Wil je net als Harry, Ron en Hermoine de kneepjes van het tovervak leren? Duik dan eens met je neus in de verschillende LEGO Harry Potter Hogwarts Moments boeken. Brouw de meest ingewikkelde toverdranken met Professor Snape of probeer een beker te veranderen in een muis tijdens de Transfiguratie-les van professor McGonagall. Chris sloeg de boeken stuk voor stuk open en nam plaats in de schoolbanken. Benieuwd naar zijn rapportcijfers? Lees dan deze review.


LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Elk klaslokaal is opgebouwd uit 233 tot 271 LEGO-onderdelen. Waarbij de Herbologie-les er het minste heeft en de Toverdranken-les het meeste. De prijs voor het lespakket is voor elk vak gelijk, namelijk: €34,99. Daarmee komt de gemiddelde prijs uit op €0,15 tot €0,13 per onderdeel. Dat is een behoorlijk verschil. Wie deelneemt aan de lessen van de Hogwarts docenten moet wel opletten: er staan veel fouten in de instructies en op de stickervellen. Voor je het weet maak je een foutje en dat zie je terug op je rapportcijfer.


Hogwarts Moment: Transfiguration Class


Maak kennis met de docente Transfiguratie: Professor McGonagall. Ze draagt een donkergroen gewaad met cirkelvormige details op de voor- en achterkant. Aan haar toverhoed zit een haarelement vast, waardoor ze voor het eerst ook echt haar kapsel toont. Alles aan deze Minifigure is nieuw, ook haar dubbelzijdig bedrukte gezicht.

Tijdens de Transfiguratie-lessen wordt je bijgestaan door niemand minder dan Hermoine Granger. Hoewel deze Minifigure op het eerste gezicht niet bijzonder lijkt, is haar torso vernieuwd. Het Griffoendor-embleem op de trui is nieuw. Ook Ron Weasley is van de partij. Hoewel hij probeert te helpen, laat hij juist zien hoe het niet moet. Transfigurtatie is niet zijn sterkste punt. Zowel Ron als Hermoine hebben een dubbelzijdig bedrukt hoofdje, dat we al eerder gezien hebben.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Zodra je het mini-lesboek openslaat, ontdek je een unieke Transfiguratie-tegel. Hierop staat hoe je een voorwerk verandert in een dier en andersom. In het klaslokaal staat een kast met boeken en voorwerpen die je helpen bij de lessen. In de schatkist liggen nog meer voorwerpen. Ook staat er een schoolbord met aantekeningen en een tafel met twee stoelen waarop je kunt plaatsnemen om de lessen te volgen. Maar voordat de les begint, geeft professor nog een presentatie over de  ontstaansgeschiedenis van de klaslokalen.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments“Elk klaslokaal bestaat uit twee muren die de kaft van het boek vormen. Deze worden met elkaar verbonden door de rug. De bouw is bij elk Hogwarts Moment gelijk. Het is de invulling die elk lokaal anders maakt.”

In het klaslokaal van professor McGonagall wordt met de SNOT-techniek een kast en een aantal portretten tegen de rug van het boek gebouwd. Daarna worden aan weerszijden van de kaft een kasteelmuur met Hinge gebouwd. Op deze manier kun je het lokaal verder open klappen om alle spullen goed uit te kunnen stallen. Als de les afgelopen is, kunnen alle meubels en voorwerpen als bij toverslag in het boek opgeborgen worden.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments


Hogwarts Moment: Potions Class


Let op, de toverdranken-klas is niet voor bangeriken. Professor Snape vraagt veel van zijn leerlingen en dat is ook wel te zien aan zijn strenge en boze gezicht. Hij heeft speciaal voor deze les een nieuw zwart gewaad aangetrokken met daaronder een paars gilet. Deze torso is nieuw in deze set. Vandaag geeft Snape les aan Draco Malfoy en Seamus Finnigan. Laatste genoemde is niet zo goed in toverdranken gezien de roetvegen in zijn gezicht. Zijn hoofdje is uniek. Zijn torso komt net als die van andere leerlingen vooralsnog alleen in de Hogwarts Moments voor. Draco voelt zich in dezen bevoorrecht, omdat zijn trui uniek is. Hij is namelijk de enige leerling van Slytherin in deze serie.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Nadat je urenlang in het lesboek naar de unieke Potion Class Tile hebt gestaard, ben je welkom in de klas van professor Snape. Hij zit ongeduldig te wachten in zijn fauteuil. In het lokaal staat een schoolbord met uitleg, een werktafel waar je alle voorbereidingen treft en de werkbank waar je alle toverdranken kunt brouwen. Hoewel Seamus niet de beste van de klas is, is het misschien ook niet verstandig om hulp te vragen aan de onbetrouwbare Draco. Denk dus goed na voor je je eerste toverdrankje brouwt.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Het lokaal staat boordevol met toverdranken en bestaat uit een hoop unieke en nieuwe onderdelen. Naast de SNOT-techniek is het ook om die reden een interessante bouwervaring. Het lokaal bestaat uit twee delen. Aan de rechterzij staat er een kast tegen de muur met attributen en toverdrankjes. In het midden – tegen de rug van het boek – bevindt zich een uitklapbare kasteelmuur met daarin tientallen ingrediënten om de meest ingewikkelde toverdranken te brouwen. De les van Snape is. Niet voor niets eentje die vele uitdagingen kent.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Hoewel er aan de voorzijde  van de kasteelmuur veel aandacht is voor het interieur, had er aan de achterkant ook best een sticker of twee geplakt mogen worden. Het voelt daardoor alsof de achterzijde – waar wel een kristal verstopt zit – verder weinig aandacht krijgt.


Hogwarts Moment: Herbology Class


Wie Herbologie of Kruidenkunde zegt, zegt natuurlijk professor Sprout. Ze is met haar geliefde Mandragora’s onmisbaar geworden op Hogwarts en leert de studenten met alle liefde de kneepjes van haar vak. Sprout is er helemaal op gekleed om in de kassen van Hogwarts te werken. Ze draagt een werkbroek en warme jas met bontkraag en een botanische sjaal. Haar outfit bevat veel details. Op haar hoofd draagt ze gehoorbeschermers en een puntmuts. Ze kent ook twee gezichtsuitdrukkingen. Hoewel professor Sprout al in LEGO Harry Potter CMF2 voorkwam, is deze minifigure met uitzondering van het haarelement volkomen nieuw.

Wie aanschuift bij de lessen van Sprout, mag net als Cedric Diggory en Neville Longbottom zijn handen uit de mouwen streken. Als je echt wat wilt opsteken, kun je het beste samenwerken met Neville. Hoewel het een enorme angsthaas is, is hij een ster in Kruidenkunde. Hij draagt net als Cedric een speciale Tan-kleurige outfit. Beide torso’s zijn uniek, net als de gehoorbeschermers. Ook het hoofdje van Neville is nieuw: je kunt het duidelijk laten ‘genieten’ van het geschreeuw van de Mandragora’s.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Zet je gehoorbeschermers op voor je de klas van professor Sprout betreedt. Een gil van een Mandragora en je kan linea recta naar de ziekenboeg. Voor de les begint, vul je een emmer met water om de planten goed te verzorgen. In een perkje groeien pompoenen en andere planten die snakken naar een scheutje water. Dit moestuintje is niet alleen bijzonder vanwege de magische planten, maar ook omdat hij op zijn kop wordt gebouwd. Dat maakt het een verrassende toevoeging.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Links van het klaslokaal is een kast gebouwd, waar je het lesboek in kunt opbergen. Daarnaast vind je een klaptafel waarop unieke documentatie ligt om Mandragora’s te verzorgen. Aan de rug van het ‘boek’ is ook in dit lokaal een kasteelmuur bevestigd, die je kunt uitvouwen om de ruimte vorm te geven. Het klaslokaal kent veel ramen, zodat de planten voldoende licht krijgen. Op de deur staat een waarschuwingsbord. Het is jammer dat deze sticker aan beide kanten van de deur geplakt moet worden, dat krijg je bijna niet netjes. Let sowieso op hoe je de stickers plakt, een grote sticker zit op zijn kop op het stickervel.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments


Hogwarts Moment: Charms Class


Voor een tovenaar is een toverstok uitzoeken een van de belangrijkste momenten in zijn leven. Vanaf dat moment kan hij gaan oefenen met het uitspreken van toverspreuken en bezweringen. En waar leer je de beste spreuken? Natuurlijk bij professor Flitwick. Voor het eerst verschijnt hij in zijn originele vorm in LEGO: oud, kaal en met een lange witte baard. Hij draagt een Olive Gren overhemd met daarover een gilet met gouden elementen. Zijn hoofd, torso en baard-element zijn uniek.

De leerlingen die graag hun toverspreuken willen oefenen zijn Harry Potter en Cho Chang. Harry Potter mag dan wel de hoofdpersoon van de boekenreeks zijn, zijn Minifigure valt allerminst op. Alleen zijn trui is nieuw in deze Hogwarts Moments-serie. Cho Chang heeft daarentegen een nieuw hoofd, haar-element (flexibel) en torso gekregen. Ze draagt de enige Ravenclaw-trui in deze serie.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

Toverstokken klaar? Bezweren maar! Maar niet voordat je goed met je neus in de boeken hebt gezeten. In het klaslokaal staan een stelling met allerhande toverboeken. Vlakbij staat ook een vitrine met een zilveren bokaal en een zilveren sleutel. Lukt het Harry om deze met de juiste spreuk te laten zweven? Verder vind je in het lokaal twee schoolbanken, waarop je kunt plaatsnemen voor de theorielessen ban Flitwick.

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

De architectuur van het klaslokaal heeft veel weg van het lokaal van professor McGonagall. In het midden van het lokaal is tegen de muur met SNOT-bricks een kast geplaatst. Hierin kun je het toverboek of de toverstokken opbergen. Verder zijn er aan weerszijden uitklapbare kasteelmuren te vinden. Aan de linkerzijde vind je een poort en een boekenkast, aan de rechterzijde het schoolbord met instructies en een open haard. Het zijn stuk voor stuk leuke mini-builds die het klaslokaal een echt Hogwarts-gevoel geven. Zodra de boeken zijn uitgelezen, de theorie door Flitwick is uitgelegd, is het tijd voor het praktijkexamen. Welke spreuken zullen Harry en Cho als eerste oefenen?

LEGO Harry Potter Hogwarts Moments


Conclusie


LEGO Harry Potter Hogwarts Moments

LEGO heeft met de LEGO Harry Potter Hogwarts Moments, een leuke serie boeken neergezet. Elk boek staat in het teken van een belangrijk stukje onderwijs dat wordt gegeven op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Omdat er tijdens bouwen veel gebruik wordt gemaakt van de SNOT-techniek, zijn de klaslokalen leuk om te bouwen. Daarnaast zijn er weer een hoop unieke onderdelen en Minifigures te verzamelen; dat maakt het geheel alleen maar aantrekkelijker.

Toch kleeft er voor mij ook een negatief gevoel aan deze serie. Allereerst zitten er een hoop fouten in de instructies: van een verkeerde hoeveel onderdelen tot onbekende Minifigures. Ook de stickervellen zijn niet geheel foutloos, dus let goed op hoe je deze plakt. En hoewel alle onderdelen op ingenieuze wijze in het boek opgeslagen worden, is er in principe geen ruimte voor de Minifigures. Dat vind ik een gemiste kans. In sommige boeken kun je er soms nog een of twee kwijt, maar zeker niet allemaal. Tenslotte is het jammer dat alle afdelingen – behalve Hufflepuff   – vertegenwoordigd zijn wat betreft de nieuwe trui-torso’s. Het is dus onmogelijk om een setje van vier compleet te krijgen.

Ondanks de vele minpunten, zijn het vier toffe boeken die erg leuk zijn om te bouwen. En garant staan voor veel speelplezier. Ook de verzamelwaarde is erg hoog, wat deze sets extra leuk maken. Dus duik gerust in deze vier nieuwe avonturen van Harry Potter en schuif aan bij de lezen van de verschillende professoren. Maar als je het lespakket te duur vindt, dan vind je op allerhande websites wel een leuke aanbieding.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?