LEGO komt dit jaar met iets nieuws. In het Disney thema heeft LEGO vier verhalenboek avonturen uitgebracht. De set bestaat uit een boek die, als hij geopend wordt, een aantal bekende scenes van een Disney film laat zien. Eén van de vier sets is de LEGO Disney 43176 Ariel’s Storybook Adventures. Deze set gaan we eens nader bekijken. Blijft de set drijven of gaat hij kopje onder?

LEGO Disney 43176 Ariel’s Storybook Adventures

De inhoud van de doos bestaat uit twee ongenummerde zakjes met LEGO, drie losse elementen waarmee je de buitenkant van het boek kan maken, twee stickervellen en een instructiesheet. In totaal bevat de set 105 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €19,99 komt dit neer op €0,19 per onderdeel. Dit is behoorlijk aan de hoge kant. Dit komt mede door de boekelementen en een aantal nieuwe unieke onderdelen.

Deze unieke onderdelen bestaan uit een stuk koraal, twee schelpelementen, de plaat met de afbeelding van Ariël, een blauwe glijbaan, een Tile met muzieknoten, een 2×2 Plate met decoratie, een witte ‘drol’ onderdeel – wat in deze set een schelp voor moet stellen – en een 2×3 Tile met een slot.

 

De set bevat drie Micro Dolls waarvan er twee verschillende versies van Ariël zijn. Bij de ene versie is ze omgetoverd tot prinses door de zeeheks Ursula – die helaas mist in deze set – en de andere versie is ze een zeemeermin. Als Prinses Ariël draagt ze een roze jurk en heeft ze een dromerige blik in haar ogen. Als de Kleine Zeemeermin heeft ze een roze strik in haar haar en is ze een liedje aan het zingen.

Bij Prins Eric lijkt het of de verhoudingen van zijn lichaam niet helemaal kloppen. Het is net of hij zijn broek te hoog heeft opgetrokken. De rode band versterkt dit effect nog eens. De handen van de Micro Dolls zien er vreemd uit. De vraag is waarom LEGO niet voor open handen heeft gekozen, zoals we dit gewend zijn bij de Minifiguren. Aan de achterkant is de vorm van de vin bij de Kleine Zeemeermin mooi weergegeven. Prins Eric heeft een flinke bilpartij.

Bij een set van de Kleine Zeemeermin mogen twee karakters natuurlijk niet missen. Sebastiaan en Botje zijn van de partij. Beide figuurtjes zijn al eerder voorgekomen in andere sets, desondanks zijn ze een mooie toevoeging aan deze set.

Tijdens het bouwen van de set verbazen we ons over de instructiesheet. Waar we de laatste jaren normaal gesproken gewend zijn dat elke stap heel uitgebreid in beeld wordt gebracht – inclusief de benodigde onderdelen – wordt dit bij deze set heel summier weergegeven. Het lijkt een beetje op de ‘old skool’ bouwmethode van de jaren 80. Op zich hebben we hier geen moeite mee. Het is alleen een beetje vreemd omdat de doelgroep 5+ is en we kunnen inleven dat zij hier wel wat moeite mee hebben.

Het idee van de opbouw van het boek is origineel – links het water van de zee, rechts het land – maar de uitvoering is wat minder geslaagd. De opbouw van de set bestaat uit een aantal onderdelen welke het onderwaterkasteel van Ariël moet voorstellen. Het kasteel bevat een glijbaan, met daarbij een muzieksheet en de staf van Koning Triton. De schelp is mooi weergegeven en kan open en gesloten worden. Naast de schelp staat een stuk koraal met een borstbeeld.

De kleine zeemeermin zit in het water te zingen terwijl Prins Eric langs vaart in bootje die heel simpel is vormgegeven. Wat opvalt is dat de glijbaan net iets te smal is waardoor Botje er niet goed vanaf kan glijden omdat zijn vinnen de zijkanten van de glijbaan raken.

Hoewel de ‘zeekant’ van het boek redelijk geslaagd is, is de kant van het land juist heel kaal en teleurstellend te noemen. De ‘strandkant’ is een kale vlakte met helemaal geen speelelementen. Je kijkt tegen de achterkant van het onderwaterkasteel aan. Het is jammer dat LEGO voor het vaste land niets heeft ontworpen. Met een stickervel kun je het strand nog een beetje opleuken, maar wat betreft speelattributen valt er helemaal niets te beleven. Dit is toch een flinke misser.

Het boek kan gesloten worden zodat je het mee op reis kunt nemen. De buitenkant van het boek is mooi weergegeven met op voorkant een silhouet van de Kleine Zeemeermin. Door middel van een heus LEGO slot wordt er voorkomen dat het boek openklapt en de LEGO eruit valt.

Conclusie

De LEGO Disney 43176 Ariel’s Storybook Adventures is een set die gemengde gevoelens oproept. Het idee is heel origineel te noemen, maar de uitvoering laat te wensen over. De prijs van de set is gevoelsmatig aan de hoge kant. De doelgroep van 5+ zal er desondanks wel hun fantasie in kwijt kunnen en de verhalen van de Kleine Zeemeermin naspelen. De toevoeging van een Micro Doll van de zeeheks Ursula had de set net wat meer meerwaarde gegeven gezien zij ook een grote rol in de film speelt.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?