LEGO designer Mike Psiaki heeft al een aantal mooie LEGO Expert auto’s ontworpen. Zijn LEGO 10265 Ford Mustang behoort tot één van de beste modellen die er tot nu toe in dit thema zijn uitgebracht. Hij is ook dit jaar verantwoordelijk voor het nieuwe model in de LEGO Expert serie, de LEGO Porsche 911 Turbo and Targa. Heeft Mike Psiaki met zijn nieuwste telg in de LEGO Expert serie de lat wederom hoger weten te leggen? Het antwoord lees je in deze review.


De doos is met 12 zakjes LEGO en een instructieboek, goed gevuld. Van de zakjes zijn er 11 genummerd en eentje bevat de banden en ramen. Wat opvalt is dat er geen stickers aanwezig zijn. Hoewel stickers een doel hebben en om ene goede reden worden gebruikt, kunnen we het gemis daarvan in een set gericht op volwassenen alleen maar toejuichen. De set bestaat uit 1458 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €149,99 komt dit neer op €0,10 per onderdeel. Dit is een mooie prijs voor een set waarop een licentie zit en die een aantal exclusieve onderdelen met print bevat. Om de gestroomlijnde achterkant van de auto zo natuurgetrouw na te bouwen heeft LEGO speciaal voor deze set een aantal nieuwe onderdelen ontworpen.


De bouw en speelfuncties


De bouw van de Porsche begint vanzelfsprekend met het chassis. Om de stevigheid te garanderen wordt er gebruik gemaakt van LEGO Technic onderdelen. Na het eerste zakje gebouwd te hebben, komen heel voorzichtig de contouren van de vloer aan de binnenzijde van de auto naar voren. Een Technic Beam die uit de boden komt (linksonder op de foto), zal later tijdens het bouwen dienst doet als ophanging voor het werkende stuur. In het midden bevinden zich aan weerszijden de bevestiging voor de bestuurders- en bijrijdersstoel.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

Na de warming up, is het nu tijd voor het echte werk. Met zakjes twee en drie worden de achterbank en een gedeelte van de achterzijde van de auto gebouwd, inclusief de ruimte waarin later de motor van de Porsche wordt gemonteerd. De bouwtechnieken die hierbij worden gebruikt zijn om te smullen. Tijdens het bouwen lijkt het soms wat fragiel, maar als de losse onderdelen met elkaar verbonden zijn blijkt het een solide geheel te zijn. Naast de beide leuningen van de achterbank zijn alvast de voorbereidingen getroffen voor het, in later stadium, plaatsen van de ramen.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

Bij zakjes vier tot en met zeven, volgen de diverse bouwtechnieken zich in een rap tempo op. Vooral de ‘snuit’ van de Porsche is een huzarenstukje waar je u tegen zegt. Deze zit vol met SNOT-technieken waarvan een aantal in mijn beleving nieuw zijn. Nadat de klep van de kofferbak geplaatst is, zijn de contouren van de Porsche duidelijk zichtbaar. Als bouwer van de LEGO set kom je nu voor een dilemma te staan. Je moet namelijk een keuze maken. Kies je voor de Turbo versie, dan dienen zakjes acht en negen geopend te worden. Ligt de voorkeur bij de Targa, dan zijn zakjes acht en tien nodig.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911


Turbo


Bij het bouwen van de Porsche 911 Turbo worden de zakjes acht en negen tegelijk geopend. De bouw van de Turbo begint, hoe kan het ook anders, met de luchtgekoelde zes cylinder boxermotor. De turbocompressor zorgt voor het extra vermogen. Om dit extra vermogen op te vangen, heeft de Porsche 911 een bredere wielophanging aan de achterzijde van de wagen. Als gevolg hiervan steken de achterste wielkasten een stuk uit.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

De zijramen en achterruit worden schuin gemonteerd waardoor de karakteristieke achterkant van Porsche zo getrouw mogelijk wordt nagebootst. Het plaatsen van de iconische achterspoiler is de kers op de taart. Het eindresultaat is een stoere Porsche 911 Turbo geworden die heel dicht in de buurt van het bronmateriaal komt. De klassieke uitstraling van de auto komt goed naar voren, de uitstekende wielkasten aan de achterzijde zijn mooi weergegeven. 

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

Ook het interieur van de auto ziet er picobello uit. De stoelen en achterbank hebben een leder look gekregen, waardoor de wagen een chique uitstraling krijgt. Zowel de bestuurders- als de bijrijdersstoel, kunnen naar voren geklapt worden zodat de passagier makkelijk plaats kan nemen op de achterbank. Hoewel dit naar alle waarschijnlijkheid niet prettig zal zitten, omdat hier, net als bij de echte versie, amper ruimte is om normaal op de achterbank te gaan zitten.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

De zwarte achterspoiler is subliem ontworpen en past perfect bij de witte kleur van de auto. Zoals gewoonlijk staat op de volledige achterzijde de naam Porsche geschreven. Een minpuntje is dat de achterste knipperlichten niet zijn voorzien van een oranje transparant onderdeel. LEGO heeft ervoor gekozen om dit juist wel met de voorste knipperlichten te doen, hierdoor lijkt het een beetje vreemd.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

LEGO staat er bekend om dat ze geintjes uithalen met de LEGO sets. Bij de 10265 Ford Mustang werd er gebruik gemaakt van het nummerbord P51 AK2. Ditmaal wordt er bij de Porsche gebruik gemaakt van de P51 AK3. Nu komt de huiskamervraag voor vandaag: Bij welke set werd er gebruik gemaakt van het nummerbord P51 AK1? 

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911


Targa


De wielophanging van de achterwielen bij de Targa is even breed als die van de voorwielen waardoor bij dit model de wielkasten identiek zijn. Het dak van de Targa is af te nemen, zodat de auto omgebouwd kan worden tot een cabrio. Wanneer het zwarte dak gesloten is, vallen de twee grijze plates aan de voorkant op. Het is jammer dat LEGO hier niet gekozen heeft voor de kleur zwart. Ik vind het verschil in kleur irritant en afleidend. De afwerking van het dak is ook niet optimaal. Het dak is smaller dan de voorruit, waardoor het aan weerszijden niet goed aansluit. De overgang van de grote glazen achterruit met de motorkap, is daarentegen mooi gestroomlijnd weergegeven en komt heel dicht in de buurt van het bronmateriaal.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

De Targa ziet er een stuk beter uit dan de cabrio. Indien er gekozen wordt voor de cabrio uitvoering, dan kunnen de twee clips die nodig zijn voor de montage van het dak het beste vervangen worden voor een Radiator Grille 1×2. Deze zit bij de onderdelen die overgebleven zijn bij de bouw van de Turbo. Het dak van de Targa kan opgeborgen worden in de kofferbak van in de auto.

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911


Conclusie


LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911

Met de LEGO Creator Expert 10295 Porsche 911 heeft LEGO wederom een mooie auto ontworpen waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende interessante bouwtechnieken. Hierdoor is het bouwen van de auto een zeer aangename bezigheid. Beide versies zien er, op een aantal schoonheidsfoutjes na, indrukwekkend uit. Dit is een set die ik waarschijnlijk tweemaal ga aanschaffen, simpelweg omdat ik geen keuze kan maken tussen één van de twee modellen. De auto leent zich perfect als display model. Als speelfunctie is er een echt werkend stuur aangebracht zodat de voorwielen kunnen bewegen. Met de Porsche 911 heeft LEGO designer Mike Psiaki een auto afgeleverd welke minstens gelijkwaardig is aan de Ford Mustang. Voor degene die graag het antwoord willen weten op de huiskamervraag; de auto met nummerbord P51 AK1 is de 10252 Volkswagen Beetle.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Expert
 • Naam set: Porsche911
 • Setnummer: 10295
 • Onderdelen: 1458
 • Minifigures: 
 • Verkoopadviesprijs: €149,99
 • PPP: €0,10
 • Release:  2021
 • Te koop bij: [Tijdelijk exclusief te koop via] LEGO.com

Productomschrijving:

Breng een ode aan de onmiskenbare Porsche stijl met deze fantastische bouwuitdaging waarbij je jouw eigen klassieke auto bouwt met de verzamelbare LEGO® Porsche 911 (10295) modelset. Kies welk model je bouwt: de Turbo met zijn turbomotor of de Targa met zijn iconische Targa-bar en afneembare dak dat onder de motorkap kan worden bewaard.

Bouw jouw favoriete Porsche 911
De Turbo en Targa modellen hebben authentieke Porsche 911 details zoals de iconische voor- en achterbumpers, schuine koplampen, een gedrukt logo en nummerplaten. De binnenkant is net zo indrukwekkend met zijn werkende besturing, versnellingspook, noodrem, kantelende stoelen en een donkeroranje/nougat kleurenschema.

Een bouwproject speciaal voor jou
De LEGO Porsche 911 maakt deel uit van een collectie modelbouwsets voor volwassenen. Deze LEGO sets, van klassieke verzamelauto’s tot gedetailleerde gebouwen, vormen de ideale manier om even aan de beslommeringen van het dagelijks leven te ontsnappen met een boeiend bouwproject.

 • Ontsnap aan de beslommeringen van alledag met dit boeiende bouwproject. De LEGO® Porsche 911 (10295) modelautobouwset is perfect voor volwassenen die op zoek zijn naar hun volgende project.
 • Ontdek alle kenmerken van de Porsche 911, zoals de luchtgekoelde motor met zes cilinders, werkende besturing, versnellingspook, noodrem en kantelende stoelen.
 • Welk model ga jij bouwen? Het Turbo model met zijn turbomotor of de Targa met het afneembare dak dat je onder de motorkap kunt bewaren?
 • De Porsche 911 Turbo modelauto beschikt over een brede achteras en een geïntegreerde spoiler, plus een turbomotor compleet met een luchtkoeler.
 • De Porsche 911 Targa modelauto heeft een afneembaar dak dat je onder de motorkap kunt bewaren, plus de beroemde Targa-bar met ‘glazen’ achterruit.
 • Deze geavanceerde bouwset is speciaal ontworpen voor liefhebbers van klassieke auto’s en Porsche fans. De set bevat rijk geïllustreerde instructies met inspirerende ontwerpdetails.
 • Dit verzamelmodel van een Porsche 911 is ca. 10 cm hoog, 35 cm lang en 16 cm breed.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?