De LEGO House Tree of Creativity maakt dit jaar plaats voor de LEGO House Wooden Duck set. De nieuwe LEGO House Exclusive is enige tijd geleden officieel uit de doeken gedaan. We hebben van LEGO House alvast een exemplaar mogen ontvangen die we in deze review bespreken.


Waar LEGO wereldwijd stopt met het uitgeven van exclusieve sets, zijn er een aantal uitzonderingen. Onder deze uitzonderingen vallen o.a. LEGOLAND en LEGO House sets. De doos maakt direct duidelijk dat het een limited edition betreft. De eerste in een serie naar het blijkt. De eend staat prominent op de voorkant afgebeeld terwijl de achterkant het origineel laat zien en kort het verhaal verteld over het houten trekspeelgoed. De inhoud van de doos bestaat uit zes genummerde zakjes en één ongenummerd zakje met onderdelen en de instructies. Bij het openslaan van de instructies is kort meer lezen over de houten eend en de History Collection in LEGO House. Er zijn geen stickers toegevoegd. De set kost omgerekend en afgerond €80. Met 621 onderdelen komt het gemiddelde terecht op €0,13. Dit is een hoog gemiddelde voor een set van dit formaat.

LEGO House 40501 The Wooden Duck

LEGO House 40501 The Wooden Duck

LEGO House 40501 The Wooden Duck

De bouw begint met het karretje waarop de eend komt te staan. Het bouwen van dit karretje bestaat voornamelijk uit het samenstellen van een lange Plate met langs de randen Bricks om het geheel te verhogen. Tevens biedt het de ruimte om een deel van het kwaak-mechanisme te verhullen. Het karretje wordt aan de bovenkant grotendeels afgewerkt met blauwe Tiles. Een aantal nopjes blijven onbedekt zodat de eend bevestigd kan worden. De sleuf aan de voorkant biedt ruimte voor het kwaak-mechanisme.

LEGO House 40501 The Wooden Duck

Het bouwen van de eend en het implementeren van de kwaak-functie, is relatief eenvoudig. Voor de eend worden er met name stenen gestapeld met her en der wat SNOT-technieken voor de vleugels, de staart en het hoofd. De binnenkant van de eend is bijzonder kleurrijk, wat uiteraard zorgt voor een duidelijk overzicht waar welk onderdeel bevestigd dient te worden. Nadat het lichaam vorm heeft gekregen, wordt de focus gelegd op het hoofd en de daarin verwerkte kwaak-functie. Een aantal aan elkaar bevestigde Technic Beams, zorgen ervoor dat de bovenkant van de snavel omhooggeduwd en de kop naar achteren gekanteld wordt bij het voortbewegen van de eend. Dit mechanisme is eenvoudig in concept en werkt zeer goed.

LEGO House 40501 The Wooden Duck

Na het afronden van het hoofd is het de beurt aan de vleugels die het interne mechanisme verhullen, het bevestigen van de wielen, het trektouw en het bouwen van de display. De display is simpel in opzet en bestaat uit een Plate die bedekt is met Tiles en een sokkel waarop de eend geplaatst kan worden. Twee Tiles met een “The Wooden Duck” en “LEGO House” print maken het geheel af.

Conclusie

LEGO House 40501 The Wooden Duck

De Wooden Duck is een mooi vormgegeven set die een regelrechte eerbetoon is aan de houten variant en daarmee de geschiedenis van LEGO als bedrijf. De bouw is prettig, maar niet al te indrukwekkend of uitdagend. De kwaak-functie werkt naar behoren en zorgt voor een nostalgisch gevoel van het houten trekspeelgoed van vroeger. De display maakt dat de set goed gebruikt kan worden als display-set. De prijs is wat aan de hoge kant. Ja, je koop een exclusief setje met enkele unieke prints tijdens een bezoek aan LEGO House, maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt, is €80 voor een set van dit formaat toch wat prijzig. Is de set de aankoop waard? Ik ben van mening dat dit zeker het geval is, maar wel met de overtuiging dat de prijs vriendelijker had moeten zijn dan nu het geval is.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?