Hoog op de rotsen bij de woeste zee van Newbury staat LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness. Onze held Jack is al op weg om de boel te inspecteren. Is het verstandig om deze set aan te schaffen en ook een kijkje te nemen? Of is het beter om er met een grote boog omheen te lopen? Je leest het in deze r-r-review.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness Hoewel deze vuurtoren er op het eerste gezicht vredig bij staat, ligt het gevaar constant op de loer. Pas maar op, daar kom je tijdens het bouwen al achter. In de doos zitten vier genummerde zakjes met LEGO bouwsteentjes, vijf Minifigures, een stickervel en een instructieboek. De set bevat 540 onderdelen en heeft een verkoopadviesprijs van €49,99. Daardoor komt het gemiddelde per onderdeel uit op €0,09. Dat is vergelijkbaar met andere sets uit deze serie.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Bij deze set krijg je vijf Minifiguren. Allereerst hoofdrolspeler Jack Davids. Hij heeft een kleine upgrade gekregen ten aanzien van eerdere Hidden Side sets. Hij heeft namelijk zijn hoody ingeruild voor een stoere pet die hij achterwaarts op heeft. Hij draagt een rood jack en een zwarte broek met een leren riem waar een botje aan hangt. Zijn torso is aan beide kanten bedrukt, net als zijn hoofd. Zijn broek heeft ook een print. Als accessoire heeft hij zijn mobieltjes en een jetski. Parker L. Jackson is de beste vriend van Jack en kan dan ook niet ontbreken in deze set. Haar outfit verschilt niet van die van vele andere sets, alleen heeft ze haar stoere muts ingeruild voor een koptelefoon. Haar torso en haar hoofd is aan beide kanten bedrukt, haar benen hebben alleen een print op de voorkant.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Duiker Jenny Napo is een nieuwkomer in deze serie. Ze draagt een heus duikerspak met een gedetailleerde print op haar borst, rug en benen. Daarnaast heeft ze een duikbril, zuurstofflessen en een harpoengeweer bij zich. Het duurt niet lang of ze wordt gegrepen door de geesten van Newbury. Je kunt haar dan ook veranderen in een bezeten variant. Ook Claus Stormward, de vuurtorenwachter, raakt in deze set bezeten. Voor zijn baard en hoofd zijn dan ook limoengroene elementen toegevoegd. Hij draagt een zeemanshoed en een jasje met gespen. Alleen zijn torso is dubbelzijdig bedrukt. Tenslotte huist er ook nog een levend skelet in de grotten onder de vuurtoren. Voldoende ingrediënten voor een spannend avontuur.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Al tijdens de bouw ontdek je dat er een hoop griezels in en om deze vuurtoren leven. Het is daarom goed dat Jack zich razendsnel kan verplaatsen met zijn kleurrijke jet-ski. Het voertuig is eenvoudig te bouwen, maar biedt wel voldoende afwisseling om een leuk ‘voorgerecht’ te zijn. En het is leuk omdat je al vrij snel iets afgebouwd hebt.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

In de grotten waar de vuurtoren op gebouwd is, huist een heus Newbury monster. Het is dan ook leuk dat je begint met de bouw van zijn onderkomen. Door LEGO Technic onderdelen op een handige manier in elkaar te klikken, bouw je een mechanisme waarmee je de klauwen van het monster naar buiten kunt duwen. Zodra de rotsen om zijn onderkomen zijn gebouwd, merk je – als je niet heel nauwkeurig hebt gebouwd – dat het naar buiten duwen van de klauwen niet altijd soepel gaat. Mocht dit bij jou ook het geval zijn, loop dan alles even na. Naast het onderkomen van het monster, bouw je de steiger die naar de vuurtoren leidt. Het is maar goed dat passanten niet altijd weten welk gevaar er op de loer ligt. LEGO heeft ook voor de nodige details gezorgd, want er zit een paarse krab onder de steiger verstopt. Durf jij een kijkje te nemen?

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Een deel van de grot kijkt uit op de open zee. Welke geheimen daar verborgen zitten ontdek je tijdens het bouwen van het tweede zakje. De grot krijgt niet alleen vorm, maar biedt ook onderdak aan een vleermuis. Ook brandt er een kaarsje dat waarschijnlijk is aangestoken door het skelet. De bouw van de grot is redelijke simpel en vrij rechttoe rechtaan. Er worden weinig verrassende bouwtechnieken gebruikt, maar er zijn wel leuke geheime plekjes te vinden, waar soms iets verborgen ligt. Het leukste van deze set is dat er niet alleen via de speciale app een hele wereld te ontdekken valt, maar ook al tijdens de bouw. Daarnaast is er een terugkerend element: de schijf met kleuren die je kunt scannen met de LEGO Hidden Side app. 

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Het hoogtepunt van de set, is natuurlijk de vuurtoren. De bouw begint met de basis, waarin op de eerste etage een zitje wordt gebouwd met schaakspel. Het is simpel, doch doeltreffend. Zodra de draagbalken en de deur in het gebouw zitten, is het tijd voor wat old school SNOT-technieken (Studs Not On Top). Op de 2×8 Plates bouw je een systeem waarop de muren van de vuurtoren bevestigd kunnen worden. Deze kun je openen zodat de tanden van het monster zichtbaar worden. De muren hebben wel een ronding waardoor je de stickers er lastig netjes op kunt plakken. Dat is een minpuntje.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Het laatste zakje met bouwelementen gaat meteen verder waar we gebleven waren. Op het dak van de eerste verdieping wordt een controlekamer gebouwd met een microfoon. De bouw van de steunbalken en de muren is vergelijkbaar met dat van de verdieping eronder en biedt dus weinig afwisseling. Let op dat je niet in de bouwsleur komt, want de bogen die net als bij de begane grond op het SNOT-systeem geplaatst moeten worden, plaats je in verband met het sticker-plakken in een andere volgorde.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Bij het bouwen van het topje van de vuurtoren, komen weer LEGO Technic elementen te pas. Hierdoor kun je het licht dat op de zee schijnt, in een gewone of bezeten stand zetten. In het laatste geval zie je dan het oog van het monster dat op zee uitkijkt. Het bouwen van dit systeem is simpel, maar wel een leuke afwisseling. Met het dak van de vuurtoren kun je dankzij de LEGO Technic Cross Axle het licht van de vuurtoren bedienen en bepaal jij in welke stand je het zet. En zodra het licht brandt, kan het avontuur beginnen.

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

Conclusie

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness

LEGO Hidden Side 70431 The Lighthouse of Darkness is een set die opvalt binnen het thema. Het is een interessant bouwwerk met verschillende speelelementen. Het is leuk dat de set ook Minifiguren heeft die exclusief voor deze set zijn. Voor een nieuwkomer in Newbury is het in het begin niet helemaal duidelijk waarvoor het extra zakje limoengroene monster-elementen dient. Dat staat namelijk niet op de doos of in het boekje. Verder spreken alle speelelementen voor zich en is het leuk om de app erbij te gebruiken.

De klauwen kunnen af en toe blijven hangen, let hier op bij het bouwen. Moet je er daarom met een grote boog omheen lopen? Alleen als je bang bent voor monsters. Want het is een erg leuke set, met veel speelmogelijkheden en mooie details. Zeker voor de Hidden Side-fans een leuke toevoeging aan je verzameling.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.