Er staat een gezellig avondje gepland, want sinds kort is de nieuwe Jazz Club geopend waar je muziek kan combineren met een lekker hapje eten in de lokale pizzeria. Een optreden, zang en goochelarij staan naast een pizza op het menu. In deze review kon Kjelle het optreden van verschillende artiesten bijwonen. Is er reden genoeg om op 1 januari in de rij te staan voor deze gelegenheid? Klink dit als muziek in de oren of laat je de pizzakorst beter aan de kant liggen? Kom meer te weten over de volgende toevoeging in het Modular Building Collection, de LEGO Icons 10312 Jazz Club en wat het te bieden heeft!
De LEGO Icons 10312 Jazz Club bevat 2899 onderdelen verdeeld over 22 genummerde zakjes (1 tot 15). Daarnaast is er een instructieboek in een kartonentje en een losse 32×32 lichtgrijze Baseplate in de doos te vinden. Met een LEGO adviesprijs van €229,99 komt het gemiddelde terecht op €0,08 per onderdeel. Er is geen stickervel aanwezig. Alle speciale details zijn voorzien door een print.
De prijs is in vergelijking hoger dan de twee voorgaande Modular Buildings – de Police Station en Boutique Hotel – terwijl het aantal onderdelen zo goed als even hoog is. Dit is het rechtstreekse gevolg van de prijsstijgingen doorgevoerd in september 2022. Toch blijft er een mooie prijs per onderdeel (onder de 10 cent) behouden en lijkt het er nog steeds op dat je hier veel voor in de plaatst krijgt.
De Minifigures
De nieuwste Modular Building komt welgeteld met acht Minifigures. Het grote deel zijn natuurlijk artiesten die komen optreden in de Jazz Club. Niet alleen muzikanten of zangers zijn welkom, maar ook andere artiesten, zoals een goochelaar, betreden van tijd tot tijd het podium.
De artiesten zijn allen voorzien van exclusieve outfits met uitzonderlijk mooie prints. Er zijn ook aan de nodige accessoires gedacht, waaronder een contrabas. De man is trouwens voorzien van een hoorapparaat en hij draagt een instrumentkoffer. De goochelaar tovert graag een konijn uit de hoed en schudt met plezier meer trucjes uit haar mouw.
Ter aanvulling van de verschillende gelegenheden binnen de LEGO Icons 10312 Jazz Club, hebben een aantal Minifigures een rolverdeling gekregen. Je hebt de clubeigenaar, de kleermaker, de kok en een pizzabezorger. Allen dragen ze bij aan het verhaal dat de set probeert te vertellen. Hier zien we ook enkele exclusieve of weinig voorkomende bovenlichamen. De verschillende prints op de Minifigures zijn netjes aangebracht. Het brommertje verschijnt voor het eerst in deze groene kleur. Krijg onze jonge bezorger de pizza tijdig geleverd?
De Jazz Club en Pizzeria
Het bouwen van de LEGO Icons 10312 Jazz Club zal voor de doorgewinterde LEGO (Modular Building) fan een zeer herkenbaar gegeven zijn. Zoals de traditie het wilt, begint het bouwen van de set met het betegelen van de Baseplate. Zo goed als de gehele 32×32 grijze Baseplate wordt betegeld. De vloerpatronen en eerste muren komen als eerste aan bod. Het betegelen is trouwens niet voor iedereen weggelegd en zal dus ook niet door iedereen gewaardeerd worden. Toch is het een belangrijk onderdeel. Gelukkig weten de designers voor een mooie afwisseling in het vloerpatroon te zorgen.
Aan weerszijden van de nieuwe Modular Building zien we de typerende 1×2 Technic Bricks waardoor je het gebouw aan andere sets uit het thema kan koppelen. Al snel worden de resterende muren opgetrokken en beginnen de eerste details van het interieur zich te vormen. In de Jazz Club krijgt het podium een plaatsje in de hoek. Met behulp van een Turntable (draaischijf) wordt een hoek van 45° verwezenlijk en staan de eerste instrumenten alvast te wachten om bespeeld te worden. In de zaal worden nog enkele tafels en stoelen geplaats waardoor het publiek een goed zicht zal hebben op wat er zich afspeelt op het podium. De rode gordijnen en de spotlights kan je wegnemen zodat het podium beter te bereiken is.
In het gebouw daarnaast worden de muren opgetrokken in de Cool Yellow kleur, dezelfde kleur waar de LEGO 10271 Fiat 500 mee opgebouwd is. Al snel wordt duidelijk dat het probleem met kleurverschillen van onderdelen nog steeds aanwezig is. Dit is vooral zichtbaar als je de set van naderbij bekijkt of in een felverlichte ruimte zoals de fotostudio. Op de foto’s valt het eens te meer op en kan je van zodra dit is opgevallen, er niet meer naast kijken. Dat terzijde krijgt het interieur van de pizzeria vorm, voorzien van een stenen pizzaoven en aanrecht. De chef-kok is trouwens druk bezig en de pizza’s margherita rollen van de band.
Eenmaal het interieur van de gelijkvloers (begane grond) de laatste afwerkingen heeft gekregen, is het tijd om de façade toe te voegen. Waar eerder het bouwproces niet als heel uitdagend of spannend beschouwd kon worden, zien we hier toch enkele interessante technieken. Dit geldt voor de haaks geplaatste ingang en voor de poster met “Jazz Concert” print. Het laatstgenoemde is een paneel-onderdeel welke zijwaarts geplaatst is en d.m.v. de Studs Not On Top (SNOT-) techniek bevestigd is. Het grote bord met Jazz Club zal in een latere fase van het bouwproces toegevoegd worden.
Het Kantoor en Kleermakerij
Dankzij een vakkundig geplaatste trap overheen het toilet van de Jazz Club, begeven we ons naar de eerste verdieping. Hier bevindt zich het kantoor van de clubeigenaar, waar ze naarstig op zoek gaat naar aankomend talent. Het bureau heeft een klassieke uitstraling voorzien van een authentieke – of retro – bureaulamp en draaischijf telefoon. Wist je trouwens dat ze de eerste was dat talent herkende in de saxofoon speler uit de LEGO 10255 Assembly Square?
In het kantoor bevindt zich een mezzanine waaruit de eigenares kan kijken en luisteren naar verschillende optredens. Daarnaast is ze ook groot liefhebber om naar de laatste grote hits op vinylplaten te luisteren. Op de platenspeler achter haar bureau ligt een vinylplaat van de rockster uit de LEGO 10260 Downtown Diner. Het kunstwerk aan de muur heeft ze trouwens gekocht in de LEGO 10243 Parisian Restaurant, bij de artiest wonende in de loft boven het restaurant. Het moge duidelijk zijn, de set zit boordevol verwijzingen naar diverse gebouwen en karakters uit de Modular Building Collection!
Een rond bord met Tailor (kleermaker) hintte op de begane grond reeds naar een andere gelegenheid binnen deze set. In de trappenhal kom je door een andere deur terecht bij de kleermaker. Hij is net klaar met de jurk van de zangeres, je ziet namelijk nog de gouden draad en stof op de naaimachine liggen. In diezelfde ruimte kan je nog een paspop en rek met stoffen vinden. De kleermaker zit er trouwens warmpjes bij, letterlijk dan. De schouw van de steenoven loopt door het gebouw heen, waardoor hij deze winter heel wat kosten kan besparen.
Langs de buitengevel sieren de kleurrijke glas-in-lood ramen de donkerrode gevel. Deze gevelkleur staat trouwens in schril contrast met de felgele kleur van het gebouw ernaast. Het is misschien een ietwat vreemde combinatie, maar het werkt verrassend genoeg goed. De verschillende raampartijen zijn iets dieper in de gevel geplaatst waardoor een uitgebreidere structuur verkregen wordt. Voor de ramen hangt er lavendel, wat zorgt voor een visueel breekpunt door de groene en paarse kleuren.
De Make-up Studio en dak
Op de bovenste verdieping wordt de bouw verder gezet met een Make-up studio. Hier kunnen de verschillende artiesten vertoeven en zich (laten) klaarmaken voor het optreden in de Jazz Club. Zoals we doorheen de hele set zien is er een aangename afwisseling tussen het bouwen van muren, voorwerpen en het aanbrengen van details.
De Make-up studio is ingericht met een brede zetel, welke opgebouwd wordt met SNOT en ander bouwtechnieken in elke richting. Jammer genoeg kan hier maar één Minifigure plaatsnemen. Tegenover de zetel is een make-up tafel gesitueerd zodat je er op je best kan uitzien tijdens een optreden. Ook hier zien we de glas-in-lood ramen terug. Het blauwe schilderij “The Blues” is aangekocht geweest in de kunstgalerij uit de LEGO 10297 Boutique Hotel.
Fout instructies: In het instructieboek is een fout geslopen waarbij bouwstappen met onderdelen uit zakje 13 vermeld staan bij het voorgaande zakje. Het betreft bladzijden 252 en 253 met respectievelijk stap 332 en 333. De onderdelen nodig voor deze stappen bevinden zich in zakje 13. We hebben deze fout in het instructieboek doorgegeven aan de betrokken afdeling. Deze fout zal in de eerste batch van de set aanwezig blijven en waarschijnlijk in een latere productieronde aangepast worden.
Bijna aangekomen op het einde, blijft het bouwen van de daken nog over. Hier zien we nog enkele leuke bouwtechnieken voor de dakornamenten, waaronder het omgekeerd plaatsen van onderdelen. Mocht je nog afvragen waar de pizzeria hun ingrediënten vandaan halen, kunnen we hier een antwoord op geven. Een serre op het dak voorziet in alle behoeften om al die pizza margherita’s te maken. Het is misschien geen heel bijzondere afsluiter, maar het houdt wel vast aan de solide bouwervaring die de set weet te bieden. Let wel op want een deugnieterige eekhoorn lust wel een sneetje pizza!
Met de laatste stappen, worden de laatste details van de LEGO Icons 10312 Jazz Club aangebracht. Dankzij het grote naambord kunnen Minifigures al van ver zien waar de Jazz Club zich bevindt. De gele belijning langs het bord is een mooi detail en wordt met behulp van worstonderdelen (eerste keer in deze kleur) van een ronding voorzien, van Nice Part Usage (NPU) gesproken. Met behulp van enkele Bars en Clips, klikt het bord vast bovenaan de inkom. Het straatbeeld wordt aangekleed met een eettafeltje voor de pizzeria. Afsluiten doen we met het aanbrengen van de oude, maar vertrouwde lantaarnpaal.
Het eindresultaat
Het resultaat is een verbluffend uitziende Modular Building. In eerste instantie zijn de donkerrode en felgele kleuren, niet een combinatie waaraan je zou denken. Toch weet deze combinatie bij de LEGO Icons 10312 Jazz Club voor een strijkend kleurenpallet te zorgen. Dankzij de verschillende texturen op de buitengezel, glas-in-lood ramen en toevoeging van kleuraccenten is het een opvallend geheel geworden. Het rechter gebouw staat dieper op de Baseplate waardoor een afwijkend patroon tegenover ander Modular Buildings gecreëerd wordt. Zal deze kleurencombinatie en textuur iedereen weten aan te spreken? Nee, natuurlijk niet. Maar zorgt het wel voor een verfrissing binnen het thema.
Op gebied van bouwtechnieken zijn er op een paar uitzonderingen na, weinig spannende zaken te vertellen. Het bouwen is relatief simpel. Met de twee voorgaande Modulars (Police Station en Boutique Hotel) ga je meer uitdaging ondervinden. Dit wil niet zeggen dat er geen spannende technieken aanwezig zijn. De set wist te verrassen door veelvuldig gebruik te maken van Turntables of Jumpers om bepaalde delen in een hoek van 45° te plaatsen. Ook kan je hier en daar wat SNOT-technieken vinden zoals bijvoorbeeld bij de Jazzposter, raampartijen en bepaalde delen van het dak. De bouwwerken voor het interieur zijn interessant om te bouwen en vullen het geheel verder aan. Verder weet de grote hoeveelheid aan eastereggs voor de extra charme te zorgen waardoor het geheel naar een hoger niveau getild wordt. Dit is zeker het geval als je een doorgewinterde LEGO fan bent betreffende de Modular Building Collection.
Het is trouwens fijn om te zien dat ook hier aan de andere gevels gedacht is. Hoewel twee – of zelf drie – gevels het meeste van de tijd niet zichtbaar zijn, is er aan het esthetisch vlak gedacht. Er zijn nergens “lelijke” plekken te bespeuren van elementen uit het interieur. Het is zelf fijn om de schouw van de steenoven te zien doorlopen tot aan het dak. De enige uitzondering hierop zijn de kleurverschillen aan de zij- en achterkant van de pizzeria. Aan de achterzijde zijn eenvoudige ramen zichtbaar, welke voor net dat extra detail zorgen. Verder zijn er twee ventilatie-units aangebracht en een opslagplaats voor hout in de pizzaoven. Doorheen de instructies worden hints gegeven naar mogelijke verhaallijnen in de set, de rest kan je lekker zelf aanvullen en is hierdoor voor ieder wat wils.
Conclusie
Weet de LEGO Icons 10312 Jazz Club voor een onvergetelijke avond te zorgen? Laten we eerst de verwachtingen wat temperen. Ieder jaar stijgen de eisen van de fans meer en meer. Een grotere set, meer onderdelen, meer bouwtechnieken, meer Minifigures en ga maar verder. Dit allemaal zonder dat de prijs van de set verder stijgt. Dat gaat helaas niet en voor wat hoort wat. Jammer genoeg is ten gevolge de huidige economische situatie, de prijs van LEGO sets onvermijdelijk gestegen.
De set speelt wederom in op verschillende facetten die de Modular Buildings te bieden hebben. De bouwtechnieken, Minifigures, verhalen en easter eggs maken deel uit van deze facetten. Bekijk het als een weegschaal waarbij de Designers een mooi evenwicht proberen te vinden tussen de verschillende aspecten die een Modular Building te bieden heeft. Dit zonder dat de prijs – ondanks de zure en onvermijdelijke verhogingen – nog verder omhoog gaat.
Met name de Minifigures, verhaallijn en easter eggs hebben hier het voortouw gekregen. Zoals reeds aangegeven in het eindresultaat is de LEGO Icons 10312 Jazz Club niet heel spannend om te bouwen en zelfs relatief simpel te noemen. Er zijn natuurlijk wel uitdagende en interessante technieken in te vinden, echter minder dan voorgaande jaren. De inrichting en de bouwwerken voor het interieur maken dit enerzijds goed. Neem hierbij een uitstekende selectie aan exclusieve en unieke Minifiguren, welke de set goed aanvullen. Door het toevoegen van verhalen en easter eggs bekom je ondanks bepaalde tekortkomingen op bouwtechnisch vlak, toch een evenwicht. Zoals aangehaald, binnen een gegeven budget kan je niet alles krijgen zonder verhoging van de prijs.
Naar mijn mening hebben ze de weegschaal goed gebalanceerd. De prijs is inderdaad hoger dan voor de prijsstijgingen. Maar binnen het gegeven budget en wat ermee verwezenlijkt is, is die weegschaal mooi in balans gebleven. De set is absoluut een aanrader voor elke fan dat het Modular Building Collection verzamelt of hiermee graag zou willen starten. Ja, de prijs is hoog en is de verhoging zuur, maar voor datgene je in de plaats krijgt staat je nog steeds een fantastische en alomvattende ervaring te wachten! Ik kan de set aanraden aan ieder die zich door het onderwerp of thema aangesproken voelt. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende Modular en hoe de weegschaal zich zal verhouden. 😉
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.