigd zijn, zullen de paarden een hobbel-beweging na gaan bootsen.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

Het loket bevat daarnaast nog een speelfunctie. Dit in de vorm van een aantal emmers die op de tandwiel bevestigd zijn waar een bal ingegooid kan worden. Het is een leuke extra toevoeging aan het geheel. Het mechanisme waardoor de carrousel rond kan draaien, zit helaas op het dak van het loket bevestigd. De keuze hiervoor is jammer, want hierdoor is het bevestigen van Power Functions niet mogelijk zonder het een en ander aan te passen.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

De set bevat de nodige stickers. De stickers bestaan uit spiegels die op 2×2 round tiles bevsteigd worden en uit sticker die op 1×4 tiles geplakt dienen te worden als versiering an de carrousel. Tezamen met de kleuren en de lampen aan de binnen- en buitenkant, zorgt dit ervoor dat de carrousel er feestelijk uitziet. Bedrukte onderdelen hebben natuurlijk de voorkeur, toch doet het plakken van een minimaal aantal stickers niets af aan het geheel. De bouw van de carrousel is niet ingewikkeld en daardoor ook niet perse uitdagend. Het is wel een leuke bouw en enkel de rand van de kap is ietwat repetitief te noemen. De bouw zit er dan al bijna op en het is een nodige stap om de carrousel compleet te maken. De doeken op de carrousel zijn vergelijkbaar met die van de grotere broers die LEGO heeft uitgebracht. In deze set zijn ze dan een stuk kleiner en in het blauw en wit. De afwisseling van de paarden en de karretjes zorgt voor variëteit. De paarden zien er goed uit, zijn uniek voor deze set en de hobbelbeweging is een leuke toevoeging. De karretjes daarentegen zijn saai te noemen en eigenlijk veel te groot voor een Minifig in de vorm van een kind of volwassene. Doordat ze zo groot zijn vallen ze niet weg in het geheel, dus de keuze is te begrijpen. Wel hadden ze iets meer charme mogen hebben.

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

Conclusie

LEGO Creator Expert 10235 Winter Village Market

De LEGO 10235 Winter Village Market is een prima set die goed in het Winter Village thema past. De selectie Minifigures passen dan wel bij het geheel van de carrousel, maar doen niet echt winters aan en dat is jammer. De prints zijn, op de koekkraamverkoopster na, te generiek en hier had meer aandacht aan besteedt kunnen worden. De kraampjes, het bankje met lantaarnpaal en de houtblokken zorgen ervoor dat de set net iets meer om handen heeft. De speelfunctie van de carrousel werkt goed en is redelijk mooi weggewerkt. Helaas is de lier aan de bovenkant van het loket is bevestigd en hierdoor is het aandrijven met PF niet mogelijk zonder het e.e.a. aan te passen. Al met al een prima set voor de verzamelaar van Winter Village sets, maar het is geen must have als je hier niet zoveel om geeft.

Disclaimer: De prijs/kwaliteitsscore is gebaseerd op de verkoopadviesprijs van de set in 2013 (€99,99).

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?