De LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower is het vierde deel in een serie van sets. Samen met de Hogwarts Great Hall, Whomping Willow en de Hogwarts Clock Tower kan je deze combineren om zo een groter geheel van Hogwarts te vormen.


De inhoud van deze astronomische doos bestaat uit zes genummerde zakjes LEGO, een losse plaat, instructieboekjes en een stickervel. Met 971 onderdelen en een verkoopadviesprijs van €109,99, komt het gemiddelde terecht op €0,11. Deze prijs valt mooi binnen de normen van het Harry Potter thema. Ondanks dat de prijs hoog lijkt, krijg je er veel voor terug.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower


De Minifigures

De set bevat in totaal acht magische Minifigures waaronder de drie hoofdpersonages. Harry Potter draag zijn outfit zoals we deze in de film Harry Potter and the Half-Blood Prince zagen op Professor Slughorn’s feestje. Vergeleken met de andere personages zijn Harry en Draco Malfoy voorzien van de eenvoudigste prints. Desalniettemin zijn deze netjes aangebracht en bevatten ze genoeg details. Ron Weasley krijgt een truitje – waarschijnlijk door zijn moeder gebreid – dat door zijn kleur en details eruit springt. Hermione draagt eveneens een outfit die ze aanhad op het feestje van Slughorn. Haar roze kleedje is mooi weergeven en ze draagt chroom-kleurige schoentjes.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

Op zijn eigen feestje mag Horace Slughorn natuurlijk niet ontbreken. Zijn verschijning uit de film is onmiddellijk herkenbaar in Minifigure-vorm. Het gewaad dat hij draagt, is tot in het kleinste detail perfect weergegeven. Aangezien Gryffindor-leerling Lavender Brown meermaals in de films verschijnt, mocht ze zeker niet ontbreken in deze feestelijke set. Nog een opvallende verschijning is Luna Lovegood, eveneens in feestgewaad. Haar kleedje heeft mooie zilverkleurige details, zowel op de voor- als achterkant. Om het geheel af te sluiten doet Neville Longbottem ook zijn intrede. Hij krijgt een duidelijke ober-outfit om net zoals in de film de gasten van eten en drinken te voorzien.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

Al met al kan gezegd worden dat elke Minifigure is voorzien van mooie prints op de voor- en achterkant van het lichaam. Bij sommigen zetten de details zich verder op de beentjes, terwijl het bij anderen iets simpeler is. Een leuke bijkomstigheid is dat elke Minifigure een tweede print op het hoofdje heeft om bij verschillende situaties te kunnen passen. De inspiratie van deze Minifigures ligt duidelijk bij de zesde film en hierdoor krijg je een aantal unieke Minifigures.


De bouw en (speel)functies

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

Net zoals de voorgaande Hogwarts delen, is het bouwen van deze set niet heel moeilijk. Doorheen het opbouwen kom je echter wel leuke technieken tegen die te waarderen zijn. Wat opvalt tegenover de andere delen is dat de kleur Sand Green in deze set meer aanwezig is. Ondanks deze verandering, zorgt de combinatie van verschillende kleuren dat de set goed opvalt. Verder zijn er extra details aangebracht met beplanting en bloemetjes. De details – zoals het baksteen-patroon – aan de buitenkant vertrouwen op stickers. Deze kunnen ook eenvoudig weggelaten worden. Waar het voornamelijk om draait in deze set zijn de verschillende verwijzingen naar de Harry Potter films, die weggewerkt zijn in het betoverende interieur.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

De Astronomy Tower kan in drie delen gesplitst worden, dit om het transport te vergemakkelijken. Naast de grote toren bestaat de set uit een serre en een klaslokaal in het middelste gedeelte. In de serre bevinden zich vier mandragora’s en krijg je een schaar als accessoire. De mandragora’s zijn cilindervormige onderdelen voorzien van een print. Tijdens het schrijven van de review zaten ze nog knus in hun pot te groeien, waardoor we ze niet wilde storen zonder onze hoorbescherming op. Hoewel de focus van de set voornamelijk de zesde film is, hint dit gedeelte duidelijk naar de tweede film: Harry Potter and The Chamber of Secrets.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

In het Middengedeelte is er een klaslokaal voor toverdranken weggewerkt. Er zijn twee tafels waarop ketels en verschillende magische ingrediënten staan. Een leuk detail is de kroonluchter met kaarsen die in verschillende gradaties opgebrand zijn. Hier is ook te zien hoe het schuine gedeelte van het dak is uitgevoerd. De techniek is simpel maar zorgt voor een goede benadering van het bronmaterieel.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

In de Astronomy Tower zijn heel wat betoverende ruimtes verwerkt. Om de stabiliteit te waarborgen wordt er gebruiktgemaakt van witte raamonderdelen. Dit is een goede keuze geweest omdat alles zo goed bereikbaar blijft. Echter zorgt de toevoeging van wit voor een schril contrast. Dezelfde onderdelen in Tan waren een beter keuze geweest. Op de gelijkvloers vindt het tovenaars-feestje van Slughorn plaats. Naast de feestelijke lampionnen staat er ook een tafel met een chocoladefontein, drank en allerlei zoetigheden.

LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower

Vlak hierboven hebben ze het kantoor van Professor Slughorn geplaatst met een bureau, en boekenrekken door middel van stickers. Op het tweede verdieping is het slaapvertrek van Ravenclaw met bedden en een boekenkast. Op bovenste verdieping en in het topje van de Astronomy Tower kan je les volgen in astronomie. Hier kan je sterren bekijken en om het even duister te maken: de dood van Dumbledore naspelen. Dit is een punt van kritiek aangezien een Minifigure van hem ontbreekt in deze set.


Conclusie

De LEGO Harry Potter 75969 Hogwarts Astronomy Tower is een goede toevoeging aan de eerder verschenen Hogwarts kasteel-gedeeltes. Het eindresultaat ziet er door verschillende details herkenbaar uit. De set zal je echter niet kopen voor de bouwtechnieken, maar eerder voor de leuke referenties naar de films. Dit is een sterk punt van deze set. De witte deurkozijnen zijn storend en hadden Tan kleurige moeten zijn. De toegevoegde Minifigures zijn een goede selectie en voorzien van mooie prints. Hierdoor zijn de meeste Minifigures dan ook uniek voor deze set en kan je hierdoor iconische scenes naspelen. Jammer is dat Dumbledore afwezig is, maar mocht je voorgaande sets hebben, valt dit probleem makkelijk op te lossen. Het mag duidelijk zijn dat dit een set is voor de fans van het Harry Potter thema en zowel speel- als display waarde biedt.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.

4.8 4 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?