Kun je ook niet wachten om weer op het terras te zitten met een lekker drankje? Kies dan eens voor een gezonde lunch in het biologisch café van Mia. The LEGO Group zet in op een gezonde levensstijl met de LEGO Friends 41444 Heartlake City Organic Café. Komt die boodschap over? Florien ging als culinair recensent undercover en bestelde een broodje en een smoothie. Lees snel verder als je wilt weten of haar maaltijd in de smaak viel.


Het LEGO Friends Biologisch Café oogt op de doos direct alsof het een bezoekje waard is. De achtergrond toont een zomers straatbeeld in de vorm van een stadspark. Op de achterzijde staan verschillende scènes uitgebeeld, waardoor je direct zin krijgt de details van deze set te gaan ontdekken. In de doos tref je twee genummerde boekjes, 4 genummerde zakjes met onderdelen, een stickervel en twee decoratieve Arches aan. Deze laatste zijn niet in de zakjes met onderdelen gedaan. Het totaal aantal steentjes van deze set komt op 314 en de adviesprijs is €29,99. Daardoor komt de prijs per onderdeel op €0,10. Dat is een nette prijs, zeker omdat er onderdelen in unieke kleuren in deze set zitten, evenals een paar unieke Minidolls.


De Minidolls


Het biologisch café is in het bezit van Mia, één van de meiden die de hoofdrol spelen in de Friends-sets. Zij staat bekend als een dierenliefhebber die van het buitenleven houdt. Een café runnen dat gezonde voeding promoot, past dan ook wel bij haar persoonlijkheid. Naast Mia, bevat deze set nog twee andere personages, drie in totaal dus.

Minidoll Mia is gekleed in een vrolijk paars shirt met een tribal print en olijfgroene shorts, wat goed past bij de zomerse setting van het café. Aan haar voeten prijken oranje sneakers. Ze kan haar vuurrode haar in een staart dragen of het op miraculeuze wijze volledig verstoppen onder een lichtblauwe fietshelm. Gaat ze wielrennen? Wij zijn het niet gewend een helm op te zetten als we op de fiets springen, maar in Heartlake City gaat veiligheid voor alles.

Ava is het jongere zusje van Mia en een stukje kleiner. Deze Microdoll is uniek en hebben we nog niet eerder gezien in de Friends-sets. Ava draagt een schattig lichtblauw jurkje met bloemenprint. Ze heeft lichtbruin haar in twee staartjes en een lachend gezichtje met groene ogen en sproetjes.

Ava is met haar opa Marcel op bezoek in Mia’s café. Marcel komt na twee jaar lockdown voor het eerst buiten uit het bejaardenhuis, want ook hem hebben we nog niet eerder gezien in het Friends thema. Hij draagt een spencer met ruitenpatroon en vlinderdas over een grijze blouse. Deze torso is uniek en passend voor zijn leeftijd. Zijn lange broek is donkerblauw en hij draagt beige schoenen. Marcel is al wat haren op zijn hoofd kwijt, maar zijn gezicht is nog erg jeugdig. Er zijn slechts een paar rimpeltjes zichtbaar. Het geheim van de eeuwige jeugd is vast te vinden in Mia’s gezonde keuken.


De bouw en speelfuncties


Het bouwen van deze set begint met het dunste van de twee instructieboekjes. Hiermee bouw je de fiets, het terras en twee van de Minidolls, te weten Mia en Ava. Marcel en het biologisch café komen later aan de beurt in boekje nummer twee.

Het terras bestaat uit een tafeltje met een lichtgeel geruit tafellaken en twee krukjes. Alle drie zijn voorzien van stickers, die lastig centraal op de ronde Tiles te plakken zijn. De witte delen van de stickers zijn tevens dun en schijnen door.

Op het tafeltje ligt al een bestelling klaar: een BLT-bagel. BLT staat voor ‘bacon’, ‘lettuce’ (sla), ‘tomato’ (tomaat) en dit gerecht kun je in veel restaurants bestellen. Een bagel is een soort rond broodje met een gat erin, dat veel in Amerika gegeten wordt. Het belegde broodje is de eerste van vele gedetailleerde elementen in deze LEGO Friends set. Hoe eenvoudig ook, het is super leuk om deze te bouwen.

De ‘sapfiets’ is een van de eyecatchers van deze set en hoort thuis in elke LEGO-stad, of dat nu Heartlake City is of een andere wijk. Je bouwt deze fiets met een speciaal Tricycle frame, dat we nog maar een paar keer eerder gezien hebben in andere LEGO sets. De fiets heeft een extra stang aan de voorzijde, waaraan je de voorkant met de twee wielen kunt bevestigen. Op de fiets worden sapjes en smoothies gemaakt met behulp van een geinig ontworpen blender, waar allerhande fruit in wordt fijn gemalen. Aan de voorkant, op een 1×4 Tile met sticker, staan de fruitopties waaruit je kunt kiezen: aardbei, banaan, appel, kiwi en meloen. Het is jammer dat deze fruitsoorten niet allemaal aanwezig zijn in deze set.

De felgroene wielen met groene banden van het karretje hebben we pas één keer eerder gezien in het LEGO Skate Park. Bij de fiets staat nog een eenvoudig bord, bestaande uit een Inverted Slope en een 2×3 Tile, met bestelopties voor groentesappen en de bijbehorende prijzen. Die zijn niet mis: 3,- voor een tomatensap, 2,- voor een wortelsap en 5,- voor een komkommersap. Dan moeten ze wel héél lekker zijn!


Culinair Rapport: Heartlake City Organic Café

Biologisch betekent, dat voedingsmiddelen worden geteeld zonder gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of andere kunstmatige toevoegingen. Deze zijn dan ook niet te vinden in het biologisch café van Mia. Alles wordt vers uit haar tuintje geplukt of geoogst en in het keukentje bereid, om op je bord te belanden in de vorm van een heerlijke sandwich.

Het eetcafé waar je dit alles tot leven kunt zien komen, bouw je volledig aan de hand van het wat dikkere instructieboekje. Technisch gezien is het een vrij eenvoudige build, met weinig spannende bouwtechnieken. Het gebouw is onderverdeeld in een aantal ruimtes, die samen een complete eetervaring bieden. De fun van deze set zit hem daarbij dus juist in de details. Een uiteenzetting van onze culinair recensent:

Ambiance: 8

Op de voorruit wordt al duidelijk wat je in dit eetcafé kunt eten: de ene ruit bevat een display met veel soorten fruit, de andere ruit geeft groente en verse broodjes weer. De bogen aan weerszijden van de ingang zijn erg fraai en geven het café een Mediterraans uiterlijk. Het dak is ook kleurrijk Bright Light Orange en bestaat uit grote gebogen onderdelen. Eigenaresse Mia heeft duidelijk nagedacht over het logo van haar café, met groene blaadjes langs de letters. Het organische thema is overal doorgevoerd en wordt nog eens extra onderstreept door het vele frisse lime groen en de potjes met bloemetjes die buiten staan. Op het dak prijken een vrolijke smoothie en een gezonde sandwich. Deze zijn goed ontworpen en maken het bouwwerk echt af!

Klantvriendelijkheid: 9

De klantvriendelijkheid van het café is zeer goed te noemen. Mia rent de longen uit haar lijf, want ze is caissière, chef-kok en serveerster in één. Ze maakt ook lange dagen, want er hangt immers altijd een bordje ‘open’ op de deur. Zit er soms een energiedrankje in haar smoothies? Eenmaal binnen kun je direct je broodje uitzoeken bij de broodjes-muur. Geen vette hap dus, maar vers bereide sandwiches en stokbroodjes, met finesse gebouwd… eh bereid. Hieruit blijkt duidelijk het oog voor detail.

Prijs-Kwaliteit: 8

Voor het kassagedeelte staat een Tile met daarop het broodjesmenu. Een sandwich voor de echte konijnen onder ons, met alleen tomaat en sla, kost 2,-. Wil je er ook nog kaas op, dan betaal je 3,- en wil je er een smoothie bij, dan betaal je 5,-. Zeker voor biologische gerechtjes is dit een hele goede prijs, al weten we natuurlijk niet de wisselkoers van LEGO-geld naar Euro.

Faciliteiten: 7

In het knusse keukentje komt de geur van vers brood je tegemoet. Er zit een klein oventje in de keuken, evenals een vitrine waar het beleg voor op het brood ligt uitgestald: sla, tomaat en cheddar – of is het nou sinaasappel? Voor sausjes heb je de keuze uit ketchup en… ketchup. Bij de kassa aan de andere kant van het café, kun je melk of fris water uit de waterkoeler bestellen. Tenminste, volgens LEGO is het eigenlijk een koffiezetapparaat. Beslis zelf of cafeïne bij een gezonde levensstijl past. Dankzij de geprinte kassa-Slope kan er snel worden afgerekend en kun je die koffie in elk geval snel vergeten.

Milieu: 10

Er is overal aan gedacht, want het café heeft een recyclepunt. Hier kun je lege blikjes inleveren en je fruitresten in de composthoop doen. Die compost kan vervolgens gebruikt worden voor Mia’s moestuin. Zo groeien er weer nieuwe wortels en sla, maar ook kersen, om smoothies van te maken. Al zijn ze nog niet allemaal rijp. Mia heeft met dit lekkere weer alvast een klein terras in de tuin gecreëerd, met een vrolijk geel geruit tafeltje en een paar krukjes. Zo kun je genieten van de zonnestralen die onder de groene pergola door schijnen.


Conclusie


De LEGO Friends 41444 Organic Café is een verrassend leuk setje waarmee je zin krijgt in de zomer! Je gaat automatisch wel op de kilo’s letten, want het eten in dit kleine restaurantje ziet er niet alleen gezond, maar ook super lekker uit!

Wat betreft bouwervaring: die heb je echt niet nodig. Ingewikkelde technieken zijn achterwege gelaten en in plaats daarvan is gefocust op details, details, details. Favoriete elementen om te bouwen zijn de sandwich en de smoothie op het dak, de broodjesmuur en de ‘sapjesfiets’. Het café heeft veel kleur, leuke onderdelen om mee te nemen in je eigen bouwwerken en unieke Minidolls waarmee je je verzameling kunt uitbreiden.

Een nadeel van de set zijn de stickers. Hoewel leuk van design, zijn ze talrijk aanwezig en soms lastig gecentreerd te plakken. Ook is in de instructies niet duidelijk aangegeven, dat het terras eigenlijk bij het moestuintje geplaatst moet worden. Aan het einde van de bouw, blijft ineens loze ruimte over aan de rechterkant van het café. De doos verraadt uiteindelijk, dat hier het tafeltje en de krukjes horen te staan.

Desondanks is aan alles te zien dat er goed is nagedacht over dit kleurrijke setje: van de indeling van het café tot aan de thematiek die kinderen – en volwassenen – aanspoort tot een gezondere levensstijl. Ik zou hier graag nog eens terug komen om een heerlijke smoothie te slurpen, want als je eenmaal op deze kleurrijke wijze van het Friends-thema hebt geproefd, smaakt het naar meer!

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?