Welkom op 4 Privet Drive, het woonadres van de familie Dursley. De plek waar tovenaars en magische wezens niet welkom zijn en waar alles altijd spik en span is. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken? Maar niets is minder waar! Chris ging op visite bij de familie Dursley en er was zelfs een taart gebakken. Maar wat hij daar verder aantrof, lees je in deze review.


Ondanks dat in huize Dursley toverkrachten uit den boze zijn, zitten er in deze doos een hoop magische verrassingen. Deze zijn verstopt in de 5 genummerde zakjes met LEGO onderdelen; 4 zakjes voor het huis (hoe kan het ook anders) en de laatste met alle onderdelen voor de Flying Ford Anglia. Verder vind je in de doos een kleine grondplaat en een instructieboekje met 1 stickervel. Het huis van de familie Dursley en de vliegende auto bevatten samen 797 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €74,99 komt de prijs per onderdeel uit op iets meer dan €0,09. Dit is een goede prijs voor dit thema.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive


De Minifigures

Petunia is de vrouw des huizes en zorgt ervoor dat de woning altijd aan kant is. Ook wat betreft haar uiterlijk zorgt ze ervoor dat alles tot in de puntjes verzorgt is. Haar kapsel zit netjes in de krul en ze draagt een witte blouse met een patroon van herfstbladeren. Deze is goed zichtbaar aan de voor- en achterzijde. Afgezien van de eenvoudige broek die ze draagt, is de hele minifigure uniek. Petunia kan boos en geschrokken kijken, emoties die haar zeer goed passen. Haar echtgenoot Vernon draagt een klassieke, bruine trui met daaronder een wit overhemd. Daaronder draagt hij een beige broek. Net als zijn vrouw, zijn het hoofdje, het torso en het haar-element uniek voor deze set. Het is voor het eerst sinds 2002 dat er weer een Minifigure van Uncle Vernon verschijnt. Ook hun zoon Dudley is van de partij. Hij draagt net als zijn vader een gebreide trui met ruitjespatroon, met daaronder een overhemd. Er is zelfs een bolling van zijn veel te dikke buik zichtbaar op de trui. Hoewel alleen zijn hoofdje en torso uniek zijn, is het voor het eerst in de LEGO Harry Potter geschiedenis dat het verwende neefje Dudley zijn opwachting maakt.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

De jonge Harry Potter draagt een geruite, flanellen overhemd met daaronder een blauwgrijs shirt. Er zijn veel details zichtbaar, waaronder de borstzakjes, een kraag en uiteraard het ruitjespatroon op de voor- en achterzijde. Hij droeg dit setje al eerder in LEGO Harry Potter 75953 Hogwarts Whomping Willow, een eerdere Chamber of Secrets set. Zijn beste vriend Ron Weasley draagt een lichtbruine trui met streepjespatroon en draagt daaronder een rood shirt. Ook hij droeg deze outfit al eerder in bovengenoemde set. Wat dat betreft heeft LEGO geen continuïteitsfouten gemaakt. Alleen draagt Harry in deze set een zwarte broek en in de ander een grijze. Huiself Dobby mag niet in dit verhaal ontbreken en duikt dan ook op in deze set. Hij draagt een oude lap met vlekken. De details zijn goed zichtbaar op beide kanten van zijn torso. Hoewel deze versie van Dobby extreem veel lijkt op diegene uit de Fantastic Beasts CMF, zijn alle onderdelen deze versie uniek. De details en de kleuren van deze Dobby zijn wat verfijnder en hij heeft een andere uitdrukking op zijn gezicht.

Iedere Harry Potter fan kent de wereldberoemde scene waarin het huis van de familie Dursley belaagd wordt door brieven van Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Hoewel deze scene niet in The Chamber of Secrets voorkomt, heeft LEGO het naspelen hiervan wel mogelijk gemaakt in deze set. Hoe? Dat ontdek je verderop in deze review. Maar voordat de voordeur van 4 Privet Drive opengaat, moet er een klein bouwwerk worden gebouwd, namelijk het straatnaambordje met daarop een bruine uil. 

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

De bouw en (speel)functies

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

De bouw van het huis begint met de buitenmuren en de basis van de open haard. En langzaamaan wordt er steeds meer meubilair toegevoegd. Dat de rugleuning van de fauteuil van Uncle Vernon tegen de muur wordt gebouwd, is een leuke vondst. Op de deur van het huis komen aan de voor- en de achterkant stickers. Zo wordt duidelijk dat post van Hogwarts er niet welkom is. Maar daar heeft Albus Dumbledore natuurlijk iets op gevonden…

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

Met het plaatsen van de tweezitter en het leggen van de vloerbedekking, krijgt de woonkamer steeds meer vorm. Als de basis is gelegd, is het tijd om te beginnen met de trap. Deze wordt vormgegeven door het stapelen van 2×4 Bricks. Hierdoor voelt de trap wat robuust aan in een huisje van dit formaat. Door het bouwen van de trap, krijgt ook Harry’s voormalige slaapvertrek – de trapkast – steeds meer vorm. Deze kun je via een openslaande muur makkelijk benaderen. In de kast is er ook een hoop te ontdekken. Zelfs Harry’s oude bedje staat er nog.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

Een van de leukste onderdelen van de set is de schoorsteenmantel. Door een vernuftig systeem van LEGO Technic Bricks kan de open haard in een handomdraai een zwerm Hogwards brieven uitspugen. Deze vliegen dan mooi over de gladde vloer. Zo kan niemand ervoor zorgen dat Harry zijn post niet meer krijgt. Goed bedacht van LEGO en Dumbledore. Als de benedenverdieping op orde is, begint de bouw van de bovenste etage. Hoewel het oorspronkelijke huis natuurlijk meer kamers telt, richt deze versie zich alleen op de nieuwe slaapkamer van Harry.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

De hele zomervakantie bracht Harry alleen door op deze slaapkamer. Dobby zorgde ervoor dat hij volledig verstoken was van contact met de tovenaarswereld. Om toch op de hoogte te blijven, las hij elke avond in het geheim de Daily Prophet in bed. Het is dan ook leuk dat er een LEGO variant op zijn nachtkastje ligt. Maar voordat Harry zijn krantje kan lezen, moet zijn bed worden gebouwd. Het blijft leuk om meubels te bouwen, ondanks dat dit bed een standaard bouwwerk is. Als zijn bed er staat, is het tijd om zijn bureau in elkaar te zetten. Daarop ligt een foto van zijn ouders Lily en James. De laatste fase van de slaapkamer is de bouw van het raam met tralies. Deze kan er uitgehaald worden om Harry’s ontsnapping na te spelen.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

Een leuke toevoeging aan deze set is de taart van Petunia, deze staat op een transparante stand zodat het lijkt alsof die zweeft door de toverkrachten van Dobby. Laat het haar maar niet zien. Maar er is een ding waar Petunia een grotere hekel aan heeft dan magie en dat is rommel. Ze heeft niet alleen het huis netjes op orde, maar ook de tuin ziet er piekfijn uit met bloemenperkjes en de prachtige boom bij het woonkamerraam. Doordat dit bouwwerkje op de hoek van het huis staat, is hij soms wat lastig te plaatsen. Voor de minder ervaren bouwer is het handiger om de voet eerst in de tuin te zetten, dan het geheel daarop te bouwen en het vervolgens af te maken met het groen.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

De laatste fase van het huis is de bouw het dak. Het is een vrij eentonig klusje, maar het is wel leuk dat met relatief weinig Bricks een mooi effect gecreëerd kan worden met de dakpannen. Het laatste bouwwerk van deze set is de kers op de taart, namelijk de lichtblauwe Flying Ford Anglia van de familie Weasley. Het bouwen van deze auto is vrij standaard, maar wel een hele leuke afwisseling. En het is goed te zien dat de auto er net weer iets gelikter uitziet ten opzichte van eerdere versies.

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive


Conclusie

LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive

Aan de buitenkant ziet alles er vredig uit bij 4 Privet Drive, maar zodra de Flying Ford Anglia aan komt vliegen, zetten onze helden de boel op zijn kop. LEGO Harry Potter 75968 4 Privet Drive biedt een hoop speelmogelijkheden: je kunt een zwerm brieven door het huis laten vliegen, de taart van Aunt Petunia laten vliegen of Harry Potter bevrijden door het raam eruit te rukken met de Flying ford Anglia. Doordat het kleine huis veel grote elementen bevat zoals een trap van 2×4 Bricks, voelt het zeker aan de binnenkant wat krap en robuust. Dat is jammer. LEGO is heel goed in staat om verfijnde interieurs te bouwen en dat is is hier niet overal gelukt. Misschien had het gebouw net een slag groter moeten zijn. Ook is de sticker met het huisnummer op de 1×1 Round Tile passen een behoorlijk priegelwerkje. Desalniettemin is het een leuke en diverse Harry Potter set, met veel speelmogelijkheden en leuke bouwtechnieken. Dat LEGO de Flying Ford Anglia heeft toegevoegd heeft, is zeker van grote meerwaarde. Het geeft de set net wat meer diversiteit. En de auto past ook goed bij een LEGO CITY Lay-out. Was het slim om op visite te gaan bij 4 Privet Drive? Jazeker! Het huis heel leuke speelelementen, de minifigures zijn voor een deel uniek en heel gevarieerd en de Ford Anglia is de kers op de taart. Mocht je de set iets te prijzig vinden voor wat je krijgt, kun je altijd wachten op een aanbieding. Maar de Harry Potter fan moet zeker even stoppen en aanbellen bij 4 Private Drive.

Note: In deze versie van de set ontbrak onderdeel 6022043 en zat onderdeel 4530712 er twee keer in. Daarom is de grondplaat aan de binnenkant op deze foto niet afgerond. De ‘fout’ is na het maken van deze review door LEGO netjes rechtgezet. 

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?