“Wait a minute Doc. Are you telling me you built a time machine, out of a DeLorean?” In 1985 maakte Robert Zemeckis samen met Steven Spielberg de film Back to the future. Dr. Emmett Brown heeft een DeLorean omgebouwd tot een tijdmachine. Marty McFly reist per ongeluk met deze DeLorean naar 1955 en verstoort de ontmoeting tussen zijn ouders. Hij moet zorgen dat zijn ouders weer bij elkaar komen anders zal Marty nooit geboren worden. Dankzij de film is de DeLorean een ontzettend populaire auto geworden. In 2013 verscheen er in het Ideas thema – destijds nog Cuusoo – al een kleine versie van de auto. Per 1 april komt er met LEGO Expert 10300 Back to the Future – Time Machine een nieuwe versie van deze iconische auto. Als liefhebber van de trilogie had Peter de eer om een ritje met de auto te mogen maken. In deze review lees je zijn bevindingen.
Op de voorkant van de doos staat de DeLorean uit back to the future deel één te pronken. Blijkbaar heeft hij net de snelheid van 140 km/h gehaald want hij wordt omringd door statische elektriciteit, wat betekent dat de auto bijna door de tijd gaat reizen naar een ander jaartal. De doos doet vermoeden dat alleen deze versie gemaakt kan worden, maar niets is minder waar!
Op de achterkant van de doos is namelijk te zien dat alle drie de versies gebouwd kunnen worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de extra onderdelen die aan de set toegevoegd zijn. Tevens is dit de eerste LEGO Creator Expert auto die geleverd wordt met twee Minifigures.
De inhoud van de doos bestaat uit dertien zakjes met LEGO die genummerd zijn van 1 t/m 11, een zakje met daarin de banden, het raam en vijf kabels, en natuurlijk het instructieboek die – samen met twee stickervellen – in een folie gestoken is. De set bestaat uit 1872 onderdelen, met een adviesprijs van €169,99 komt dit op €0,09 per onderdeel.
De Minifigures
De set is twee Minifigures rijk, dit zijn natuurlijk de twee hoofdrolspelers van de back to the future trilogie, Marty McFly en Dr. Emmett Brown. Ze hebben beide kleding aan die gedragen worden in deel twee van de trilogie. Marty draagt zijn rood grijze jack die – met één druk op de knop – zich aanpast aan de juiste maat van de persoon die de jas draagt. Onder zijn jack draagt hij een rode shirt. Zijn benen zijn voorzien van een mooie print die een spijkerbroek en futuristische sneakers moeten voorstellen.
Doc Brown draagt een lange gele jas met daaronder een rode blouse met een hele foute print. Zijn futuristische stropdas is doorzichtig. Zijn pantalon heeft dezelfde kleur geel gekregen. Di komt niet helemaal overeen met de kleur van de broek in de film, deze is namelijk beige van kleur. Een leuke toevoeging is zijn grote zilverkleurige bril met ingebouwde camera. Beide Minifigures zijn voorzien van twee gezichtsuitdrukkingen.
De bouw en speelfuncties
Om ervoor te zorgen dat de DeLorean een solide auto wordt, begint de bouw met een basis waarin behoorlijk wat Technic componenten verwerkt zijn. Waarom er diverse tandwielen in het chassis voorkomen wordt later in deze review duidelijk. De tandwielen zijn onderling met elkaar verbonden. In dit stadium van de bouw is het nog niet helemaal duidelijk welk gedeelte van de auto nu gebouwd wordt.
Naar mate de bouw vordert wordt het steeds meer een bonter geheel door het gebruik van diverse kleuren. De eerste contouren van de buitenkant van de DeLorean worden langzaam zichtbaar en het blijkt dat dit het middenstuk van de auto is. Door het gebruik van diverse SNOT-technieken is het een leuke bouw die niet verveeld en vlot verloopt.
Nadat de basis van het middenstuk klaar is, is het tijd voor bouwen van de wielophanging aan de voor- en achterzijde van de auto. Hier worden een aantal bouwtechnieken gebruikt waarbij een foutje snel gemaakt is. De wielophanging aan de voor- en achterkant zijn identiek opgebouwd en moeten dus beide even soepel bewegen. Is dit niet het geval, dan mag degene die niet soepel beweegt gedemonteerd en opnieuw opgebouwd worden. Hierdoor ben je wel een kwartier langer bezig met bouwen, aldus een ervaringsdeskundige.
Aan het interieur is de nodige aandacht besteed. Natuurlijk mag het paneel waarmee de datum voor het reizen naar een ander tijd ingesteld kan worden niet ontbreken. Opvallend is dat LEGO voor de datum heeft gekozen waarmee Doc Brown zijn hond Einstein voor het eerst door de tijd laat reizen. Waarschijnlijk heeft LEGO hiervoor gekozen omdat de DeLorean anders specifiek voor één van de drie modellen ingesteld was qua datum en tijd.
Datgene wat de DeLorean tot een tijdmachine maakt, is de flux capacitor. Deze mag dan ook zeker niet ontbreken in deze set. Het onderdeel dat voor de flux capacitor is gebruikt is een anker dat heel inventief achter het raampje gemonteerd is. In de film licht de flux capacitor op als hij in gebruik wordt gesteld. Om dit na te bootsen maakt LEGO gebruik van een Light Brick.
Nadat zakjes 1 t/m 10 geopend zijn, is ongeveer 85% van de auto gebouwd. De auto mist nog een aantal essentiële onderdelen zoals de wielen en het afwerken van de kofferbak. Met zakje elf wordt de auto afgebouwd, er dient nu een keuze gemaakt te worden tussen de drie verschillende modellen uit de trilogie.
Back to the Future
Net als in de film is er op de achterkant van de DeLorean, die in 1955 beland is, een grote stok met een haak gemonteerd. Met deze bliksemafleider rijdt Marty tegen een kabel aan waarop op dat moment de bliksem inslaat zodat de flux capacitor de benodigde 1,21 GW energie krijgt. Deze 1,21 GW zorgt ervoor dat – indien hij op dat moment 140 km/h rijdt – terug naar 1985 kan reizen.
De auto is mooi vormgegeven en komt heel dicht in de buurt van het bronmateriaal, de hoekige vormen van de originele auto lenen zich prima voor een transformatie naar een LEGO versie. Het DMC logo op de Cheese Slope is een print, net als de siervelgen. De bumper aan de voorkant van de auto wordt gevormd door zilverkleurige Tiles die gemonteerd zijn op blauwe transparante Plates. Dit geeft de auto een heel bijzondere look, waardoor het lijkt of de DeLorean elektrisch ontladen wordt op het moment dat hij naar een andere tijdsperiode reist.
Hetzelfde ’trucje’ wordt toegepast aan de achterzijde van de auto. De zilverkleurige beugel, met daarachter de blauwe transparante Bricks, loopt vanachter de achterkant van het dak langs de zijkant van de auto naar beneden, horizontaal over het achterwiel heen en verdwijnt achter het wiel naar de onderkant van de auto. Het technische hart van de auto ziet er indrukwekkend uit met diverse slangen en motorische componenten. In het midden, met de gele dop, is de plutoniumkamer gemonteerd die voor de 1,21 GW energie.
Natuurlijk mag het beroemde ‘outatime’ nummerbord niet ontbreken in deze set. Met behulp van een aantal interessante SNOT-technieken is de achterzijde van de auto bijzonder treffend nagebootst. De achterverlichting en schuine achterzijden hebben hierdoor de juiste vorm gekregen. De twee grote uitlaten zijn niet te missen en vormen daardoor een mooie eyecatcher.
Net als bij de echte DeLorean zijn de vleugeldeuren ook aanwezig bij deze LEGO versie. Het ontwerp van de deuren zit prima in elkaar en als ze gesloten zijn sluiten ze bijna naadloos aan. De deuren zijn wat betreft het gewicht wat te zwaar, waardoor ze niet in positie blijven staan als ze open staan. De deuren zakken langzaam naar beneden, dit is een kleine smet op deze set.
De kofferbak van de DeLorean bevindt zich aan de voorkant van de auto. Er is ruimte voor een kist vol met plutonium en een hooverboard die in deel twee van de trilogie te zien is. Op de originele hooverboard staat het logo van Mattel afgedrukt. Bij de LEGO versie is dit achterwege gelaten, waarschijnlijk om de kosten te drukken in verband met een licentiekwestie. De plutonium kist kan geopend worden, in de kist is er ruimte voor twee canisters met plutonium.
Back to the Future part II
“Roads? We’re we going, we don’t need roads!” Aan het einde van deel één wordt er al een klein voorproefje gegeven over wat er met de DeLorean gaat gebeuren in het tweede deel van de trilogie. De DeLorean blijkt ineens te kunnen vliegen! Tijdens het vliegen worden de banden naar binnen geklapt. Zoals eerder al aangegeven in de review bevinden er zich aan de voor- en achterkant van de auto tandwielen die onderling met elkaar verbonden zijn. Deze tandwielen zorgen voor het in- en uitklappen van de wielen.
Met behulp van de rode hendel onder de auto kunnen de wielen in- en uitgeklapt worden, de vier transparante 2×1 Bricks zorgen voor ondersteuning als de wielen ingeklapt zijn, zo lijkt het net of de auto net boven de grond zweeft. Hoewel deze feature natuurlijk niet mag ontbreken, zorgt het er wel voor dat – als de auto normaal op zijn wielen geplaatst wordt – de wielophanging een beetje doorzakt en net niet de bovenrand van de wielkast aanraakt. De DeLorean is Heavy!
Doc Brown gaat natuurlijk met zijn tijd mee en denkt aan het milieu. De plutoniumkamer is vervangen door Mr. Fushion. Voor het opwekken van de 1,21 GW is nu geen plutonium meer nodig, maar kan dit opgewekt worden met restafval zoals bananenschillen en lege blikjes frisdrank. Deze items zijn dan ook toegevoegd aan deze set. In 2015 is alles futuristisch dus de ‘ouderwetse’ outatime nummerbord voldoet niet meer en is vervangen door een strak model met streepjescode.
Back to the Future III
Aan het einde van deel II wordt de DeLorean, met Doc Brown achter het stuur, getroffen door de bliksem en de auto schiet naar het jaar 1885. Door de bliksem is een chip van het tijdcircuit board defect geraakt. Doc Brown verstopt de auto in een mijn en 70 jaar later wordt de auto door de Doc Brown uit 1955 opgelapt. De Delorean krijgt nieuwe rode velgen en aangezien de defecte chip nog niet verkrijgbaar is in 1955, heeft Doc Brown er een vervangend onderdeel voor gemaakt dat gepositioneerd is op de voorkant van de auto.
De grote bak zit vol electronica componenten en moet dus de defecte chip vervangen en ervoor zorgen dat de tijdcircuit weer kan werken. Voor het behalen van de 140 km/h wordt de DeLorean in deel III voortgeduwd door een locomotief en rijdt de auto over rails. Om de set helemaal compleet te maken was het meeleveren van vier treinwielen een hele leuke toevoeging geweest.
Voor de mooie afwerking van de set is er nog een stand meegeleverd waarop Marty McFly en Doc Brown geplaatst kunnen worden. Naast de beide hoofdrolspelers staat een plaquette met gegevens over de DeLorean. Er mist één klein detail op de plaquette. Naast de plutonium heeft de DeLorean ook benzine nodig om normaal te kunnen rijden, de plutonium wordt alleen gebruikt voor het verplaatsen van de DeLorean naar een andere tijd.
Conclusie
Great Scott! Oorspronkelijk was het idee om een oude koelkast te gaan gebruiken als tijdmachine in de film back to the future. Gelukkig zijn ze afgestapt van dat idee en hebben ze de koelkast ingeruild voor een DeLorean. De LEGO Creator Expert 10300 Back to the Future – Time Machine is een hele geslaagde set geworden. Door de afwisseling van diverse (uitdagende) bouwtechnieken verveelt de set op geen enkel moment. De gadget van de inklappende wielen zorgt ervoor dat de auto een klein beetje door zijn wielophanging zakt als hij gewoon op zijn wielen staat en de vleugeldeuren zijn te zwaar waardoor ze naar beneden zakken.
Deze twee minpuntjes wegen niet op tegenover de rest wat deze set te bieden heeft. De DeLorean is heel mooi en natuurgetrouw weergegeven waarbij de versie uit deel één mijn persoonlijke favoriete uitvoering is. De toevoeging van Marty McFly en Dr. Emmett Brown geeft de set zoveel meerwaarde dat het een must have is voor de fans van de trilogie. De Minifigures bevatten zoveel details en zijn zo herkenbaar waardoor ze als liefhebber van de films niet mogen ontbreken in je collectie. De set is zowel geschikt om neer te zetten als display of om ermee te spelen.
De set is prima geprijsd. Voor €169,99 kun je zelf bepalen welke versie je van deze geweldige auto gaat bouwen. Ga je net als ik voor de nostalgie en bouw je de versie van deel I? Of gaat je keuze uit naar één van de andere twee modellen? Welk model het ook wordt, als je de LEGO 10300 Back to the Future – Time Machine set koopt, dan haal je een bouwwerk in huis waaraan je veel plezier gaat beleven. Dit geldt voor zowel de fans van de film als liefhebbers van LEGO Creator Expert auto’s!
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd? Dan horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.