Het voorjaar komt eraan, dus het is weer tijd voor de volgende toevoeging aan The Botanical Collection. Ditmaal is het podium voor LEGO Icons 10313 Wildflower Bouquet. Maaike had de mogelijkheid om deze set alvast te mogen reviewen. Wordt zij wild van deze bos? Of kan je ze toch beter aan je voorbij laten gaan…
De onderdelen zitten in een doos met het herkenbare ontwerp van The Botanical Collection. De fleurige bloemen knallen eruit tegen de zwarte achtergrond, wat ze extra aantrekkelijk maken. Op de achterkant van de doos zie je de bos in een vaas op tafel staan ter inspiratie, maar zie je ook dat je de lengte van de stengels zelf kan bepalen. Ook krijg je een idee van de hoogte, zodat je er een passende vaas bij kunt zoeken. LEGO Icons 10313 Wildflower Bouquet is vanaf februari verkrijgbaar bij LEGO. De set heeft een adviesprijs van €59,99. De bos bestaat uit 939 onderdelen wat neerkomt op zo’n €0,06 per onderdeel. Dit is een nette prijs. In de doos zitten 8 zakjes verdeeld over 4 stappen. Daarnaast krijg je één instructieboekje.
De bouw en het bloemschikken
De set bevat 8 soorten wilde bloemen met 16 verstelbare stelen. De ontwerpers zijn geïnspireerd geraakt door korenbloemen, lavendel, schijnpapaver, fluitenkruid, ledervarens, gerbera’s, ridderspoor en lupines. De set bevat elementen die zijn gemaakt van plantaardig kunststof dat bestaat uit suikerriet. De onderdelen lijken ook zachter aan te voelen. Het bouwen wijst eigenlijk voor zich en is bij een enkele bloem wat ingewikkelder of eentonig te noemen.
De bouw begint met de ledervarens, oftewel Rumohra adiantiformis. Deze populaire varen komt voor in het tropisch klimaat van het Zuidelijk halfrond en wordt vaak gebruikt als opvulling in bloemboeketten. Zo ook in dit LEGO-ontwerp. De varens zijn diep donkergroen.
Daarna is het tijd is het tijd voor Anthriscus Sylvestris, oftewel fluitenkruid. De luchtige, op wolken lijkende witte bloemetjes bloeien veel in een schaduwrijke omgeving in Europa, Azië en Afrika tijdens de vroege lente. Volgens de beschrijving in het instructieboekje is de bloesem een traktatie voor bijen, motten, vlinders en andere insecten. Ook zou het muggen afweren. De LEGO-versie is stevig. Pas op met grote handen of vingers, want het in elkaar zetten is dan wat lastiger door de kleinere onderdelen en hoe dicht ze op elkaar zitten. Het bouwen voelt ook wat eentonig.
Een duidelijk teken van de lente is de schijnpapaver. Meconopsis cambrica / Papaver cambricum schrijft LEGO. Het geelgouden bloemetje groeit vooral in West Europa in velden en bermen. Ondanks haar tere uiterlijk kan het bloemetje groeien in weinig grond. De LEGO-variant is duidelijk stevig geworden, in een volle kleur geel en heeft helemaal geen grond nodig.
Daarna maken we kennis met de korenbloem (centaurea cyanus). De paars-blauwe of witte variant bloeit vooral in de zomer in Europa, Noord Amerika en Azië. De geur en nectar trekken vlinders en bijen aan. Hierdoor is het een goeie toevoeging aan bijv. je moestuin. Maar voorlopig zit deze mooie bloem eerst in dit boeket en is erg vol en mooi van kleur, vooral de paars met blauwe variant.
Ook lavendel (Lavandula) is in deze set niet te missen. De bekende aromatische bloem bestaat in deze set uit paarsige kleuren. Het wordt onder ander veel gebruikt in essentiële oliën.
Lupine (Lupines) verdient ook een plekje in het boeket. Ook al vond deze bloem zijn oorsprong in Noord-Amerika, heeft het ook zijn plek veroverd in Europa, zelfs velden vol. De bloemetjes zelf bestaan uit LEGO piratenhoedjes, een Nice Part Usage (NPU).
De één na laatste bloem is de ridderspoor (consolida ajacis). In de vroege lente is deze bloem veel te vinden op het Noordelijk Halfrond. Het bloemetje heeft een mooie lichtblauwe kleur en haar knoppen bestaan uit lichtblauwe LEGO-hoofdjes, een NPU.
Ridderspoor
Als laatst is het de beurt aan de gerbera’s (Gerbera jamesonii). Het is een nichtje van de zonnebloem en komen voor in alle kleuren van de regenboog. In deze set zit een gele en paarse variant. De bloem vindt haar oorsprong in Zuid Afrika en is erg populair. In de LEGO-versie wordt onder andere gebruik gemaakt van een strohoed voor het hart van de bloem. De bloemblaadjes zijn peddels.
En dan kan het bloemschikken eindelijk beginnen. Bij een dichte vaas kun je bijv. zand gebruiken om het geheel te verzwaren en de stengels er echt in te kunnen steken. Bij een vaas van doorzichtig glas zou je (blauw of witte) transparante LEGO-blokjes kunnen gebruiken als “water”. Er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden.
Conclusie
Wat een feestje was het om dit boeket te bouwen, te schikken en een plekje op de dressoirkast te geven. Het is absoluut een cadeau(tip) voor bloemenliefhebbers. Door de kleurrijke bloemen en de mogelijkheid om ze zelf te schikken en te stellen is het leuk voor jezelf, maar ook een toevoeging aan je interieur. De set kan ook makkelijk worden gecombineerd met LEGO Icons 10280 om één groot boeket of 2 verschillende boeketten te maken.
Het boeket bestaat uit stevige bloemen, waar niet snel onderdelen van af vallen. Dit is een verbetering ten opzichte van het vorige boeket bloemen (LEGO Icons 10280). Tijdens het bloemschikken zijn verscheidene bloemen omgevallen, maar zijn er geen onderdelen losgekomen. Daarnaast is het erg leuk dat er wederom gebruik wordt gemaakt van NPU. Bij avondlicht zijn de kleuren in het instructieboekje lastiger te onderscheiden. Daarnaast is de fluitenkruid wat eentonig om in elkaar te zetten en je moet er niet te grote en dikke vingers voor hebben, want het was een beetje priegelen. Maar voor verzamelaars van de Botanical-reeks en bloemenliefhebbers is deze LEGO Icons 10313 Wildflower Bouquet absoluut niet te missen. Lentekriebels gegarandeerd!
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.