De LEGO Creator 40468 Yellow Taxi en LEGO Creator 40469 Tuk Tuk zijn sinds 1 januari exclusief te koop via LEGO. Gezien ik toch een bestelling op de planning had staan, heb ik de sets aan de winkelmand toegevoegd voor een review. In deze 2-in-1 review behandel ik de sets om te zien wat ze nou te bieden hebben en of ze de prijs van €9,99 waard zijn.


LEGO Creator 40468 Taxi - LEGO Creator 40469 Tuk Tuk

De inhoud van de LEGO Creator Yellow Taxi bestaat uit 2 zakjes met LEGO, een 2×14 Plate, een instructieboek en een velletje met stickers. De inhoud van de Tuktuk bevat 3 zakjes LEGO en een instructieboek. In tegenstelling tot de Taxi, worden er bij de tuktuk geen stickers gebruikt. De Taxi wordt opgebouwd met 124 onderdelen, de Tuktuk is 155 onderdelen rijk. Beide sets hebben een verkoopadviesprijs van €9,99. Daarmee komt de Taxi terecht op een gemiddelde van €0,08 en de Tuktuk op een gemiddelde van €0,06 per onderdeel. Voor beide sets een prima gemiddelde, ware het niet dat de Taxi mij persoonlijk te duur aanvoelt. Dit heeft met name met de bouw te maken en niet zozeer de gemiddelde prijs.


De bouw en speelfuncties


In tegenstelling tot wat je normaliter zou verwachten van LEGO Creator 3-in-1 sets, zijn de Taxi en Tuktuk niet om te bouwen naar iets anders. Althans, er zijn enkel instructies voorzien van deze voertuigen. Je kunt uiteraard prima zelf iets anders bouwen. Maar Creator is meer dan dat. Het is het nabouwen van hedendaagse objecten met een LEGO twist. Daar slaagt LEGO met deze twee sets goed in.

LEGO Creator 40468 Taxi - LEGO Creator 40469 Tuk Tuk

De bouw van de twee voertuigen verschilt enorm van elkaar. De Taxi is een propperig en blokkig geval, heeft een grof uiterlijk en bevat weinig fijne lijnen. De Tuktuk gaat meer de hoogte in en is minder compact qua bouw. Dankzij een breed assortiment aan onderdelen, ziet het voertuig er een stuk minder grof en blokkig uit dan de Taxi. Het verschil in bouw heeft er bij mij voor gezorgd dat ik de tuktuk als zeer plezierig beschouw terwijl de Taxi ietwat een teleurstellend gevoel achterliet.

LEGO Creator 40468 Taxi - LEGO Creator 40469 Tuk Tuk

De bouw van de Tuktuk was plezierig omdat er diverse bouwtechnieken en onderdelen gebruikt worden. Nergens is de bouw heel uitdagend voor volwassenen, maar voor kinderen valt er genoeg te ontdekken. De Tuktuk is een kleurrijke en bonte verschijning waarbij aan alles gedacht is wat je bij een tuktuk zou verwachten. Alles lijkt te kloppen. Er is een stuur aanwezig, lampen, spiegels, versieringen, een opstapje, uitlaat en een bagagerek met daarop drie rantangs. Er is ruimte voor drie personen om in de Tuktuk plaats te nemen. Helaas is het voertuig niet op Minifigure-schaal, waardoor je hem niet in een LEGO City lay-out kunt plaatsen.

LEGO Creator 40468 Taxi - LEGO Creator 40469 Tuk Tuk

Zoals gezegd is de Taxi maar een blokkig geval en het voertuig lijkt een mix te zijn tussen oude en hedendaagse LEGO sets. Qua bouw valt de set niet tegen. Er wordt gebruikgemaakt van een aantal bouwtechnieken om de auto zijn vorm te geven. Met name de zitruimte weet te verrassen doordat die niet gelijkloopt met de rest van het voertuig. Het uiteindelijke resultaat is een zeer compact en herkenbaar voertuig, maar die niet moeder mooiste is.

LEGO Creator 40468 Taxi - LEGO Creator 40469 Tuk Tuk

De grove lijnen in combinatie met afgeronde onderdelen of gladde oppervlaktes passen niet goed bij elkaar. De enorme grote ruimte van de wielkasten sluiten niet mooi aan op de banden. De combinatie tussen transparante en matte onderdelen voor het creëren van de ruiten weet ook niet te overtuigen. Sterker nog, ik denk dat als de ruiten volledig transparant waren geweest, het voertuig voor het oog al prettiger is om naar te kijken. De bumper, motorkap, en de voor- en achterbumpers zijn wel mooi vormgegeven. Helaas is ook hier geen cohesie te vinden tussen de rest van het blokkige voertuig. De stickers die gebruikt worden geven de Taxi meer uitstraling. De stickers is precies wat deze set nodig heeft, want het is naar mijn idee één van de minst geslaagde LEGO Creator sets die ik heb gebouwd. Omdat de zitruimte volledig gesloten is, is er geen mogelijkheid om er een Minifigure in te plaatsen.


Conclusie


LEGO Creator 40468 Taxi - LEGO Creator 40469 Tuk Tuk

Ik heb me prima vermaakt met de LEGO Creator Yellow Taxi en LEGO Creator Tuk Tuk. De Taxi heeft wel de nodige beperkingen qua vormen en totale uitstraling. Dat is jammer. De bouw is daarentegen verrassend leuk. De Tuktuk weet op alle vlakken beter te overtuigen. Het enige nadeel aan die set is dat het niet op Minifigure-schaal wordt gebouwd. Maar hier kan ik prima mee leven. De prijzen voor de sets zijn uitstekend, maar zoals aangegeven in het begin van de review, voelt de taxi mij veel te duur aan voor wat je ervoor terugkrijgt. Gezien beide sets exclusief te koop zijn via LEGO, kun je niet om de verkoopadviesprijs van €9,99 per stuk heen. Mocht je twijfelen, dan raad ik aan de Tuktuk te kopen. Die is het geld meer waard. Indien je ook voor de Taxi wil gaan, houd dan rekening met de punten van kritiek.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?