Help! Het nest van de familie Weasley ligt onder vuur. De duistere Death Eaters laten hun kwade krachten los op misschien wel het meest iconische huis uit de Harry Potter wereld. Ondanks het grote gevaar nam Chris een kijkje in en om The Burrow. Was dat een verstandige keuze of is hij in de val gelokt? Je leest het in deze review.
In deze magische box zitten 7 genummerde zakjes, een setje Plates en een instructieboek met 2 stickervellen. The Burrow bestaat met al zijn scheve muren, snuisterijen en toebehoren uit 1047 onderdelen. Vanwege de LEGO adviesprijs van €99,99 komt de prijs per onderdeel uit op iets meer dan €0,09. Dit is een goede prijs voor het Harry Potter thema. De speelmogelijkheden en de rijke collectie Minifigures maken het deze prijs dubbel en dwars waard.
De Minifigures
The Burrow wordt bewoond door de roodharige familie Weasley. Maar wie zijn deze tovenaars eigenlijk? Molly is de moeder van het gezin en de echte Harry Potter-fan weet dat ze gek is op breien. Ze draagt dan ook een creatie van eigen hand: een gedetailleerd gebreid vest met gehaakte bloemen. Haar rok is daarentegen wat eenvoudig. Toch is de gehele Minifigure – inclusief rok – uniek voor deze set. Alleen haar hoofdje is eerder voorgekomen. Namelijk als het gezicht van Helga Hufflepuff. Haar echtgenoot Arthur draagt ook een Molly Weasley Original. Zijn vest is een echte lappendeken en dat heeft LEGO goed weten te realiseren met treffende prints op zijn torso. Zijn hoofdje is wel uniek voor deze set en kent net als alle andere Minifigs twee uitdrukkingen. Het haarelement is al door meer dan 60 andere Minifigs gedragen en daarom net als alles bij de familie Weasley: niet nieuw.
De jongste kinderen van het gezin zijn tevens de beste vrienden van Harry Potter. Ron Weasley draagt een donkerrode sweater met daaronder een lichtrood shirt. Hij droeg deze kleren ook in LEGO 75947 Hagrid Hut: Buckbeak’s Rescue. Hij zat toen in het derde jaar, wel bijzonder dat hij drie jaar later in het verhaal nog steeds dezelfde trui past. Ook zijn hoofdje kwam al in deze set voor. De rest van Ron is wel volwassener geworden: zijn haar en zijn benen zijn langer geworden. Ginny is de vriendin van Harry en LEGO is er goed in geslaagd om haar in LEGO-onderdelen te vatten. En dat terwijl het haarelement en gezicht toebehoren aan andere Minifiguren. Alleen haar groene shirt is nieuw. Vooral de kraag en knoopjes zijn mooie details. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van het Harry Potter thema dat Ginny haar opwachting maakt en dat maakt haar een waardevolle toevoeging.
The Boy Who Lived is bepaald geen stijlicoon en draagt een saai, grijs vest met daaronder een donkerrode sweater. Op de achterkant van zijn torso is de capuchon van zijn vest zichtbaar en zie je wat plooien van zijn kleding. Verder draagt hij een blauwe broek. Deze Minifig is niet uniek want hij komt in precies dezelfde samenstelling voor in LEGO 75967 Forbidden Forest: Umbridge’s Encounter. Iets meer detail had hem niet misstaan. Nieuwkomer in de LEGO wereld van Harry Potter is Nymphadora Tonks. Ze draagt een prachtig, uniek tovenaars-tenue met een zilverend sjaal. Zowel de voorkant als achterkant van haar torso is van veel detail voorzien. Helaas is dit niet is doorgetrokken op haar benen. Omdat Nymphadora erom bekendstaat dat haar lokken van kleur kunnen veranderen, is het jammer dat LEGO voor zo’n generiek haar-element heeft gekozen en zo niet helemaal de essentie van Tonks heeft kunnen vatten.
De bouw en (speel)functies
De aanval op The Burrow wordt uitgevoerd door niemand minder dan Bellatrix Lestrange en Fenrir Greyback. Bellatrix draagt een zwarte jurk, met mooie details op haar torso. De stiksels zijn goed zichtbaar evenals de heksenmuts. Het haar-element maakt zijn rentree uit de eerdere Burrow-set van LEGO uit 2010. Dankzij deze weelderige coup is ze onmiskenbaar Bellatrix. Hoewel haar bondgenoot Fenrir meesterlijk gedetailleerd is – van borsthaar en bezeten ogen tot een lange, zwarte jas die doorloopt over zijn benen – heeft zijn voorkomen verder weinig gelijkenis met zijn versie uit de film. Zijn lange, sliertige haar en beestachtige voorkomen zijn onvoldoende recht aan gedaan. Ondanks de minpuntjes is het een mooie selectie Minifigures geworden.
Voordat de familie Weasley zijn intrek kan nemen, moet The Burrow eerst worden gebouwd. Dat begint met de aanleg van een varkensstal. Deze wordt bewoond door een roze varkentje. De oplettende kijker heeft deze ook al gespot tussen de wrakstukken van LEGO 00000 Pirates of Barracuda Bay. Met Hinges en diverse Plates wordt vervolgens de woonkamer van de familie gebouwd. Dankzij deze bouwtechnieken is het propvolle poppenhuis straks van alle kanten te bekijken en dat ook nodig.
De eerste meubels in het huis zijn een tweepersoonsbank – die verdacht veel lijkt op een miniversie van de bank uit Central Perk – en een heerlijk fauteuil. In eerste instantie lijkt het meubilair op een wat onlogische plek te staan, maar dat komt later tijdens het bouwen helemaal goed. Zodra er plek is om te zitten, worden de pilaren en de glas-in-lood-ramen op de begane grond geplaatst. En het huis wordt al gezellig gemaakt met bloemetjes en kaarsjes. Het begint al echt de Weasley-gezelligheid te krijgen. Zeker als de eerste schilderijtjes (stickers) aan de muur komen.
In huize Weasley is de keuken dé plek waar ‘The Magic Happens’. Molly heeft een heerlijk ontbijt geserveerd voor de familie en haar gasten en het is dan ook een feestelijke ervaring om de keuken en het ontbijtbuffet te bouwen. De tafel is ook lekker rommelig en vol, zoals we van ze gewend zijn. Deze ruimte kun je net als de voorkant van het huis verschuiven, zodat je er van alle kanten bij kunt. Het enige minpuntje is dat LEGO gekozen heeft voor ‘gewone’ stoelen, terwijl de rest van het meubilair brick-build is.
Het bouwfeest begint past echt als de grote ornamenten van het huis in elkaar gezet worden. Als eerste is de open haard – in het midden van het huis – aan de beurt. Met behulp van Technic LEGO-onderdelen kan deze van buitenaf bediend worden en verandert het gewone vuur in het nest van rood naar magisch groen. Ondanks de grootte van het bouwwerk kunnen de Minifigures hier niet in verdwijnselen en dat is best jammer.
Meteen na deze uitdaging, wordt de boekenkast gebouwd door een simpel, maar leuk Studs Not On Top (SNOT) bouwwerkje. En daarmee wordt het huis een stuk voller. De beroemde Weasley Clock mag natuurlijk niet ontbreken in deze LEGO versie van The Burrow. Deze klok geeft echter niet de tijd aan, maar laat zien waar de familieleden zich bevinden. Voor een sticker van dit formaat is het LEGO behoorlijk goed gelukt om de echte klok te benaderen.
Het eerste slaapvertrek van The Burrow is de kamer van Ginny. Zo klein als de ruimte is, zoveel spullen staan erin: een bed met een groen dekbedovertrek, een kaptafel met spiegel en stoel. En natuurlijk een poster van haar favoriete band en haar bezem. Net als op andere plekken in het huis, steekt ook hier het raamkozijn uit. Dat weet LEGO te bereiken door dubbele Window Frames te gebruiken. Een leuke techniek die ook ook in andere projecten niet zal misstaan. Om de slaapkamer heen komen dakpannen in diverse kleuren die bijdragen aan de rommelige en krakkemikkige uitstraling van het huis.
Op en om de eerste verdieping van het huis is een schuine stellage gebouwd die ervoor zorgt dat de bovenverdieping scheef staat en dat het lijkt alsof het elk moment kan instorten. De constructie is stevig en bedekt met Tiles zodat The Burrow modulair wordt. De bouw van de bovenste etage valt in het begin een beetje tegen. Het is erg recht-toe-recht-aan, terwijl beneden die bouw een stuk afwisselender was. Pas als het interieur de aandacht krijgt, begint het Weasley-gevoel weer te komen. Een briljante vondst is dat de breinaalden van Molly tevens toverstokken zijn. Wellicht is ze nu al bezig met de volgende lichtring foute kersttruien. De ruimte wordt afgemaakt met het grote-mensen-bed van Arthur en Molly en het familieportret boven de bank.
Boven de slaapkamer van zijn ouders, slaapt Ron. Ook in deze kleine ruimte vult het bed de gehele ruimte. Verder hangt er een poster van de Chudley Cannons – Ron’s favoriete Quidditch team – aan de muur en kun je via een trap het dakterras bereiken. Vanaf daar is de aanval op het huis goed te zien en kunnen de tovenaars hun aanvallen afvuren. Verder is er op het dakje een aankomsthalte en rustplek voor de uilen van onze vrienden.
De kleine build met beweegbare vlammen die naast het huis staat, voegt niet zoveel toe. Het was leuker geweest als ze net als bij de vorige Burrow uit 2010 een soort vuur-katapult hadden gebouwd of een andere ‘aanvalstechniek’. Dit voelt te eenvoudig ten opzichte van de uitstraling en details van The Burrow.
Conclusie
The Burrow is van de nok tot de fundering een veelzijdig en uitdagend bouwwerk. Omdat het zo’n asymmetrische gebouw is, is het steeds weer verrassend waar de bouw naartoe gaat. En dat maakt het heel leuk om te bouwen. Doordat het huis van de familie Weasley als een poppenhuis open kan en deels modulair is, biedt het veel speelmogelijkheden. Er is veel aandacht besteed aan zowel het interieur – denk aan al het meubilair – als het exterieur – de ramen, planken, steenmotiefjes en kleurrijke dakpannen. En dat maakt dat dit gebouw op en top af is. Mede omdat het nest is volgestopt met verwijzingen en leuke easter eggs. Ook de selectie Minifiguren is dik in orde, het is alleen jammer dat de prints zich vooral beperken tot de torso’s en dat sommige Minifiguren iets beter uitgevoerd hadden mogen worden. Het enige echte minpunt aan deze set is het kleine randbouwwerk met vlammen. Het idee erachter is leuk, zeker als je de scene uit de film The Half-Blood Prince wilt naspelen. Maar het bouwwerkje staat echt in schril contrast met The Burrow. Desalniettemin is dit een must-have voor de Harry Potter fan. Maar de bouw en het bouwwerk zal ook andere LEGO fans zeker weten te boeien.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.