De geschiedenislessen op school waren of heel boeiend of heel saai. Dit was afhankelijk van de docent die les gaf. Bij de één vloog de tijd voorbij, bij de ander leek het een eeuwigheid te duren. Om de jeugd kennis te laten maken met geschiedenis, is LEGO op het idee gekomen om LEGO te gaan combineren met geschiedenis. Is het boek LEGO – Grootste Geschiedenis een aangename reis terug in de tijd of kun je je tijd beter besteden aan een ander leuk boek?


Het boek LEGO – Grootste Geschiedenis is geschreven door Rona Skene en in het Nederlands vertaald door Richard Borgman. De inhoud van het boek – die uit 80 bladzijden bestaat – wordt verdeeld over vijf blokken:

 • De oude wereld
 • De Middeleeuwen
 • Grote ontdekkingen
 • Industriële periode
 • De moderne wereld

LEGO - Grootste Geschiedenis

Het boek begint 1 miljoen jaar geleden met de ontdekking van vuur en eindigt met het feit dat Tokio sinds 2019 de grootste stad in de geschiedenis is met een bevolking van 37 miljoen mensen. De geschiedenis wordt heel globaal verteld en gaat nergens echt de diepte in. De diverse oorlogen die onze geschiedenis rijk is, worden bijvoorbeeld niet besproken in dit boek. De opbouw van de vijf hierboven benoemde blokken is heel praktisch opgezet. Het begint met een Canon over het desbetreffende blok. Bij het blok de oude wereld is de Canon een tijdsperiode van 1 miljoen jaar geleden tot en met 500 jaar na Christus.

LEGO - Grootste Geschiedenis

LEGO - Grootste Geschiedenis

Vervolgens wordt dit blok opgesplitst in eerste mensen, Oude Egypte, Oude Griekenland, Oude China en Oude Rome. Wat een heel sterk punt van het boek is, is dat er bij deze hoofdstukken een landkaart is toegevoegd met daarop de topografische ligging van het werelddeel dat besproken wordt. In hetzelfde hoofdstuk worden belangrijke momenten en mythen en legenden besproken. Voor de visualisatie van de geschiedenisonderwerpen, wordt er gebruik gemaakt van LEGO bouwwerken. Elke pagina bevat handige bouwtips waarmee je de besproken onderwerpen zelf kunt nabouwen.

LEGO - Grootste Geschiedenis

De hierboven beschreven indeling wordt bij elk blok toegepast en werkt heel effectief. De combinatie van de verschillende onderdelen zorgt ervoor dat het interessant blijft om te lezen. Ondertussen wordt je geprikkeld om nadien zelf aan de slag te gaan met LEGO om de grote variatie aan bouwwerken na te bouwen. Een nadeel is dat sommige bouwwerken wat te ingewikkeld zijn om zomaar even na te bouwen.

LEGO - Grootste Geschiedenis

Als leuke extra bevat het boek een korte interview met de drie LEGO bouwers die verantwoordelijk zijn voor gebruikte bouwwerken. Tevens bevat het boek een hoofdstuk over handige steentjes, hoe je (micro)bouwwerken vanuit de basis kunt opbouwen en een woordenlijst met woorden die zijn gebruikt in het boek. Dit laatste is vooral handig voor de jeugdige lezers. Het boek sluit af met de index.

LEGO - Grootste Geschiedenis

Door alle leuke bouwwerken in het boek krijg je zelf ook zin om te gaan bouwen. Hiervoor heeft LEGO het slimme idee bedacht om een zakje met LEGO aan het boek toe te voegen. Het zakje bestaat uit 53 onderdelen. Met behulp van de bouwbeschrijvingen die in het boek staan kunnen er vier LEGO modellen – bestaande uit een Griekse tempel, raket installatie, mammoet en een pagode – gebouwd worden. Ondanks dat de vier microbuilds binnen de kortste keren gebouwd zijn, is het een hele leuke toevoeging aan het boek.

LEGO - Grootste Geschiedenis


Conclusie

LEGO Grootste Geschiedenis

Het boek LEGO – Grootste geschiedenis is een geslaagde combinatie van LEGO en geschiedenis. Hoewel de geschiedenis heel globaal wordt verteld, is het een leerzaam boek voor vooral de groep van 6+ en bestaat de kans dat hierdoor de jeugd wordt geprikkeld om zich verder te gaan verdiepen in de geschiedenis. De vijf blokken zijn heel praktisch ingedeeld waardoor de focus op het besproken onderwerp niet verslapt en het boek blijft boeien. De LEGO bouwwerken zijn soms een lust voor het oog en toveren regelmatig een glimlach om de mond.  De vier exclusieve LEGO modellen zijn een hele leuke toevoeging aan het boek en zorgt er mede voor dat het boek het aanschaffen meer dan waard is.

Productinformatie:

 • Titel Boek: LEGO Grootste Geschiedenis
 • ISBN: 9789030507536
 • Uitgever: Meis & Maas
 • Verkoopadviesprijs: €20,99
 • Pagina’s: 80
 • Extra’s: 53 LEGO steentjes
 • Release: Augustus 2020
 • Bindwijze: Hardcover
 • Te koop bij: Amazon.nl | Bol.com

Productomschrijving

Leer alles over de geschiedenis in LEGO stijl! Ontdek de geschiedenis van de wereld en doe inspiratie op voor je eigen geweldige LEGO bouwwerken! Leer interessante feitjes over de Oude Egyptenaren en het begin van de ruimtevaart. Ga terug in de tijd en geniet van ongelooflijke uitvinden, gebouwen en voertuigen. Met vier exclusieve LEGO modellen om zelf te bouwen!

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Meis & Maas die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO boek, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

5 4 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?