Vanaf maart zullen de eerste LEGO DOTS-sets te koop zijn. In aanloop naar de release, heeft LEGO Benelux ons een doos toegestuurd met daarin wat DOTS-producten. Michiel heeft de eer gekregen de armbandjes te versieren, een dag te dragen en een potloodhouder te bouwen. Wat je van DOTS kunt verwachten lees je in deze review.

LEGO DOTS

LEGO DOTS

De doos die we hebben ontvangen is bedoeld voor marketingdoeleinden. De inhoud is daarom een mengelmoes van DOTS-producten. In de doos bevinden zich een zakje Extra Dots serie 1, Pineapple Pencil Holder, vijf armbandjes, een zakje losse Tiles (DOTS) en twee boekjes met wat info en voorbeelden van decoratiemogelijkheden. Genoeg dus om aan de slag te gaan en te testen.

LEGO DOTS LEGO DOTS

De DOTS bestaan uit Tiles in diverse vormen, maten en kleuren. Er is een goede mix aan gekleurde Tiles en Tiles met een print. Enkele prints staan op zichzelf, andere kunnen gecombineerd worden om een grote geheel te vormen. Neem bijvoorbeeld de vierkante en ¼ ronde Tiles met een regenboog print. Door deze te combineren maakt je er een lange regenboog van die – door de ¼ ronde Tiles – een hoek om gaat. Je kunt er ook voor kiezen de regenboog print met een wolkje toe te voegen als start- of eindpunt van de regenboog. Dit is enkel een voorbeeld, want er zijn meerdere prints die op elkaar aansluiten. De opzichzelfstaande prints komen ook in diverse soorten en maten. Emoji’s, een konijn, kat, pootafdruk, planeet, etc. Aan variatie geen gebrek.

LEGO DOTS LEGO DOTS

Bij lancering zal LEGO vijf verschillende armbanden aanbieden die ieders een eigen thema hebben. Alle sets bevatten een armband en 32 Tiles. Er zitten 28 noppen op de armband, waardoor je er uiteindelijk vier overhoudt. Je hebt de keuze de DOTS op elk nopje vast te klikken of wat ruimte over te laten. Voor een volle armband zijn er genoeg steentjes, maar LEGO had gerust wat meer mogen toevoegen voor meer variatie. Die extra variatie biedt het bedrijf in de vorm van Extra DOTS. Dit zakje bevat 109 onderdelen waaronder een aantal met print. Verwacht trouwens niet dat je alle Emoji-varianten in één enkel zakje vindt, je dient hiervoor meerdere te kopen. Elk zakje bevat maar 10 van de 16 mogelijke prints. De rest bestaat uit vierkante en ronde Tiles zonder opdruk. Het aanbrengen van de DOTS is een kwestie van vastdrukken op de noppen en creatief zijn.

LEGO DOTS LEGO DOTS

Bij de aankondiging van dit thema, kwam de vraag bij ons naar boven hoe goed de Tiles bevestigd blijven bij intensief gebruik. Er is dan ook maar een manier om daar achter te komen. Bouwen en dragen maar. Na een dag twee armbanden te hebben gedragen – die voor brede polsen wat strak zitten – kunnen we melden dat er geen enkele Tile van de armband afgevallen is. De dagindeling bestond uit de standaard dagelijkse activiteiten, werken en sporten. De kans dat een steentje loslaat is bij kinderen iets groter dan bij volwassenen, maar ook na een stevige buig- en rektest bleven de DOTS zitten. Geen tegenvallend resultaat. Ondanks de goede hechting, zijn de onderdelen wel makkelijk van de armbanden af te halen.

LEGO DOTS LEGO DOTS

Naast de armbanden zullen er ook drie accessoires voor in huis verschijnen. Een sieradenhouder, fotohouders en een pennenbakje. Alle drie de sets verschijnen in een handige opbergdoos met vakjes. De inhoud zal natuurlijk verschillen, maar de bakjes zullen identiek zijn. Elk vakje is voorzien van een schuine rand in de bodem. Hierdoor kunnen de onderdelen er makkelijk uitgehaald worden. Het plastic is stevig, maar niet enorm hard en kan tegen een stootje zonder dat het vervormt of breekt.

LEGO DOTS LEGO DOTS

In de doos die we hebben ontvangen zit de LEGO DOTS 41906 Pineapple Pencil Holder. Het bouwen van de pennenhouder en de kleine bewaarbak is een fluitje van een cent. Een aantal Plates, Bricks en Tiles houden de boel op hun plek. Een kind kan de was doen. De pennenbak is in de vorm van een ananas en de bewaarbak stelt een meloen voor. Een opvallend onderdeel is de Ship Wheel in het donkergroen. Dit onderdeel is niet eerder verschenen in deze kleur.

LEGO DOTS LEGO DOTS

Initieel zijn de beide accessoires kaal. Ze dienen dan ook versiert te worden met de bijgevoegde bouwsteentjes. De achterkant van de instructies bevat een aantal voorbeelden, maar je kunt ook de creativiteit op de loop laten gaan. Er zijn genoeg onderdelen toegevoegd om diverse creaties te maken. Een Brick Seperator mist wel om de Tiles makkelijk te verwijderen.

LEGO DOTS LEGO DOTS

Prijstechnisch

Gezien we LEGO DOTS hebben ontvangen die voor marketingdoeleinden bedoeld is, is het lastig de prijs/kwaliteit te berekenen. Desondanks kunnen we wel naar de individuele producten kijken. De LEGO DOTS 41906 Pineapple Pencil Holder kost €19,99 en bevat 351 onderdelen. Het gemiddelde komt terecht op €0,06 per onderdeel. Dit is een nette prijs. De LEGO DOTS 41908 Extra DOTS – serie 1 kost €3,99 en bevat 109 onderdelen, wat zorgt voor een gemiddelde van €0,04. De armbanden kosten €5,99 per set en bevatten 33 onderdelen. Hierdoor komt het gemiddelde terecht op €0,18. Dit is aan de hoge kant. De nieuwe bandjes en prints zullen logischerwijs de prijs wat opdrijven, maar uiteindelijk is het een zeer hoog gemiddelde. LEGO had gerust wat meer Tiles mogen toevoegen. Dit biedt meer mogelijkheden qua afwisselen en zorgt voor meerwaarde. Uiteindelijk zal de consument eerder kijken naar de €5,99 op het prijsstickertje. Een slimme prijs, want het voelt niet duur aan.

Conclusie

LEGO DOTS

LEGO DOTS is een leuk product, maar of het aan gaat slaan is moeilijk te voorspellen. Kinderen vinden het leuk om te knutselen en LEGO is gemaakt om te creëren, af te breken en weer op te bouwen. Dit nieuwe thema past wat dat betreft prima in dat straatje. De armbandjes kunnen bij volwassenen wat strak zitten, maar zijn over het algemeen comfortabel om te dragen. Ze zijn daarnaast stevig en de DOTS blijven goed zitten bij intensieve activiteiten. De bijgevoegde opbergdoos is handig om te gebruiken en stevig genoeg om mee op reis te nemen. Prijstechnisch zit het met de grotere sets en de Extra DOTS wel snor. De armbandjes zijn daarentegen wat duur als er naar het gemiddelde word gekeken, maar slim geprijsd om het niet duur aan te laten voelen. Qua thema valt LEGO DOTS niet tegen en weet met name de creativiteit en verbeelding te prikkelen, maar of het aan gaat slaan is lastig te voorspellen.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?