Voel jij je thuis op de savanne, tussen de wilde dieren, of blijf jij dit jaar liever in het veilige Nederland? In deze Afrikaanse boomhut hoef je niet bang te zijn dat je wordt opgegeten door een leeuw. Florien bouwde de drie modellen van LEGO 31116 Safari Wildlife Tree House. Ze zocht uit of het Creator National Park de moeite van een bezoekje waard is, of dat je beter met je Minifig-gezin naar Safaripark Beekse Bergen kan gaan.


Safari Wildlife Tree House is een set die direct in het oog springt. De doos is mooi vormgegeven, met de drie kleurrijke builds aan elke zijde goed zichtbaar. Op de achterkant is een toepasselijke omgeving toegevoegd achter elk bouwwerk. In kleine lettertjes staat onder de catamaran, dat de modellen niet drijven. Jammer, maar dat is ook niet de verwachting bij een Creator-set. Bij het openen van de doos komen er drie flink grote instructieboekjes tevoorschijn, evenals een viertal ongenummerde zakjes, die samen een totaal bevatten van 397 steentjes. De prijs van deze set komt op € 34,99 en de gemiddelde prijs per onderdeel daarmee op €0,09. Dat is een goede prijs, doch er zitten, op een 2×2 Tile met Afrikaanse print na, geen bijzondere of unieke steentjes in deze set.


De Minifigures


De twee vakantiegangers die afreizen naar Afrika, zijn twee Minifigs in de vorm van een jongen en een meisje. Ze bevatten geen speciale onderdelen, maar zien er desondanks wel leuk uit. In de set die ik ontving, verdween één van de sproeten van het jongetje helaas bijna in zijn oog, maar ik vond deze misprint niet storend genoeg, om zijn tweelingbroer via de LEGO klantenservice mee op reis te nemen.

Het jongetje heeft korte turquoise beentjes, die niet kunnen bewegen, en een torso print van een polo en een donkerrood jasje daar overheen. Zijn hoofdje heeft twee gezichtsuitdrukkingen: de een kijkt tevreden, de ander kijkt wat bezorgd. Zijn kapsel bestaat uit een zwarte krullenbos.

Het meisje is groter van stuk met beweegbare benen gehuld in lichtblauwe jeans, en een donkerblauw jack over een donkerrood shirt als torso-print. Ook zij heeft twee gezichtjes, maar ze kan alleen maar lachen: één keer met de ogen open en één keer met de ogen dicht. Zo’n flitser is ook vervelend als je leuk op de foto wilt staan. Haar haar bestaat uit een donkerbruine paardenstaart.


De bouw en speelfuncties


Elk boekje begint met de bouw van de Minifigures en hun accessoires. Het meisje gaat tweemaal met niets op zak naar Afrika, behalve wanneer ze de boomhut bezoekt. Daarbij neemt ze een blaadje sla mee om te voeren aan de giraffe. Het jongetje wordt steevast vergezeld door zijn camera, compleet met telelens, voor het vastleggen van dieren op grote afstand. Een toepasselijk accessoire als je op safari gaat.

Leeuw on a Plane

Onze safari begint met een bezoekje per vliegtuig aan de leeuwen. Eerst wordt het roofdier in elkaar gezet. Ik kan niet ontkennen dat deze leeuw ietwat op een hond lijkt, mede door de tweekleurige manen en de bouw, die niet heel spannend is. De leeuw is ongevaarlijk, want zijn speelse oogjes kijken vrolijk. Naast de leeuw zit een vogel in een boom. De boom is ook eenvoudig van bouw en lijkt op een baobab-boom, de breed gestamde giganten van de savanne. Onder de boom ligt een skelet van een hyena, een erg leuk detail van dit bouwwerk. De vogel die in de kruin huist, is kleurrijk gemaakt in groen, rood en roze, maar ik kan niet direct zien welk soort vogel het moet voorstellen.

De lucht in!

Het leukste om te bouwen is toch wel het vliegtuigje. Dit is slim bedacht en het kleurgebruik is heel mooi, met accenten van rood in de pilaren en de raamframes. De bouw is inventief, doordat hier het deurkozijn wordt gebruikt als cockpit voor de piloot, en de ronde donkerbruine halve cilinders doen dienst als motorblok. Bovenop de dubbele vleugels is een mooi patroon geverfd in Tiles. Helaas heeft het vliegtuig geen wielen en moet het wellicht een noodlanding maken op het water. Dat is nog niet zo gek gedacht, want de piloot verliest alle zicht, doordat de Minifigure pal achter het hoge motorblok zit. Dit is een echt stuntvliegtuig!

Catamaran vs Krokodil

Na de noodlanding stappen onze Minifigures over op een watervoertuig, namelijk een catamaran. In het water spotten ze een krokodil. De bouw begint met dit dier en het is een vrij rechte, onbeweeglijke krokodil. Je zou er zo op kunnen poseren voor een foto, want opvreten doet hij je niet. De krokodil bestaat eigenlijk uit twee lange Plates met daar tussenin een serie Bricks. Roerloos ligt hij in het water en kijkt hij met zijn cartoon-oogjes naar zijn maatje, een kleurige vogel op lange poten. Ik vermoed dat het een soort kraanvogel is, maar dit is wederom niet echt duidelijk.

Gaat-er-maar-‘an!

De catamaran is erg leuk om te bouwen. Er zitten leuke elementen in dit onderdeel van de build. Met name de drijvers gemaakt van Curved Slopes wekken de aandacht. De trapjes zijn goed geplaatst en vormen de body van de boot. Voorop prijkt een lange verrekijker (of is het een zoeklicht?). Het zeil dat zorgt voor de aandrijving is mooi gemaakt, maar in verhouding te klein. Echte catamarans hebben een veel groter zeil. Het valt op dat bij deze en de vorige build veel onderdelen over zijn. De vraag rijst of deze wellicht nog voor aanvullende details gebruikt konden worden. Een uitdaging voor de bouwer om hiermee zelf aan de slag te gaan.

Giraffineerde Boomhut

Het beste van de safari is voor het laatst bewaard, want de Minifigures nemen hun intrek in de boomhut, van waaruit ze de giraffen met hun lange nek kunnen voeren. Het idee is leuk en dit zou je zo in het echt willen meemaken. Wederom is er een vogel bij de build betrokken, een flamingo. Nu is wel direct duidelijk om welk soort vogel het gaat, want hij is roze-wit van top tot teen, met een gekromde snavel. De flamingo bestaat uit weinig steentjes, maar zit goed in elkaar. Met name de hartjes voor de vleugels zijn leuk bedacht.

De giraffe is de focus rondom de boomhut. De kleuren zijn mooi en de build is aardig, echter de verbinding in de nek van het beest mist Clutch Power (grijpkracht). Dat zorgt ervoor dat de kop van de giraffe om de haverklap omlaag zakt. Kennelijk eet hij liever van de grond. Er zit enige herhaling in de bouw van de poten van de giraffe, maar dat is niet echt storend. Hij blijft wel netjes op z’n benen staan.

De hoogte in!

De boomhut zelf begint bij de basis. Daar groeien vreemd uitziende ‘worst’-bloemen. Deze steentjes zijn wat ongelukkig gekozen. Tevens groeien in Afrika bijna alleen maar symmetrische bomen, die er van alle kanten precies hetzelfde uitzien. Dit is wel nodig om de boomhut stabiel te maken bovenin de boom. Maar deze hut heeft ook leuke details: de balkonnetjes en de reling gemaakt van Cones zien er heel leuk uit! Eenvoud is soms het meest doeltreffend, zo blijkt. Tijdens de bouw van het bovenste deel van de boomhut, moet je uitkijken dat je de bladeren (die je in een eerdere stap plaatst) niet verbuigt. Je pakt deze namelijk nogal snel onbedoeld vast tijdens het bouwen. Boven in de boomhut kunnen de Minifigures ontspannen op een schattig wit bankje met bijzettafeltje en genieten ze van een flesje fris water. Het is immers erg warm in Afrika. Boven het bankje hangt een klein schilderijtje met daarop een print van olifanten die over de steppe lopen bij een ondergaande zon.

Budget-toilet

Het interieur van de boomhut is zeer beperkt. Er is alleen een toilet met een wasbakje, waardoor dit verblijf eigenlijk niet geschikt is om in te slapen. Als je een Minifigure op het toilet wilt laten zitten, moet je deze iets scheef plaatsen en de deur open laten, want de ruimte is maar twee Studs breed. Voor deze build zit er ook glas in de rode raamframes. Bij het eerdere bouwwerk van het vliegtuig is dit niet het geval, waardoor je dit glas dus in en uit het frame moet halen als je er iets anders van wilt bouwen. Dat is een beetje onhandig.

Leuke details

Het dak verschaft wel op een makkelijke manier toegang tot het interieur, want het is in twee delen los te halen van de muren. Het bestaat uit donkerblauwe Curved Slopes. Bovenop zit een klein wit vogeltje en aan de zijkant van het dak hangt een klein lampje, wat suggereert dat ook in de avond genoten kan worden van het uitzicht over het Creator National Park. Aan de andere kant van het huisje hangt een windmeter, een geweldig leuk detail als je weet waarom dit zo handig is in Afrika. Daar ruiken de wilde dieren je namelijk als de wind verkeerd staat. Goed om dus te weten waar de wind vandaan komt, zodat je onopvallend mooie foto’s kunt maken als de giraffe in de buurt komt!


Conclusie


De Safari Wildlife Tree House is zeker geen perfecte set te noemen, maar er zitten leuke elementen in, die de moeite waard zijn om te ontdekken. De steentjes zijn kleurrijk en veelzijdig, wat mogelijkheden biedt om zelf aan de slag te gaan met je eigen bouwwerk. Ik was vooral wat teleurgesteld in de dieren in deze set. Ze zijn niet zo goed uitgewerkt als zou moeten en missen persoonlijkheid en beweging. De cartooneske oogjes dragen daar ook aan bij. Een andere oogprint had hier beter gepast.

Daartegenover staat een drietal leuke bouwwerken – het vliegtuig, de catamaran en de boomhut – die ondanks enkele niet zo handig ontworpen details, wel erg leuk zijn om te bouwen! De set geeft me daardoor wat gemengde gevoelens. Het voelt meer als een avonturenset, voor een casual build op zondag, en niet echt als een safari, terwijl dat wel in de naam zit. Wil je echt wilde dieren zien? Koop dan een andere set of een kaartje voor de dichtstbijzijnde dierentuin. Wil je gewoon een leuke set bouwen met wat interessante details en kunnen de dieren je de boom in? Dan is deze set een goede optie.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO, die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting, waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar deze is wel onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?