Het fenomeen dat LEGO Creator Expert Cars heet. LEGO-fans wachten ongeduldig op nieuwe sets in deze lijn. De nieuwste telg in deze serie is de Fiat 500. Het model is eind februari aangekondigd en sinds 1 maart te koop via LEGO. Michiel heeft dit iconische autootje in huis gehaald voor een review. Hieronder lees je wat het model zoal te bieden heeft en wat de voor- en nadelen zijn.

LEGO Creator Expert Fiat 500

LEGO Creator Expert Fiat 500

De inhoud van de doos bestaat uit negen genummerde zakjes met LEGO steentjes, een instructieboek met daarin wat achtergrondinformatie over de auto en het merk Fiat, een stickervel en een doek voor het schuifdak. Met een verkoopadviesprijs van €84,99 en 960 onderdelen, komt de gemiddelde prijs per onderdeel terecht op €0,09. Deze prijs is in lijn met de overige LEGO Creator auto’s.

LEGO Creator Expert Fiat 500

De bouw begint met het onderstel. Nadat dit in elkaar gezet is, wordt er een deel van de carrosserie aangebracht en wordt de Fiat voorzien van een pook en handrem. Het interieur wordt voorbereid voor de plaatsing van de stoelen, achterbank en het dashboard. Bij de Fiat 500 F ligt de motor achter in de auto. Zoals het de gewoonte is bij Creator Expert auto’s, krijgt de motor de nodige aandacht. Het ziet er gedetailleerd uit en het bouwen ervan is een plezierig werkje. Tevens krijgen de achterbumper en lichten hun plekje.

LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500

LEGO Creator Expert Fiat 500

Het tweede deel richt zich op de deuren, achterraam en het interieur. De deuren worden opgebouwd met plates en bricks, en zijn aan de binnenkant voorzien van hendels voor het openen van de deur en zijramen. De stoelen en de achterbank krijgen een plekje en het dashboard wordt gerealiseerd. Het dashboard is vrij beperkt en bestaat uit een stuur, snelheidsmeter en een sticker met daarop het contact en de autoradio. Boven de wielkasten wordt de carrosserie verder vormgegeven. Aan de voorkant van de auto krijgt de kofferbak vorm. De achterruit bestaat uit een kozijnonderdeel met daarin een transparant raamelement. De stoelen en achterruit zitten vast met grijparmen, de deuren leunen op het gebruik van scharnierelementen.

LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500

LEGO Creator Expert Fiat 500

Het laatste deel van de bouw focust zich op het afwerken van de gehele auto. De voorbumper, kofferbakdeksel, motorkapdeksel, ramen en het dak zijn losse modules die nadien aan de auto bevestigd worden. Diverse bouwtechnieken en onderdelen zorgen voor de vormgeving en uitstraling van de auto. Onder de te openen kofferbakdeksel, is ruimte voor een reservewiel. De motorkap kan eveneens geopend worden en onthult de motor. De motorkap bevat een rek waarop de bijbehorende koffer bevestigd kan worden. Stickers zorgen voor afwerking en details. Het dak kan niet van het model afgenomen worden zonder de constructie af te breken. Nu is dit vanwege het aanwezige schuifdak niet nodig. De bouwtechniek die hiervoor gebruikt is is vrij eenvoudig, maar doeltreffend. Het dak kan makkelijk geopend worden en benadrukt de iconische uitstraling van de auto. Nadat de wielen onder de Fiat 500 F zijn geplaatst, is het model klaar om La Dolce Vita te begroeten.

LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500

Voor- en nadelen

De echte Fiat 500 F is een klein autootje met ronde vormen. Het is een iconisch model dat geliefd is onder autoliefhebbers en bekend is over de hele wereld. In de instructies wordt kort ingegaan op de ontwikkeling van de set. De designer geeft daarin aan dat het realiseren van de ronde vormen, het meest uitdagende was tijdens de ontwikkeling. Dit mede dankzij de beperking van de onderdelen die LEGO produceert. Dit is te merken aan het model. Op bepaalde punten zijn deze ronde vormen netjes benadrukt en is er weinig op aan te merken. Op andere punten komt dit minder goed uit de verf. Voorbeelden zijn de kofferbakdeksel en de afwerking richting de motorkap onder de dakstijl. Dit zorgt er niet zozeer voor dat het geen mooi model is of er geen bouwplezier te beleven valt, maar je dient hier wel rekening mee te houden. De een zal zich er aan storen, de ander kan hier prima mee leven.

LEGO Creator Expert Fiat 500 LEGO Creator Expert Fiat 500

De echte Fiat 500 F is nooit in deze Cool Yellow kleur verschenen. De designer heeft bewust gekozen voor deze kleur. Ten eerste omdat er nu een enorm aantal onderdelen in een nieuwe kleur verkrijgbaar zijn. Ideaal voor de MOC-bouwer. Daarnaast omdat het La Dolce Vita benadrukt. Kleur is net als smaak, er valt niet over te twisten. De consistentie is over het algemeen goed, maar er is wat kleurverschil te vinden bij bepaalde onderdelen. Met name de langere plates kunnen wat donkerder lijken. Op de 2×2 plates with curve is een lijn zichtbaar en ze zijn wat doorzichtig. Dit valt met name op bij de portieren, omdat daaronder donkergrijze onderdelen bevestigd zitten.

Andere aspecten die opvallen, zijn de kier tussen het portier en de dakstijlen en de kier tussen de voorruit en de kofferbakdeksel. De wieldoppen zitten wat los, maar zullen niet direct loslaten. Over de kromming van de portieren naar de motorkap en de kofferbak is goed nagedacht. Dit zorgt voor een mooie weglopende lijn en de auto lijkt daardoor niet hoekig.

LEGO Creator Expert Fiat 500

LEGO Creator Expert Fiat 500

Bijgevoegd zijn een bouwbare reiskoffer, een schildersezel met toebehoren en een schilderij. De visuele aspecten worden bewerkstelligd door stickers. Het pallet en de kwast passen in de koffer. Het schilderij is makkelijk op de achterbank te plaatsen. De ezel kan op de bijrijdersstoel geplaatst worden, maar hiervoor die je het schuifdak geopend hebben. Het zijn leuke extra’s die goed bij het model passen.

LEGO Creator Expert Fiat 500

LEGO Creator Expert Fiat 500

Conclusie

LEGO Creator Expert Fiat 500

De LEGO Creator Expert Fiat 500 is een geslaagd model met beperkingen. De beperkingen zijn voornamelijk te wijten aan de intensiteit qua kleuren van de onderdelen, niet al te strakke afwerking en de her en der wat hoekige vormen. Als we de beperking van afgeronde LEGO steentjes in acht nemen, valt hier goed mee te leven. De bouw is interessant en geeft een voldaan gevoel. De functionaliteiten zitten snor en zijn wat je van een dergelijk model kunt verwachten. De prijs is dik in orde, met name als er gekeken wordt naar de grote diversiteit aan onderdelen in de nieuwe Cool Yellow kleur. Uiteindelijk heeft de auto wat beperkingen, maar als je hier doorheen kan kijken, is het een geslaagd model dat goed past bij de overige Creator Expert auto’s.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?