Niet alleen in Newbury spookt het, maar ook aan de kust en diep op de bodem van de oceaan. Tijd voor onze held Parker om op onderzoek uit te gaan. Wat treft ze er aan? En doet ze er wel verstandig aan om met deze onderzeeër de kwaadaardige onderwaterwereld te betreden? Chris stapte bij Parker aan boord en ging op onderzoek uit.
Voor de duikboot op verkenning kan, duiken we bij Bouwsteentjes altijd eerst even in de LEGO doos. Daarin zitten 2 genummerde zakjes met in totaal 224 onderdelen. Daarnaast zit er in de doos een stickervel met 12 stickers en een instructieboekje. Met de 224 onderdelen en de LEGO adviesprijs van €19,99 komt de prijs per onderdeel uit op bijna €0,09. Dit is een redelijk lage prijs voor dit thema. Dat er ook nog een exclusief bedrukt raam-element in de set zit, maakt dit de prijs meer dan waard.
Parker komt tijdens haar onderwateravontuur Vaughn Geist tegen. Hij is een nieuwe vijand sinds de release van de Hidden Side 2020 zomersets. Daarnaast treft ze op de bodem van de oceaan een bezeten standbeeld aan, namelijk Statue of Evil. Daarmee komt het aantal Minifigures van deze set op drie uit. Parker heeft tijdens haar reis een wetsuit aan met een zeer gedetailleerde opdruk aan de voor- en achterkant, met mooie zilverkleurige elementen. Een leuk detail is de afbeelding van een groene haai. Parker kan zowel vrolijk als boos kijken. Het is jammer dat Parker haar gebruikelijke koptelefoon draagt, terwijl een duikhelm of iets dergelijks passender was geweest.
Vaughn Geist – beter bekend als Vaughn Geist Jackson – is de geest van de bet-bet-bet-overgrootvader van Parker L. Jackson. Het spook heeft een paars, doorzichtig hoofd en heeft een bandana voor zijn mond. Hij draagt een gevoerde jas, een groen gilletje, een wit overhemd en een bruine bolhoed. Daarnaast heeft hij een zilveren ketting om, een leren kogelhouder en er zijn verschillende leren riem-elementen zichtbaar op zijn outfit. Zowel de voorkant als de achterkant is zeer gedetailleerd. Alleen jammer dat de benen aan de achterkant niet bedrukt zijn. Vaughn Geist was ooit een legendarische spokenjager. Het is dan ook niet zo gek dat hij, 100 jaar na zijn dood, Parker L. Jackson opzoekt.
De derde en laatste Minig is de Statue of Evil, die op de bodem van de oceaan op Parker wacht. De torso van het beeld is heel heel gedetailleerd en laat duidelijk zien dat het steen gebarsten is. Zijn onderlijf is echter een eenvoudige Brick en heeft geen details. De Statue of Evil heeft zowel een regulier stenen gezicht als een groenig Gloombie-gezicht. Verder draagt hij als accessoire een staf bij zich. Ook zwemt er op de bodem van de oceaan een bezeten haai rond (met een nieuw hoofd-element). Pas maar op.
Met de duikboot van J.B. gaat Parker op onderzoek uit en ze heeft er duidelijk zin in. De bouw van de duikboot is eenvoudig, maar wel erg gevarieerd. Op de voorgevormde bodem breng je Studs, Plates en Technic Bricks aan om de onderkant vorm te geven. Op de grijze Slopes komen de eerste stickers: het besturingspaneel. Dankzij de 4×4 cilinder en propeller aan de achterkant kan de onderzeeër met flinke vaart vooruit komen.
In de 1×2 Technic Bricks aan de zijkanten kan een Plate met pins geplaatst worden. Dit geeft ruimte om met de Studs Not On Top (SNOT)-techniek de lampen aan weerszijden van de onderzeeër te bouwen. Tenslotte worden er een paar bogen gebruikt om de bovenkant te vormen. De final touch is de ‘vin’ op het dak met graffiti-stickers en een mooie, glazen koepel met graffiti daarop gedrukt. Dat laatste onderdeel is uniek en geeft deze onderzeeër extra meerwaarde.
Op de bodem van de oceaan wacht de Statue of Evil op Parker. De bouw van deze plek des onheils begint eenvoudig met het stapelen en koppelen van verschillende Plates. Aan de rechterkant, van de thuishaven van het bezeten standbeeld, wordt het bekende ronde element gebouwd waarin de kleuren zitten die je kunt scannen als je de app gebruikt.
Als de basis is gelegd, is het tijd voor de tweede helft van de bouw. Het begint met de bouw van een vernuftig schuifsysteem waarin ‘het kwaad’ verborgen zit. Zodra het geheel klaar is, kan het naar voren worden geduwd en worden de boze ogen zichtbaar. Het is niet moeilijk om te bouwen, maar het zit wel goed in elkaar en geeft het geheel een leuk extra speelelement. Dit soort verborgen features zijn een vast onderdeel van het Hidden Side Thema. In de laatste bouwfase komen planten, bomen en de geheime vakjes aan bod. Heb je de verborgen schatten (kleuren) al op de foto’s kunnen vinden?
Een handige toevoeging is de stand voor de onderzeeër, zodat je de set ook goed in zijn geheel ter display kunt neerzetten. Wist je trouwens dat dit de eerste reguliere set is waarin Jack Davids niet in voorkomt? In de LEGO Hidden Side 40336 Newbury Juice Bar zat hij ook niet, maar dat was een promo (GWP). En hoewel de onderzeeër van J.B. is, komt ook zij hier niet in voor. Maar er zijn genoeg Minifigures aanwezig voor een dergelijke set als deze.
Conclusie
Op spoken jagen is altijd een spannende en uitdagende aangelegenheid. Dat weet Parker. L. Jackson als geen ander. Is het dan slim om met haar naar de bodem van de oceaan af zinken of kun je beter met een grote boog om LEGO Hidden Side 70433 J.B.’s Submarine heen lopen? De onderzeeër alleen al is een echte eye catcher en je ziet dat J.B. er echt werk van heeft gemaakt. Hoewel het een eenvoudig bouwwerk is, komen er verschillende technieken en elementen aan bod. En ondanks dat de ‘plek des onheils’ er op het eerste ogenblik wat simpel uitziet, zit er een leuke Hidden Side (verborgen kant) aan en zijn er ook voldoende aanknopingspunten voor de app om spoken te verjagen. Deze relatief kleine set biedt dus zeker waar voor je geld en staat garant voor een hoop speelplezier. En de onderzeeër staat natuurlijk goed in elke onderwatersetting. Dus verken met Parker gerust ook het onderwaterleven van de andere LEGO regionen.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.