In de laatste review van de nieuwe LEGO Hidden Side sets, probeert Michiel de geheimen te ontdekken van de LEGO Hidden Side 70437 Mystery Castle.


In de doos bevinden zich 10 zakjes met LEGO, een bouwinstructie en een twee stickervellen met in totaal 37 stickers. LEGO hanteert een verkoopadviesprijs van €99,99. Als we dit bedrag delen door de 1035 steentjes, komt het gemiddelde terecht op €0,10 per onderdeel. Een goed gemiddelde voor de set in kwestie. Wat het prijstechnisch nog iets interessanter maakt, is de toevoeging van bepaalde minder veelvoorkomende of uniek onderdelen.

LEGO Hidden Side Mystery Castle

LEGO Hidden Side Mystery Castle


De Minifigures

De bijgevoegde Minifigures geven een dubbel gevoel. Aan de ene kant voelen ze aan als 12 in een dozijn, aan de andere kant weten ze te verrassen. Jack en Parker zijn in deze vorm namelijk al vaker verschenen. Er is qua prints niets nieuws te ontdekken. Dit is jammer, want het Hidden Side thema kan daaromtrent meer variatie gebruiken. De twee Shadow Walkers en Nehmaar Reem zijn wel nieuw. Ze zien er door de gebruikte prints gedetailleerd uit. Helaas zijn beide Shadow Walkers identiek aan elkaar, maar Nehmaar Reem maakt veel goed. Het lijfje, hoofdje, harnas en de geestvorm-benen zijn volledig nieuw. Vaughn Geist heeft al in twee eerder verschenen Hidden Side sets zijn opwachting gemaakt. Het figuurtje is zeer gedetailleerd, maar niet uniek. Desalniettemin is Vaughn Geist een prettige toevoeging vanwege de onderdelen.

LEGO Hidden Side Mystery Castle LEGO Hidden Side Mystery Castle
LEGO Hidden Side Mystery Castle LEGO Hidden Side Mystery Castle

De bouw en (speel)functies

LEGO Hidden Side Mystery Castle

De Mystery Castle wordt opgebouwd van hoofdkasteel tot de torens en de zijkanten die bestaan uit hekken. De bouw van de set is verre van ingewikkeld, maar door de variatie in onderdelen plezierig. Aan beide zijkanten worden twee torens gerealiseerd. De torens – en de daaraan vastzittende hekken – zijn iets anders qua bouw. toch bouw je in feite in spiegelbeeld. Dit valt nauwelijks op doordat genoeg verschil is tussen de gebruikte onderdelen en de kleuren daarvan. Hoewel het een grijs geheel lijkt, weet LEGO genoeg details aan te brengen. Dit grotendeels door het gebruik van stickers, maar ook door de grote variatie aan onderdelen. De 37 stickers doen hun werk en zorgen inderdaad voor de nodige details, maar zijn wel een overkill. Helaas zijn de details met name aan de buitenkant te vinden. Ja, er is gedacht aan opvulling, maar het kasteel voelt eerder leeg dan goed gevuld.

LEGO Hidden Side Mystery Castle

LEGO Hidden Side Mystery Castle

LEGO Hidden Side Mystery Castle

Het kasteel herbergt een aantal speelmogelijkheden zoals de tentakels, een valluik, deuren die geopend kunnen worden en de hek die gesloten kan worden. Het zijn niet de meest bijzondere speelfuncties en dit zorgt toch voor een beperking. Een set van dit formaat, had iets meer om handen mogen hebben op dat punt. Wel weet het kasteel een goed rollenspel neer te zetten. Dankzij de bijgevoegde Minifigures en de verschillende ruimtes, is er genoeg plek om een avontuur te beleven voor kinderen. Bij gebruik van de app wordt het avontuur uitgebreider en kun je op spokenjacht.

LEGO Hidden Side Mystery Castle

LEGO Hidden Side Mystery Castle

LEGO Hidden Side Mystery Castle

Het uiteindelijke resultaat is een indrukwekkend kasteel dat goed gebruikt kan worden in diverse lay-outs zoals een spookachtig tafereel, iets middeleeuws of zelfs een fantasiesetting. Mocht je de set kopen voor gebruik in een lay-out, dan is het weglaten van bepaalde stickers het kasteel wellicht een goed idee. Hierdoor komt het net iets minder druk over. Het kasteel bevat een aantal unieke en minder veelvoorkomende onderdelen die goed te gebruiken zijn voor MOC-bouwers, zoals torenelementen, plates, Sand Yellow onderdelen en de twee raampanelen van de astronomietoren. Dit zorgt dat de set een meerwaarde heeft.

LEGO Hidden Side Mystery Castle

LEGO Hidden Side Mystery Castle


Conclusie

[Review] LEGO Hidden Side 70437 Mystery Castle

Het Mystery Castle is een geslaagde set met enkele tekortkomingen. De bouw is gevarieerd waardoor het niet verveeld. Ook het gebruik van onderdelen is gevarieerd waarbij er zelfs onderdelen gebruikt worden die uniek zijn. Details zijn, met name bij het exterieur, aanwezig, maar het interieur komt hierin nogal te kort. De Minifigures zijn een mix van al eerder verschenen en nieuwe. Waar Parker en Jack op geen enkel vlak weten te verrassen, weten de overige vier veel goed te maken. Speelfuncties zijn helaas wat te beperkt. Gezien dit thema een app heeft, wordt het speelplezier toch bevorderd. Voor de set wordt er naar mijn idee te veel gebruik gemaakt van stickers. Dit zorgt voor een druk geheel. Voor kinderen wellicht leuk, maar als volwassenen de set willen gebruiken voor in een lay-out, adviseer ik goed na te denken welke stickers je wil gebruiken. Prijstechnisch zit het wel snor. Je krijgt waar voor het geld. Vind je de set goedkoper, dan wordt die verhouding er beter op.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Hidden Side
 • Naam set: Mystery Castle
 • Setnummer: 70437
 • Onderdelen: 1035
 • Minifigures: 6
 • Verkoopadviesprijs: €99,00
 • PPP: €0,10
 • Release: juni 2020
 • Extra’s: Gratis Hidden side app
 • Te koop bij: Amazon.nl | Amazon.de | Bol.com | Fun.be | LEGO.com

Productomschrijving:

Fans van virtual reality en games zullen zich helemaal op hun plek voelen in de geweldige LEGO® Hidden Side wereld, waarin fysiek en digitaal spel samensmelten tot een waanzinnige single- of multiplayer-ervaring met augmented reality (AR). Deze LEGO Hidden Side Mysterieus kasteel (70437) speelset combineert een LEGO model dat je zelf kunt bouwen met een app, waardoor bij interacties met het model bepaalde gebeurtenissen in de digitale wereld plaatsvinden.

Digitaal interactief spokenjachtspeelgoed
Het mysterieuze kasteel komt tot leven wanneer je het scant met een smartphone of tablet met de LEGO Hidden Side AR-app. Kinderen kunnen dan op ontdekkingstocht gaan, mysteries oplossen, op spokenjacht gaan en het opnemen tegen het eindbaasspook The Maw. Het model van het bezeten kasteel kan worden uitgevouwen voor rollenspellen boordevol actie met de minifiguren van Jack, Parker, Vaughn, Nehmaar Reem en 2 Schaduwlopers.

Een continu veranderende digitale speelervaring
Het LEGO Hidden Side universum bevindt zich in het fictieve stadje Newbury, waar spoken door gebouwen dolen en mensen de stuipen op het lijf jagen. Deze speelervaring met augmented reality wordt continu aangevuld met nieuwe inhoud, personages en speciale evenementen.

 • Deze LEGO® Hidden Side bouwset combineert de vrije, creatieve speelmogelijkheden van LEGO bouwspeelgoed met digitaal speelplezier, voor een spannende augmented reality-ervaring (AR) voor een of meerdere spelers. Ideaal voor kinderen van 9 jaar en ouder.
 • Wat zit er in de doos? Een digitaal interactief LEGO® Hidden Side kasteelmodel met een heleboel met de hand te bedienen functies, waaronder een toegankelijke observatietoren, plus minifiguren van Jack, Parker, Vaughn, Nehmaar Reem en 2 Schaduwlopers.
 • Het model van het mysterieuze kasteel komt tot leven wanneer je het scant met een smartphone of tablet met de gratis LEGO® Hidden Side AR-app. Kinderen kunnen dan in een spookachtige digitale wereld mysteries oplossen, op zoek gaan naar voorwerpen en op spokenjacht gaan.
 • Ben je op zoek naar het ideale cadeau voor kinderen van 9 jaar en ouder voor een verjaardag of andere gelegenheid? Deze LEGO® Hidden Side speelset boordevol actie is een geweldig cadeau-idee voor LEGO bouwers enfans van virtual reality en games.
 • Eenmaal gebouwd is deze LEGO® Hidden Side Mysterieus kasteel (70437) speelset met augmented reality ca. 34 cm hoog, 31 cm breed en 27 cm diep.
 • Bouwspeelgoed zonder batterijen. De Hidden Side AR-app is geschikt voor bepaalde iOS- en Android-apparaten. Controleer de compatibiliteit op www.LEGO.com/devicecheck. Kinderen moeten hun ouder(s) om toestemming vragen voordat ze online gaan.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

4 7 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?